Стрес – Дефиниция, Симптоми, Лечение

стрес

Стресът е естествена реакция на невъзможността да се справите с конкретни изисквания или събития, но продължаващият стрес може да повлияе на здравето и благосъстоянието на човека. Съветите за управление на стреса включват упражнения, определяне на приоритети и разговори с други хора, което може да включва консултиране със специалист.

Той може да дойде от всяко събитие или мисъл, която ви кара да се чувствате разочаровани, ядосани или нервни.

Когато стресът продължава дълго време, това може да навреди на вашето здраве.

реклама

Също така, при кратки изблици, стресът може да бъде положителен. Той е нормална биологична реакция при евентуална проблемна ситуация, известен като остър стрес.

По време на внезапен остър стрес, вегетативната ( автономната ) нервна система се активира и тялото изпитва повишени нива на кортизол, адреналин и други хормони, които се произвеждат при повишена сърдечна честота.

Научете кои са хормоните на щастието тук

Сърцето ви започва да бие по-бързо, усеща се ускорен пулс, кръвта се прехвърля от крайниците към мускулите и важните органи и се чувствате зареден с енергия и силна концентрация. Тялото ви се подготвя за борба или бягство. Това е известно и като остра реакция на стрес.

[ez-toc]

Какво е стрес?

Стресът е естествен отговор, който се среща при всички хора. Телата ни са създадени да посрещат и реагират на стрес. Когато се сблъскаме с промени или предизвикателства, известни като стресори, телата ни генерират физически и психически реакции, които ние наричаме стрес.

Когато сме изправени пред предизвикателство или заплаха, телата ни претърпяват физически промени. Ресурсите се активират, за да ни помогнат или да се изправим пред предизвикателството, или бързо да намерим безопасност.

Тялото освобождава по-високи нива на кортизол, епинефрин и норепинефрин, които водят до различни физически реакции като повишено кръвно налягане, повишена мускулна готовност, изпотяване и повишена бдителност. Тези отговори подобряват способността ни да се справяме с потенциално опасни или предизвикателни ситуации. Норепинефринът и епинефринът също допринасят за ускорен сърдечен ритъм.

Стресорите, които са фактори на околната среда, които предизвикват тази реакция, могат да включват силни шумове, агресивно поведение, превишена скорост с кола, напрегнати моменти във филми или дори излизане на първа среща. Нивото на стрес има тенденция да се покачва пропорционално на броя на преживяните стресори.

Стрес симптоми

Както всеки от нас е различен и има различни неща които ни стресират, така и нашите симптоми могат да бъдат най-различни.

Стресът може да бъде краткотраен или дългосрочен. И двете могат да доведат до различни симптоми, но хроничният стрес може да окаже сериозно влияние върху тялото с течение на времето и да има дълготрайни последици за здравето.

Някои често срещани признаци на стрес включват:

 • Промени в настроението
 • Лепливи или потни длани
 • Намалено сексуално желание
 • диария
 • Затруднено заспиване
 • Храносмилателни проблеми
 • замаяност
 • Чувство на безпокойство
 • Често боледуване
 • Скърцане със зъби
 • Главоболие
 • Ниска енергия
 • Мускулно напрежение, особено във врата и раменете
 • Физически болки
 • Учестен пулс
 • Треперене

Понякога не осъзнавате, че тези симптоми са причинени от стрес.

Начинът, по който човек реагира на предизвикателни ситуации, играе решаваща роля при определяне на въздействието на стреса върху цялостното благосъстояние. Някои хора могат да се сблъскат с множество стресови фактори последователно или едновременно, без да изпитат тежка стресова реакция, докато други могат да имат по-изразен отговор на единичен стресов фактор.

Индивидите, които усещат липсата на достатъчно ресурси за справяне със стреса, е по-вероятно да имат по-силна реакция, потенциално водеща до здравословни проблеми. Стресорите засягат индивидите по различни начини.

Някои преживявания, които обикновено се възприемат като положителни, като например раждане на бебе, отиване на почивка, преместване в по-добър дом или получаване на повишение в работата, също могат да предизвикат стрес. Това е така, защото те често включват значителни промени, увеличени усилия, нови отговорности и необходимост от адаптиране. Освен това те често изискват от хората да се впуснат в непозната територия.

Например, някой може да очаква ползите от по-висока заплата след повишение, но има притеснения относно способността си да се справя с добавените отговорности.

Постоянният отрицателен отговор на предизвикателствата може да има пагубни последици както за здравето, така и за щастието.

Например, цялостен преглед на проучвания, проведени през 2018 година, идентифицира връзките между свързания с работата стрес и коронарната болест на сърцето. Въпреки това, точните механизми, чрез които стресът допринася за развитието на коронарна болест на сърцето, не могат да бъдат окончателно потвърдени от авторите.

Видове стрес

Както споменахме, стресът не винаги е нещо лошо. Съществува и добър стрес, когато ви помогне да избегнете инцидент, да спазите конкретен срок или да запазите самообладание.

Но стресът, задължително трябва да е временен. След като премине момента, дишането и пулса трябва да се забавят и мускулите ви да се отпуснат.

За кратко време тялото ви трябва да се върне в естественото си състояние.

Не всички видове стрес са вредни или дори негативни. Някои от различните видове стрес, които може да изпитате, включват:

Остър стрес

Острият стрес е много краткосрочен вид стрес, който може да бъде или положителен, или по-тревожен; това е типът стрес, който най-често срещаме в ежедневието.

Острият стрес обикновено възниква, когато хората възприемат натиска от скорошни събития или очакват предстоящи предизвикателства в близко бъдеще.

Например, някой може да се почувства стресиран от скорошен спор или предстоящ краен срок. Въпреки това, след като спорът бъде разрешен или крайният срок е спазен, стресът намалява или изчезва.

Острите стресори често са нови и като цяло имат ясно и незабавно решение. Дори при по-трудни предизвикателства обикновено има потенциални начини за преодоляването им.

Острият стрес не нанася същото ниво на вреда като дългосрочния, хроничен стрес. Неговите краткосрочни ефекти могат да включват главоболие от напрежение, разстроен стомах и умерено ниво на дистрес.

Въпреки това, ако случаите на остър стрес се появят многократно за продължителен период от време, те могат да се превърнат в хроничен стрес, който е вреден за благосъстоянието.

Хроничен стрес

Хроничният стрес е стрес, който изглежда безкраен и неизбежен, като стреса от лош брак или изключително тежка работа; хроничният стрес може също да произтича от травматични преживявания и травми в детството.

Тази форма на стрес се развива постепенно за продължителен период от време и има по-вредни ефекти.

Продължителната бедност, нефункциониращото семейство или нещастният брак са примери за обстоятелства, които могат да предизвикат хроничен стрес. Това се случва, когато индивидите не възприемат начин да избягат от своите стресори и престанат да търсят решения. Травматичните преживявания в ранна възраст също могат да допринесат за хроничен стрес.

Хроничният стрес пречи на способността на тялото да се върне към нормално ниво на активност на хормона на стреса, което може да повлияе неблагоприятно на различни системи, включително сърдечно-съдовата, дихателната, съня, имунната и репродуктивната система.

Продължителният стрес също може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Разстройства на психичното здраве като депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство (ПТСР) могат да се проявят, когато стресът стане хроничен.

Хроничният стрес може да продължи незабелязано, тъй като хората могат да свикнат да се чувстват развълнувани и безнадеждни. То може да се вкорени в личността на човека, правейки го постоянно податлив на въздействието на стреса, независимо от ситуациите, в които се сблъсква.

Хората, които изпитват хроничен стрес, са изложени на риск от тежки последствия, включително мисли за самоубийство, агресивно поведение, инфаркти или инсулти.

Други видове стрес

 • Епизодичен остър стрес: Епизодичният остър стрес е остър стрес, който изглежда се разпростира и е начин на живот, създавайки живот на непрекъснат дистрес.
 • Eustress: Eustress е забавен и вълнуващ. Известно е като положителен тип стрес, който може да ви поддържа енергични. Свързва се с приливи на адреналин, като например когато карате ски или се състезавате, за да спазите краен срок.

Острият стрес обикновено е кратък, хроничният стрес е продължителен, а епизодичният остър стрес е краткотраен, но често срещан. Положителният стрес, известен като eustress, може да бъде забавен и вълнуващ.

Причини за стрес

Има много различни неща в живота, които могат да причинят стрес. Някои от основните източници на стрес включват работа, финанси, взаимоотношения, родителство и ежедневни неудобства.

Някои от типичните причини за остър или хроничен стрес включват:

 • смъртта на съпруг / съпруга или близък член на семейството
 • хора имащи хронични заболявания
 • преживели сте животозастрашаваща злополука или някаква болест
 • ако сте жертва на престъпление
 • проблеми с парите
 • нещастен брак
 • опасна професия
 • започване на нова работа
 • имате сериозно заболяване
 • проблеми в работата
 • проблеми у дома
 • аборт или загуба на бременност
 • шофиране в натоварен трафик или страх от злополука
 • бременност и ставане на родител
 • прекомерен шум, пренаселеност и замърсяване
 • несигурност или изчакване на важен резултат

Много са нещата които могат да причинят стрес на човека, те са толкова разнообразни, колкото са различни и хората.

Без значение каква е причината, ефектът върху тялото може да бъде доста сериозен, ако не се обърне внимание навреме.

Стресът може да предизвика реакция на тялото към възприемана заплаха или опасност, известна като реакция на борба или бягство.

Когато възприеманата заплаха изчезне, системите са проектирани да се върнат към нормална функция чрез реакцията на релаксация.  Но в случаите на хроничен стрес реакцията на релаксация не се случва достатъчно често и намирането в почти постоянно състояние на борба или бягство може да причини увреждане на тялото.

Стресът също може да доведе до някои нездравословни навици, които имат отрицателно въздействие върху вашето здраве. Например, много хора се справят със стреса, като ядат твърде много или като пушат. Тези нездравословни навици увреждат тялото и създават по-големи проблеми в дългосрочен план.

Какво още може да ви причини стреса?

Стресът може да има няколко ефекта върху вашето здраве и благосъстояние. Това състояние може да направи по-предизвикателно справянето с ежедневните проблеми в живота, да повлияе на вашите междуличностни отношения и да има вредно въздействие върху вашето здраве.

Връзката между ума и тялото ви е очевидна, когато изследвате въздействието на стреса върху живота ви.

Здравословните проблеми, независимо дали имате високо кръвно налягане или диабет, също ще повлияят на нивото на стрес и психическото ви здраве. Когато мозъкът ви изпитва висока степен на стрес, тялото ви реагира по съответния начин.

Сериозният остър стрес, като участие в природно бедствие или навлизане в словесен спор, може да предизвика сърдечни удари, аритмии и дори внезапна смърт. Това обаче се случва най-вече при хора, които вече имат сърдечно заболяване.

Стресът оказва влияние и върху емоционалното състояние. Докато известен стрес може да предизвика чувство на леко безпокойство или чувство на неудовлетвореност, продължителният стрес може също да доведе до прегаряне, тревожни разстройства (страхова невроза) и депресия.

Хроничният стрес може да има сериозно въздействие и върху вашето здраве. Ако изпитвате хроничен стрес, автономната ви нервна система ще бъде свръхактивна, което вероятно ще увреди тялото ви.

Състояния, повлияни от стрес

 • Диабет
 • Косопад
 • Сърдечно заболяване
 • Хипертиреоидизъм
 • затлъстяване
 • Сексуална дисфункция
 • Заболяване на зъбите и венците
 • язви

Усложнения

Ако стресът стане хроничен, това може да доведе до различни усложнения, включително:

 • депресия
 • безпокойство
 • сърдечно заболяване
 • високо кръвно налягане
 • мускулни болки
 • посттравматично стресово разстройство
 • проблеми със съня
 • еректилна дисфункция (импотентност) и загуба на либидо

Стрес срещу безпокойство

Стресът понякога може да бъде сбъркан с безпокойство или страхова невроза и преживяването на голямо количество стрес може да допринесе за чувство на безпокойство.

Изпитването на тревожност може да затрудни справянето със стреса и може да допринесе за други здравословни проблеми, включително повишена депресия, податливост към заболявания и храносмилателни проблеми.

Стресът, безпокойството и страховата невроза допринасят за нервност, лош сън, високо кръвно налягане, мускулно напрежение и прекомерна тревожност.

В повечето случаи стресът е причинен от външни събития, докато тревожността е причинена от вашата вътрешна реакция към стреса. Стресът може да изчезне, след като заплахата или ситуацията се разреши, докато тревожността може да продължи дори след като първоначалният стресор е изчезнал.

Как да се справим със стреса?

Целта ви, не трябва да е просто да се отървете от него. Това, не само, че е невъзможно, но както споменахме, стресът може да бъде и полезен в някои ситуации.

Всеки от вас може да се научат да управлява нивата на стрес и да водите по-щастлив и здравословен живот.

Вижте някои начина за управление на нивата на стреса:

 • запазете позитивизъм
 • приемете, че съществуват събития, които не можете да контролирате
 • спазвайте здравословна диета
 • целете се на 7-8 часа сън всяка нощ
 • спортувайте редовно
 • намирайте време за хоби и релакс
 • прекарвайте достатъчно време с хора които харесвате и обичате
 • научете техники за медитация като дълбоко дишане
 • слушайте музика която ви кара да се отпуснете
 • смейте се повече! Потърсете хумор в ежедневието си или гледайте забавно видео
 • определете приоритетите си. Съсредоточете се върху неща, които са важно. Забравете за другите неща
 • отделяйте време, дори 5 – 10 минути, за себе си всеки ден
 • живейте така, че да бъдете здрави и жизнени

Дихателни техники за облекчаване на стреса

Поемете дълбоко въздух, след това го издишайте. Вече може да забележите разлика в това как се чувствате.

Дишането ви е мощен инструмент за облекчаване на стреса и за да се почувствате по-малко тревожни.

Някои прости дихателни упражнения могат да направят голяма промяна, ако ги направите част от обичайната си рутина.

Преди да започнете, имайте предвид тези съвети:

 • Изберете място, където да правите дихателните си упражнения. Може да е в леглото, на пода в хола или на удобен стол.
 • Не го насилвайте. Това може да ви накара да се почувствате по-стресирани.
 • Опитайте се да го правите по едно и също време веднъж или два пъти на ден.
 • Носете удобни дрехи.

Много дихателни упражнения отнемат само няколко минути. Когато имате повече време, можете да ги направите за 10 минути или повече, за да получите още по-големи ползи.

Ароматерапия

Ако имате нужда от подобряване на здравословните проблеми от тревожност, стрес или лош сън, може да искате да помислите за ароматерапия. При този вид лечение използвате екстракти от растения, наречени етерични масла, като ги дишате през носа или ги поставяте върху кожата си.

Стресът е нормална част от живота, но твърде много стрес очевидно е вредно за вашето физическо и психическо здраве.

За щастие има много начини за овладяване и контролиране на стреса. Както и ефективни процедури и медикаменти за лечение на тревожността и депресията, които може да са свързани с него.

Ако не можете да овладеете стреса си или ако е придружен от тревожност или депресия, незабавно се свържете с вашия лекар.

Тези състояния могат да се управляват с лечение, стига да потърсите помощ. Може също да помислите за консултация с терапевт или друг специалист по психично здраве.

Лечения за стрес

Обикновено лекарите не предписват лекарства специално за управление на стреса, освен ако няма основно състояние като депресия или тревожно разстройство, което изисква лечение.

Лечението на стреса се фокусира върху промяна на ситуацията, развиване на умения за справяне със стреса, прилагане на техники за релаксация и лечение на симптоми или състояния, които може да са причинени от хроничен стрес.

Някои интервенции, които могат да бъдат полезни, включват терапия, медикаменти и допълнителна и алтернативна медицина (CAM).

Психотерапия

Някои форми на терапия, които могат да бъдат особено полезни при справяне със симптомите на стрес, включително когнитивно-поведенческа терапия (CBT) и намаляване на стреса, базирано на вниманието (MBSR). CBT се фокусира върху подпомагането на хората да идентифицират и променят негативните мисловни модели, докато MBSR използва медитация и внимание, за да помогне за намаляване на нивата на стрес.

Лекарства

Понякога могат да бъдат предписани лекарства за справяне с някои специфични симптоми, свързани със стреса. Такива лекарства могат да включват сънотворни, антиациди, антидепресанти и лекарства против тревожност, но има опасения, че лекарството може само да прикрие стреса, вместо да се справи с първопричините му.

Често задавани въпроси

Какви са симптомите при стрес?
Ако сте стресирани, може да почувствате: Раздразнителен, ядосан, нетърпелив или разстроен, нервност, страх, сякаш мислите ви препускат и не можете да изключите, не можеш да се забавляваш, депресиран, занемарен или самотен.

Какви болести причинява стреса?
Проучванията са открили много здравословни проблеми, свързани със стреса. Стресът изглежда влошава или увеличава риска от състояния като затлъстяване, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, диабет, депресия, стомашно-чревни проблеми и астма.

Колко дълго продължава стреса?
Продължителността и въздействието на стреса зависят от промените, настъпващи в живота ви. Чрез последователно практикуване на техники за управление на стреса можете да смекчите повечето физически, емоционални и поведенчески симптоми, свързани със стреса.

Заключение

Преживяването на стрес е естествена част от живота, но продължителният стрес може да доведе до физически симптоми, емоционален стрес и нездравословно поведение.

Прилагането на прости стратегии за облекчаване и управление на стреса може да бъде от полза. Въпреки това, ако се окажете претоварени, важно е да потърсите напътствие от лекар.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: