Тестостерон: Какво представлява и как влияе на вашето здраве

тестостерон

Тестостеронът е хормон, който произвеждат главно вашите тестиси или яйчници. Ако нивата на тестостерон са твърде високи или твърде ниски, това може да повлияе на вашето физическо и психическо здраве.

При мъжете основният източник на производство на тестостерон са тестисите, докато яйчниците на жените също произвеждат този хормон, макар и в значително по-ниски количества.

Трябва да се отбележи, че нивата на тестостерон на мъжа също могат да повлияят на емоционалното му състояние.

реклама

Този хормон може да е от значение за поддържане на добро настроение. Може да има други важни функции на този хормон, които все още не са открити.

Какво е тестостерон?

Тестостеронът е хормон, който произвеждат главно вашите полови жлези гонади (мъжките и женските първични репродуктивни органи). По-конкретно, тестисите при хора, определени като мъже по рождение (AMAB) и яйчниците при хора, определени като жени по рождение (AFAB), произвеждат този хормон.

Синтезът на тестостерон претърпява значителен скок по време на началото на пубертета и започва да намалява приблизително на 30-годишна възраст.

Тестостеронът е основният полов хормон при мъжете. Той е от съществено значение за развитието на мъжкия растеж и мъжките характеристики.

Този хормон е най-често признат за връзката му със сексуалното желание и основната му роля в генерирането на сперма. Освен това той оказва влияние върху аспекти като костна и мускулна маса, разпределението на телесните мазнини при мъжете и дори производството на червени кръвни клетки.

Тестостеронът стероид ли е?

тестостерон

Естественият тестостерон е стероид – анаболно-андрогенен стероид. „Анаболен“ се отнася до изграждане на мускули, а „андрогенен“ се отнася до повишени мъжки полови характеристики.

Въпреки това, когато чуете хората да използват термина „анаболни стероиди“, те обикновено имат предвид синтетични (произведени в лаборатория) варианти на тестостерон, които се инжектират в тялото.

Доставчиците на здравни услуги използват синтетичен тестостерон за лечение и управление на различни медицински състояния.

Синтетичният тестостерон се използва за маскулинизиращата хормонална терапия.

Някои атлети и бодибилдъри злоупотребяват със синтетичния тестостерон (анаболни стероиди), като приемат много високи дози от тях в опит да подобрят производителността или да променят външния си вид. 

Злоупотребата с тези лекарства може да причини няколко неприятни симптома и да доведе до дългосрочни опасни здравословни проблеми, включително кръвни съсиреци, инсулт и потенциално да увеличи риска от рак на простатата.

Какво прави тестостеронът?

Тестостеронът има различни роли в различните етапи от живота на човек, включително:

 • Развитие на плода
 • Пубертет при мъжете
 • Пълнолетие

Тестостеронът и развитието на плода

Около седмата седмица в утробата, свързаният с пола ген на Y хромозомата инициира развитието на тестисите при бебета от мъжки пол. Тестисите произвеждат тестостерон.

Този хормон задейства развитието на мъжките вътрешни и външни репродуктивни органи по време на вътреутробното развитие.

Тестостерон и пубертет

Тестостеронът е отговорен за много от промените, наблюдавани при деца, определени като мъжки пол по рождение по време на пубертета, включително:

Тестостеронът и възрастните, определени от мъжки пол при раждането

Тестостеронът е от съществено значение за производството на сперма. Той също:

 • Сигнализира тялото ви да произвежда нови червени кръвни клетки
 • Гарантира, че вашите кости и мускули остават здрави
 • Повишава либидото (сексуалното влечение) и чувството за благополучие

Тестостеронът и възрастните, определени от женски пол при раждането

Тестостеронът повишава либидото. Въпреки това, по-голямата част от този хормон, произведен в яйчниците, се превръща в основния женски полов хормон, естрадиол.

Как се контролират нивата на тестостерон?

Вашето тяло контролира нивата на тестостерон в кръвта. Нивата обикновено са най-високи сутрин и намаляват през деня.

Вашият хипоталамус и хипофизна жлеза контролират количеството тестостерон, което произвеждат и освобождават половите ви жлези (тестиси или яйчници).

Вашият хипоталамус освобождава гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH), който задейства хипофизната ви жлеза да освобождава лутеинизиращ хормон (LH). След това LH пътува до вашите гонади и стимулира производството и освобождаването на тестостерон. (LH също стимулира производството на естроген и прогестерон в яйчниците.)

Тъй като тестостерона в кръвта ви се увеличава, той потиска производството на гонадотропин-освобождаващ хормон, който помага за поддържане на нормални нива.

Ако някой от тези органи – вашият хипоталамус, хипофизна жлеза или полови жлези – не работи нормално, това може да причини абнормни нива на тестостерон.

Какви са нормалните нива на тестостерон според възрастта?

нормални нива на тестостерон
Нормалните нива на тестостерон за възрастни са от 193 до 824 ng/dL

Според Медицинския център на Университета в Рочестър нормалните нива на тестостерон за възрастни мъже обикновено попадат в диапазона от 280 до 1100 нанограма на децилитър (ng/dL), докато за възрастни жени диапазона обикновено е между 15 и 70 ng/dL.

Струва си да се отбележи, че специфичните граници могат да варират в различните лаборатории, така че е важно да се консултирате с вашия лекар относно вашите индивидуални резултати от теста.

Нормални нива на тестостерон за хора, определени като мъж по рождение:

Възрастова групаНормален диапазон на тестостерон
Под 1 година.По-малко от 12 ng/dL.
1 до 5 години.По-малко от 12 ng/dL.
6 до 10 години.По-малко от 25 ng/dL.
11 до 15 години.По-малко от 830 ng/dL.
16 до 17 години.102 до 1010 ng/dL.
От 18 до 99 години.193 до 824 ng/dL.
Табл. 1 (нормални нива на тестостерон мъже)

Нормални нива за хора, определени като жена по рождение:

Възрастова групаНормален диапазон на тестостерон
Под 1 година.По-малко от 21 ng/dL.
1 до 5 години.По-малко от 12 ng/dL.
6 до 10 години.По-малко от 25 ng/dL.
11 до 17 години.По-малко от 79 ng/dL.
От 18 до 99 години.По-малко от 40 ng/dL.
От 18 до 99 години.193 до 824 ng/dL.
Табл. 2 (нормални нива на тестостерон при жените)

Ниски нива на тестостерон

Недостатъчните нива могат да доведат до редица симптоми при мъжете, които включват:

 • Намалено сексуално желание
 • Ниско самочувствие
 • Намалени енергийни нива
 • Промени в настроението
 • Качване на тегло
 • Чувство на депресия
 • Намалено окосмяване по тялото
 • По-тънки кости

Въпреки че е естествено производството на тестостерон да намалява постепенно с възрастта при мъжете, различни други фактори могат да допринесат за спад в нивата на хормоните.

Нараняването на тестисите, както и лечението на рак като химиотерапия или лъчетерапия, могат да имат неблагоприятни ефекти върху производството на тестостерон. Освен това хроничните здравословни състояния и стресовите фактори също могат да възпрепятстват производството на тестостерон. Някои примери за тези условия включват:

 1. СПИН
 2. Заболяване на бъбреците
 3. Алкохолизъм
 4. Цироза на черния дроб

При жените нивата на тестостерон намаляват стабилно с възрастта. Но ниските нива при жените могат да доведат до набор от симптоми, включително:

 1. Намалено сексуално желание
 2. Отслабена костна структура
 3. Нарушена концентрация
 4. Депресия

Ниските нива при жените могат да бъдат предизвикани от различни фактори, като отстраняване на яйчниците или нарушения, засягащи хипофизата, хипоталамуса или надбъбречните жлези.

Въпреки че терапията с тестостерон може да бъде предписана на жени с ниски нива, нейната ефикасност за подобряване на сексуалната функция или когнитивното представяне при жени в постменопауза остава несигурна.

Какво причинява високи нива на тестостерон?

Няколко условия могат да накарат тялото ви да произвежда твърде много тестостерон, включително:

 • Синдром на поликистозни яйчници (PCOS): Това е хормонален дисбаланс, който засяга яйчниците. Това се случва, когато яйчниците произвеждат излишни андрогени (тестостерон). Този дисбаланс в репродуктивните хормони причинява физически симптоми като излишно окосмяване по тялото и наддаване на тегло.
 • Вродена надбъбречна хиперплазия: Генетичните мутации (промени) причиняват недостиг на ензими в надбъбречната жлеза. Тези ензими обикновено помагат на тялото да произвежда кортизол, хормон, от който тялото се нуждае, за да реагира на стрес. Когато ензимите не работят нормално, надбъбречните жлези произвеждат излишък от тестостерон и други хормони вместо кортизол.
 • Тумори на яйчниците или тестисите: Андроген-продуциращите тумори на яйчниците и тестисите могат да отделят излишък от тестостерон.
 • Надбъбречни тумори: надбъбречните тумори, произвеждащи полови хормони, са редки тумори, които произвеждат твърде много андроген (тестостерон), естроген или и двете.

Излишъкът от тестостерон засяга тялото ви по различен начин в зависимост от вашия пол и възраст.

Тестване за нивата на тестостерон

Един прост кръвен тест може да определи нивата на тестостерон.

 • Кръвен тест за общ тестостерон (това обикновено се извършва сутрин, тъй като тогава нивата на тестостерон са най-високи)
 • Кръвен тест за фоликулостимулиращ хормон (FSH)
 • Кръвен тест за лутеинизиращ хормон (LH)

Съществува широк диапазон от нормални или здравословни нива на тестостерон, открити в кръвта.

В случай на възрастен мъж, който получава нисък резултат от теста за нивата на тестостерон, това може да предполага неправилно функциониране на хипофизната жлеза. Въпреки това, при млади тийнейджъри с ниски нива, това може просто да показва забавяне на началото на пубертета.

Умерено повишените нива на тестостерон при мъжете могат да доведат до малко забележими симптоми. Момчетата с по-високи нива може да изпитат по-ранно начало на пубертета, докато жените с повишени нива на тестостерон могат да развият мъжествени характеристики.

Необичайно високите нива могат да бъдат свързани с нарушение на надбъбречните жлези или дори рак на тестисите. Повишените нива могат да възникнат и поради по-леки състояния.

Например вродената надбъбречна хиперплазия, рядка, но естествена причина за повишено производство на тестостерон, може да засегне както мъжете, така и жените. Ако нивата са прекалено високи, Вашият лекар може да препоръча допълнителни тестове, за да определи основната причина.

Заместителна терапия с тестостерон

Хипогонадизмът, характеризиращ се с намалено производство на тестостерон, не винаги изисква лечение.

Ако ниските нива влияят значително на вашето здраве и цялостно благосъстояние, може да се считате за кандидат за заместителна терапия с тестостерон.

Синтетичният тестостерон може да се прилага по различни начини, включително орално, чрез инжекции или чрез използване на гелове или кожни пластири. Някои от примерите са:

 • Тестостерон енантат. Андроген, използван за лечение на нисък или липсващ тестостерон. Тестостерон енантат е естерифициран вариант на тестостерон, който идва като инжекционно съединение с бавно освобождаване.
 • Тестостерон пропионат. Използва се главно за лечение на ниски нива на тестостерон при мъжете.
 • Тестостерон ципионат. Това лекарство също се използва за мъже, които не произвеждат достатъчно тестостерон по естествен път.

Заместителната терапия може да доведе до желани резултати, като увеличаване на мускулната маса и повишено сексуално желание. Въпреки това е важно да се знае, че това лечение е придружено от определени странични ефекти, които могат да включват:

 • Мазна кожа
 • Задържане на течности
 • Намаляване на размера на тестисите
 • Намалено производство на сперма

Някои проучвания не са открили повишен риск от рак на простатата, свързан с тестостероновата заместителна терапия, но това остава продължаваща област на изследване.

Едно проучване дори предполага, че хората, подложени на заместителна терапия с тестостерон, може да са изправени пред по-нисък риск от развитие на агресивни форми на рак на простатата, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди това.

Какви са ползите от повишаване на нивата на тестостерон?

Какви са ползите от повишаване на нивата на тестостерон?
Има много ползи от повишаване на тестостерон по естествен път в тялото

Тестостеронът играе ключова роля за почти цялото човешко тяло. Ползите, споменати по-долу, са изследвани само при хора с ниски нива на тестостерон.

1. Здраво сърце

Здравото сърце ефективно изпомпва кръв, за да подхранва мускулите и органите с жизненоважния кислород, необходим за оптимална работа. Тестостеронът играе роля в стимулирането на производството на червени кръвни клетки в костния мозък. Ниските нива са свързани с различни сърдечно-съдови опасности.

Може ли обаче заместителната терапия с тестостерон да бъде полезна при сърдечни заболявания? Изследванията дават смесени резултати. В началото на 2000-те, малки проучвания показват, че мъжете със сърдечни заболявания, които са били подложени на терапия с тестостерон, са имали само незначителни подобрения. Някои успяха да удължат разстоянието си за ходене с 33 процента. Друго проучване установи, че хормоналната терапия основно разширява здравите артерии, без да повлиява болката от стенокардия.

В по-скорошно и обширно проучване, включващо 83 000 мъже, тези, чиито нива на тестостерон се върнаха към нормалното, показват 24% по-нисък риск от преживяване на инфаркт и 36% намалена вероятност от претърпяване на инсулт.

2. По-малко мазнини, повече мускули

Тестостеронът играе жизненоважна роля в насърчаването на мускулния растеж. По-голямата мускулна маса допринася за управлението на теглото и повишава енергийните нива.

Изследванията показват, че при мъже с ниски нива, лечението може да доведе до намаляване на мастната маса и увеличаване както на мускулния размер, така и на силата.

Докато някои мъже отбелязват промяна в чистата телесна маса без съответно увеличение на силата, най-значимите предимства вероятно ще се наблюдават при комбиниране на терапия с тестостерон със силови тренировки и редовни упражнения.

3. По-здрави кости

Тестостеронът значително влияе върху костната минерална плътност и с напредване на възрастта и спадане на нивата на тестостерон при мъжете, тяхната костна плътност има тенденция да намалява, което води до повишен риск от отслабени кости и остеопороза.

Силните кости осигуряват основна опора за мускулите и вътрешните органи, което може да подобри спортните постижения.

Изследванията показват, че костната плътност може да се увеличи чрез лечение с тестостерон, при условие че дозата е достатъчно висока.

Клиничните изпитвания, изследващи въздействието на тестостерона върху костната плътност, демонстрират подобрения в гръбначната и тазобедрената костна плътност.

По същия начин, проучване, включващо жени, подложени на терапия за преход към мъже, установи, че тестостеронът води до увеличаване на костната минерална плътност. Въпреки това, остава несигурно дали тестостеронът може ефективно да намали риска от фрактури.

4. По-добро либидо

Нивата на тестостерон естествено се повишават, когато човек се възбуди сексуално и участва в сексуална активност.

Обикновено мъжете с по-високи нива на тестостерон са склонни да имат по-активен сексуален живот. С напредване на възрастта мъжете може да се нуждаят от по-високи нива, за да поддържат своето либидо и еректилна функция.

Важно е обаче да се признае, че еректилната дисфункция често се дължи на фактори, различни от ниски нива на тестостерон, като основни медицински състояния или лекарства.

Изследванията показват, че терапията с тестостерон може да има положителен ефект върху сексуалното здраве и ефективност.

Освен това, проучванията показват, че има горна граница на нивата на тестостерон, след която не се наблюдава по-нататъшно подобрение в отговора. За мъже без хипогонадизъм (състояние, характеризиращо се с ниски нива), повишаването на нивата на тестостерон не е задължително да повиши тяхното либидо.

5. Подобрено настроение

Намалените нива на тестостерон са свързани с понижено качество на живот, характеризиращо се със симптоми като депресия, умора и раздразнителност.

Проучванията показват, че тази връзка може да се отнася предимно за мъже с хипогонадизъм. Мъжете, чиито нива на тестостерон естествено намаляват с възрастта, не са показали повишен риск от депресия.

Въздействието на тестостероновата заместителна терапия върху настроението може да варира.

Мъжете с хипогонадизъм съобщават за подобрено настроение, подобрено цялостно благосъстояние и намалено чувство на умора и раздразнителност в резултат на лечението. Някои изследвания дори показват, че тази терапия може да бъде ефективен подход за справяне с депресията.

Естествени начини за повишаване на нивата на тестостерон

Някои храни, витамини и билкови лекарства имат потенциал да повишат нивата на тестостерон.

Въпреки това, ако се притеснявате, че имате нисък тестостерон, важно е да се консултирате с лекар. Тези алтернативни и естествени лечения не са доказани като ефективни като традиционната тестостеронова терапия.

БилкиВитамини и хранителни добавкихрани
Малайзийски женшенвитамин Dчесън
Бабини зъбидехидроепиандростерон (DHEA)риба тон
АшвагандаL-аргининяйчни жълтъци
Екстракт от борова корацинкстриди
Йохимбе  
Сао палмето  
Табл. 3 (начини за повишаване на нивата на тестостерон)

Заключение

Тестостеронът е свързан предимно със сексуалното желание на мъжете, но също така оказва значително влияние върху тяхното психическо благополучие, както и плътността на костите и мускулите, разпределението на мазнините и производството на червени кръвни клетки.

Ниските или високите нива на тестостерон могат да имат отражение както върху психическото, така и върху физическото здраве на мъжа.

Вашият лекар може да оцени нивата на тестостерона ви чрез директен кръвен тест. За мъже с ниски нива, тестостероновата терапия е налична възможност за лечение.

Ако подозирате, че имате нисък тестостерон, консултирайте се с Вашия лекар, за да определите дали тази форма на терапия може да бъде от полза за Вас.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: