Имат ли нужда хората да ядат месо?

Имат ли нужда хората да ядат месо

Много хора си задават въпроса – трябва ли да ядем месо?

Дебатите относно правилното хранене при човек обикновено се разгорещяват бързо, особено когато става въпрос за ядене на месо.

Може да чуете аргументи, че хората трябва или не трябва да ядат месо въз основа на различни еволюционни, биологични или етични съображения.

реклама

В зависимост от това кого питате и какъв житейски опит са имали, можете да получите отговор, който варира от доста всеобхватен до изключително личен.

Статията разглежда точно темата – дали хората трябва да ядат месо.

Има ли необходимост човешкия организъм от месо?

За да оцелеят и процъфтяват, живите същества непрекъснато се адаптират към променящите се условия, местообитания и наличност на храна.

ДНК доказателства, простиращи се отпреди 300 000 години, предполагат, че хората непрекъснато се развиват и се адаптират към средата си. ( 1 )

След като хората винаги реагират и се приспособяват към околните условия, логиката, че тялото ви първоначално е било създадено да яде определена храна и трябва да се придържа към нея, губи своя смисъл.

Смята се, че предците на всички животни, включително бозайниците, са месоядни. Въпреки това, безброй животни днес са еволюирали, за да станат тревопасни. ( 2 )

Всъщност структурата на човешките зъби ви показва, че хората са всеядни и могат да ядат както месо, така и храни на растителна основа. ( 3 )

Вашите добре очертани резци – предните четири зъба – кътници и премоларите са като зъбите на тревопасните животни, предназначени да прорязват и смилат храна на растителна основа, докато кучешките ви зъби са като тези на месоядните животни, проектирани да разкъса плътта.

Какво казва биологията?

Като цяло хората могат да ядат семена, плодове, зеленчуци, корени и много други растителни храни. Това показва, че телата ни не са в състояние да ги усвоят напълно.

Въпреки това, ако погледнем най-външният слой на всяка растителна клетка, представлява клетъчната стена, която е изградена от подобни на влакна съединения като целулоза, хемицелулоза и лигнини. Хората не могат да усвоят тези влакнести съединения, тъй като нямат необходимия ензим. ( 4 )

От своя страна тревопасните животни като крави, кози и елени също не могат да произвеждат ензим целулаза сами. Въпреки това, те имат приятелски настроени чревни бактерии, които го произвеждат за тях – докато хората нямат такива чревни бактерии. ( 5 ) ( 6 )

В същото време телата ни произвеждат всички ензими, като протеаза и липаза, необходими за разграждането и усвояването на месото ( 7 )

Еволюционно размерът на храносмилателния тракт на всяко животно зависи от два фактора – храната която приема и чревни микроби.

Колкото по-калорична е храната (като тази на месоядните), толкова по-малко време и микробна помощ са необходими за храносмилането и усвояването. ( 8 )

Междувременно храната на тревопасните се състои от растения, които не са богати на калории.

По този начин тревопасните трябва да ядат по-големи количества от тези храни, за да задоволят ежедневните си нужди от калории, а храносмилателните им системи трябва да работят по-усилено, за да извличат хранителни вещества.

Тъй като хората са всеядни, хората са способни да ядат и хранят както с месо, така и храна на растителна основа. ( 9 ) ( 10 )

Необходима ли е консумацията на месо?

Растенията не доставят определени хранителни вещества, които животинските продукти съдържат.

Едно такова основно хранително вещество, което не можете да получите от растенията, е витамин В12, който е необходим за нормалната функция на нервната система и образуването на червени кръвни клетки. ( 11 ) ( 12 )

Ето защо хората, които спазват диета, която изключва всички животински продукти, се препоръчва да приемат добавки с витамин В12.

Други хранителни вещества, като креатин, витамин D3 и омега-3 мастни киселини като докозахексаенова киселина (DHA), също липсват в диетата на растителна основа. И все пак тялото ви може да ги произвежда в малки количества, така че не е нужно да разчитате само на храната която приемате, за да ги получите. ( 13 )

Този телесен процес обаче не е много ефективен. Освен това проучванията разкриват, че веганите и вегетарианците имат по-ниски нива на омега-3 в кръвта като ейкозапентаенова киселина (EPA) и DHA – така че обикновено се препоръчват омега-3 добавки, направени от водорасли. ( 14 ) ( 15 ) ( 16 )

Месото не е единственият източник на креатин или витамини B12 и D3. Лакто-вегетариански диети, които включват млечни продукти, ово-вегетариански диети, които включват яйца, и пескатариански диети, които включват риба, също осигуряват тези хранителни вещества.

Все пак вегетарианците и веганите може да не получават достатъчно желязо в диетата си, тъй като растителните храни предлагат този минерал само в малки количества. ( 17 ) ( 18 )

Имайте предвид, че веганските и вегетарианските диети трябва да бъдат правилно планирани, за да се избегне недостиг на хранителни вещества. Други хранителни вещества, които може да бъдат трудни за получаване на такива диети, включват протеин, йод, цинк и калций. ( 19 ) ( 20 ) ( 21 )

Ефекти върху здравето на всеядни спрямо растителни диети

Важно е да запомните, че яденето на определени видове месо има отрицателни страни.

Преработените меса могат да бъдат вредни и свързани с леко повишен риск от колоректален рак – въпреки че други фактори също могат да влияят. ( 25 )

От друга страна, вегетарианските и веганските диети постоянно се доказват, че предпазват от сърдечни заболявания. Те могат също така да помогнат за предпазване от рак, въпреки че настоящите изследвания са смесени. ( 26 ) ( 27 ) ( 28 )

Въпреки че можете да получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете с растителна диета, правилното планиране на хранене и приемане на добавки са от съществено значение. ( 33 )

Заключение

Здравите възрастни са напълно способни да ядат и усвояват месото. И все пак, хранително и биологично, можете да живеете без него.

Въпреки това хората са социални животни, чиито вярвания относно яденето на месо също зависят от техните културни и религиозни виждания.

Ако сте любопитни дали трябва да ядете месо, знайте, че няма правилен или грешен отговор. Може да бъдете привлечени от различни аргументи в полза на веганските или вегетариански диети и да не ядете месо, но може и да обичате да ядете месо, защото сте научени да го консумирате от ястията, които родителите ви приготвяха за вас.

В крайна сметка дали ще ядете месо е индивидуален избор.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: