Фосфор – Действие, значение за здравето и ценни източници

Фосфор - Действие, значение за здравето и ценни източници

Фосфорът е минерален елемент, необходим за поддържане на здравето и живота, който участва в много химични процеси в организма. Среща се естествено в много храни и се предлага и като добавка.

Заедно с калций, витамин D и K, той е до голяма степен отговорен за поддържането на здравето и доброто състояние на костната система.

Освен това играе важна роля във функционирането на нервната и ендокринната система, както и много други жизненоважни функции. ( 1 )

реклама

В тази статия представяме информация за функцията на фосфора в организма, най-добрите му естествени източници, както и нормите на консумацията му.

Какво е фосфор?

Фосфорът е важен химичен елемент със символ P и атомен номер 15. Той е силно реактивен, така че никога няма да го намерим в чист вид на Земята. Ще открием минерали, съдържащи този елемент в състава си. Има два вида фосфор – единият е червен, а другият е бял.

Днес е известно, че човешкият организъм усвоява фосфора в най-голяма степен в костните тъкани, където се намират дори повече от 4/5 от количеството на този елемент. Остатъкът е необходим за поддържане на здравето и функционирането на други телесни тъкани и течности.

Необходим е за образуването на протеинови, въглехидратни и мастни вещества, участващи в метаболитните процеси.

Това е елемент, необходим за правилния процес на размножаване на клетките и за поддържане на правилната реакция на вътрешната среда. Понякога фосфора се бърка с фосфат, който всъщност е сол, съдържаща неговия елемент.

Фосфор – Свойства и функции в организма

Фосфорът е от голямо значение за поддържане на цялостното здраве на организма, но трябва да се помни, че той работи заедно с други елементи и активни вещества. За да поддържате подходящото му ниво, струва си преди всичко редовно да следвате правилно балансирана диета.

По-долу представяме най-важните свойства и функции, които има в човешкото тяло.

1. Укрепване на костите и зъбите

Фосфорът е основен елемент за процеса на растеж, особено в контекста на поддържането на здравето на зъбите и костите.

Той работи заедно с калций и витамин D, създавайки здрава структура на скелетната система, която е обект на процеси на реконструкция и регенерация през целия живот.

Помага за подобряване на здравето на венците и зъбния емайл, както и за облекчаване на сериозни проблеми като загуба на костна минерална плътност, известна още като остеопороза.

Този минерал е в основата на изграждането на здрава скелетна структура, позволяваща здравословен и функционален начин на живот. Около 80% от целия фосфор в тялото ни се съдържа в скелетната система.

2. Влияние върху храносмилателните процеси

Фосфорът играе важна роля в осигуряването на ефективно храносмилане в човешкото тяло, особено в усвояването на витамини от група В, а именно рибофлавин и ниацин, от храната.

И двете вещества са отговорни за поддържането на редица важни функции на тялото, от енергийния метаболизъм до правилното функциониране на нервните стимули.

Фосфорът е необходим за много химични реакции в тялото, а също така улеснява правилното използване на различни хранителни вещества.

Поради тази причина си струва да се уверите, че ежедневната ви диета включва продукти, богати на този елемент.

3. Детоксикация на организма

Фосфорът играе важна роля в поддържането на здрави бъбреци, като осигурява правилното освобождаване на метаболитни отпадъци по време на уриниране.

Чрез увеличаване на количеството и честотата на уриниране, тялото е в състояние да балансира нивата на пикочна киселина, излишната сол и вода. Освен това влияе върху регулирането на метаболизма на мазнините.

В допълнение, фосфорът поддържа баланса на електролитите, които непрекъснато се елиминират от тялото, като по този начин помага на цялото тяло да остане здраво и свободно от токсини.

4. Укрепване на тялото

Фосфорът има способността да облекчава леки здравословни неразположения като мускулна слабост, изтръпване и обща умора. Подходящите нива на този елемент в тялото са необходими за поддържане на пълна форма и жизненост.

Недостигът на фосфор може да се прояви като проблеми като загуба на либидо, фригидност, импотентност или намалена подвижност на сперматозоидите.

5. Стимулиране на протеиновия метаболизъм

Фосфорът е един от най-важните елементи за образуването на протеини, който подпомага процеса на размножаване на клетките.

Той също така улеснява максималното използване на протеините в тялото и тяхната ефективна регенерация, благодарение на което е възможно да се поддържат всички жизнени функции.

Помага и за усвояването на въглехидратите и мазнините в метаболитните процеси. Той е от решаващо значение за поддържане на общото здраве, подпомага набавянето на енергия и ефективното й използване от отделните органи.

6. Подпомагане на когнитивните функции

Подходящите нива на фосфор позволяват правилното функциониране на мозъка, неговото развитие и формирането на когнитивни функции.

Научните изследвания свързват дефицита на този елемент с повишен риск от когнитивна дисфункция и ранна поява на неврологични състояния като болестта на Алцхаймер и деменция.

Ето защо трябва да се отбележи, че той играе важна роля не само за поддържане на физическото, но и на психическото здраве.

7. Въздействие върху осигуряването на хормонален баланс

Ползите за здравето, свързани с действието на фосфора, включват и влияние върху регулирането на баланса на хормоните.

Той гарантира, че хормоните, необходими за добро репродуктивно здраве, могат да функционират в адекватни и балансирани количества.

Този елемент взаимодейства директно с ендокринните жлези на тялото и помага за регулирането на образуването и освобождаването на хормонални съединения.

Тези вещества играят изключително важна роля в регулирането на много важни за здравето и живота функции. Следователно, той е незаменим компонент за правилното функциониране на системата за контрол на отделните системи на тялото.

8. Поддържа здравето на сърцето

Едно от последните открития за фосфора също сочи ефекта му върху здравето на сърцето. Правилната диета с храни, богати на фосфор, може да помогне за предпазване от редица сърдечно-съдови заболявания.

9. Ефект върху клетъчната реконструкция

Фосфорът е много важен елемент за поддържане на правилната структура на ДНК, която присъства в ядрото на клетките на тялото.

Той също така допринася за процеса на възстановяване и реконструкция на отделни клетки, които естествено се износват и се разрушават. Също така е важно да се поддържа достатъчно количество по време на бременност.

Наличието на фосфор гарантира, че клетките на тялото се грижат правилно и остават активни по отношение на стимулиране на метаболитната активност.

Храни, богати на фосфор

Повечето храни богати на протеини също са добри източници на фосфор, но някои непротеинови храни също могат да съдържат значителни количества фосфор.

Ето обичайните храни богати на фосфор:

 • семена (340-1150 mg на 100 g продукт) – тиквени семки, маково семе, слънчогледово семе, какао, сусам;
 • млечни продукти (120-1010 mg на 100 g продукт) – яйца, сирене, краве мляко, овче мляко, натурално кисело мляко;
 • зърнени продукти (240-1280 mg на 100 g продукт) – пшенични трици, елда, овесени люспи, ечемични люспи, пълнозърнест ръжен хляб;
 • месо (140-360 mg на 100 g продукт) – свинско, говеждо, овнешко, птиче (предимно карантии);
 • бобови растения (300-740 mg на 100 g продукт) – соя , боб, грах, леща;
 • риба (260-430 mg на 100 g продукт) – херинга, минтай, риба тон, сардини, треска;
 • ядки (330-500 mg на 100 g от продукта) – шамфъстък, бадеми, фъстъци, лешници, орехи, фъстъчено масло;
 • сушени плодове (120-130 mg на 100 g от продукта) – стафиди, кайсии, смокини;
 • значителни количества фосфор има и в чесъна, цвеклото, броколите, хряна и газираните напитки.

Струва си да се помни, че не всички продукти се характеризират с еднаква абсорбция на фосфор. Най-често се ограничава дори до 30%-60%, поради наличието на други компоненти и съединения, които свързват фосфора, като калций или никотинова киселина.

Важна е и степента на активиране на рецепторите на витамин D и бионаличността на елемента. Пример са зърнените продукти, където се среща главно под формата на фитати, характеризиращи се с относително нисък потенциал за усвояване.

Фосфорът може да се намери и в преработените храни под формата на фосфати, които носят символите E451 или E452. Те могат да бъдат намерени напр. в някои студени меса, сладки газирани напитки, преработени млечни продукти, зърнени закуски и сладкарски изделия. Те действат като регулатори на киселинността, антиоксиданти, емулгатори и стабилизатори.

Препоръчителен дневен прием на фосфор

Според препоръките дневният прием на фосфор трябва да бъде:

 • кърмачета – около 150 mg,
 • деца до една година – 300 mg,
 • деца от една година – от 460 до 500 mg,
 • юноши и възрастни – от 700 до 1250 mg.

Ясно нарастване на нуждите от този елемент се наблюдава при деца и юноши в периода на интензивен растеж. По правило не се препоръчва използването на фосфорни или фосфатни добавки, освен ако не е ясно указано от лекар.

Най-добрият източник на фосфор е правилно балансираната диета.

Противопоказания и странични ефекти

Няма научни доказателства за възможността от фосфорно отравяне от храна. Най-честата причина за неподходящото му количество в организма са здравословни проблеми, свързани с нарушения в управлението на микроелементите.

В такива случаи могат да се появят някои нежелани реакции.

Твърде много фосфор в тялото

Високата концентрация на този елемент може да бъде свързана с доставката на други минерали, като калций, цинк, желязо, магнезий или мед. Най-честите причини за това са проблеми с правилното функциониране на бъбреците.

Най-често могат да се появят болки в ставите и мускулите и диария, както и гадене и повръщане. Хронично повишената концентрация на фосфор в организма може да доведе до костни заболявания или калциращи промени в кръвоносната система.

Дефицит на фосфор в организма

Фосфорните съединения са сред най-богатите хранителни вещества в много обикновени хранителни продукти, поради което дефицитът на този елемент в диетата е изключително рядък.

Най-често това може да е резултат от здравословни проблеми, например свързани със злоупотреба с алкохол или някои терапевтични терапии. Дефицитът на елемента често се свързва с костна слабост, загуба на апетит, забавен растеж или загуба на тегло, треперене, изтръпване или тревожност. ( 2 )

Фосфорът също може да взаимодейства с някои лекарства, така че е важно винаги да се консултирате с Вашия лекар, преди да го приемете.

Използване на фосфор в промишлеността

Този елемент, в допълнение към много важни хранителни функции, също играе важна роля в образуването на много важни химични вещества, широко използвани в промишленото производство. По-долу са някои примери за това къде можете да го срещнете.

 • лаксативи : фосфат – фосфатна сол, използва се като слабително при клизми,
 • растителни торове : фосфорните съединения се използват в торове и
 • пестициди, тъй като е един от най-важните елементи за растителната растителност.
 • производство на потребителски стоки : това е важна съставка в производството на специални стъкла, перилни препарати и порцелан, както и в производството на кибрит.

Фосфор – резюме

Фосфорът е основно важен компонент на човешките кости, което означава, че тялото не би могло да функционира нормално без адекватни количества от този минерал.

Всъщност това е вторият най-разпространен минерал в човешкото тяло, изключително важен за здравето и целостта на костите. Освен това е от съществено значение за правилното функциониране на различни части на тялото, като мозъка, бъбреците, сърцето и кръвта.

Освен това осигурява ефективно храносмилане, редовно отделяне, образуване на протеини и хормонален баланс.

Той участва в процесите на преобразуване на енергията, подпомага регенерацията на клетките и осигурява правилността на много химични реакции и правилното използване на хранителните вещества.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: