Какво e хиперлордоза и как се лекува?

хиперлордоза

Хиперлордозата се характеризира с прекомерно изкривяване на долната част на гърба, по-специално в лумбалната област. Това състояние образува отличителна С-образна извивка в долната част на гърба, което кара гръбнака да се извива навътре точно над задните части. Често наличието на Хиперлордоза се свързва с неправилна стойка или липса на физическа активност.

Хиперлордозата води до прекомерна С-образна извивка в долната част на гърба, по-специално в лумбалната област, където гръбначният стълб се извива навътре точно над задните части.

хиперлордоза
кредит: osteopathy.colganosteo.com

За разлика от естествената вътрешна кривина на гръбначния стълб, наричана лордоза, хиперлордозата представлява екстремна и проблемна кривина, която може да доведе до дискомфорт и болка.

реклама

Гръбначният стълб е разделен на три извити части:

 1. Шийният отдел на гръбначния стълб, разположен в областта на шията.
 2. Гръдният отдел на гръбначния стълб, разположен в областта на гръдния кош.
 3. Лумбалната част на гръбначния стълб се намира в долната част на гърба.

Хиперлордозата в лумбалната област често е следствие от лоша стойка или недостатъчна физическа активност.

Някои основни заболявания също могат да допринесат или да влошат това състояние. За щастие физическата терапия може да бъде от полза за облекчаване на симптомите, свързани с хиперлордоза.

Тази статия разглежда състоянието хиперлордоза, предоставяйки обяснение на нейните симптоми и наличните възможности за лечение. В допълнение, предоставяме различни упражнения, които имат потенциала да облекчат симптомите, свързани с хиперлордоза.

Симптоми

Хиперлордозата се проявява с няколко забележими симптома, като например:

 • Извит гръбнак: Хиперлордозата предизвиква прекомерно изкривяване на долната част на гърба, което води до по-изразен профил на корема и задните части.
 • Болка в долната част на гърба: Индивидите с хиперлордоза често търпят различна степен на дискомфорт в долната част на гърба, който може да се засили при движение. В допълнение към болката може да се усеща и изтръпване.
 • Затруднено движение: Може да е налично проблемно с движение поради стягане на мускулите и скованост в долната част на гърба.
 • Изпъкнали задни части и корем: Когато лежите на твърда повърхност, ще има забележима празнина, която подчертава изпъкналостта на задните части, като същевременно кара корема да изпъква напред.

Продължителните периоди на стоене на едно място могат да бъдат предизвикателство поради постоянна болка в кръста.

Участието в гимнастика или подобни дейности често се оказва предизвикателство за тези с хиперлордоза.

С течение на времето хората могат да изпитат хронична умора и може да се появи дискомфорт във врата.

За да проверите сами, може да се извършите този прост тест:

 • Застанете изправени с гръб към стената, поддържайки позиция на ширината на раменете.
 • Уверете се, че главата, лопатките и задните части са в контакт със стената.
 • Поставете ръката си зад долната част на гръбнака.
 • Ако можете да поставите повече от една ръка между гърба си и стената, може да е налице хиперлордоза.

Причини за хиперлордоза

Различни фактори могат да причинят или да допринесат за хиперлордоза, включително:

Заболявания на гръбначния стълб

Някои хора могат да получат хиперлордоза поради съществуващи проблеми с гръбначния стълб, като ахондроплазия (форма на нанизъм) или спондилолистеза (състояние, при което един прешлен се приплъзва върху друг).

Лоша стойка

Продължителните периоди на седене с неправилна стойка могат да доведат до хиперлордоза. Когато седите, лумбалните мускули може да се стегнат прекалено много в опит да стабилизират гръбначния стълб, като постепенно го издърпват от подравняване и увеличават гръбначната извивка.

Някои професии, които включват продължителни периоди на седене или дейности, насърчаващи лоша стойка, могат да повишат риска от хиперлордоза.

Затлъстяване

Затлъстяването може да допринесе за хиперлордоза, тъй като излишните мазнини се натрупват в областта на корема и задните части. Това допълнително тегло натоварва долната част на гърба, което потенциално кара лумбалната част на гръбнака да се извие прекомерно.

Липса на упражнения

Заседналият начин на живот не само увеличава риска от затлъстяване, но също така отслабва основните мускули около тялото и таза. Когато тези мускули не са достатъчно силни, те не поддържат гръбначния стълб достатъчно добре, позволявайки му да се извива прекомерно.

Разбирането на тези причини е от съществено значение за ефективното справяне и управление на хиперлордозата.

Диагноза

Диагностицирането на хиперлордоза може да бъде предизвикателство поради естествената променливост в долната част на изкривяването на гръбначния стълб, известна като лумбална лордоза.

Лекарите често използват диагностични методи като рентген, за да оценят точно гръбначното изкривяване. В случаите, когато се подозира, че аномалии на меките тъкани допринасят за хиперлордоза, може да се препоръчат допълнителни методи като MRI или CT сканиране.

Освен това, за да съберат изчерпателна информация и да изключат други потенциални здравословни проблеми, те могат да предложат кръвни тестове и сканиране на кости като част от диагностичния процес. Тези тестове помагат да се осигури точна диагноза хиперлордоза.

Лечение на хиперлордоза

Лечението на хиперлордозата обикновено се фокусира върху предотвратяването на по-нататъшно изкривяване на долната част на гърба.

Първоначално доставчиците на здравни услуги могат да предпишат болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства за облекчаване на дискомфорта.

В случаите, когато затлъстяването играе роля, здравните специалисти често разработват планове за управление на теглото. Тези планове могат да включват физически терапевтични упражнения, предназначени както за разтягане, така и за укрепване на основните мускули, като в крайна сметка подобряват стойката.

Като алтернатива, лекарят може да препоръча използването на скоба за гръб (коректор на стойката), за да се поддържа изравняването на гръбначния стълб.

Освен това начина за лечение зависи от основната причина за хиперлордоза. Ако причината е мускулна слабост или дисбаланс, може да е необходимо насочване към физиотерапевт или друг специалист. В по-тежки случаи, когато конвенционалните лечения се окажат неефективни при управлението на симптомите, може да се обмисли хирургическа интервенция за коригиране на кривината.

Упражнения за хиперлордоза

В проучване от 2018 година е изследвано въздействието на специфични упражнения върху изкривяването на долната част на гръбначния стълб, силата на мускулите на гърба и хроничната болка в долната част на гърба.

По време на проучването участниците са участвали в 60-минутен режим на упражнения. Това включвало осем упражнения за лумбална стабилизация, насочени към укрепване на мускулите на гърба и подобряване на гъвкавостта на гръбначния стълб. В продължение на 12 седмици те следвали този график за тренировки три дни в седмицата.

След 12-седмичния период се наблюдават няколко положителни резултата. Те включват намаляване на хроничната болка в долната част на гърба, подобряване на силата на лумбалните мускули и повишена гъвкавост на гръбначния стълб. Въпреки това, не са отбелязани съществени промени в изкривяването на гръбначния стълб.

Упражненията за лумбална стабилизация, включени в тренировката, са следните:

Коремни преси

 • Започнете, като легнете по гръб.
 • Свийте коленете си под ъгъл 90 градуса, като същевременно държите стъпалата на краката си на пода.
 • Скръстете ръце на гърдите си.
 • Повдигнете торса към бедрата си.
 • Бавно спуснете торса си обратно към пода.

Линк Видео

Упражнение „супермен“

 • Започнете, като легнете с лице надолу.
 • Изпънете ръцете си напред.
 • Повдигнете ръцете, краката и гърдите си от пода едновременно.
 • Издишайте и задръжте тази позиция за 2 секунди.
 • Вдишайте, докато леко спускате ръцете, краката и гърдите си обратно към земята.

Линк Видео

Повдигане на противоположни ръка и крак

 • Започнете, като коленичите на пода.
 • Наведете се леко напред и поставете ръцете си с длани надолу.
 • Уверете се, че коленете ви са подравнени с бедрата и ръцете ви са точно под раменете.
 • Повдигнете едната ръка и изпънете противоположния крак по начин, който да се изравни с гръбнака ви.
 • След това се върнете в първоначалната позиция.

Линк Видео

Клекове

 • Започнете, като застанете с разкрач колкото ширината на раменете.
 • Изпънете ръцете си напред и ги съберете една в друга.
 • Клякайте, имитирайки сядане на стол.
 • Спуснете се, докато бедрата ви застанат почти успоредни на пода, като се уверите, че коленете и глезените ви остават подравнени.
 • Изправете се с натиск през петите, за да се върнете в първоначалната си позиция.

Линк Видео

Обратен планк

 • Започнете, като седнете на пода с изпънати крака пред вас.
 • Облегнете се назад, така че гърбът ви да образува ъгъл от 45 градуса с пода.
 • Поставете ръцете си на пода, като дланите са обърнати към тялото. Ръцете ви трябва да са подравнени с раменете и да са леко зад бедрата.
 • Погледнете нагоре към тавана и повдигнете бедрата си, като поддържате опора на ръцете и петите си. Задействайте умишлено глутеалните мускули, като се уверите, че тялото ви остава в права линия.
 • Задръжте тази поза за 10 до 15 секунди, преди внимателно да спуснете тялото си обратно надолу.

Линк Видео

Планк за горната част на тялото или предмишницата

 • Поставете предмишниците и коленете си на пода, като поддържате разстояние между тях на ширината на раменете.
 • Уверете се, че лактите и раменете ви са подравнени и дръжте предмишниците си прави и успоредни една на друга.
 • Повдигнете двете колена от пода и изпънете краката си назад, за да постигнете разтягане на цялото тяло.
 • Дръжте погледа си насочен надолу, за да сте сигурни, че вратът ви остава в съответствие с останалата част от гръбнака.
 • Задръжте тази поза, като се съсредоточите върху това да държите бедрата си повдигнати, като същевременно ангажирате мускулите на седалището.

Линк Видео

Страничен планк

 • Започнете, като легнете на дясната си страна със събрани крака.
 • Свийте дясната си ръка в лакътя, подравнявайки предмишницата с рамото.
 • Ангажирайте основните си мускули и повдигнете бедрата си, създавайки права линия от главата до пръстите на краката.
 • Задръжте тази поза, като избягвате увисване на бедрата, толкова дълго, колкото можете.
 • След това преминете на лявата си страна и повторете упражнението.

Линк Видео

Хип тръст (глутеус мост)

 • Започнете, като легнете по гръб със свити колене, стъпала на ширината на бедрата и пети на малко разстояние от задните части.
 • Поставете ръцете си до тялото си, близо до бедрата.
 • Задействайте седалищните си мускули и натиснете петите си в земята, повдигайки бедрата си нагоре. Стремете се да образувате диагонална линия от раменете до коленете.
 • Задръжте тази поза за 1 до 2 секунди, преди леко да спуснете бедрата обратно надолу.

Линк Видео

Преди тренировка не забравяйте да загреете правилно с прости дейности като ходене и леко разтягане.

Рискове от хиперлордоза

Проучване от 2017 г. показва връзка между прекомерното изкривяване на гръбначния стълб и остеоартрита, дегенеративно ставно заболяване, включващо разграждане на хрущяла в ставите.

Проучването обаче не установява причинно-следствената връзка между тези състояния. Авторите предполагат, че както хиперлордозата (прекомерно изкривяване на гръбначния стълб), така и хиполордозата (анормално прав гръбначен стълб) могат да упражнят допълнителен стрес върху ставите, потенциално допринасяйки за дегенеративно ставно заболяване.

Кога да говорите с лекар

Ако болката в гърба се влоши, препоръчително е да се консултирате с лекар. Поддържането на дневник за проследяване на тежестта на болката и ефектите й върху ежедневието може да помогне при диагностицирането.

Трябва да се потърси лекарска помощ, ако се появи някой от тези симптоми, тъй като те могат да предполагат основен проблем:

 • Постоянна извивка на долната част на гърба, дори когато се наведете напред.
 • Изтръпване в гърба, ръцете или краката.
 • Мускулни спазми.
 • Проблеми с функцията на пикочния мехур или червата.

Какво можете да направите, за да предотвратите хиперлордоза?

Често можете да избегнете хиперлордоза, като поддържате правилна поза. Гарантирането, че гръбнакът ви остава правилно подравнен, помага за предотвратяване на натоварването на врата, бедрата и краката, намалявайки риска от бъдещи проблеми. Ето допълнителни съвети за предотвратяване на това състояние:

 • Помислете за започване на програма за управление на теглото, ако се притеснявате за теглото си. Консултирайте се с лекар за насоки, ако е необходимо.
 • Правете кратки разходки, ако работата ви предполага дълго седене.
 • Ако трябва да стоите прав за продължителни периоди, премествайте тежестта си периодично от единия крак на другия или от петите към пръстите на краката.
 • Използвайте възглавница или навита кърпа за опора на долната част на гърба, когато седите.
 • Изберете удобни обувки с нисък ток.
 • Останете ангажирани с рутинни упражнения по ваш избор.

Заключение

Хиперлордозата се характеризира с прекомерна извивка навътре в долната част на гърба.

Въпреки че може да бъде вродена, хиперлордозата при зряла възраст обикновено е свързана с фактори, свързани с начина на живот.

Поддържането на здравословно тегло и редовните упражнения често могат да подобрят стойката и да облекчат дискомфорта в долната част на гърба.

Ако упражненията не облекчат симптомите на хиперлордоза, се препоръчва консултация със здравен специалист. Лекарят ще проведе преглед на гръбначния стълб, ще постави диагноза и ще разработи индивидуален подход към лечението.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: