Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Чага: 7 ползи за здравето от гъбата

Гъбата чага може да бъде намерена по цялото северно полукълбо. Тя се отличава от останалите гъби и други израстъци със своя оранжев цвят във вътрешността.

Учените и защитниците на алтернативната медицина се интересуват все повече от потенциалните ползи за здравето на гъбатата чага ( Inonotus obliquus ). Някои проучвания върху гъбата показаха обещаващи резултати.

Запознайте се с някои ползи за здравето от гъбата чага:

1. Забавя процеса на стареене

Добре известно е, че оксидативният стрес причинява стареене, като бръчки, отпусната кожа и побеляла коса. Различните източници на увреждане, като излагането на слънце и замърсяване, създават твърде много свободни радикали, което ускорява процеса на стареене на кожата.

Снабдяването на човешкото тяло с повече антиоксиданти може да забави процеса на стареене, а е възможно и да обърне видимите признаци на стареене.

Въпреки че нито едно проучване не свързва категорично гъбата чага с известни ползи против стареене, ефективността му в борбата с други форми на оксидативен стрес предполага, че тя може да се справи със стареенето.

2. Суперхрана

Гъбите чага са с голямо разнообразие от витамини, минерали и хранителни вещества, включително:

 • витамини от B-комплекс
 • витамин D
 • калий
 • рубидий
 • цезий
 • аминокиселини
 • фибри
 • мед
 • селен
 • цинк
 • желязо
 • манган
 • магнезий
 • калций

3. Борба с възпалението

Когато тялото се бори с някаква болест, възпалението помага за борбата. Но понякога възпалението преминава от краткосрочна помощ в хроничен здравословен проблем.

Различни заболявания, особено хроничните като ревматоиден артрит, са свързани с възпаление. Скорошно проучване предполага, че някои състояния, които не се смятат за възпаление, включително депресия, може да се дължат на хронично възпаление.

Ролята на гъбата чага в производството и регулирането на цитокини също може да помогне при възпаление. Това посочва ролята на чага в борбата с автоимунните състояния и евентуално някои други заболявания.

4. Понижаване на кръвното налягане

Проучванията показват, че оксидативният стрес е фактор, допринасящ за високото кръвно налягане. Хората с високо кръвно налягане са по-склонни към инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови проблеми.

Антиоксидантите на Чага могат да имат потенциална роля за понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на лошо сърдечно-съдово здраве.

5. Предотвратяване и борба с рака

Все по-често учените приемат сериозно възможността чага гъбите да могат да предотвратят почвата на рак и да забавят растежа му.

Чага е богата на антиоксиданти, които са химикали, които помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, причинено от свободни радикали или оксиданти. Когато тялото не е в състояние да произведе достатъчно антиоксиданти, за да предотврати това увреждане, възниква оксидативен стрес. Оксидативният стрес може да причини рак и редица други здравословни проблеми.

Проучване от 2010г. установи, че чага може да забави растежа на раковите клетки на белите дробове, гърдата и маточната шийка. Същото проучване също така установи, че чага може да забави растежа на тумори при мишки.

Проучване от 2009г. установи, че тритерпените, съединенията, открити в чага и някои други гъби, карат туморните клетки да се самоунищожават. За разлика от други лечения на рак обаче, чага изглежда не уврежда здравите клетки.

Въпреки че други проучвания са открили подобни обещаващи резултати, всички те са проведени върху животни или в лаборатория. За да докажат окончателно антираковите ползи от чага, учените ще трябва да проведат обширни проучвания върху хора.

6. Понижаване на нивата на кръвната захар

Чага също може да има роля в борбата срещу диабета.

Проучване от 2006г. установи, че гъбите чага могат да понижат кръвната захар при плъхове. Гризачите са били генетично модифицирани, за да имат диабет и да са със затлъстяване. След ядене на гъби чага в продължение на 8 седмици, нивата на кръвната им захар бяха по-ниски.

Въпреки че все още не са правени изследвания върху хора, това предполага, че чага може да допринесе за алтернативно лечение на диабет в бъдеще.

7. Помага на имунната система

Цитокините са химически пратеници на имунната система. Те са протеини, които играят жизненоважна роля в стимулирането на белите кръвни клетки, които са първата линия на защита на имунната система срещу редица заболявания.

Някои проучвания върху мишки предполагат, че чагата може да помогне за регулиране на производството на цитокини, като подпомага имунната система, като помага на клетките да комуникират помежду си. Това може да помогне в борбата с инфекциите, от леки настинки до животозастрашаващи заболявания.

Хората, които планират да направят свои собствени добавки от чага или които желаят да включат чага в диетата си, трябва да се консултират с лекар, преди да го направят. Правилният дневен прием на чага варира в зависимост от целите на лечението.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")