Чага: 7 ползи за здравето от гъбата

чага

Чага гъбите могат да бъдат полезни за подсилване на имунната ви система, борба с рака и понижаване на холестерола. Можете да консумирате тази богата на антиоксиданти гъба като чай, кафе или добавка.

Гъбата чага расте по брезите в цялото северно полукълбо. Тя се отличава от останалите гъби и други израстъци със своя оранжев цвят във вътрешността.

Учените и защитниците на алтернативната медицина се интересуват все повече от потенциалните ползи за здравето на гъбата чага. Някои проучвания върху гъбата показаха обещаващи резултати.

реклама

Тази статия разглежда възможните ползи за здравето, свързани с гъбите чага и научните изследвания, подкрепящи тези твърдения.

Какво представляват гъбите Чага?

Гъбата чага (Inonotus obliquus) е богата на антиоксиданти и биоактивни съединения, които могат да имат положителен ефект върху здравето.

Чага гъбите могат да се консумират под формата на билков чай или добавки.

Включването на гъби чага в добре закръглена диета може да допринесе за намаляване на оксидативния стрес, понижаване на нивата на LDL („лошия“) холестерол и подобряване на имунната функция.

Чага се използва като традиционна медицина в Русия и други северноевропейски страни от векове, предимно за повишаване на имунитета и цялостното здраве. Използва се и за лечение на диабет, някои видове рак и сърдечни заболявания.

Традиционно чага се смила на фин прах и се приготвя като билков чай. Днес се предлага не само като чай, но и като добавка на прах или капсула. Чаят може да съдържа чага самостоятелно или в комбинация с други гъби като кордицепс.

Смята се, че варенето на чага с топла или студена вода освобождава нейните лечебни свойства.

Въпреки това е важно да се отбележи, че надеждната информация за хранителното съдържание на Chaga е изключително ограничена. Известно е, че те са с ниско съдържание на калории, с много високо съдържание на фибри и заредени с антиоксиданти.

1. Забавя процеса на стареене

Добре известно е, че оксидативният стрес причинява стареене, като бръчки, отпусната кожа и побеляла коса. Различните източници на увреждане, като излагането на слънце и замърсяване, създават твърде много свободни радикали, което ускорява процеса на стареене на кожата.

Снабдяването на човешкото тяло с повече антиоксиданти може да забави процеса на стареене, а е възможно и да обърне видимите признаци на стареене.

Въпреки че нито едно проучване не свързва категорично гъбата чага с известни ползи против стареене, ефективността му в борбата с други форми на оксидативен стрес предполага, че тя може да се справи със стареенето.

2. Суперхрана

Гъбите чага са с голямо разнообразие от витамини, минерали и хранителни вещества, включително:

 • витамини от B-комплекс
 • витамин D
 • калий
 • рубидий
 • цезий
 • аминокиселини
 • фибри
 • мед
 • селен
 • цинк
 • желязо
 • манган
 • магнезий
 • калций

3. Борба с възпалението

Когато тялото се бори с някаква болест, възпалението помага за борбата. Но понякога възпалението преминава от краткосрочна помощ в хроничен здравословен проблем.

Различни заболявания, особено хроничните като ревматоиден артрит, са свързани с възпаление. Скорошно проучване предполага, че някои състояния, които не се смятат за възпаление, включително депресия, може да се дължат на хронично възпаление.

Ролята на гъбата чага в производството и регулирането на цитокини също може да помогне при възпаление. Това посочва ролята на чага в борбата с автоимунните състояния и евентуално някои други заболявания.

4. Понижаване на кръвното налягане

Проучванията показват, че оксидативният стрес е фактор, допринасящ за високото кръвно налягане. Хората с високо кръвно налягане са по-склонни към инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови проблеми.

Антиоксидантите на Чага могат да имат потенциална роля за понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на лошо сърдечно-съдово здраве.

5. Предотвратяване и борба с рака

Все по-често учените приемат сериозно възможността чага гъбите да могат да предотвратят почвата на рак и да забавят растежа му.

Чага е богата на антиоксиданти, които са химикали, които помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, причинено от свободни радикали или оксиданти. Когато тялото не е в състояние да произведе достатъчно антиоксиданти, за да предотврати това увреждане, възниква оксидативен стрес. Оксидативният стрес може да причини рак и редица други здравословни проблеми.

Проучване от 2010г. установи, че чага може да забави растежа на раковите клетки на белите дробове, гърдата и маточната шийка. Същото проучване също така установи, че чага може да забави растежа на тумори при мишки.

Проучване от 2009г. установи, че тритерпените, съединенията, открити в чага и някои други гъби, карат туморните клетки да се самоунищожават. За разлика от други лечения на рак обаче, чага изглежда не уврежда здравите клетки.

Въпреки че други проучвания са открили подобни обещаващи резултати, всички те са проведени върху животни или в лаборатория. За да докажат окончателно антираковите ползи от чага, учените ще трябва да проведат обширни проучвания върху хора.

6. Понижаване на нивата на кръвната захар

Чага също може да има роля в борбата срещу диабета.

Проучване от 2006г. установи, че гъбите чага могат да понижат кръвната захар при плъхове. Гризачите са били генетично модифицирани, за да имат диабет и да са със затлъстяване. След ядене на гъби чага в продължение на 8 седмици, нивата на кръвната им захар бяха по-ниски.

Въпреки че все още не са правени изследвания върху хора, това предполага, че чага може да допринесе за алтернативно лечение на диабет в бъдеще.

7. Помага на имунната система

Цитокините са химически пратеници на имунната система. Те са протеини, които играят жизненоважна роля в стимулирането на белите кръвни клетки, които са първата линия на защита на имунната система срещу редица заболявания.

Някои проучвания върху мишки предполагат, че чагата може да помогне за регулиране на производството на цитокини, като подпомага имунната система, като помага на клетките да комуникират помежду си. Това може да помогне в борбата с инфекциите, от леки настинки до животозастрашаващи заболявания.

Рискове

Както всички други добавки или лекарства, гъбите чага носят определени рискове и потенциални странични ефекти. От решаващо значение е да сте наясно с тези фактори и да разберете, че чагата може да взаимодейства отрицателно с определени лекарства.

Чага има свойства за понижаване на кръвната захар, което я прави опасна за хора, приемащи инсулин или други лекарства за регулиране на нивата на кръвната захар.

Според проучвания, проведени върху гризачи, екстрактът от чага показва потенциала да инхибира агрегацията на тромбоцитите, която е необходима за съсирването на кръвта. Това може да попречи на ефективността на антикоагулантните и антитромбоцитните лекарства.

За да се сведат до минимум рисковете, свързани с употребата на гъбата чага, хората трябва:

 • Информирайте лекаря си за всички лекарства и добавки, които приемате в момента, включително чага, тъй като може да повлияе на ефикасността на други лекарства.
 • Проследявайте всички странични ефекти, изпитани при употребата на чага.
 • Макар и рядко, чага може да предизвика алергични реакции при някои хора. Ако се появят симптоми като затруднено дишане, промени в сърдечната честота или загуба на съзнание, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.
 • Избягвайте комбинирането на чага с други билкови добавки, освен ако не е специално препоръчано от лекар.

Хората, които планират да направят свои собствени добавки от чага или които желаят да включат чага в диетата си, трябва да се консултират с лекар, преди да го направят. Правилният дневен прием на чага варира в зависимост от целите на лечението.

Чага в диетата

Важно е хората, които обмислят включването на гъби чага в диетата си, да потърсят насоки от медицински специалист предварително. Подходящият дневен прием на чага може да варира в зависимост от индивидуалните цели на лечението.

Въпреки това е изключително важно да се разбере, че чага не трябва да се разглежда като заместител на други форми на медицинска помощ. Хората със заболявания като рак, диабет или високо кръвно налягане трябва да продължат редовното си лечение, както е предписано.

Включването на гъби чага като добавка трябва да се извършва само под наблюдението и препоръката на медицински специалист.

Заключение

Чага гъбите съдържат изобилие от антиоксиданти и са обещаващи, като предлагат различни ползи за здравето.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, някои проучвания показват, че гъбите чага могат да помогнат за понижаване на холестерола, да потискат растежа на рака, да стимулират имунната функция и да намалят кръвното налягане.

Чага гъби могат да бъдат намерени в билкови чайове и добавки.

Въпреки това е препоръчително хората да се консултират със своя доставчик на здравни услуги, преди да включат добавки от чага в своята рутина. Тази предпазна мярка е важна, тъй като чага може да взаимодейства със специфични лекарства и може да предизвика странични ефекти или алергични реакции при определени индивиди.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: