Чай за отслабване: Ускорете резултатите с тези 7 вкусни чая

чай за отслабване

Различни видове чай съдържат полезни съединения като флавони и катехини, които имат потенциала да помогнат при отслабване и намаляване на мазнините.

Използването на чайове за отслабване е често използвана практика, като начин за сваляне на килограми и пречистване на тялото от токсини.

Но има ли наистина ефикасен чай за отслабване, който да топи килограми? Вижте какво казва науката.

реклама

Твърденията са, че чаят стимулира храносмилането, подобрява метаболизма и в някои случаи освобождава организма от токсини.

Пиенето на чай е свързано с огромни ползи за здравето, включително защита на човешките клетките от увреждане и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. ( 1 ) ( 2 )

За да се приготви чай, гореща вода се излива върху чаените листа и се оставя да кисне няколко минути, позволявайки на водата да абсорбира вкуса им.

Има различни видове чайове за отслабване, за да изберете този, който ще ви помогне, вижте кои са те.

Ето 7-те от най-добрите чайове, препоръчвани за отслабване и намаляване на телесните мазнини.

1. Зелен чай за отслабване

Зеленият чай е свързан с много ползи за здравето, включително загуба на тегло, поради своите хранителни и антиоксидантни свойства.

Процесът, който позволява на тялото да превръща храната и напитките в енергия, е общо известни като метаболизъм. Зеленият чай може да бъде полезен за отслабване, като помага на метаболизма на човешкото тяло да бъде по-ефективен.

Проучване, публикувано в Journal of Research in Medical Sciences демонстрира, че постоянната консумация на зелен чай засилва метаболизма и води до загуба на тегло. ( 3 )

Зеленият чай съдържа кофеин и вид флавоноид, наречен катехин, който е антиоксидант. Изследванията показват, че и двете съединения могат да ускорят метаболизма, а катехинът може да помогне за разграждането на излишните мазнини. ( 4 )

Сред широката гама от ползи, зеленият чай може да помогне за защита на здравето на сърцето, намаляване на високото кръвно налягане, понижаване на кръвната захар и повишаване на имунната система.

Важно е да се отбележи обаче, че ползите от зеления чай за отслабване вероятно няма да даде огромни резултати. Въздействието на зеления чай не е толкова голямо, колкото другите здравословни методи за отслабване, като упражненията, които имат много по-големи метаболитни ползи.

Редовното упражняване и здравословното хранене с много зеленчуци са високоефективни стратегии за отслабване. Зеленият чай, използван заедно с тези методи, може да ускори процеса на отслабване.

2. Чай за отслабване от мента

Голяма част от процеса на отслабване е поддържането на здравословна диета, като средиземноморската диета.

Но може да е трудно да се придържате към здравословен начин на хранене, ако не обичате храни като киноа и кейл.

Желанието за сладки, солени и мазни храни може да улесни отказа от диетата и да се върнете към лошите навици. Прогонете апетита, като пиете ментов чай ​​и си помогнете да се придържате към целите си с прием на чайове за отслабване.

Проучване, проведено от Journal of Neurological and Orthopedic Medicine установи, участниците че, хората които постоянно вдишват етерично масло от мента на всеки два часа, губят средно по 2,20 килограма на месец.

Ароматерапевтите, практикуващи ароматерапия, вярват, че аромата на мента предизвиква химически реакции в мозъка, които намаляват чувството на глад. Ментовият чай също може да помогне за намаляване на подуването на корема. ( 5 )

3. Увеличете енергията с чай Ooлонг „Черен дракон“

Най-трудните неща при отслабването са поддържането на енергия за тренировки и дисциплината, която е важна за да придържате към диетата си.

Чаят от Ooлонг или „чай от черен дракон“ може да ви помогне и на двата фронта.

Този чай е пълен с катехини като тези в зеления чай. Тези мощни съединения спомагат за метаболизма, което води до високи нива на енергия и ускорена загуба на мазнини. Вкусът му ще ви накара да посегнете към чаша от този чай за отслабване вместо нездравословни лакомства и десерти.

Проучване, проведено от китайския вестник по интегративна медицина, изследва ефекта от чая Ooлонг за насърчаване на загуба на тегло при 102 затлъстели индивида. Участниците получиха 8 грама чай ​​Ooлонг всеки ден в продължение на 6 седмици. В края на проучването 70% от участниците са загубили поне 0,9 килограма, докато 22% са загубили повече от 2,7 килограма. ( 6 )

3. Черен чай

Черният чай е, чай, който е претърпял голямо окисление от видове чай, като зелен, бял или Ooлонг чай.

Окислението е химическа реакция, която се случва, когато чаените листа са изложени на атмосфера, което води до покафеняване и причинява характерния тъмен цвят на черния чай. ( 7 )

Няколко проучвания са установили, че черният чай може да бъде ефективен, когато става въпрос за отслабване.

Едно проучване на 111 души установи, че пиенето на три чаши черен чай всеки ден в продължение на три месеца значително увеличава загубата на тегло и намалява обиколката на талията, в сравнение с пиенето на друга напитка с кофеин. ( 8 )

4. бял чай

Белият чай е един от най-здравословните чайове и се смята за един от най-естествените.

Този чай за отслабване не се обработва като другите чайове и просто се събира и изсушава на слънце, преди да се опакова и изпрати до хранителните магазини близо до вас.

Белият чай съдържа по-високи концентрации на мощни съединения като катехини и полифеноли, отколкото другите преработени чайове. Тези съединения спомагат за предотвратяване на образуването на нови мастни клетки.

Изследване, публикувано в Journal of Nutrition and Metabolism, изследва ефектите на белия чай върху мастните клетки.

Учените откриха, че антиоксидантът EGCG в белия чай предотвратява образуването на мастни клетки, като помага за намаляване на наддаването на тегло.

Тези антиоксиданти също ускоряват разграждането на мазнините, което прави този диетичен чай добър избор за, това дали искате да отслабнете с чай. ( 9 )

5. Чай Ройбос

Ройбос е жив чай ​​с кестеняв цвят, който е колкото визуално приятен, толкова и здравословен.

Чаят предлага вкусов профил, подобен на чая от каркаде със сладки и тръпчиви нотки.

Култивира се изключително в Южна Африка в района на Седерберг близо до Кейптаун от растението „червен храст“.

Този чай съдържа химично съединение, известно като аспалатин, което помага за спиране на глада и поддържа чувството за ситост по-дълго.

Проучване, публикувано в The Public Library of Science, показва, че консумацията на чай ройбос може да намали наддаването на тегло. Аспалатинът в чая ройбос работи за намаляване на хормоните на стреса като кортизол, който може да предизвика глад и да насърчи задържането на мазнини. ( 10 )

6. Билков чай за отслабване

Билковите чайове включват запарването на билки, подправки и плодове в гореща вода.

Те се различават от традиционните чайове, тъй като обикновено не съдържат кофеин и не се правят от листата на Camellia sinensis.

Популярните сортове билков чай ​​включват чай от джинджифил, чай от шипка и чай от каркаде (хибискус).

Въпреки че съставките и формулировките на билковите чайове могат да варират значително, някои проучвания са установили, че билковите чайове могат да помогнат за намаляване на теглото и загуба на мазнини.

Въпреки че изследванията са ограничени, някои проучвания са установили, че билковите чайове, включително чай ройбос, могат да помогнат за намаляване на теглото и увеличаване на загубата на мазнини.

7. Чай Улонг (Oolong) китайски чай за отслабване

Той е част от традиционните китайски чайове за отслабване, който е частично окислен, поставяйки го някъде между зелен чай и черен чай по отношение на окисляване и цвят.

Често се казва, че притежава плодов аромат и уникален вкус, въпреки че те могат да варират значително в зависимост от нивото на окисление.

Съдържа смес от полифеноли, които имат зеления и черния чай: катехини (зелен чай) и теафлавини (черен чай). ( 11 )

Още няколко други проучвания показват, че чаят улонг може да помогне за подобряване на загубата на тегло чрез подобряване на изгарянето на мазнините и ускоряване на метаболизма.

В едно проучване при хора с наднормено тегло или затлъстяване, които пият чай улонг всеки ден в продължение на шест седмици, се смята, че може да е помогнало за намаляване както на телесното им тегло, така и на телесните мазнини. ( 12 )

Улонг осигурява и кофеин, който може да насърчи загубата на тегло.

Въпреки че са необходими повече проучвания за ефектите на чая улонг, тези открития показват, че улонг може да бъде потенциално полезен за отслабване.

Как пиенето на чай може да помогне при загуба на тегло

Ако вашите напитки обикновено са висококалорични, смяната им с ефикасни чайове за отслабване може да доведе до загуба на тегло и отслабване. Например, размяната на сутрешното кафе със захар с чай с нулеви калории, може лесно да ви спести приема на излишни калории.

Изследванията показват, че чаят може също да играе пряка роля в загубата на тегло. Чайовете съдържат катехини, които могат да ускорят метаболизма, като стимулират тялото да разгражда мазнините по-бързо и да гори повече калории.

Според проучвания катехините са вид растително съединение с мощни антиоксидантни свойства. ( 13 )

Чаят е особено богат на четири катехина: епикатехин (EC), епигалокатехин (EGC), епикатехин галат (ECG) и епигалокатехин галат (EGCG). От тези четири, EGCG е най-разпространеният и се смята, че допринася най-много за многото ползи за здравето на чая, според по-стар преглед. ( 14 )

Надеждни проучвания за чая и отслабването обаче липсват!

Въпреки това, много проучвания разглеждат ефектите на различните чайове за отслабване под формата на капсули или таблетки, което може да осигури на участниците в проучването по-концентрирана доза растителни съединения като EGCG, отколкото типична торбичка чай.

Други проучвания не правят върху хора и ако го правят, размерите са по-малки. Така че са необходими по-големи проучвания при хора, използващи сварен чай, преди учените да разберат и да могат по-добре да определят потенциалните ползи за загуба на тегло за хората.

Независимо от това, здравните експерти са съгласни, че обикновеният, неподсладен сварен чай като цяло е здравословен.

Заключение

Зеленият чай е богат на хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да имат редица ползи за здравето. Чаят също е чудесен начин да останете хидратирани.

Замяната на висококалорични напитки като сок или сода с чай може да помогне за намаляване на общия прием на калории и да доведе до отслабване.

Освен това много видове чай са особено богати на полезни съединения като флавони и катехини, които също могат да помогнат за загуба на тегло.

Често задавани въпроси

Какъв чай да пия за отслабване?
Най-добрите чайове за отслабване и намаляване на телесните мазнини са зелен чай, черен чай, улонг чай, бял чай и билковите.

Кога се пие чай за отслабване?
Ако причината да пиете чай е да отслабнете, най-доброто време да изпиете чаша или две е преди тренировката. Проучване показа, че EGCG, комбиниран с кофеин, приет 90 минути преди тренировка значително повишава скоростта на окисляване на мазнините по време на тренировка.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: