7 ползи за здравето от червена боровинка

червена боровинка

Червените боровинки е с високо съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти. Те могат да осигурят различни ползи за здравето.

Като част от здравословното хранене ние трябва да ядем различни плодове и зеленчуци, за да сме сигурни, че получаваме всички необходими витамини и минерали, а червената боровинка ни дава огромни ползи.

Изследванията дори са установили връзки между хранителните вещества, открити в червените боровинки, и различни ползи за здравето, включително намален риск от инфекция на пикочните пътища, превенция на някои видове рак, засилена имунна функция и понижено кръвно налягане.

реклама

Те са родом от Северна Америка, но много продукти като сок от червена боровинка и добавки се предлагат по целия свят.

Ето 7 ползи за здравето от яденето на червени боровинки, които трябва да знаете.

1. Съдържат над 15 полезни витамина и минерали

Червените боровинки са пълни с много витамини, минерали и антиоксиданти. За да имаме здраво, функциониращо човешко тяло, се нуждаем от ежедневни дози витамини и минерали.

В половин чаша се съдържа:

 • 25 калории
 • 6,6 грама въглехидрати
 • 0,25 грама протеин
 • 0,07 грама мазнини
 • 2 грама фибри
 • 44 милиграма калий
 • 1,1 милиграма натрий
 • 0,05 милиграма цинк
 • 0,12 милиграма желязо
 • 3,3 милиграма магнезий
 • 4,4 милиграма калций
 • 6 милиграма фосфор
 • 7,7 милиграма витамин С

Те съдържат още фолиева киселина, витамини А, Е, К и жизненоважни витамини от група В (витамин В1, В2, В3 и В6 ).

Те също така са добре известни с това, че имат антиоксиданта, наречен проантоцианидини (особено флавонол полифеноли). ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Антиоксидантите са важни за човешкото тяло, тъй като помагат за разграждането и борбата срещу нежеланите клетки.

2. Червената боровинка съдържа елементи, които могат да помогнат за подобряване на функциите на имунната система

Антиоксидантните им качества помагат на човешкото тяло да се отърве от нежеланите клетки, които влизат в тялото ни най-вече чрез храната.

Когато усвояваме и разграждаме храната често, тялото произвежда молекули, известни като свободни радикали.

Антиоксидантите помагат на тялото да се отърве от тези нежелани молекули и да предпази клетките от вредни бактерии. ( 4 )

Високите нива на витамин С в червената боровинка помагат на човешкото тяло да поддържа имунната си система подсилена, за да се бори с кашлица и настинка.

3. Те могат да помогнат за предотвратяване на развитието на определени дългосрочни заболявания

Червената боровинка съдържа много елементи, от които тялото се нуждае, за да функционира и да остане здраво, но последните проучвания показват как тези елементи могат също да забавят дългосрочните последици от заболявания. ( 5 ) ( 6 )

Предклинични проучвания, проведени през 2016г., тестваха определени елементи от червена боровинка срещу ракови клетки.

Тези експерименти показаха, че някои съединения в червените боровинки могат да забавят растежа на раковите клетки или да ги неутрализират. ( 7 ) ( 8 )

Въпреки че са проведени много малко тестове върху хора, има надежда боровинките да бъдат полезен плод, който да се консумира заедно със съответното лечение.

Червените боровинки могат да забавят ефектите или да отложат хроничните свързани с възрастта страдания като загуба на памет и стареене на кожата.

4. Те са известни с това, че намаляват риска от инфекция на пикочните пътища UTI

Чудната червенa боровинкa са родом от Северна Америка и се смята, че индианците са я консумирали при заболявания на пикочния мехур и бъбреците.

Основните антиоксидантни проантоцианидини, които се намират в боровинките, спират определени бактерии да се прикрепят към стените на пикочните пътища. ( 9 ) ( 10 )

Това намалява риска от развитие на UTI. Въпреки това, е доказано, че трябва да има висока концентрация на този антиоксидант. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 )

Следователно пиенето на сок от червена боровинка няма да бъде толкова ефективно, колкото приемането на червена боровинка таблетки за лечение.

5. Приемането червена боровинка може да намали кръвното налягане

Доказателствата сочат, че някои от полифенолите, открити в боровинките, могат да бъдат много полезни за намаляване на неща като систоличното кръвно налягане. ( 14 )

Когато се консумират редовно, също е възможно те да помогнат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. ( 15 )

Изследванията също показват, че някои елементи от добавките от червена боровинка могат да помогнат за поддържане на добро ниво на холестерола и подобряване на нивата на липопротеините с висока плътност.

В друго проучване се установява подобрение в регулирането на кръвната захар и повишени нива на HDL. ( 16 )

6. Забавяне на прогресията на рака

В цялостен преглед на 34 предклинични проучвания, проведени през 2016 г., беше открито, че червените боровинки или техните съединения показват различни благоприятни ефекти върху раковите клетки, когато са тествани in vitro. ( 17 )

Тези ползи включват:

 • Индуциране на апоптоза или програмирана смърт на ракови клетки.
 • Забавяне на пролиферацията на раковите клетки.
 • Облекчаване на възпалението.

Прегледът освен това предполага, че боровинките могат да повлияят на множество други механизми, които улесняват растежа и разпространението на рак.

Докато опитите върху хора с пациенти с рак са оскъдни, тези констатации съдържат потенциал за бъдещи съображения при допълнителното лечение на някои видове рак заедно с конвенционалните лечения.

7. Подобряване на оралното здраве

Наличието на проантоцианидини в червените боровинки може да предложи предимства за оралното здраве.

Както е посочено в проучване, проведено през 2019 г., проантоцианидините, присъстващи в плодовете, включително червените боровинки, могат да осигурят защита на зъбите срещу бактериален щам, свързан с кариес. ( 18 )

Освен това боровинките могат да се окажат полезни за предотвратяване на заболявания на венците. ( 19 )

Хранене

Фермерите обикновено берат пресни боровинки през септември и октомври, което прави есента оптималното време за закупуването им. Те обаче се предлагат в сушени, замразени или консервирани форми през цялата година.

Пресните боровинки могат да се съхраняват в хладилник или замразени за по-късна консумация.

От решаващо значение е да имате предвид добавените захари в някои продукти от червени боровинки, тъй като естествената тръпчивост на боровинките може да наложи добавянето на подсладители.

Проверката на етикета на съставките е от съществено значение и е препоръчително да изберете продукти с минимална добавена захар.

Сокът от червена боровинка често съдържа други плодови сокове и добавени подсладители. За максимални ползи хората, които търсят сок от червена боровинка, трябва да изберат опции, при които боровинката е основната съставка.

Някои предложения за включване на боровинки в диетата включват:

 1. Добавяне на малка шепа замразени боровинки към плодово смути.
 2. Смесване на сушени боровинки в овесени ядки или пълнозърнести зърнени храни.
 3. Включване на сушени или пресни боровинки в рецепти за мъфини или бисквити.
 4. Добавяне на сушени боровинки в салати.

Странични ефекти

Хората, приемащи лекарството за разреждане на кръвта (варфарин), трябва да се консултират с лекаря си относно консумацията на боровинки.

Противоречиви доказателства предполагат потенциално взаимодействие с варфарин или други разредители на кръвта, което потенциално води до повишени ефекти против съсирване. ( 21 )

Освен това продуктите от червена боровинка могат да доведат до повишена екскреция на оксалат в урината. Това има потенциал да насърчи образуването на камъни в бъбреците, особено при индивиди, предразположени към камъни от калциев оксалат. ( 22 )

За тези с анамнеза за камъни в бъбреците е препоръчително да се включат в дискусия с техния доставчик на здравни услуги, преди да обмислят увеличаване на приема на червени боровинки.

Специални съображения

Червените боровинки са храна с потенциални ползи за здравето, но може да не са подходящи за всеки. Няколко съображения, които хората трябва да имат предвид, включват: ( 23 )

 • Бременност: Въздействието на червените боровинки върху бременността не е добре установено и хората се съветват да се консултират с лекар.
 • Инфекции на пикочните пътища: Въпреки че боровинките могат да бъдат полезни при инфекции на пикочните пътища (ИПП), търсенето на официална диагноза и спазването на препоръчаните планове за лечение от лекар е за предпочитане пред самолечението с боровинки или подобни продукти.
 • Лекарства за разреждане на кръвта: Има противоречиви доказателства относно потенциала на червените боровинки да засилят разреждащите кръвта ефекти на лекарствата, отпускани с рецепта.
 • Кърмене: Влиянието на консумацията на червени боровинки по време на кърмене върху бебето не е ясно разбрано.
 • Стомашни проблеми: Доказателствата сочат, че консумацията на значително количество боровинки или продукти, съдържащи червена боровинка, може да доведе до стомашно разстройство и диария, особено при малки деца.

Често задавани въпроси

Има ли други горски плодове толкова богати на хранителни вещества, колкото червените боровинки?
Ягодите, боровинките, къпините и малините са подобни на червените боровинки по хранителна стойност.

Какви са ползите от яденето на боровинки за жени и мъже?
При жените те могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и орално здраве. Мъжете също могат да се възползват от оралното здраве. Освен това и за двата пола, тя осигурява няколко хранителни вещества, антиоксиданти и фибри.

Суперхрана ли е червената боровинка?
Суперхраната е повече маркетингов, отколкото научен термин. Въпреки това, по отношение на покриването на критериите за осигуряване на много хранителни вещества, те са суперхрана, която повечето хора могат спокойно да добавят към обичайната си диета.

Заключение

Червените боровинки служат като богат източник на хранителни вещества и антиоксиданти, предлагайки потенциални ползи за здравето, като поддържане на оралното здраве, предотвратяване на инфекции на пикочните пътища (UTIs) и потенциално подпомагане при лечение на рак.

За повечето хора включването на боровинки в диетата им като цяло е безопасно.

Въпреки това, бременните или хора които приемат разредители на кръвта, трябва да се консултират със своя лекар, преди да увеличат приема на червени боровинки.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: