Как влияе червеното вино на отслабването?

червено вино за отслабване

Червеното вино е предпочитаната алкохолна напитка за много хора, най-вероятно заради потенциалните ползи за здравето и ароматния фин вкус.

Напитката, направена от ферментирало червено грозде, е пълна с антиоксиданти, но може да бъде и пълна с калории и захар.

Ако се опитвате да отслабнете, може би се чудите дали червеното вино може да ви помогне или само ще ви попречи.

реклама

Тази статия разглежда съдържанието на хранителни вещества в червеното вино, какво казват доказателствата за червеното вино и контрола на теглото и как можете да се насладите на червено вино, докато отслабвате.

Червено вино калории и състава

Една чаша червено вино от 150 мл съдържа: ( 1 )

  • Калории: 125
  • Протеин: 0 грама
  • Мазнини: 0 грама
  • Въглехидрати: 4 грама
  • Захар: 1 грам
  • Алкохол: 16 грама

Повечето от калориите в червеното вино идват от алкохол, който осигурява седем калории на грам, а останалата част идва от въглехидрати. ( 2 )

Имайте предвид, че съществуват най-различни вида червено вино, всички с различно съдържание на алкохол и захар, което ще повлияе на общия им брой калории. Освен това ще има някои различия между марките, въпреки че са от един сорт грозде.

Червено вино и телесно тегло

Няколко проучвания оценяват връзката между алкохолните напитки и теглото.

Що се отнася до контрола на теглото, изглежда, че пиенето на червено вино има както плюсове, така и минуси.

Професионалисти

Червеното вино е богато на ресвератрол и други антиоксиданти, които могат да помогнат за контрола на кръвната захар, здравето на сърцето и възпалението. Освен това умерената консумация на вино може да помогне за предпазване от наднормено тегло. ( 2 ) ( 3 )

Червеното вино и други храни, богати на флавоноиди – като зехтин, ядки, плодове и бобови растения – се считат за основни храни в диетата в средиземноморски стил, която се свързва с добър контрол на теглото. ( 4 ) ( 5 )

За съжаление, доказателствата за ефектите на самото червено вино са доста смесени. Някои проучвания върху животни са установили, че консумацията на червено вино намалява телесното тегло и нивата на телесните мазнини, но други са открили обратното. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

Освен това, проучване при 29 души със затлъстяване установи, че антиоксидантите в червеното вино не оказват влияние върху контрола на кръвната захар. ( 9 )

Въпреки това, други проучвания при хора отбелязват, че умерената консумация на алкохол може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар – потенциално улеснявайки контрола на теглото. ( 10 ) ( 11 )

Необходими са повече изследвания, преди ефектите на червеното вино върху контрола на теглото да бъдат напълно разбрани.

минуси

Няколко проучвания отбелязват, че прекомерната консумация на алкохол е свързана с наддаване на тегло – особено при мъжете. ( 12 ) ( 13 )

Алкохолът съдържа повече калории на грам от въглехидратите и протеините, а много алкохолни напитки – като бира, вино и смесени напитки – също могат да бъдат пълни със захар.

Поради това е възможно да приемете повече калории, отколкото възнамерявате, когато пиете алкохол. ( 14 ) ( 15 )

Освен това прекомерната консумация на алкохол може да доведе до инсулинова резистентност и проблеми с контрола на кръвната захар, което може да е предвестник на наддаване на тегло и диабет тип 2. ( 16 )

Имайте предвид, че 150 мл вино се считат за 1 порция, а умереното пиене се определя като не повече от 2 порции алкохол на ден за мъже и 1 порция алкохол на ден за жени.

Как да се насладите на червено вино, докато отслабвате

За щастие, не е нужно напълно да избягвате да пиете червено вино, ако се опитвате да отслабнете.

Ето няколко начина, по които можете да се насладите на червено вино, без да възпрепятствате усилията си за отслабване:

  • Придържайте се към една порция. Една порция вино се определя като 150 мл.
  • Проследявайте приема на калории. Ако можете да включите порция вино в деня си и да поддържате калориен дефицит, тогава е възможно да продължите да отслабвате.
  • Избягвайте десертните вина. Десертните вина са по-сладки и е по-вероятно да съдържат повече захар и калории на порция.

Докато следите размера на порциите си и пиете умерено, виното не би трябвало да има голям ефект върху теглото ви.

Освен това, ако забележите, че загубата на тегло се забавя и нищо не се е променило освен количеството или честотата на приема на червено вино, опитайте да намалите, за да видите дали това помага.

Заключение

Червеното вино е богато на антиоксиданти, но също така е пълно с калории от алкохол и въглехидрати.

Твърде много червено вино или всяка друга алкохолна напитка може да попречи на загубата на тегло и да допринесе за увеличаване на теглото. Въпреки това червеното вино в умерени количества може да осигури някои защитни ефекти срещу наддаване на тегло.

За да се насладите на червено вино, докато отслабвате, не забравяйте да се придържате към една порция, избягвайте сладките десертни вина и следете калориите си.

Прочети още

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: