Щурци на прах в храните – Това ли е храната на бъдещето?

Щурци на прах в храните - Храната на бъдещето

Популярността на продуктите, съдържащи протеин на прах от щурци, като заместител на месото, продължава да расте. Ядливите насекоми са плътен източник на хранителни вещества и лесно смилаем протеин, сравним с обикновените източници на месо.

Яденето на насекоми (Ентомофагия) обаче не се харесва на всеки. Въпреки, че насекомите са били консумирани от праисторически времена и дори днес се ядат в много страни.

Проучванията относно обогатяването на храната с насекоми, като брашно от щурци, са все още в начален стадий.

реклама

Яденето на насекоми може да представлява известен риск за здравето. Експертите препоръчват да се ядат само насекоми, отгледани за консумация от човека, от надеждни ферми.

Тази статия разглежда ползите и потенциалните рискове от използването на щурци като източник на храна.

Защо хората ядат щурци и други насекоми?

Хората са яли щурци в много части на света от хиляди години. Всъщност библейските писания, датиращи от трети до първи век пр.н.е., споменават консумацията на щурци. ( 1 )

В Азия, Африка и Латинска Америка яденето на насекоми е част от традициите и културата на населението. ( 2 )

Хората използват около 2100 вида насекоми за храна, като щурците са най-често срещаният източник на храна в света. 

Насекомите са евтин, устойчив и лесен за производство източник на хранителни вещества и са особено богати на протеини.

Хората най-често ядат щурци в страни с недостатъчни ресурси, където много хора изпитват недостиг на храна, като животински източници на протеини от говеда, птици и риба.

Проучванията показват, че хората в западните страни не се чувстват напълно комфортно да ядат насекоми, защото са склонни да гледат на насекомите като на нечисти или потенциално опасни.

Все повече хора обаче започнаха да приемат консумацията на щурци в Европа, Съединените щати и Канада, тъй като хранителните компании създадоха лесни за употреба продукти на базата на протеин на прах от щурци, който лесно се добавя в храни, протеинови прахове и протеинови блокчета. ( 3 )

Какво представляват ядливите насекоми?

Ядливите насекоми са тези, които хората могат да консумират – с минимален риск от отравяне или влошаване на здравето в сравнение с неядливите насекоми.

Те осигуряват алтернативен и висококачествен източник на протеин в сравнение с месото. Ядливите насекоми, които вече се консумират в 113 страни, включват щурци, ларви на мухи, скакалци и термити.

Насекомите се считат от мнозина за по-устойчив източник на протеин, тъй като изискват по-малко ресурси за производство. Те също така съдържат големи количества протеини и осигуряват витамини, минерали и ненаситени мазнини.

Ядливите насекоми могат да се изправят пред много предизвикателства, преди да бъдат напълно приети като протеинова алтернатива в индустриализираните страни, но интересът нараства.

Въпреки това, базираните на насекоми опции представляват екологично чисти и ресурсно ефективни източници на протеини за глобалното население.

Щурците са богати на протеини

Основната причина за да използват щурците като храна или да се добавят към храни е, че те са богати на много хранителни вещества, особено протеини.

Преглед от 2020 година установи, че голяма част от годните за консумация щурци имат по-високо съдържание на протеин от източниците на животински протеини, като свинско и пилешко. ( 1 )

Човешкото тялото обаче може да усвои по-малко протеин от щурците, отколкото от говеждо месо, яйца или мляко. Но когато екзоскелетът, който е трудно смилаем, се отстрани, смилаемостта на протеина от щурците се увеличава драстично. ( 4 )

Протеинът от щурци на прах съдържа около 65,5% протеин, а възрастните щурци осигуряват 13,2–20,3 грама протеин на 100 грама порция. ( 5 ) ( 6 )

Някои видове щурци съдържат всичките девет основни аминокиселини в идеални пропорции.

Какъв е вкусът на брашното от щурци?

Хората описват вкуса на брашното от щурци като леко ядков и по-приятен от очакваното. Брашното от щурци също придава фин земен вкус, който лесно се прикрива с други съставки и аромати, когато се обработва. 

Защо се натиска за въвеждане на храни, базирани на насекоми?

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO) цитира „огромния потенциал“, който насекомите имат за положително въздействие върху проблемите на продоволствената сигурност.

Ето няколко примера:

 • Някои насекоми са много ефективни при обработката на това, което ядат. Например, щурците могат да изядат 2 килограма храна и да я превърнат в 1 кг от телесното си тегло. В сравнение с крави и други животни, това е страхотен процент на текучество.
 • Насекомите произвеждат по-малко парникови газове и изискват значително по-малко земя и вода от говедата.
 • Насекомите естествено обитават голямо разнообразие от местообитания по света, за разлика от много видове добитък, които имат специфични географски изисквания.

Тези екологични тенденции са сериозни опасения, които могат да бъдат решени отчасти чрез преминаване на диета към по-устойчиви източници на протеини.

Насекомите като храна могат

 • смекчаване на растящата цена на животинския протеин
 • намаляване на хранителната несигурност
 • облагодетелстват околната среда
 • помощ при нарастване на населението
 • осигуряват нарастващо търсене на протеин сред световната средна класа

Здравословно ли е яденето на насекоми?

Въпреки че окончателното определение за здравословна храна може да е различни за всеки индивид, повечето хора биха се съгласили, че храната може да бъде класифицирана като здравословна, ако:

 • подпомага растежа на тяло
 • осигурява хранителна плътност без излишни калории
 • помага за намаляване на риска от хронични заболявания
 • се обработва минимално

Ядливите насекоми естествено отговарят на всички тези критерии чрез изобилието си от протеини, фибри, витамини, минерали, ниско съдържание на наситени мазнини – високо съдържание на полиненаситени мазнини и способността да подобряват полезните чревни бактерии.

Рандомизирано, двойно-сляпо кръстосано проучване от 2018 година установи, че само 25 грама щурци на прах на ден в продължение на две седмици е довело до 5,7-кратно увеличение на здравословната пробиотична бактерия – Bifidobacterium. ( 7 )

Ако здравословното означава растеж и поддържане на мускулна маса, подобряване на състава на тялото и минимизиране на риска от саркопения (ускорена загуба на мускули с възрастта), тогава консумацията на адекватни количества протеин е от решаващо значение.

Проучванията показват, че няколко ядливи насекоми осигуряват сходни пълноценни протеини – всички незаменими аминокиселини за мускулното развитие и растеж – в сравнение с популярните източници на протеин от добитък.

Ядливите насекоми с високо съдържание на протеини включват жълт брашнен червей, скакалец, молци и ларви на гъсеници, скакалци и щурци. Не само, че тези насекоми са богати на протеини, едно проучване съобщава, че тяхната усвояемост на протеини – количеството протеин, което тялото може да усвои и използва за биологични цели – е по-добро от повечето растителни протеини.

Безопасни ли са за ядене ядливите насекоми?

Здравните опасения, докладвани от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), включват съдържание на тежки метали, практики за хранене и преработка, консумация на диви спрямо отглеждани за консумация от човека насекоми и употреба на антимикробни средства и антибиотици в земеделието.

Също така е важно да се отбележи, че тези с алергия към миди са изложени на по-висок риск от алергия към насекоми.

За да се избегнат опасности от задавяне и запушване на червата, се препоръчва премахването на краката/крилата на скакалците и щурците (ако ги ядете цели).

В обобщение, за минимизиране на рисковете, EFSA препоръчва да се консумират само насекоми, отглеждани за консумация от човека, от реномирани производители, които контролират условията на хранене, отглеждане и обработка.

Наистина ли щурците на прах е храната на бъдещето?

Както при всяка нововъзникваща индустрия, пълната картина на брашното от щурци все още не е добре дефинирана.

Някои проучвания оспорват точно колко ефективни са насекомите при превръщането на храната в храна и съществуват проблеми при мащабирането на производствените модели до глобално ниво. ( 8 )

Не всеки би хапвал с охота бръмбари, гъсеници, мравки, скакалци или щурци, но като вкусна бисквитка с двойно повече хранителни вещества и протеини, малко шоколад и надпис „с любов към земята“… Може и да работи.

Заключение

Щурците и другите ядливи насекоми са питателна и достъпна храна, която се консумира от хора в много части на света. Те са добър източник на протеини, мазнини, витамини, минерали и фибри и могат да бъдат полезни за здравето на червата.

Освен това те са по-щадящ околната среда протеинов вариант в сравнение с други животински протеини като пиле или говеждо.

Консумирането на насекоми обаче може да носи потенциални рискове за здравето като алергии и патогенни инфекции. Ето защо, ако смятате да купувате ядливи животни, трябва да го правите само от надеждни източници.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: