11-те Удивителни Факти за Земята, Които да ви Напомнят Защо е Невероятна

Удивителни Факта за Земята

22 април е обявен за ден на Земята, ден на нашата планета, която е невероятно място и има много интересни характеристики.

В деня на Земята се сещаме и за различните екологични проблеми, като изменението на климата, пред които е изправена нашата планета поради индустриалния и технологичен напредък.

Но Денят на Земята трябва да бъде всеки ден – в крайна сметка имаме само нея, за сега!

реклама

Вижте тези 11 удивителни факти за Земята – базирани на науката от водещи експерти – и причините, поради които я обичаме.

1. Не са нужни 24 часа, за да извърши едно завъртане около оста си

Противно на общоприетото знание, на Земята не са нужни 24 часа, за да извърши едно завъртане около оста си, всъщност отнема 23 часа, 56 минути и 4 секунди. Астрономите наричат ​​това сидеричен ден.

2. Земята е радиоактивна

Общо Земята генерира до 40 теравата топлина, половината от която идва от радиоактивен разпад в нейното ядро, според проучване от 2011 година. Учените измерват частици, наречени антинеутрино, които се издигат от ядрото на Земята и откриват, че половината от топлината на Земята се генерира чрез радиоактивен разпад на определени елементи.

3. 70% от Земята е покрита с вода

Някога чудили ли сте се защо хората наричат ​​Земята Синята планета? Това е така, защото 70% от повърхността на Земята е покрита с вода!

4. Земята е 10 000 пъти по-стара от хората

Планетата Земя има приблизителна възраст от 4,5 милиарда години. Хомо сапиенс съществува от най-много 450 000 години, което е 1/10 000 от възрастта на планетата.

5. Земята не е идеално кръгла

Земята никога не е била идеално кръгла. Планетата се издува около екватора. Диаметърът на Земята от северния до южния полюс е 12 714 километра, докато през екватора е 12 756 километра. Тази вариация е твърде малка, за да се види на снимки на Земята от космоса, така че планетата изглежда кръгла за човешкото око.
Интересно нали? Вижте останалите любопитни и удивителни факта за Земята.

6. Денонощията стават по-дълги

Продължителността на деня на Земята се увеличава. Когато Земята е била формирана преди 4,6 милиарда години, денонощието би било дълго приблизително шест часа. Преди 620 милиона години това се е увеличило до 21,9 часа. Днес средната продължителност на денонощие е 24 часа, но се увеличава с около 1,7 милисекунди всеки век.

Причината? Луната забавя въртенето на Земята чрез приливите и отливите, които тя създава. Въртенето на Земята кара позицията на нейните приливни океански издатини да бъде изтеглена леко пред оста Луна-Земя, което създава сила на усукване, която забавя въртенето на Земята. В резултат на това денят ни става по-дълъг, но не достатъчно, за да промени натоварения ви график.

7. Не винаги е имало няколко континента

Континентите на Земята са били свързани за милиони години. Преди около 800 милиона години големите тектонични плочи, върху които се движат земните маси, се събрали, събирайки континентите в голям суперконтинент, наречен Родиния – днешната Северна Америка, била в центъра му. Родиния в крайна сметка се разпадна на много парчета. Но преди около 250 милиона години континентите се събрали отново, за да образуват друг суперконтинент, наречен Пангея, заобиколен от един световен океан. Петдесет милиона години по-късно Пангея започнала да се разпада. Той се разделил на две големи земни маси – Гондвана и Лавразия – които в крайна сметка се раздробиха на континентите, които познаваме днес.

8. Най-сухото място на Земята

По ирония на съдбата най-сухото място на Земята – пустинята Атакама в северно Чили – е до най-големия океан – Тихия океан. Средните годишни валежи в Арика, Чили, са само 0,8 милиметра. Смята се, че град Калама в Атакама не е виждал дъжд в продължение на 400 години, докато внезапна буря не падна през 1972 г. За разлика от повечето пустини, Атакама е сравнително студена и в най-сухите си части дори не е домакин на цианобактерии – зелени фотосинтезиращи микроорганизми, които живеят в скали или под камъни.

9. Земната гравитация не е еднаква навсякъде

Ако Земята беше перфектна сфера, нейното гравитационно поле щеше да е еднакво навсякъде. Но в действителност повърхността на планетата е неравна и водният поток, дрейфът на леда и движението на тектоничните плочи под земната кора променят силата на гравитацията. Тези вариации са известни като гравитационни аномалии.

10. Луната не е единственият спътник на Земята

Има две други тела, обикалящи близо до Земята, които понякога се наричат ​​луни, въпреки че не са напълно достойни за титлата. Открит през 1986 г., 3753 Cruithne е астероид, който всъщност обикаля около слънцето. Тъй като отнема същото време, за да обиколи слънцето като Земята, изглежда, че Cruithne следва нашата планета. Неговата орбита, когато се гледа от перспективата на Земята, изглежда с форма на боб.

Астероид 2002 AA 29 също обикаля около слънцето веднъж годишно, следвайки ни по-странна траектория с форма на подкова, която го приближава до Земята (в рамките на около 5,9 милиона километра или 3,7 милиона мили) на всеки 95 години. Поради близостта му до нас учените предложиха да се съберат проби от AA 29 и да се върнат на Земята.

11. 97% от водата на Земята е солена

От 70% вода, покриваща Земята, само 3% е прясна, а останалите 97% са солена. 2,5% от прясната вода на земята е недостъпна – във формата на ледници, полярни ледени шапки, атмосфера и почва, като част от нея е силно замърсени или се намира твърде далеч под земната повърхност, за да бъде извлечен. Смята се, че около 0,3 до 0,5% от водата на земята е достъпната прясна вода, която се намира в повърхностните води на езера, реки и блата.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: