11 Храни, които приличат на части от тялото, за които са полезни

Храни, които приличат на части от тялото, за които са полезни

Здравословното хранен става все по-популярно, но запознати ли сте различните храни, които приличат на части от тялото, за която са полезни?

В едно проучване публикувано в американския вестник по фитомедицина и клинична терапия, е описано, че може да има по-тясна връзка между ежедневните ви храни и човешката анатомия, отколкото първоначално сме предполагали. ( 1 ) ( 2 )

Не забравяйте онази стара, но силна поговорка „вие сте това, което ядете?“.

реклама

Знаете ли, че бобът всъщност помага на бъбреците ви, а също така прилича на бъбрек?! ( 3 )

Оказва се, че има голяма категория храни, които приличат на някои човешки части, вижте ги:

1. Бобени зърна – Бъбреци

Установено е, че консумацията на бобови растения в рамките на разнообразна и средиземноморска диета има благоприятни ефекти при профилактика и контрол на много заболявания, включително хронична бъбречна болест (ХБН). ( 3 )

Много доказателства подкрепят ползите за здравето от консумацията на растителна диета и увеличаването на приема на бобови растения. Високият прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения (фасул), ядки и семена е свързан със значително по-ниски рискове от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, инсулт и диабет тип 2. ( 4 ) ( 5 )

2. Морков – Очи

В морковите има много бета-каротин, който телата ни превръщат във витамин А. Той помага на очите ни да останат силни с напредване на възрастта и може да помогне за предотвратяване на загубата на зрение при възрастните хора. ( 6 ) ( 7 )

3. Сладки картофи – панкреас

Не е за вярване колко много сладкия картоф прилича на панкреаса ви. Панкреасът не е единствената част на тялото, която се възползва от здравословните ползи на сладкия картоф, но определено е една от основна.

Освен че е чудесен източник на витамини А и С, сладкият картоф също помага на диабетиците с баланса на техния гликемичен индекс, който е пряко свързан с функционирането на панкреаса. ( 8 )

Панкреасът помага за разграждането на храната от стомаха и произвежда хормона, наречен инсулин, за да регулира нивата на глюкоза и захар в тялото ви.

4. Орех – Мозък

Орехите са изключително полезни за вас! Можете да ги сервирате със сладолед, в салата или с купичка зърнени храни за закуска.

Орехите са пълни с омега-3 мастни киселини. Видимо е за всеки, че орехът прилича на мозък. Той помага за подобряване на мозъчната функция с тези здравословни мазнини. ( 9 ) ( 10 )

Полифенолните съединения, открити в орехите, не само намаляват оксиданта и възпалителното натоварване на мозъчните клетки, но също така подобряват междуневроналната сигнализация, увеличават неврогенезата, и засилват секвестирането на неразтворими токсични протеинови агрегати. ( 11 )

5. Грозде – Бели дробове

Гроздето също изглежда като алвеолите в белите дробове! Ако се борите с астма, предизвикана от алергия, гроздето и семената му са вашият нов най-добър приятел! Семената съдържат химикал, наречен проантоцианидин, който помага за намаляване на астмата. ( 12 )

6. Целина – Кости

Забелязвали ли сте някога, че целината много прилича на вашите кости? Е, целината всъщност има нещо общо с костите ви, освен външния вид – те съдържат 23% натрий, точно като костите ви! Целината е чудесен източник на силиций, който помага на структурата на костите ви да ги поддържа здрави и силни. ( 13 )

7. Авокадо – утроба

Ако говорим за суперхрани, авокадото определено е в тази група! И то силно прилича на утроба.

Авокадото е чудесен източник на фолиева киселина. Известно е, че фолатът помага да намалите шансовете си за дисплазия на маточната шийка, което е предраково заболяване, което може да се случи в матката. ( 14 ) ( 15 )

8. Червено вино – Кръв

Сега можете официално да кажете, че чашата ви червено вино на вечеря е здравословен избор – нали? Що се отнася до връзката му с кръвта ви, това е абсолютно вярно! Виното и кръвта не само изглеждат много сходни, но и имат близки отношения. От тук идва и поговорката „Пийни си мале вино за кръвчица“.

Червеното вино има свойства за разреждане на кръвта, които действително помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. В дългосрочен план виното може да има пръст в предотвратяването на инфаркти и инсулти. Не забравяйте, трябва да се приема в умерени количества! ( 16 ) ( 17 )

9. Банан – Усмивка

Бананите имат допълнителен специален протеин, наречен триптофан, който всъщност се превръща в серотонин, след като се усвои в тялото. Серотонинът е най-обичаният щастлив химикал, който може да повиши настроението ви и да ви накара да се почувствате по-щастливи. Бананите не само изглеждат като усмивка, но и ви карат да се усмихвате! ( 18 ) ( 19 )

10. Гъби – Уши

Разрежете една гъба наполовина и ще видите колко много прилича на вашето ухо. Ако консумирате често гъби, всъщност бихте могли да подобрите слуха си. Гъбите са една от малкото храни, които съдържат витамин D, витамин, който е жизненоважен за здравите кости, дори онези малките в ухото ви, които пренасят звука към мозъка. ( 20 )

11. Лук – Телесни клетки

Лукът много прилича на клетките в тялото ви и с основателна причина! Лукът може да изчисти всички отпадъчни материали от клетките ви. Считайте лука за естествен почистващ продукт за вашето тяло. ( 21 )

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: