Водата в козметиката – всичко, което трябва да знаете!

Водата в козметиката - всичко, което трябва да знаете!

Водата е източник на здраве и красота, но вероятно знаете това. Освен това е основна съставка на много продукти за грижа за кожата и се смята, че съставлява до 70% от състава на козметиката. Важното е, че не действа като пълнител – необходима е, защото абсорбира и извлича съединения от други съставки. Благодарение на това козметиката е по-достъпна и щадяща кожата ви. Научете повече за водата в козметиката!

Водата често е основна съставка в продуктите за грижа и красота, които използвате всеки ден. Това говори много за важността му. Можете да го намерите в кремове, лосиони, продукти за баня, почистващи препарати и дори грим.

Козметиката може да се сравни с човешкото тяло и се състои от около 60-70% вода. В козметиката може да има дори повече – т.е. до 80%. В тази статия ще обясним защо водата в козметиката е важна.

реклама

Ролята на водата в козметиката

Когато става въпрос за грижа за кожата, вероятно знаете кои съставки са полезни за кожата ви. Например, търсите силно овлажняващи вещества като хиалуронова киселина или алое вера, или формули, които не запушват порите на кожата.

Вижте още:Каква е разликата между овлажняване и хидратиране?

Ако сте фен на натуралната козметика, трябва да се фокусирате върху съставки като растителни екстракти, активни витамини и антиоксидантни съединения и след това се уверете, че съставът не съдържа изкуствени аромати, оцветители или други съединения, които се считат за спорни. Но какво да кажем за водата?  Трябва ли да присъства в състава на козметиката или не?

Нека започнем с това за какво е водата в козметиката. Водата е известна като универсален разтворител, което означава, че разтваря повече вещества от всеки друг химикал – това е по същество така. Така че не трябва да е изненада, че тя е основната съставка на голяма част от козметиката.

Двете основни причини, поради които водата се използва в козметиката:

  • Тя е разтворител и именно в нея съединенията, съдържащи се във формулата, включително кондициониращи и измиващи агенти, се разтварят
    използва се за емулгиране на масла, благодарение на което се получава кремообразна консистенция
  • Важно е, че водата не се счита за пълнител, тъй като изпълнява специфични функции – абсорбира и извлича съединения от други съставки, като по този начин прави продукта по-достъпен за кожата. Ето защо водата често е първата съставка в INCI Международна номенклатура на козметични съставки ).

Ползите от водата в козметиката

Добавянето на вода към продукта го прави по-гладък и по-лесен за разнасяне, което е добър противовес на богатите масла и лосиони за тяло. Освен това водата, присъстваща в козметиката, има няколко предимства за красотата.

Водата в козметиката работи като чудесна основа, защото е хипоалергенна, естествена без мирис и има нисък риск от причиняване на нежелани реакции. Ако изберете продукти от висок клас, като луксозна козметика, добавянето на вода ще ви накара да използвате продукта по-дълго, като същевременно запазите високите свойства и ефективност на използваните активни съставки (не забравяйте, че водата е разтворител тук). Козметиката с много вода може да бъде привлекателна поради своята лесна и лека за нанасяне форма.

Нека добавим, че кожата се нуждае от вода, за да поддържа водно-липидния си баланс. Много кожни проблеми, като липса на еластичност, мекота и гладкост, се дължат на липсата на вода. Най-често обаче става дума за снабдяване с вода отвън, тъй като водата в козметиката не играе козметична или грижовна роля.

Каква вода се използва в козметиката?

Поради факта, че водата е една от основните съставки на козметиката, нейното качество оказва значително влияние върху нейното качество и свойства. Ето защо е толкова важно водата да бъде пречистена (тук най-често се използва методът на обратна осмоза). Водни компоненти като хидролати, термални или олигоценски води също могат да се използват вместо или допълнително.

Олигоценовата вода се характеризира с изключителна чистота и естествен състав, а също така съдържа силициев диоксид, магнезий, калций, флуор, желязо и селен. От друга страна, термалните води показват лечебни свойства, микробиологично чисти са и богати на микроелементи.

Козметика на водна основа

Наличната козметика, особено кремовете за лице, може да бъде на маслена или водна основа. Както се досещате, основната овлажняваща съставка на последния е водата, заедно с течни съставки като екстракти и хидролати. Част от тази вода ще попие в кожата след нанасяне на козметика, а част ще се изпари.

За да се предотврати изпаряването, към козметиката често се добавя овлажнител като глицерин, аминокиселини, пептиди, урея и хиалуронова киселина.

Интересното е, че козметичният продукт на водна основа (овлажнител) може също да съдържа масло или оклузивни омекотители, за да предотврати изпаряването на водата.

Козметиката на водна основа е кремове, лосиони или гелове. Основната разлика между тях е количеството вода, което влияе върху консистенцията и усещането за нанасяне.

Кремовете имат най-малко количество вода, така че имат по-гъста консистенция от лосионите и геловете. Овлажняващият воден гел има високо съдържание на вода, което го прави лек и по-малко издръжлив.

Лосионът на водна основа е в средата – има повече вода от кремовете, но по-малко от геловете. Така че, ако търсите лек овлажнител, има вероятност най-добрият ви избор да бъде под формата на кремообразен лосион или гел.

Безводни формули – какво е това?

Водата се използва не само като съставка в козметиката, но и в целия производствен процес, например за измиване или изплакване на съставки, инструменти и производствена линия. Оказва се, че продуктите могат да бъдат проектирани така, че да намалят консумацията на производствена вода, вода в рецептата или вода, която е необходима за използване на продукта (например шампоанът изисква вода за разпенване). Козметиката, която не съдържа вода, става все по-популярна.

Формулите без вода се появяват във всяка от групите козметика за грижа за косата, кожа и грим . Добър пример са балсами за почистване на косата (шампоан и балсам в едно) или сухи шампоани, които позволяват по-малка консумация на вода пред потребителите.

Безводната козметика често е по-скъпа от традиционната, защото цената на нейното производство е по-висока – това се отнася както за използваната технология, така и за съставките. Зад цената обаче има и предимства, като по-добра ефективност, ефективност на козметиката, грижа за екологията, както и нетоксични формули.

Може ли да използвате козметика с вода през зимата?

Много хора смятат, че през зимата трябва да преминете от овлажняваща козметика към подхранваща, включително козметика, предназначена за зимна грижа за кожата.

След нанасяне на козметика върху кожата, съдържащата се в него вода се изпарява спонтанно в рамките на около 10 минути – което е горе-долу времето, което ни отнема, за да се подготвим за излизане навън през зимата.

Необходимостта от повторно нанасяне на козметиката, например в планината или на ски писта, също не трябва да предизвиква притеснения. Температурата на кожата няма да позволи на нанесения крем да замръзне.

Факт е, че мазните формули укрепват естествения защитен слой на кожата и предотвратяват загубата на вода от епидермиса. При зимните грижи се препоръчва наличието на съставки с омекотяващи свойства, като натурални масла и восъци. Тези съставки обаче оставят прозрачен, мазен филм върху кожата, който не всеки харесва и който не работи за всеки.

При избора на козметика трябва да се ръководите преди всичко от типа кожа и нейните нужди. През зимата не е нужно да се отказвате от овлажняваща козметика, но трябва да сте сигурни, че козметиката в студа не дехидратира и правилно предпазва кожата от замръзване и вятър. За целта си струва да разгледате състава на козметиката от гледна точка на наличието на овлажнители.

Овлажнители, като хиалуронова киселина, глицерин, урея или екстракт от алое, силно свързват водата в епидермиса и перфектно овлажняват кожата, Но при замръзване ще действат точно обратното. За да се избегне това, овлажнители трябва да се използват заедно с омекотители през зимата. Ако нанесем слънцезащитен крем или течна основа върху крема, тогава поддържаме баланса, който е ключът към успеха.

Водата в козметиката – обобщение

Водата е една от основните съставки на козметиката и най-често се появява на първо място в INCI. Въпреки че настоящите тенденции са по-скоро към формули без вода и/или замяна на водата с други течни вещества, тя е необходима в козметиката. Тя изпълнява специфични функции и влияе, наред с други относно консистенцията и начина на разпространение на продукта. Наличието му обаче не означава, че кожата е силно овлажнена, така че когато търсите продукт за себе си, не забравяйте да проверите състава.

Само синергичният ефект на съдържащите се активни съставки, като укрепване на естествената хидролипидна бариера на кожата и осигуряване на защита срещу трансепидермална загуба на влага, ще осигури ефекта на гладка и силно хидратирана кожа.

Разбира се, не забравяйте – хранете се здравословно и пийте достатъчно течности дневно – кожата ви трябва да е хидратирана отвътре!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: