Цялата информация е във вашите ръце!

Грелин „Хормона на глада“ и действието му в зелената средиземноморска диета

Според проучването, участниците, които се придържат към зелена средиземноморска диета, са имали нива на грелин, които са били два пъти по-високи от хората на други планове за здравословно хранене.

Нови проучвания показват, че по-високите нива на хормона грелин (Хормона на глада), който се произвежда по време на периоди на гладуване или когато сте на диета за отслабване, като зелената средиземноморска диета, може да помогне на хората да губят мазнини и да подобрят чувствителността към инсулин.

Зелената средиземноморска диета се фокусира повече върху листните зеленчуци и изключва всяко червено месо.

Грелинът се произвежда в стомаха и се увеличава през нощта, когато спим, защото не приемаме храна, а след това отново спада, след като хапнем нещо на закуска.

Реклама

Според учените констатациите, публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, се предполага, че хората, които имат по-високи нива на грелин след загуба на тегло, имат по-нисък риск от развитие на диабет и други метаболитни заболявания.

Изследователският екип също така установи, че хората, които следват зелената средиземноморска диета, която е богата на листни зелени зеленчуци и премахва червеното месо, имат значително по-високи нива на грелин, отколкото хората, които се придържат към по-традиционна средиземноморска диета.

Всички участници допълват диетата си с редовна физическа активност.

Как диетата влияе върху нивата на грелин

Грелинът, наречен „хормонът на глада“, стимулира апетита.

Той се увеличава по време на периоди на диета за отслабване и гладуване, включително когато спим и започва да намалява скоро след като хапнете.

По време на продължително гладуване този хормон изглежда играе важна роля в поддържането на гликемичните нива и метаболизма.

По-ниските нива на грелин са свързани със затлъстяване, инсулинова резистентност и развитие на метаболитни заболявания.

Какво показа проучването?

Учените имаха за цел да проучат допълнително как нивата на грелин на гладно се колебаят по време на различни диетични интервенции и как хормона влияе върху затлъстяването и метаболитните процеси, включително инсулиновата чувствителност.

По време на 18-месечен период екипа оценява нивата на грелин на гладно при 294 индивида с абдоминално затлъстяване или дислипидемия – здравословно състояние, при което кръвта е с високи нива на мазнини и холестерол.

На участниците беше назначен един от трите режима – средиземноморска диета, зелена средиземноморска диета или план за хранене, следвайки насоките за здравословно хранене.

Всички те тренираха редовно.

Резултата:

Тези, които са на зелена средиземноморска диета, имат нива на грелин на гладно, които са два пъти по-високи от тези, които следват традиционна средиземноморска диета или план за здравословно хранене.

Учените подозират, че повишените нива на грелин на гладно, регистрирани при хора, които се придържат към зелената средиземноморска диета, могат да обяснят защо са намалили чернодробните мазнини и са по-добри кардиометаболитно здраве.

Какво представлява зелената средиземноморска диета

Зелената средиземноморска диета включва повече листни зеленчуци от традиционната средиземноморска диета. Освен това не съдържа червено месо.

Участниците в проучването, които следват зелената средиземноморска диета, също редовно пият зелен чай и ядат манкай, растение, богато на фибри и полифеноли.

Полифенолите са едно от хранителните вещества, необходими, за да се стимулира оптимално притока на кръв и кардио-метаболитното здраве, така че може да помогне за намаляване на възпалението и инсулиновата резистентност в организма.

Манкай също е чудесен източник на протеини, като помага да се компенсира липсата на протеин от животинско месо.

Тъй като манкай не е лесно достъпен за много хора, търсете храни с високо съдържание на полифеноли – горски плодове, черно грозде, бял боб, екстра върджин студено пресован зехтин, босилек, джинджифил и оцет.

Изглежда, че ползите са по-изразени, когато се придържате към зелената средиземноморска диета вместо други планове за здравословно хранене, тъй като диетата е богата на листни зеленчуци и не съдържа червено месо.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече