Драконов плод (Питая) – Величествен външен вид и ползи за здравето

Драконов плод Питая

Тропическият драконов плод е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри и антиоксиданти. Някои хора казват, че има вкус като кръстоска между круша и киви. Можете да го хапвате в комбинация с кисело мляко или да гo добавите към смути или салата.

Драконовият плод има редица ползи за здравето, включително способността да помага за отслабване, подобряване на храносмилането, понижаване на холестерола, укрепване на имунната система и повишаване на нивата на енергия.

В тази статия разглежда какво е драконов плод, обхващайки неговата хранителна стойност, потенциални ползи и начини да го включите в диетата си.

реклама

Какво е драконов плод (Питая)?

Драконовият плод (Питая, Питахая) е екзотичен и много вкусен плод, който често се смята за тропическа „супер храна“.

Питаята плода на кактуса Hylocereus, известен със своя нощен цъфтеж.

Първоначално произхождащ от Мексико и Централна Америка, това растение сега се култивира по целия свят, познат под няколко имена като питая, питахая и ягодова круша.

Днес в Тайланд, Тайван, Мианмар и Шри Ланка има пазар и производство на драконови плодове. Името „драконов плод“ произлиза от уникалния му вид, където шиповете приличат на огън, а люспите – на драконови такива, както е изобразено в китайската митология.

Драконовият плод се предлага в три разновидности:

 • Hylocereus undatus – червена/розова кора с червена/розова пулпа
 • Hylocereus sp. – червена/розова кора с бяла пулпа
 • Selenicereus megalanthus – жълта кора с бяла пулпа

Драконовите плодове са сладки и кисели, в зависимост от вида, формата и размера.

Най-често срещаната форма на драконов плод е червен плод, покрит с широки заострени израстъци. Когато се нарязва, има подобна текстура на кивито, а пулпата е пълна с малки черни семена, които помагат за подобряване на храносмилането.

Пулпът от плода се използва за приготвяне на вино и други напитки, а листата на драконовия плод се използват за приготвяне на здравословна форма на чай. Грубата външна кожа има малка хранителна стойност и обикновено не се яде.

Хранителна информация

Драконовият плод съдържа различни хранителни вещества. Той е приличен източник на фибри, желязо и магнезий.

Питая (драконов плод) – хранителни стойности (в 100 гр)

 • Енергийна стойност – 60 kcal
 • Общ протеин – 1,2 грама
 • Мазнини – 0 грама
 • Въглехидрати – 13,0 грама
 • Фибри – 3 грама

Витамини

 • Витамин C – 20,5 мг.
 • Тиамин – 0,04 мг.
 • Рибофлавин – 0,05 мг.
 • Ниацин – 0,16 мг.
 • Витамин B6 – 0,029 мг.

Минерали

 • Калций – 8,5 мг.
 • Желязо – 1,9 мг.
 • Фосфор – 22,5 мг.

Драконовият плод може да се счита за плод с много хранителни вещества. Съдържа голямото количество фибри и магнезий, както и изключително ниското съдържание на калории.

Aнтиоксиданти

Драконовият плод съдържа различни антиоксиданти, които предпазват вашите клетки от нестабилни молекули, известни като свободни радикали.

Свободните радикали са свързани с хронични заболявания и стареене. Някои от основните антиоксиданти, присъстващи в пулпата на драконовия плод, включват:

 • Хидроксицинамати: Тази категория съединения е показала противоракови свойства при лабораторни експерименти и експерименти с животни.
 • Беталаини: Тези живи червени пигменти, открити в пулпата на червения драконов плод, доказано значително намаляват общия холестерол, LDL и други маркери на риск за здравето.
 • Флавоноиди: Разнообразна гама от антиоксиданти, флавоноидите са свързани с подобрено здраве на мозъка и намален риск от сърдечни заболявания.

В проучване беше установено, че драконовия плод е най-добър в защитата на специфични мастни киселини от увреждането на свободните радикали.

Ползи за здравето

Драконовите плодове могат да се считат за суперхрана, тъй като са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри, антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали и съдържат здравословни мастни киселини и пробиотици.

Осигурява няколко антиоксиданта

Антиоксидантите са от съществено значение за защита на клетките от увреждане на свободните радикали, които причиняват хронични заболявания и стареене. ( 1 )

В пулпата на драконовия плод можете да намерите няколко значими антиоксиданта: ( 2 )

 • Беталаини: Тези наситено червени пигменти присъстват в пулпата на червения драконов плод. Те демонстрираха способността си да предпазват „лошия“ LDL холестерол от окисление или увреждане. ( 3 )
 • Хидроксицинамати: Тази група съединения е показала противоракови свойства при експерименти, проведени в епруветки и върху животни. ( 4 )
 • Флавоноиди: Тази обширна и разнообразна група от антиоксиданти е свързана с подобрено здраве на мозъка и намален риск от сърдечни заболявания. ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

Антиоксидантната активност на плода може да бъде полезна за предотвратяване на възпалителни състояния като подагрозен артрит.

В проучване, сравняващо антиоксидантните способности на 17 тропически плодове и горски плодове, антиоксидантният капацитет на драконовия плод не е особено висок. Въпреки това, той най-добър в защитата на определени мастни киселини от свободните радикали. ( 8 ) ( 9 )

Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Малките семена, присъстващи в плода, са отличен източник на омега-3 и омега-9 мастни киселини, за които е известно, че намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ползите от него могат също да намалят общия холестерол, включително липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол („лош“ холестерол).

Съдържа фитохимикал, който често се използва в лекарства за сърце.

Намалява кръвната захар при диабет тип 2

Фибрите в драконовия плод помагат на хората с диабет тип 2 да се чувстват сити по-дълго, да отслабнат и да нормализират нивата на кръвната захар.

Доказано е, че червените и белите сортове на плода намаляват инсулиновата резистентност и омазнения черен дроб при затлъстели мишки. ( 3 ) ( 4 ) ( 5 )

Проучванията върху животни показват известен положителен ефект на драконовия плод върху диабет тип 2, въпреки че резултатите не винаги са убедителни. ( 6 ) ( 7 )

Подпомага храносмилането

Драконовият плод съдържа пребиотични фибри, които насърчават растежа на полезни чревни бактерии, потенциално подобрявайки метаболитното здраве.

Въпреки че не се усвояват в стомаха ви, те действат като пребиотици, насърчавайки растежа на здрави бактерии като бифидобактерии и лактобацили.

Според друго проучване драконови плода подхранват чревните бактерии, които могат да имат пробиотичен ефект върху тялото. ( 8 )

Естествените масла, извлечени от семената, могат да служат и като леко слабително.

Намалява възпалението

Противовъзпалителните свойства на драконовия плод могат да помогнат при болка и подуване. Това може да помогне за намаляване на хроничната болка, възпаление и чувствителност от ревматоиден артрит. ( 9 )

Помага за намаляване на раковите клетки

Червеният дракон съдържа ликопен, силен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на раковите клетки в тялото. Доказателствата показват, че екстрактът от червен драконов плод може да помогне за предотвратяване и лечение на рак на гърдата. ( 10 )

Подсилва имунната ви система

Драконовият плод е храна, богата на витамин С, флавоноиди и антиоксиданти. Може също да съдържа витамин B и минерали като калций и фосфор.

Заедно тези хранителни вещества могат да подпомогнат развитието на силна имунна система чрез регенериране и увеличаване на вашите бели кръвни клетки, които защитават тялото ви от бактерии, вируси и свободни радикали (химикали, които потенциално могат да увредят клетките).

Полезен за здравето на кожата

Витамин С и антиоксидантите в драконовия плод могат да помогнат за лечение на акне и да забавят прогресирането на преждевременното стареене на кожата.

Тези хранителни вещества могат също така да помогнат за възстановяване на увреждането на клетките и да ви помогнат да постигнете по-младежки вид.

Възможни неблагоприятни ефекти

Като цяло драконовият плод се счита за безопасен за консумация. Въпреки това, има няколко редки случая, при които индивиди са развили алергични реакции.

В два отделни случая две жени, които не са имали предишна история на хранителни алергии, са имали анафилактични реакции след консумация на плодова смес, включваща драконов плод. Последвалите тестове потвърдиха наличието на антитела срещу драконовия плод в кръвта им. ( 11 ) ( 12 )

Въпреки че тези два случая са единствените докладвани алергични реакции до момента, възможно е други хора да имат алергии към този плод, без да знаят за това.

Как се яде драконов плод?

Тези екзотични плодове са много лесни за хапване.

 1. Винаги избирайте узрял плод с яркочервена, равномерно оцветена кора.
 2. Използвайте остър нож и разрежете плода наполовина.
 3. Използвайте лъжица, за да изядете пулпата от кожата или да обелете кожата и нарежете пулпата на парченца.

Идеи за хапване на драконов плод:

 • Нарежете го и хапвайте с удоволствие.
 • Смесете ситно нарязани парченца с българско кисело мляко и ядки.
 • Добавете го в плодова салата с ягоди, банани, ябълки или други сезонни плодове.
 • Направете смути – ½ чаша мляко, 1 чаена лъжичка мед, нарязана питая, сушени плодове или ядки за гарнитура.

Откъде да си купя драконов плод в България?

Ако се питате къде се продава драконов плод и има ли го в България, отговора е да.

Може да намерите питая в големите вериги магазини. Също така някои онлайн хранителни магазини предлагат този чуден екзотичен плод.

Драконов плод отглеждане

Драконовият плод е необикновено растение, което произвежда странен кактусов плод, наподобяващ магическо драконово яйце.

Плодът има жива розовочервена кора, която разкрива бяла или розова плът вътре, изпъстрена с малки черни семки.

Произхождащи от Мексико и Централна и Южна Америка, тези растения обичат топли условия с мека зима и без замръзване.

Те могат да понасят случайно кратко студено време, но оптималният им растеж изисква поддържане на температури над 10 градуса.

как се отглежда драконов плод?

За да отглеждате успешно драконови плодове, изберете слънчево място и подобрете почвата с компост, оборски тор и органичен птича тор.

Добавянето на доза варовик също е от полза. Почвата трябва да има добър дренаж, тъй като тези растения могат да изгният, ако корените им седят във вода.

Глинените почви не са идеални, но ако това е всичко, което имате, можете да ги подобрите. Като алтернатива те могат да бъдат щастливи в и голяма саксия.

Заключение

Драконовият плод, наричан още питая, питахая или ягодова круша, е сладък и хрупкав тропически плод. Той е нискокалоричен плод с по-ниско съдържание на захар и въглехидрати в сравнение с други тропически плода.

Въпреки че може да има потенциални ползи за здравето, са необходими допълнителни изследвания, включващи изследвания върху хора, за да се потвърдят тези ефекти.

Като цяло драконовият плод е вкусен и може да въведе разнообразие във вашата диета.

Прочети Още:

Още нещо за драконов плод

Драконовият плод е невероятно вкусен плод, пълен с полезни хранителни вещества. Съдържа голямо количество ликопен, който може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и рак. Освен това е богат на витамин С, фибри и антиоксиданти, които са страхотни за нашето здраве.

Интересно е, че в миналото хората вярвали, че драконовият плод е последното нещо, което излиза от устата на огнедишащ дракон. Друг интересен факт е, че кожата на драконовия плод не трябва да се яде, така че не забравяйте да я отстраните, преди да се насладите на вкусния плод отвътре.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: