Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Драконов плод (Питая) – Величествен външен вид и ползи за здравето

Драконов плод, известен още като питая или питахая, е тропически плод, известен със своята червена кора и сладка, изпъстрена със семена пулпа.

Драконовият плод има редица ползи за здравето, включително способността да помага за отслабване, подобряване на храносмилането, понижаване на холестерола, укрепване на имунната система и повишаване на нивата на енергия.

Също така помага за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания, като защитава тялото от бактерии и гъбички.

Той е леко сладък и има вкус донякъде на круша и киви в едно и е с хрупкава текстура. Този плод е идеална съставка за смутита и плодови салати.

Повече за чудния драконов плод

Драконовият плод (Питая, Питахая) е екзотичен и много вкусен плод, който често се смята за тропическа „супер храна“.

Драконовите плодове произхождат от Мексико и Централна Америка, но са въведени в Югоизточна Азия, първо във Виетнам, от французите в края на 19 век.

Днес в Тайланд, Тайван, Мианмар и Шри Ланка има пазар и производство на драконови плодове. Името „драконов плод“ произлиза от уникалния му вид, където шиповете приличат на огън, а люспите – на драконови такива, както е изобразено в китайската митология.

Драконовият плод се предлага в три разновидности:

 • червена кора с червена пулпа
 • червена кора с бяла пулпа
 • жълта кора с бяла пулпа

Драконовите плодове са сладки и кисели, в зависимост от вида, формата и размера.

Най-често срещаната форма на драконов плод е червен плод, покрит с широки заострени израстъци. Когато се нарязва, има подобна текстура на кивито, а пулпата е пълна с малки черни семена, които помагат за подобряване на храносмилането.

Пулпът от плода се използва за приготвяне на вино и други напитки, а листата на драконовия плод се използват за приготвяне на здравословна форма на чай. Грубата външна кожа има малка хранителна стойност и обикновено не се яде.

Хранителна информация

Драконовият плод съдържа различни хранителни вещества. Той е приличен източник на фибри, желязо и магнезий.

Питая (драконов плод) – хранителни стойности (в 100 гр)

 • Енергийна стойност – 60 kcal
 • Общ протеин – 1,2 грама
 • Мазнини – 0 грама
 • Въглехидрати – 13,0 грама
 • Фибри – 3 грама

Витамини

 • Витамин C – 20,5 мг.
 • Тиамин – 0,04 мг.
 • Рибофлавин – 0,05 мг.
 • Ниацин – 0,16 мг.
 • Витамин B6 – 0,029 мг.

Минерали

 • Калций – 8,5 мг.
 • Желязо – 1,9 мг.
 • Фосфор – 22,5 мг.

Драконовият плод може да се счита за плод с много хранителни вещества. Съдържа голямото количество фибри и магнезий, както и изключително ниското съдържание на калории.

Ползи за здравето

Драконовите плодове могат да се считат за суперхрана, тъй като са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри, антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали и съдържат здравословни мастни киселини и пробиотици.

Антиоксидантите са от съществено значение за защита на клетките от увреждане на свободните радикали, които причиняват хронични заболявания и стареене. Някои от основните антиоксиданти, открити в драконовите плодове, са бетацианини, бетаксантин, хидроксиканелена киселина и флавоноиди. ( 1 )

Антиоксидантната активност на плода може да бъде полезна за предотвратяване на възпалителни състояния като подагрозен артрит. Хидроксиканелената киселина има доказан противораков ефект, докато флавоноидите са свързани с по-добро здраве на мозъка и намален риск от сърдечни заболявания. ( 2 )

Съдържа фитохимикал, който често се използва в лекарства за сърце. Също така е известно, че ликопенът, отговорен за червения цвят на плода, намалява риска от развитие на рак на простатата.

Доказано е, че червените и белите сортове на плода намаляват инсулиновата резистентност и омазнения черен дроб при затлъстели мишки. ( 3 ) ( 4 ) ( 5 )

Проучванията върху животни показват известен положителен ефект на драконовия плод върху диабет тип 2, въпреки че резултатите не винаги са убедителни. ( 6 ) ( 7 )

Малките семена, присъстващи в плода, са отличен източник на омега-3 и омега-9 мастни киселини, за които е известно, че намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Естествените масла, извлечени от семената, могат да служат и като леко слабително.

Според друго проучване драконови плода подхранват чревните бактерии, които могат да имат пробиотичен ефект върху тялото. ( 8 )

Как се яде драконов плод?

Тези екзотични плодове са много лесни за хапване.

 1. Винаги избирайте узрял плод с яркочервена, равномерно оцветена кора.
 2. Използвайте остър нож и разрежете плода наполовина.
 3. Използвайте лъжица, за да изядете пулпата от кожата или да обелете кожата и нарежете пулпата на парченца.

Идеи за хапване на драконов плод:

 • Нарежете го и хапвайте с удоволствие.
 • Смесете ситно нарязани парченца с българско кисело мляко и ядки.
 • Добавете го в плодова салата с ягоди, банани, ябълки или други сезонни плодове.
 • Направете смути – ½ чаша мляко, 1 чаена лъжичка мед, нарязана питая, сушени плодове или ядки за гарнитура.

Откъде да си купя драконов плод в България?

Ако се питате къде се продава драконов плод и има ли го в България, отговора е да.

Може да намерите питая в големите вериги магазини. Също така някои онлайн хранителни магазини предлагат този чуден екзотичен плод.

Прочети Още:
Райската ябълка: Ползи, хранителни факти и как се яде

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")