Всичко, което трябва да знаете за фурмите

фурми

Фурмите са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти. Ползите от консумацията на фурми включват поддържане на здравето на мозъка и предотвратяване на някои заболявания.

Фурмите са плода на известната финикова палма, която се отглежда в много тропически региони по целия свят.

Те станаха много популярни през последните няколко години.

реклама

Почти всички фурми, които може да закупите от магазина за сушени. Въз основа на външния им вид можете да разберете дали са изсушени или не.

Има повече от 200 сорта с различна форма и аромат. Най-често консумираните сортове са Medjool и Deglet Noor, а в зависимост от сорта, цвета им варира от ярко жълто до яркочервено.

Фурмите са с високо съдържание на някои важни хранителни вещества.

Хранителен състав

Калоричното им съдържание е по-високо от голяма част от пресните плодове. Съдържанието на калории във фурмите е подобно на това на други сушени плодове, като смокини и стафиди. ( 1 )

Съдържат 23 аминокиселини и относително голямо количество минерали като калий и магнезий, както и микроелементи от мед, желязо и манган.

100 грама от вкусния плод, осигуряват следните хранителни вещества:

 • Калории: 277
 • Фибри: 7 грама
 • Протеин: 2 грама
 • Въглехидрати: 75 грама
 • Желязо: 5% от RDI (Препоръчителен дневен прием)
 • Калий: 20% от RDI
 • Магнезий : 14% от RDI
 • Мед: 18% от RDI
 • Манган: 15% от RDI
 • Витамин В6: 12% от RDI

Също така те са високо съдържание на антиоксиданти, което допринася за много от техните ползи за здравето.

Здравословни ползи от фурмите

фурмите полза
Фурми ползи за здравето

Вижте тези 20 ползи за здравето от консумацията на фурми:

 1. Съдържат неразтворими и разтворими фибри и много полезни аминокиселини, които могат да стимулират храносмилането на храната. ( 2 )
 2. Действат при запек – те съдържат разтворими фибри, които са необходими за поддържане на здравето на червата и удобно преминаване на храната през храносмилателния тракт, което може да облекчи симптомите на запек. ( 3 )
 3. Супер храна за укрепване на костите и борба с болести като остеопороза. Селен, манган, мед и магнезий, минерали, които са неразделна част от здравословното развитие и здравина на костите, особено когато хората започват да остаряват и костите им постепенно отслабват. ( 4 )
 4. Впечатляващо количество желязо е подходящо за хора, страдащи от анемия. Желязото увеличава енергията и силата, като същевременно намалява чувството на умора и летаргия.
 5. Източник на органична сяра (намаляване на алергичните реакции и сезонните алергии).
 6. Помагат за наддаване на тегло след продължително заболяване – един килограм фурми съдържа почти 3000 калории (те са източник на захар, протеини и много основни витамини).
 7. Източник на енергия – благодарение на захарите (глюкоза, фруктоза и захароза).
 8. Действа като стимулант на здравето и функционалността на нервната система – увеличава скоростта и вниманието на мозъчната дейност. Насърчава здравето на мозъка. ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )
 9. Високо съдържание на антиоксиданти за борба с различни болести. ( 8 ) ( 9 )
 10. Имат благоприятен ефект върху слабото сърце.
 11. Намален на риска от инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.
 12. Понижават нивото на LDL холестерола в организма, което е основен фактор, допринасящ за инфаркти, сърдечни заболявания и инсулт.
 13. Като ефективен начин за премахване на диария.
 14. Намаляване на риска и въздействието на рак на корема.
 15. Фурмите имат потенциал за насърчаване и облекчаване на раждането при бременни жени. ( 10 ) ( 11 )
 16. Афродизиак – полезни са за повишаване на сексуалната издръжливост (накиснати за една нощ в смес от мляко, кардамон и мед), източник на естрадиол и флавоноиди.
 17. Лекарство за алкохолна интоксикация (премахва махмурлука).
 18. Те се усвояват бързо и лесно, като бързо увеличават енергията.
 19. Съдържат едни от най-добрите съставки за развитие и растеж на мускулите.
 20. Отличен естествен подсладител.

Вреди и противопоказания

Как един толкова вкусен и питателен плод може да бъде вреден за нас? По-долу ще разгледаме някои от страничните ефекти на фурмите:

1. може да доведат до стомашни проблеми

Сами по себе си те не причиняват стомашни проблеми, освен ако не са добавили сулфат, което е доста често срещано явление в наши дни. Сулфатът е химично съединение, което се прилага върху сушени фурми, за да ги предпази от вредни бактерии.

Хората, които са алергични към сулфат, могат да получат стомашни болки, метеоризъм и диария.

Също така те са с високо съдържание на фибри, които удивително могат да имат обратен ефект върху организма. Ако сте в етап в който не консумирате достатъчно фибри, приемането на твърде много фурми може бързо да увеличи фибрите в тялото ви. Това бързо увеличаване може да причини различни проблеми, свързани със стомаха, като запек или метеоризъм.

Имайте предвид обаче, че няма много проучвания по този въпрос.

2. Фурмите могат да раздразнят кожата и да причинят сърбеж

Сушените плодове като сушени фурми могат да раздразнят кожата. Това също се причинява от сулфат.

3. Може да причинят астматични пристъпи

Няма достатъчно проучвания дали могат да причинят астма. Но тъй като фурмите могат да причинят алергични реакции, а алергичните реакции могат да причинят астматични пристъпи, е по-добре хората, изложени на риск от астматични пристъпи, да бъдат внимателни при консумацията на този плод.

Всъщност 80% от хората с астма са изложени на риск от астматични пристъпи, причинени от частици във въздуха, като плесени върху сушени плодове.

4. Може да напълнеете

Те са с високо съдържание на калории, което може да доведе до неочаквано наддаване на тегло.

Във всеки грам от този плод има 2,8 калории. Това означава, че фурмите трябва да се консумират най-вече като междинни хапвания и в умерени количества. В противен случай те ще доведат до покачване на килограми.

5. Фурмите могат да повишат нивата на калий в кръвта

Хиперкалиемия е, когато имате твърде много калий в кръвта си. Фурмите съдържат голямо количество калий, така че приема на големи дози за дълъг период може да причини хиперкалиемия.

Така че, ако имате високо ниво на калий в кръвта, трябва да избягвате консумацията им. Идеалното ниво на калий в кръвта е от около 3,6 mm до 5,2 mm. Наличието на калий над 7 мм може да бъде опасно и ще изисква незабавна медицинска намеса.

6. Восъчното покритие на фурмите може да бъде вредно

Подобно на други плодове като ябълките, те също се покриват с восък. Лъскавите плодове са покрити с восък, за да останат свежи за по-дълго време.

Блясъкът им се дължи на химически спрейове или масла, и двете могат да причинят сериозни храносмилателни проблеми в дългосрочен план.

7. Непоносимост към фруктоза

Естествената сладост на фурмите се дължи на фруктозата (поне до известна степен). Някои хора изпитват затруднено храносмилане и усвояване на фруктоза, което се нарича непоносимост към фруктоза.

Захарта не се абсорбира напълно, което я кара да премине през цялата храносмилателната система. Това може да причини проблеми като метеоризъм или болки в стомаха, тъй като захарта реагира с естествените бактерии в червата.

ИНФО: Не бива да избягвате яденето на фурми заради техните странични ефекти. Страничните ефекти се появяват, ако консумирате твърде много (например повече от 10 бр. на ден). Така че просто дръжте консумирайте умерено.

Сортове

Фурмите са толкова свещен плод в Близкия изток, че финиковата палма се боготвори. Историците смятат, че те са един от древните плодове, които се отглеждат преди около 8000 години.

Има повече от 200 сорта. По-долу ще представим някои от тези различни видове:

1. Medjool „Меджул“*

фурмите Medjool

Вкус и текстура: Те са меки с богат вкус и влакнеста текстура.

Цвят и размер: Те имат цвят от кехлибар до червеникаво-кафяв и голям до много голям по размер.

Произход : Medjool се отглеждат в Мароко, Палестина, Йордания и Саудитска Арабия и узряват в началото на сезона.

* Считан за най-добрия сорт

2. Piarom

Piarom

Вкус и текстура: Те имат тъмна тънка кора, уникален сладък вкус с нотка на карамел.

Цвят и размер: Дълги, тънки и с овална форма с тъмнокафява до черна кора и с размер от 2 до 5 см.

Произход : Култивират се в Персийския залив и Близкия изток от древна Месопотамия 6000 г. пр. Н. Е.

3. Деглет Нур

фурмите Нур Дати

Вкус и текстура: Тези полусухи фурми са сладки и деликатни на вкус и са известни с естетичния си вкус на фурмата.

Цвят и размер: Те са средни до големи по размер и кората им е с цвят от кехлибар до наситено кафяво.

4. Mazafati

Mazafati

Вкус и текстура: Естествен мек вкус на карамел и шоколад с черти на кафява захар.

Цвят и размер: Те имат привлекателен мек и месест вид с тъмно кафяв цвят. Размерът на Mazafati обикновено варира от 2,5 до 4 см.

Произход: Произхождат от Иран.

5. Barhi

Barhi

Вкус и текстура: Те са свежи със „сиропиран“ вкус.

Цвят и размер: Те са най-малкият и най-крехкият сорт. Твърдата кора и месото стават кехлибарени, след това златистокафяви при съхранение, а самият плод е малък до среден по размер.

Произход : Палмата Barhi е от Басра, Ирак.

Вкусните фурим могат да бъдат лесен начин да включите нов плод в диетата си. При умерена консумация, фурмите ще ви дадат основни хранителни вещества, като калий, магнезий, желязо и манган.

Често задавани въпроси

За какво са полезни фурмите?
Полезни са за за храносмилането ви, предлагат намален риск от някои заболявания, предпазват клетките ви от свободните радикали, подобряват мозъчната функция, предлагат по-добро здраве на костите и имат потенциал да помогнат за регулиране на кръвната захар.

Колко калории има в 100 грама фурми?
В 100 грама фурми има 277 калории, като повечето идват от въглехидрати и много малко количество протеин.

Заключение

Фурмите са питателен плод, който може да бъде ценна добавка към вашия диетичен избор.

Те могат да се похвалят с богато съдържание на основни хранителни вещества, фибри и антиоксиданти, потенциално предлагащи широка гама от предимства за здравето, от поддържане на здравето на храносмилането до намаляване на риска от различни заболявания.

Включването на фурми във вашата рутина на хранене може да се постигне по няколко начина. Популярен подход е използването им като естествен подсладител в различни ястия, а също така служат и като приятна закуска.

Въпреки че сушените фурми са по-лесно достъпни, важно е да се има предвид, че те са по-калорични в сравнение с пресните. Следователно умереността е ключова при консумацията на сушени фурми.

Като цяло включването на фурми във вашата диета е умен и приятен избор поради изключителната им хранителна стойност.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: