Киви – Ползи за здравето и хранителна информация

Киви - Ползи за здравето и хранителна информация

Плодът киви е източник на витамини, минерали и мощни растителни съединения, които могат да ви помогнат да поддържате здравето на сърцето и храносмилателната система.

Кивито не е в списъка на суперхраните, но всъщност това е плод, който е пълен с важни витамини и минерали и може да има много положителен ефект върху вашето здраве. Може да се похвали с цял набор от хранителни вещества като фибри, витамин С, фолиева киселина, мед, калий, антиоксиданти, витамин Е и витамин К.

Тези меки кафяви и мъхести плодове имат сладък, леко тръпчив вкус. Кората и семената са годни за консумация, въпреки че много хора избират да го обелят поради меката му мъхеста текстура.

реклама

Този плод е успешно аклиматизиран и в Европа, киви се отглежда и в България, по Черноморието и Пиринския край. В Калифорния сезона му е от ноември до май, а в Нова Зеландия от юни до октомври.

Какво представлява кивито

Кивито, е вид плод, родом от планините на Югозападен Китай.

През 1904 година учителка която се връща от пътуване в страната, внася в Нова Зеландия семена от киви, така започва неговото разпространение.

То идва от семейство Актинидия, принадлежащо към вида Актинидия деликатесна или Актинидия китайска, растения които много приличат на лиани.

В момента те се отглеждат в различни региони по света, включително Нова Зеландия, която е водещ производител на плодове.

Actinidia deliciosa и Achinensis са двата най-често консумирани вида киви.

Най-популярният вид A. deliciosa  (Hayward kiwi), зеленото киви е с овална форма, с кафява, мъхеста кора, зелена пулпа и малки черни семки.

Разликата му с жълтото киви (A. chinensis) е, че не съдържа хлорофил, като зеленото киви.

Повечето сортове киви изискват обелване преди консумация, но някои хора консумират кората на жълтото киви, тъй като тя е по-мека от кората на зеленото киви.

Трябва да се отбележи, че мини киви не е същия вид като широко познатото киви. Те принадлежат към едно и също семейство растения, Actinidia, но мини кивито е по-малко и кората е подобна на грозде.

киви сортове видове
Видове киви

Хранителна стойност на плодовете киви

Може да сте чували, че плодът киви е с високо съдържание на витамин С, но освен това има невероятен хранителен профил.

Този нискокалоричен здравословен плод ( киви калории- 61 ) може да ви осигури много жизненоважни хранителни вещества.

Ето хранителния състав на 100 г киви:

 • 61 калории
 • 1,1 гр протеин
 • 0,5 гр мазнини
 • 15 гр въглехидрати
 • 9 гр захар
 • 3 гр диетични фибри
 • 3 мг натрий

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е отговорен за растежа и възстановяването на телесните тъкани, както и за подкрепата на имунната система. В допълнение към витамин С, кивито съдържа добро количество витамин К. ( 1 )

Витамин К е мастноразтворим витамин, който регулира съсирването на кръвта, метаболизма и нивата на калций в кръвта. Като се има предвид, че е плод, кивито съдържа впечатляващо количество витамин К.

Медта е хранително вещество, което работи с желязото за образуване на червени кръвни клетки, поддържа костите здрави, подобрява нервната система, има положителен ефект върху имунната система и подпомага усвояването на желязото.

Медта е преобладаващо хранително вещество в кивито и осигурява 14% от препоръчителния ви дневен прием.

Кивито също съдържа разумни количества фолиева киселина, калий и диетични фибри.

9 доказани ползи за здравето от кивито

киви ползи
Ползи от киви

Нека да разберем защо трябва да ядете киви и как това може да повлияе на вашето здраве:

1. Кивито подобрява храносмилането

Кивито съдържа добро количество диетични фибри, което го прави полезно за подобряване на храносмилането. Освен съдържанието на фибри, кивито съдържа и ензим актиния, който може ефективно да разгражда протеините в червата. ( 2 )

След обилно хранене се препоръчва да се яде киви, защото то може да помогне за разграждането на месото и рибата, които често могат да причинят подуване на корема.

Кивито също има леко слабително действие, което може да помогне за бавното храносмилане.

В проучване, включващо 79 участници, страдащи от хроничен запек, консумацията на две киви дневно в продължение на четири седмици демонстрира подобрения в консистенцията на изпражненията, честотата и намалено напрежение по време на изхождане.

Освен това, в сравнение с люспи от псилиум или сини сливи, по-голям брой участници изразиха задоволство от лечението с киви. Трябва да се отбележи, че лечението с киви също показва най-ниската честота на неблагоприятни ефекти сред трите лечения. ( 3 )

2. Кивито може да помогне при астма

Астмата може да бъде изтощителна. Хрипове и задух са едни от най-честите симптоми, свързани с това състояние.

Наличието на големи количества витамин С и антиоксиданти в кивито може да помогне за контролиране на симптомите на астма.

Проучване показва, че белодробната функция се подобрява при тези, които консумират киви редовно.

3. Кивито предотвратява съсирването на кръвта

Установено е, че кивито предотвратява съсирването на кръвта и контролира кръвното налягане, като намалява количеството мазнини в кръвта. Установено е, че това се случва без отрицателно въздействие върху нивата на холестерола в кръвта.

Аспиринът обикновено е препоръчителното лекарство за предотвратяване на сърдечно-съдови събития. Аспиринът обаче може да причини възпаление и язви в стомашно-чревния тракт.

Проучванията показват, че консумацията на 2 до 3 плода киви на ден може да замени ежедневния аспирин, за да помогне за разреждане на кръвта и подобряване на здравето на сърцето за определен период от време.

4. Кивито помага за регулиране на кръвното налягане

Кивито може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане и предотвратяване на заболявания като инфаркт и инсулт.

Кивито съдържа антиоксидант лутеин, който може да е причина за способността му да регулира кръвното налягане. Витамин С в кивито също може да допринесе за намаляване на кръвното налягане.

Проучване, включващо 118 индивида с високо нормално кръвно налягане или хипертония първа степен, изследва ефектите от консумацията на киви или ябълки. ( 4 )

Констатациите разкриват, че тези, които консумират три кивита дневно в продължение на 8 седмици, показват по-ниско кръвно налягане в сравнение с тези, които ядат една ябълка на ден. Проучване показа, че има намаление както на диастолното, така и на систолното кръвно налягане.

В отделно проучване от 2012 г., включващо 102 мъже пушачи, участниците, които са консумирали три кивита на ден за период от 8 седмици, са имали понижение на кръвното налягане и агрегацията на тромбоцитите, феномен, при който тромбоцитите се слепват заедно в кръвта. ( 5 )

Това е важно, тъй като хиперактивността на тромбоцитите допринася за образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове, което води до атеросклероза, състояние, свързано със сърдечно заболяване.

Тъй като пушенето увеличава риска от натрупване на плака, консумацията на киви може да помогне за предотвратяване на натрупването на тромбоцити и по този начин да намали риска от атеросклероза сред пушачите. ( 6 )

Освен това някои проучвания показват, че включването на киви в диетата може да доведе до понижени нива на общия холестерол и триглицериди, като същевременно повишава предпазващия сърцето HDL (добър) холестерол. ( 7 )

Важно е да се отбележи, че подобряването на здравето на сърцето може да се постигне чрез включване на различни пресни или замразени плодове във вашата диета, а не само на киви. Независимо от това, наслаждаването на кивито е възхитителен и ароматен подход за поддържане на здравето на сърцето.

5. Кивито подпомага имунната функция

Витамин С е важен за клетъчната функция и предпазва клетките от увреждане на свободните радикали в тялото. Той е отговорен за растежа и възстановяването на тъканите и осигурява подкрепа за имунната система.

Високата концентрация на витамин С в кивито може да направи чудеса за имунната система.

При 103% от препоръчителната ви стойност на витамин С за 1 чаша, яденето на киви може ефективно да предотврати инфекции, обикновена настинка и грип, когато се консумират редовно. ( 8 )

В проучване от 2012 г., включващо 15 мъже с недостатъчни нива на витамин С, консумацията на едно киви дневно в продължение на 6 седмици доведе до достигане на „здравословни“ нива на витамин С, докато консумацията на две киви на ден доведе до насищане с витамин С с пиковото постижимо ниво. ( 9 )

По-ранни изследвания също подкрепят, че редовната консумация на киви ефективно повишава нивата на витамин С в тялото. ( 10 ) ( 11 )

Освен това исторически проучвания показват, че бионаличността на витамин С в кивито е сравнима с тази на добавките с витамин С, което прави кивито ценна естествена алтернатива на хапчетата за добавки.

Поддържането на адекватни нива на витамин С е от съществено значение за имунната функция.

В едно проучване яденето на две кивита дневно в продължение на 4 седмици не само повишава нивата на витамин С, но също така повишава активността на имунните клетки, известни като неутрофили при млади мъже с недостатъчни нива на витамин С. ( 12 )

Неутрофилите, вид бели кръвни клетки, играят основна роля в защитата срещу патогени и инфекции. Тези клетки натрупват значителни концентрации на витамин С, за който се смята, че укрепва тяхната функция и защита.

Следователно, включването на богати на витамин С храни като киви във вашата диета може да допринесе за оптималната работа на имунната система.

6. Кивито подобрява здравето на кожата

Колагенът е основно хранително вещество, което поддържа структурата на кожата и укрепва костите.

Витамин С в кивито е ключов компонент в синтеза на колаген в организма. Яденето на киви може да помогне за поддържането на структурата на кожата ви и да я поддържа хидратирана и здрава.

Акнето е възпаление на кожата и може да причини неудобни пъпки по лицето и тялото. Противовъзпалителните свойства и витамин С в кивито могат да бъдат полезни за тези, които се борят с акнето и могат значително да намалят производството на себум в порите.

Просто нанесете екстракт от киви, смесен с алое вера върху кожата си и оставете за една нощ за най-добри резултати.

7. Плодът киви се бори с възпалението

Бромелаинът е ензим, открит в киви, ананас и зелена папая, който може да разгради протеините и да излекува възпалението. При консумация на киви бромелаинът се освобождава в кръвния поток, където разгражда възпалителните комплекси.

Доказано е, че кивито намалява възпалението, свързано с артрит, и предотвратява сърдечни заболявания и инсулт.

Високите количества витамин С могат също да обуздаят възпалението, като се борят срещу свободните радикали, които могат да причинят възпалителен отговор в тялото. Тъй като кивито има висока концентрация на витамин С, то може да насърчи лечението на възпаление, когато се консумира редовно.

8. Кивито предотвратява загубата на зрение

Кивито може да предотврати дегенерация на макулата и в крайна сметка загуба на зрението. Кивито съдържа зеаксантин и лутеин, които са важни за зрението.

Тези две съединения изпълняват същата функция като антиоксидантите и помагат за образуването на витамин А, основно хранително вещество за вашите очи. Те също така абсорбират излишната светлина, която може да увреди ретината ни и да предпази окото от катаракта и други заболявания, свързани с очите.

Здравата нервна система може да има положителен ефект върху ретината, която съдържа най-високата концентрация на нерви и по същество е центърът за комуникация на окото.

Кивито също съдържа добро количество мед, основно хранително вещество, което поддържа нервната система и следователно поддържа здравословното функциониране на очите.

9. Кивито намалява увреждането на ДНК

Оксидативният стрес е дисбалансът на свободните радикали и антиоксидантите в тялото ви. 

Този процес може също да причини разкъсване на веригата на ДНК. Това може да доведе до здравословни проблеми, някои от които могат да бъдат трудни за откриване или лечение.

Плодът киви съдържа антиоксиданти, които могат да намалят оксидативния стрес. 

Проучване, което тества клетките на хората, като ги уврежда с пероксид, показва, че тези, които са добавяли киви, показват подобрена способност на ДНК да се самовъзстановява след прилагане на пероксида. 

Това означава, че кивито може да помогне за предотвратяване на дългосрочни ракови заболявания и заболявания, свързани с начина на живот, като рак на дебелото черво, който е тясно свързан с увреждането на ДНК.

Kиви, ползи за отслабване

киви калории
Самото киви не помага директно за отслабване, но консумацията му може да бъде отлично допълнение към нашите усилия за отслабване

Кивито е сред едни от най-добрите плодове за ядене, ако искате да отслабнете.

Те имат високо съдържание на вода, ниско съдържание на калории и добро количество фибри. Това ги прави идеални за закуска или като част от смути за закуска.

Високото количество витамин С в кивито е ключът към намаляването на теглото. Витамин С помага за контролиране на кръвното налягане, контролира нивата на холестерола, поддържа здравето на червата и поддържа имунната функция.

Той също така играе важна роля в метаболизма на мазнините. Всичко това са важни фактори, ако сте решили да се борите с излишните килограми, но трябват още и силна воля и мотивация за отслабване.

Кивито има нисък гликемичен индекс, което означава, че захарта, съдържаща се в плода, се освобождава по-бавно. Поради това кивито също може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, намалявайки неравномерните скокове на кръвната захар.

Храните с високо съдържание на диетични фибри насърчават загубата на тегло, като повишават усещането за ситост и подпомагат храносмилателния тракт.

Кивито съдържа както неразтворими фибри, така и разтворими фибри. 

Неразтворимите фибри (съдържащи се в семената) осигуряват обем и насърчават движението на изпражненията през храносмилателната система. 

Разтворимите фибри са гелообразно вещество, което улавя жлъчна киселина и също така намалява нивата на холестерола в кръвта. 

И двата вида фибри помагат за здравето на храносмилателната система и предотвратяват преяждането, когато сте на диета.

Кивито съдържа актинидин, антиоксидант който разгражда протеините в тялото. Този антиоксидант е чудесен съюзник при диета, защото може да помогне на бавната храносмилателна система.

Той помага за усвояването на протеините и може да помогне на тези, които страдат от синдром на раздразнените черва.

Потенциални рискове

Включването на киви в диетата може да бъде здравословен избор и като цяло е безопасно за повечето хора, с изключение на тези с алергия към киви.

Кивито съдържа различни потенциални алергени, включително актинидин, който е основен алерген. Консумацията на киви може да доведе до леки до тежки алергични реакции, особено при деца.

Признаците на алергия към киви включват: ( 3 )

 • проблеми с преглъщането
 • сърбящо гърло
 • хрипове
 • подут език
 • повръщане
 • болка в корема
 • копривна треска

Как се яде киви

как се яде киви
Важно е вкусния плод да е узрял и мек на допир

Кивито е популярен плод, който може да се консумира суров или да се използва в различни рецепти, както сладки, така и солени.

Докато повечето видове киви трябва да бъдат обелени преди ядене, някои като жълтото киви могат да се консумират цели, включително външната кора.

Кивито може да се консумира самостоятелно или да се добавя към ястия като плодови салати.

Ето няколко начина да ги консумирате:

 • Смути с българско кисело мляко и нарязано киви.
 • Смесете нарязано киви с горски плодове и банани, за да създадете богата на хранителни вещества плодова салата.
 • Добавете кубчета киви в салата за сладък, тръпчив привкус.

Съществуват много други начини да ядене на киви. Опитайте да експериментирате с киви в любимите си сладки и солени рецепти.

Често задавани въпроси

Колко калории има в едно киви?
Съдържа 61 калории на 100 грама или между 90 и 100 калории в 2 кивита. По-конкретно, 100 калории за жълто киви и 90 калории в зеленото.

Колко витамин C има в едно киви?
Този плод е с високо съдържание на витамин С, като на 100 грама от жълтия сорт има 161,3 мг и 85,1 мг на 100 гр за зеления сорт. Или две зелени кивита осигуряват около 128 мг витамин С.

Заключение

Кивито е не само вкусно за ядене в плодови салати, смутита и като лека закуска, но също така е пълно с витамини, минерали, ензими, антиоксиданти и фибри. Всички тези хранителни вещества са от съществено значение за нашето здраве и оптималното функциониране на телата ни.

Кивито съдържа изключително голямо количество витамин С в сравнение с портокал. Поради това кивито е ефективно за поддържане на имунитета, регулиране на кръвното налягане и дори може да помогне на заболявания като астма и дегенерация на макулата.

Кивито съдържа и бромелаин, специален ензим, който може да се бори с възпалението и да подобри храносмилането в тялото. Кивито е с ниско съдържание на калории, високо съдържание на фибри и съдържа протеинови храносмилателни ензими и витамин С, което означава, че може ефективно да насърчи загубата на тегло.

Яденето на 1 или 2 киви е чудесна идея, ако искате да подобрите здравето на сърдечно-съдовата система и храносмилането. Включете кивито в диетата си чрез ежедневно смути или малка закуска и наблюдавайте как ви влияе положително.

Полезен съвет

Следващия път, когато пазарувате хранителни стоки или посетите фермерски пазар, опитайте да добавите поне един нов плод към покупките си.

Опитвайки нови плодове, вие ще въведете разнообразие в диетата си. Това може да доведе до увеличаване на приема на витамини, минерали и полезни растителни съединения, които са от съществено значение за цялостното здраве и благополучие.

Не забравяйте, че има много различни плодове, от които да избирате, всеки със свои собствени уникални вкусове, текстури и хранителни профили.

Като експериментирате с нови плодове, вие не само ще се насладите на по-разнообразни ястия, но и ще дадете шанс на тялото си да се възползва от широка гама от хранителни вещества.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: