Ензимът, който пречи на усилията ви за отслабване

Ензимът, който пречи на усилията ви за отслабване

Опитвате се да ядете по-малки порции и да намалите изцяло някои храни, но все още не отслабвате толкова, колкото бихте искали. Е, ново проучване казва, че един ензим може да е в основата на проблема.

Защо някои хора не успяват да отслабнат, въпреки че поддържат здравословна диета и начин на живот?

Причината за складирането на мастна тъкан в нашето тяло се корени в човешката еволюция. Телата ни съхраняват мазнини като резерв от енергия, осигурявайки оцеляването по време на недостиг, като например наличието на глад.

реклама

Докато извличаме енергия чрез усвояване на макронутриенти, телата ни понякога ограничават изгарянето на мазнини, за да спестят енергия за бъдещи нужди. Този механизъм гарантира, че имаме достатъчно складирано „гориво“, когато ще е необходимо.

Въпреки че някои аспекти на тази система за съхранение и консумация на енергия не са напълно ясни, особено тези, свързани с натрупването на излишни мазнини, водещи до затлъстяване, учените изследват ролята на ензима TBK1 при определяне на метаболизма на мазнините по време на периоди на гладуване. TBK1 се смята за ключов играч в процеса на вземане на решения от тялото относно изгарянето и съхранението на мазнини при такива обстоятелства.

Констатациите на проучването са публикувани в списанието Cell.

Порочни метаболитни цикли

Проучване, използва мишки, изучавайки ролята на TBK1 в метаболитните процеси както при животни със затлъстяване, така и при животни с нормално тегло. Те наблюдават, че ензимът участва в два отделни процеса, което води до един и същ резултат.

Първият процес беше предизвикан от свързан със затлъстяването хроничен стрес и доведе до възпаление чрез активиране на провъзпалителния сигнален път, известен като NFKB.

NFKB повишава експресията на гени, отговорни за производството на ензими, участващи във възпаление и натрупване на мазнини, включително гена, кодиращ TBK1.

TBK1 от своя страна инхибира друг ензим, наречен AMPK, който е отговорен за регулирането на превръщането на мазнините в енергия. В резултат на това мазнините се натрупват, вместо да се изгарят, което води до наднормено тегло.

TBK1 също беше замесен в механизма, задействан от гладуването. По време на гладуване енергийните нива на тялото намаляват и AMPK сигнализира на мастните клетки да се превърнат в енергия.

Въпреки това, AMPK активирането също повишава експресията на TBK1 гена, което води до инхибиране на TBK1 активността на AMPK. Това създава порочен кръг, който пречи на тялото да изгаря натрупаните мазнини.

Тази връзка възпрепятства разхода на енергия както чрез възпаление, така и чрез гладуване. Учените се опитаха да модифицират този механизъм и установиха, че когато изтрият TBK1 от мастните клетки при мишки, разходът на енергия се възстановява, но това води до неочаквано увеличаване на възпалението.

Как можем да „възстановим енергийния баланс?“

Друг процес, включващ TBK1, създава подобен вреден цикъл. Изследователският екип също така наблюдава, че докато пътят на NFKB задейства производството на TBK1, ензимът в крайна сметка инхибира пътя на NFKB.

Обикновено TBK1 помага за регулиране на възпалението, като го поддържа на ниски нива, но когато TBK1 е дезактивиран, възпалителният отговор се засилва без контрола на ензима.

Изтриването на гена TBK1 при затлъстели мишки доведе до отслабване и повишено възпаление. За разлика от това, изтриването на TBK1 при мишки с нормално тегло не показва метаболитни промени, което предполага, че намаляването на приема на калории също може да помогне за намаляване на възпалението.

Инхибирането на TBK1 има потенциала да възстанови енергийния баланс при затлъстяване чрез насърчаване на изгарянето на мазнини. Това може да не е единственият фактор, влияещ върху разхода на енергия при гладуване или затлъстяване, но предлага нови прозрения за разработване на лекарства, които са насочени към TBK1 или други ензими, участващи в метаболизма.

Учените обаче подчертават, че разчитането само на лекарства няма да е достатъчно за хора, които търсят по-добра физическа форма. Намаляването на приема на калории чрез диета и блокирането на компенсаторното намаляване на изгарянето на калории са важни, за да се увеличи разходът на енергия.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: