Живовляк – Ползи и Вреди, Лечебни Свойства, Рецепти

Живовляк - Ползи и Вреди, Лечебни Свойства, Рецепти

Живовлякът е една от онези билки, които често се подминават като обикновен плевел, но всъщност крият в себе си истинско съкровище от ползи за здравето. Това нискорастящо многогодишно растение е било използвано от векове за лечение на различни неразположения благодарение на своите мощни лечебни свойства.

Растението живовляк съдържа растителни съединения, които могат да намалят възпалението, да подобрят храносмилането и да стимулират заздравяването на рани.

Тази статия разглежда както какво е живовляк, така и ползите, страничните ефекти, начините на употреба на живовляка.

реклама

Какво представлява живовляка?

Живовлякът (Plantago) е род едногодишни или многогодишни растения, по-рядко храсти, от семейство Живовлекови (Plantaginaceae).

Живовлякът се отличава с опростената си структура и лесно разпознаваеми характеристики.

С неговата дълбока коренова система и овални, дебели листа, той е адаптиран към разнообразни среди, което го прави широко разпространен по целия свят.

Срещат се над 250 вида, предимно в умерените области. В България има около 15 вида, от които един е защитен от Закона за биологичното разнообразие.

Някои от най-познатите видове са:

 • Широколистен живовлек (Plantago major)
 • Теснолистен живовлек (Plantago lanceolata)
 • Среден живовлек (Plantago media)
 • Морски живовлек (Plantago maritima)
 • Индийски живовлек (Plantago ovata)

Ползи от живовляка

Някои лечебни свойства на живовляка включват подобряване на дихателните функции и лечение на кожни лезии и рани.

Той е незаменим помощник в домашната аптечка за борба с множество здравословни проблеми.

Може да намали възпалението

Докато реакцията на тялото към нараняване включва ниски нива на възпаление, прекомерното възпаление може да причини различни заболявания.

Изследванията показват, че живовляка може да има противовъзпалителни свойства.

По-конкретно, листата съдържат няколко противовъзпалителни съединения, като флавоноиди, терпеноиди, гликозиди и танини.

Проучване върху плъхове установи, че прилагането на екстракт от живовляк намалява няколко маркера на възпаление, причинено от увреждане на черния дроб.

Друго изследване върху животни дава подобни резултати, показвайки, че екстрактът от живовляк значително намалява възпалението и намалява чернодробните ензими, като по този начин предпазва от увреждане на черния дроб.

Освен това проучванията в епруветка предполагат, че семената от живовляк могат да намалят няколко маркера за възпаление и да инхибират растежа на определени ракови клетки.

Въпреки това е важно да се отбележи, че живовлякът не трябва да се разглежда като лекарство за рак. Необходими са изследвания върху хора, за да се оценят точно неговите противовъзпалителни ефекти.

Може да насърчи заздравяването на рани

Някои проучвания показват, че живовлякът може да помогне за заздравяването на рани.

Това се случва чрез намаляване на възпалението, инхибиране на микробния растеж.

Например, проучване, включващо 40 индивида, установи, че използването на гел, съдържащ едновременно алое вера и живовляк, подпомага заздравяването на язви на краката.

По същия начин, в проучване върху животни, локалното приложение на алое вера и живовляк показва подобрение в заздравяването на рани и възстановяването на тъканите.

Въпреки това е предизвикателство да се определят точните ефекти само на живовляка, тъй като тези проучвания включват и алое вера.

В друго изследване върху животни прилагането само на екстракт от живовляк върху рани води до по-бързо заздравяване в сравнение с контролната група.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно потенциалните ползи от живовляка при заздравяването на рани.

Може да поддържа здравето на храносмилането

Семената и листата на живовляка съдържат различни съединения, които могат да облекчат някои храносмилателни проблеми.

По-конкретно, семената съдържат псилиум хуск, вид фибри, известни с естествените си слабителни свойства, тъй като абсорбират вода в храносмилателния тракт.

Листата от живовляк също могат да помогнат за регулиране на движенията на червата, като забавят движението на храносмилателния тракт, потенциално подпомагайки лечението на диария.

Проучване върху плъхове дори показа, че екстракт от теснолистен живовляк насърчава заздравяването на стомашни язви.

Освен това проучванията върху животни показват, че противовъзпалителните свойства на живовляка могат да бъдат полезни при проблеми с храносмилането, като възпалително заболяване на червата (IBD), което често причинява симптоми като стомашна болка, подуване на корема и диария.

Вреди и противопоказания

Повечето здрави възрастни могат безопасно да консумират листа от живовляк, сурови или варени.

Въпреки това, приемането на добавки от живовляк може да доведе до леки симптоми като гадене, повръщане, диария, подуване на корема и кожни реакции.

Високите дози могат дори да предизвикат по-тежки странични ефекти, включително анафилаксия, която е тежка и потенциално животозастрашаваща алергична реакция.

Добавките с фибри, направени от семена от живовляк, като псилиум, също могат да причинят храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема и дискомфорт.

От съществено значение е да започнете с ниска доза, постепенно да увеличите приема и да следвате стриктно препоръчителната употреба, за да сведете до минимум всички потенциални странични ефекти.

Ако срещнете алергична реакция, незабавно спрете да използвате добавката и се консултирайте с лекар.

Как се приема живовляк?

Живовлякът може да се консумира като зеленчук или да се приема както като добавка.

Пресни листа

Можете да включите листата на живовляка в различни ястия.

След като ги изплакнете обилно, младите листа могат да се консумират сурови или варени. По-старите листа, тъй като са по-жилави, са по-подходящи за готвени рецепти като супи, яхнии и пържени картофи.

За локално приложение помислете за изсушаване на листата и вливането им в масла като кокосово, слънчогледово, зехтин или бадемово масло.

Изсушен живовляк може да се използва и в естествени продукти за грижа за кожата като балсами за устни, лосиони и мехлеми.

Рецепти с живовляк

Изследваме различни начини за използване на живовляка в кухнята и за лечебни цели, включително приготвянето на чай, сиропи и други рецепти, които могат да обогатят вашето здравословно меню.

Ето няколко рецепти с живовляк:

1. Чай от живовляк:

 • Съставки: 2-3 чаени лъжички сушени листа от живовляк, 500 мл вода.
 • Приготовление: Залейте листата с вода и кипнете. Оставете да ври 5-10 минути, след което прецедете. Пийте по 1-2 чаши чай 3-4 пъти дневно.

2. Сироп от живовляк:

 • Съставки: 100 г пресни листа от живовляк, 500 мл вода, 500 г захар, 1 лимон.
 • Приготовление: Измийте листата от живовляк и ги нарежете на ситно. Сложете ги в тенджера, добавете водата и варете на слаб огън 30-40 минути. Прецедете получената отвара, добавете захарта и лимоновия сок. Кипнете за 5-10 минути, след което сипете в стерилизирани бутилки.

Добавки

Можете да закупите живовляк под формата на капсули, тинктура или чай от много магазини за здравословни продукти и аптеки.

Препоръчителната доза за инфузии или чайове е приблизително 150 ml, които трябва да се приемат 3-4 пъти на ден. Ако използвате прахообразна форма, типичната доза е между 3-5 грама на ден.

Винаги се придържайте към инструкциите за дозиране, предоставени върху продукта, но избягвайте да превишавате препоръчаното количество.

Преди да започнете какъвто и да е режим на добавки, е изключително важно да се консултирате с лекар, особено ако имате основни здравословни проблеми или приемате лекарства.

Живовляк в козметиката

Поради своите противовъзпалителни и регенеративни свойства, живовлякът намира приложение и в козметиката, където помага за поддържането на здрава кожа и коса.

Ето някои от предимствата на живовляка за кожата:

 • Хидратира: Живовлякът е богат на муцилаго, вещество, което задържа влагата в кожата.
 • Противовъзпалително: Живовлякът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на раздразнена и възпалена кожа.
 • Антиоксидант: Живовлякът е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждане от свободните радикали.
 • Заздравява рани: Живовлякът има заздравяващи рани свойства, които могат да помогнат за по-бързото заздравяване на рани и порязвания.

Ето няколко идеи как да използвате живовляк в козметиката:

 • Домашен крем за лице: Сварете листа от живовляк във вода, прецедете и добавете към любимия си крем за лице.
 • Маска за лице: Направете паста от пресни листа от живовляк и я нанесете върху лицето си за 15-20 минути.
 • Лосион за тяло: Добавете отвара от живовляк към любимия си лосион за тяло.
 • Тоник за лице: Използвайте отвара от живовляк като тоник за лице, за да хидратирате и успокоите кожата си.

Мехлем от живовляк:

 • Съставки: 50 г пресни листа от живовляк, 100 г свинска мазнина.
 • Приготовление: Счукайте листата от живовляк на каша. Разтопете свинската мазнина на водна баня, добавете кашата от живовляк и разбъркайте добре. Оставете сместа да изстине, след което я прецедете. Съхранявайте мехлема в хладилник.

Интересни факти за живовляка

1. Древна история:

 • Използван е за лечение на рани още от древността.
 • Споменава се в писанията на Хипократ, Плиний Стари и Диоскорид.

2. Разнообразни видове:

 • В България се срещат над 15 вида.
 • Най-разпространени са широколистният и теснолистният.

3. Лечебни свойства:

 • Противовъзпалително, антисептично, отхрачващо, диуретично и кръвоспиращо действие.
 • Използва се при кашлица, диария, възпаление на пикочните пътища, стомашни проблеми, рани, порязвания, хемороиди, ухапвания от насекоми.

4. Хранителна стойност:

 • Богат на витамини, минерали, флавоноиди, танини и други полезни вещества.
 • Може да се използва в салати, супи, сосове.

5. Символика:

 • Символ на сила, издръжливост и упоритост.
 • В някои култури се използва като амулет за предпазване от зли сили.

Често задавани въпроси

1. Какви са различните видове живовляк?

В България се срещат над 15 вида живовляк. Най-разпространени са широколистният (Plantago major) и теснолистният (Plantago lanceolata).

2. Какви са ползите от живовляка за здравето?

Живовлякът има противовъзпалително, антисептично, отхрачващо, диуретично и кръвоспиращо действие. Използва се при кашлица, диария, възпаление на пикочните пътища, стомашни проблеми, рани, порязвания, хемороиди, ухапвания от насекоми.

3. Как да приготвим чай от живовляк?

Залейте 1-2 чаени лъжички сушени листа от живовляк с 250 мл вода. Кипнете и оставете да ври 5-10 минути. Прецедете и пийте по 1-2 чаши чай 3-4 пъти дневно.

4. Как да приготвим сироп от живовляк?

Сварете 100 г пресни листа от живовляк в 500 мл вода. Прецедете отварата, добавете 500 г захар и 1 лимон. Кипнете за 5-10 минути и сипете в стерилизирани бутилки.

5. Как да приготвим мехлем от живовляк?

Счукайте 50 г пресни листа от живовляк на каша. Разтопете 100 г свинска мазнина на водна баня, добавете кашата от живовляк и разбъркайте добре. Оставете сместа да изстине и прецедете. Съхранявайте мехлема в хладилник.

6. Как да използваме живовляк в козметиката?

Можете да добавите екстракт от живовляк към домашни сапуни, лосиони, кремове и маски. Можете да замразите кубчета лед от отвара от живовляк и да ги използвате за сутрешно освежаване на лицето. Можете да си приготвите домашен мехлем от живовляк за лечение на рани, порязвания и слънчеви изгаряния.

Заключение

Живовлякът е впечатляващ със своите лечебни свойства и широката гама от приложения.

Въпреки че обикновено се счита за плевел, обикновеният градински живовляк предлага ядливи листа и семена.

Изненадващо, той може да предложи различни ползи за здравето, включително подобрено храносмилане, ускорено зарастване на рани и намалено възпаление.

Освен това живовлякът е лесно достъпен под формата на добавки, чайове и продукти за грижа за кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: