Какво означава нискa долна граница (диастола) на кръвно налягане?

Ниска долна граница на кръвно налягане

Ниска долна граница на кръвно налягане (ниското диастолично кръвно) е, когато кръвното налягане между ударите на сърцето е по-ниско от обикновено. Начините за контрола му ще бъдат същите като за управлението на ниското кръвно налягане като цяло.

Ниското диастолично кръвно налягане намалява притока на кръв към сърцето ви. Много ниски нива могат да причинят симптоми на сърдечна недостатъчност. Пиенето на повече вода и упражненията са два съвета, които могат да помогнат.

В тази статия ще предоставим задълбочено изследване на ниското диастолично кръвно налягане, обхващащо причините, симптомите и наличните лечения.

реклама

Освен това ще проучим диагностичния процес, провеждан от медицински специалисти, за да идентифицираме точно това състояние.

И накрая, ще се задълбочим в прогнозата и изгледите за хора, които имат ниска долна граница на кръвно налягане.

Какво е ниско диастолично кръвно налягане?

Отчитанията на кръвното налягане включват две числа, измерени в милиметри живачен стълб (mm Hg): систолично кръвно налягане и диастолично кръвно налягане.

Горното число, систолично кръвно налягане, представлява налягането, упражнявано от кръвта върху стените на артериите, когато сърцето бие.

По-ниското число, диастолното кръвно налягане, отразява натиска върху стените на артериите, когато сърцето е в покой между ударите.

Отчитането на кръвното налягане се представя със систолното число първо и диастоличното число след това. И двете числа се вземат предвид от лекарите при оценка на кръвното налягане.

При повечето възрастни здравословното нормално кръвно налягане е под 120/80 mm Hg. Ниското кръвно налягане, известно като хипотония, възниква, когато измерването е под 90/60 mm Hg.

Ниско диастолично кръвно налягане, наричано още нискa долна граница на кръвно налягане, възниква, когато диастолното измерване падне под 60 mm Hg, докато систоличното измерване остава в нормални граници.

По време на фазата на почивка между сърдечните удари, коронарните артерии доставят на сърцето наситена с кислород кръв. Недостатъчното диастолично налягане може да попречи на този процес, което води до неадекватно кръвоснабдяване и снабдяване на сърцето с кислород. С течение на времето това може да доведе до сърдечна слабост и свързани усложнения.

Симптоми

Хората с ниско диастолично кръвно налягане могат да изпитат симптоми като замаяност, умора и повишено чувство за риск от падане, особено сред възрастните хора.

Обикновено ниското кръвно налягане не е причина за безпокойство и дори може да се счита за здравословно в определени граници. Въпреки това става проблематично, когато е придружено от допълнителни симптоми, включително:

 • Гадене
 • Дехидратация
 • Объркване
 • Чувство на замайване
 • Сърцебиене
 • Главоболие
 • Припадък
 • Слабост
 • Замъглено виждане
 • Студена, лепкава, бледа кожа
 • Бързо, плитко дишане
 • Депресия

Тези симптоми могат да се облекчат, когато седите или почивате. Недостатъчното кръвно налягане може да попречи на доставянето на хранителни вещества и кислород до жизненоважни органи, което потенциално води до шок. Необходима е незабавна медицинска помощ, ако се появят признаци на шок.

Причини за ниска долна граница на кръвно налягане

Рискът от ниско диастолично кръвно налягане има тенденция да се увеличава с възрастта. Освен това някои лекарства, включително антидепресанти, диуретици и лекарства, използвани за лечение на еректилна дисфункция, могат да допринесат за понижаване на диастолното кръвно налягане.

По-възрастните хора, които приемат лекарства за високо кръвно налягане, са особено податливи на по-ниско диастолично кръвно налягане.

Причини за изолирана диастолна хипотония

Изолираната диастолна хипотония може да се дължи на някои основни причини:

Лекарства

 • Алфа-блокери: Тези лекарства се използват за сваляне на високо кръвно налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове. Въпреки това, те могат да доведат до по-ниско диастолно налягане в сравнение със систолното налягане, което води до изолирана диастолна хипотония.

Начин на живот

 • Стареене: С напредване на възрастта еластичността на артериите намалява. Това може да накара артериите да станат по-малко гъвкави, което води до ниско диастолично кръвно налягане.

Причини за общо ниско кръвно налягане

Ниското диастолично кръвно налягане може да бъде причинено от различни фактори, които допринасят за общата хипотония. Тези причини включват:

Лекарства

 • Прекомерно лечение на високо кръвно налягане: В някои случаи, особено сред лица на възраст 60 и повече години, агресивното понижаване на систолното кръвно налягане до нива под 120 може да доведе до падане на диастолното налягане под 60.
 • Други лекарства: Няколко лекарства, не само тези за кръвно налягане, могат да причинят хипотония. Те могат да включват диуретици (хапчета за отводняване), лекарства за болестта на Паркинсон, антидепресанти и лекарства, използвани за лечение на еректилна дисфункция.

Здравословно състояние

 • Сърдечни проблеми: Състояния като проблеми със сърдечната клапа, сърдечна недостатъчност и брадикардия (много бавен сърдечен ритъм) могат да допринесат за хипотония.
 • Дехидратация: Недостатъчният прием на течности може да доведе до значителен спад на кръвното налягане, особено ако е съчетан с употребата на диуретици, които причиняват по-голяма загуба на течности, отколкото прием.

Лечение на ниска долна граница на кръвно налягане

Подходът за лечение на ниско диастолно кръвно налягане варира в зависимост от конкретния тип хипотония. Вашият лекар ще оцени състоянието ви, за да определи най-подходящия план за лечение.

За изолирана диастолна хипотония

Ако приемате алфа-блокер, вашият лекар може да обмисли предписването на алтернативно лекарство за високо кръвно налягане.

Ако имате изолирано ниско диастолично налягане и не приемате лекарства за кръвно налягане, може да са необходими чести прегледи при лекар и проследяване за симптоми на сърдечна недостатъчност. Понастоящем няма налични специфични лекарства за лечение на изолирана диастолна хипотония.

За обща хипотония

Лечението на обща хипотония зависи от основната причина. Прекомерното лечение на високо кръвно налягане може да се управлява чрез коригиране или промяна на лекарствата, за да се поддържа диастолното кръвно налягане в диапазона от 60 до 90 mm Hg. Вашият лекар може също така да оцени и промени други лекарства, които допринасят за хипотония.

Дехидратацията може да бъде решена чрез прием на повече течности. В някои случаи могат да бъдат предписани лекарства, които помагат за повишаване на кръвното налягане.

Усложнения при ниско диастолно кръвно налягане

Нискaта долна граница на кръвно налягане не винаги може да доведе до значителни здравословни проблеми, но ако не се лекува, може да доведе до дългосрочни и потенциално животозастрашаващи усложнения.

Усложненията, свързани с ниското диастолично кръвно налягане, включват:

Риск от падания и наранявания: Когато кръвното налягане падне до ниско ниво, това може да причини симптоми като замаяност или припадък. Това увеличава риска от падане, тъй като може да загубите съзнание и да не можете да предотвратите или контролирате падането. Изпадането в безсъзнание по време на припадъци може също да доведе до тежки наранявания, като например травма на главата.

Увреждане на сърдечната тъкан и сърдечни заболявания: Проучванията показват връзка между ниското диастолично кръвно налягане и увреждането на сърцето. Дългосрочно проучване, включващо над 11 000 индивида, открива, че диастолното кръвно налягане под 60 mm Hg е свързано с 50% по-висок риск от увреждане на сърцето в сравнение с тези с нива между 80 и 89 mm Hg. Ниското диастолично кръвно налягане също така увеличава вероятността от развитие на сърдечно заболяване с 49%.

Важно е да се обърне внимание и да се лекува ниското диастолично кръвно налягане, за да се предотвратят тези потенциални усложнения.

Превенция и контрол

Възрастта е често срещан фактор, който допринася за ниското диастолно кръвно налягане и не винаги може да бъде предотвратено. Приемането на здравословен начин на живот обаче може да помогне за поддържане на стабилни нива на кръвното налягане и да насърчи здравето на сърцето.

Има няколко промени в начина на живот, които хората с ниско диастолично кръвно налягане могат да приложат, за да управляват състоянието си:

 • Отказване от пушенето
 • Намаляване на приема на алкохол
 • Консумиране на по-малки, по-чести хранения
 • Увеличаване на приема на вода
 • Редовни упражнения
 • Избягване на продължителни периоди на седене или изправяне
 • Бавно изправяне от седнало или легнало положение

Заключение

Като цяло ниското кръвно налягане обикновено не води до допълнителни здравословни проблеми. Въпреки това е важно да сте наясно с някои рискове, свързани с ниското диастолично кръвно налягане.

Един значителен риск е повишената вероятност от падане, особено сред по-възрастните хора, които могат да изпитат замаяност или припадък. Паданията могат да доведат до наранявания, които могат да бъдат особено опасни при тази група хора.

Освен това, хората с ниско диастолично кръвно налягане могат да имат повишен риск от сърдечна недостатъчност. Диастоличното кръвно налягане представлява налягането върху стените на артериите между ударите на сърцето и когато то е ниско, сърцето получава по-малко наситена с кислород кръв по време на тази фаза на покой.

За да управлявате ниското диастолично кръвно налягане, промени в начина на живот, като промени в диетата, редовни упражнения и навици за здравословен начин на живот, могат да бъдат от полза.

За хората с ниска долна граница на кръвно налягане е важно да посещават редовно своя лекар. Това позволява на лекаря да наблюдава всякакви потенциални усложнения или нови проблеми, произтичащи от ниското кръвно налягане.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: