Какви са нормалните стойности на кръвно налягане?

нормално кръвно налягане

Нормалното кръвно налягане може да варира между отделните хора, но е прието, че целевото нормално кръвно налягане е под 140 mm Hg систолно и 90 mm Hg диастолно. Докато за оптимално се смята 120/80.

Когато измервате кръвното налягане, ще получите две числа, горно число (систола) и долно число (диастола).

 • Систолично кръвно налягане. Това е първото или горното число. Това е най-високото ниво, което кръвното ви налягане достига, когато сърцето ви бие, принуждавайки кръвта да циркулира в тялото ви.
 • Диастолично кръвно налягане. Второто число, или долното число, е най-ниското ниво, което кръвното ви налягане достига, когато сърцето ви се отпуска между ударите.

Етап 1 на хипертония се счита когато систолното налягане на човек е 140 и по-високо или когато неговото диастолично налягане е 90 и по-високо.

реклама

Независимо от възрастта ви, можете да предприемате мерки, за да поддържате кръвното си налягане в здравословни граници.

В тази статия ще разгледаме какво е нормално кръвно налягане, повишено, стойности на хипертония (високо кръвно), как се измерва и какво означават измерванията за здравето ви.

Какво представлява кръвното налягане?

Кръвното налягане играе решаваща роля в циркулацията на кръвта в тялото. То е отговорно за задвижването на кислород и хранителни вещества за подхранване на тъканите и органите.

В допълнение към доставянето на жизненоважен кислород и хранителни вещества, кръвното налягане улеснява транспортирането на бели кръвни клетки, антитела и хормони като инсулин, които са важни за имунитета и цялостното здраве.

Освен това, освен че доставя кислород и хранителни вещества, кръвта отнася отпадъчните продукти, генерирани от метаболизма, включително въглероден диоксид, изхвърлен по време на дишането, както и токсини, елиминирани от черния дроб и бъбреците.

Кръвта притежава различни свойства, включително регулиране на температурата, също така служи като защитен механизъм срещу увреждане на тъканите чрез наличието на съсирващи се тромбоцити, които предотвратяват прекомерна загуба на кръв след нараняване.

Въпреки че контракциите на сърцето допринасят за създаването на кръвно налягане, важно е да се отбележи, че кръвното налягане не се генерира единствено от изпомпващото действие на сърцето.

Граници на нормално кръвно налягане

В зависимост от географския регион, определението за високо кръвно налягане (хипертония), може да се различава.

За България нормалното кръвно налягане е под – 140/90 mm Hg.

Според NIH и AHA обаче за нормално кръвно налягане се счита под 120 mm Hg систолно и 80 mm Hg диастолно. Въпреки това е важно да се отбележи, че кръвното налягане естествено варира поради различни фактори.

Предишни насоки от 2003 година казват, че кръвно налягане над 115/75 mm Hg, всяко увеличение с 20/10 mm Hg удвоява риска от сърдечно-съдови заболявания.

През ноември 2017 г. общите насоки за високо кръвно налягане бяха актуализирани, за да позволят по-ранна намеса. AHA сега препоръчва лечение за хора с високо кръвно налягане при 130/80 mm Hg вместо 140/90 mm Hg.

Освен това категорията „прехипертония“, която преди включваше показания между 120-139/80-89 mm Hg, беше премахната. Отчитането на кръвното налягане от 140/90 mm Hg сега се класифицира като хипертония в стадий II, докато преди се считаше за стадий I.

В резултат на това сега има два различни диапазона:

 • Повишено кръвно налягане: 120-129/под 80 mm Hg
 • Хипертония в I стадий: 130-139/80-89 mm Hg

ВАЖНО! Тези стойности обаче са валидни за Америка и други страни по света.

Диаграма на нормално и високо кръвно налягане

Според министерството на здравеопазването на Република България и СЗО (Световната здравна организация), за високо кръвно налягане се смята:

Категория Систолично и/или Диастолично
Оптимално
<120 mm Hg и <80 mm Hg
Нормално 120-129 mm Hg и/или 80-84 mm Hg
Повишено нормално 130-139 mm Hg и/или 85-89 mm Hg
Хипертония етап 1 140-159 mm Hg и/или 90-99 mm Hg
Хипертония етап 2 160-179 mm Hg и/или 100-109 mm Hg
Хипертонична криза (спешна ситуация) ≥180 mm Hg и/или ≥ 120 mm Hg
Изолирана систолна ≥140 и <90

Табл. 1 (Таблица за нормално кръвно налягане)

Съгласно актуализираните насоки AHA препоръчва лекарства за сваляне на високо кръвно налягане да се предписват предимно в случаите, когато има анамнеза за инфаркт или инсулт, или когато са налице определени рискови фактори, като възраст, диабет или хронично бъбречно заболяване.

За индивиди в по-ранни стадии на високо кръвно налягане, акцентът е върху прилагането на промени в начина на живот като основна форма на лечение.

Функцията на кръвното налягане в тялото

Циркулацията може да се сравни със сложна водопроводна система, където кръвта действа като течаща субстанция, а артериите служат като тръби. Принципът, управляващ притока на кръв, се основава на фундаментален закон на физиката, който може да се наблюдава при потока вода през градински маркуч.

Кръвта се движи през тялото поради промени в налягането.

В началото на своето пътуване в аортата кръвта изпитва най-високото налягане, генерирано от сърцето. Докато преминава през прогресивно по-малки клонове на артериите, налягането постепенно намалява. Тази разлика в налягането е това, което задвижва притока на кръв.

Ефектът на артериите върху кръвното налягане може да се оприличи на това как физическите свойства на тръбата за градински маркуч влияят върху водното налягане. Когато тръбата е стеснена, това води до повишаване на налягането в тази точка.

Еластичността на стените на артериите е от решаващо значение за поддържане на кръвното налягане. Без тази еластичност налягането на кръвта би намаляло по-бързо, докато се изпомпва от сърцето.

Докато сърцето генерира максимално налягане, състоянието на артериите е еднакво важно за поддържане на кръвното налягане и за улесняване на циркулацията на кръвта в тялото.

Здравето на артериите пряко влияе върху кръвното налягане и потока. Когато артериите се стеснят, това в крайна сметка може да попречи на кръвоснабдяването, което води до сериозни състояния като инсулт и инфаркт.

Измерване на кръвно налягане

Инструментът, използван за измерване на кръвното налягане, се нарича сфигмоманометър (апарат за измерване на артериалното кръвно налягане). Състои се от гумена лента за ръка, известна като маншет, която може да се надува ръчно или с помощта на машинна помпа.

След като маншетът е напомпан достатъчно, за да спре пулса, се прави измерване по електронен път или чрез наблюдение на аналогов циферблат.

Измерването е показано по отношение на налягането, необходимо за придвижване на живака в тръба срещу силата на гравитацията. Следователно кръвното налягане се изразява в милиметри живачен стълб, съкратено като mm Hg.

Обикновено измерването на кръвното налягане не причинява болка или дискомфорт. Въпреки това, хората могат да изпитат временно усещане за стягане около ръката, докато се извършва измерването.

Как се мери кръвно налягане с апарат

Показания на кръвното налягане

Използва се стетоскоп за откриване на точния момент, когато звукът от пулса се появява отново, което показва постепенното освобождаване на налягането от маншета. С помощта на стетоскоп индивидът, който измерва кръвното налягане, може да идентифицира две специфични точки.

Показанията на кръвното налягане се състоят от две стойности: систолното налягане, посочено първо и диастолното налягане, посочено на второ място. Например, показанието може да бъде дадено като 140/90 mm Hg.

Систоличното налягане представлява по-високата стойност, произтичаща от съкращението на сърцето, докато диастоличното число съответства на по-ниското налягане в артериите по време на краткия период на „почивка“ между ударите на сърцето.

Съвети за предотвратяване на високо кръвно налягане

AHA предоставя следните препоръки за поддържане на здравословно кръвно налягане:

 • Стремете се да поддържате здравословно телесно тегло, както е препоръчано от Вашия лекар.
 • Следвайте добре балансирана диета, която включва много плодове и зеленчуци.
 • Ограничете приема на натрий или сол.
 • Rедовна физическа активност, като например бързо ходене, поне 30 минути на ден през повечето дни от седмицата, ако е възможно.
 • Ефективно управлявайте нивата на стрес.
 • Умереna консумация на алкохол. Мъжете не трябва да пият повече от две алкохолни напитки на ден, докато жените и хората с по-ниско телесно тегло трябва да го ограничат до едно питие на ден.
 • Откажете пушенето.

Чрез прилагането на тези мерки можете да намалите риска от развитие на здравословни проблеми в бъдеще.

Притеснения от ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане или хипотонията обикновено не е толкова тревожно, колкото високото кръвно налягане. Въпреки това, то все още може да показва здравословни проблеми.

Счита се, че човек с кръвно налягане под 90/60 mm Hg има ниско кръвно налягане. AHA споменава, че лекарите обикновено не смятат това за проблем, освен ако не съществуват други симптоми заедно с него.

Тези основни проблеми могат да включват вътрешен кръвоизлив, сърдечни заболявания, бременност, някои лекарства, наред с други ситуации.

Ако човек изпитва други симптоми, той трябва да говори с лекаря си, за да се справи с всички основни състояния.

Заключение

Нормалното кръвно налягане играе жизненоважна роля в тялото, но може да се отклони от оптималния диапазон. Когато кръвното налягане надхвърли нормалните нива, това е известно като хипертония или високо кръвно налягане. Това състояние може да доведе до различни здравословни усложнения и налага редовно наблюдение под лекарско наблюдение.

За щастие, високото кръвно налягане може да се управлява ефективно, особено когато бъде идентифицирано рано и съчетано с промени в начина на живот.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: