Какво се случва, когато нивата на естроген са ниски?

ниски нива на естроген

Всички хора произвеждат естроген, но жените имат по-високи нива от мъжете. Ниските нива на естроген може да доведат до менструални нередности при жените и ниско сексуално желание, намалена костна плътност и други проблеми както при мъжете, така и при жените.

При жените яйчниците са основните органи, които произвеждат естроген и играят важна роля в половото развитие и плодовитостта. При мъжете тялото преобразува част от тестостерона в естроген, поддържайки цялостното здраве и някои репродуктивни функции.

Нивата на естроген варират през целия живот. При жените те намаляват естествено след менопаузата и след раждането. Това е типично, въпреки че може да доведе до симптоми.

реклама

Прочетете, за да научите повече за ниския естроген и как той влияе на тялото.

Симптоми на нисък естроген

Хората с нисък естроген не винаги имат симптоми. Ако се появят симптоми, те могат да наподобяват тези на други състояния. В резултат на това може да бъде трудно да се определи дали някой има нисък естроген въз основа само на симптомите.

Когато жената наближи менопаузата, тя може да забележи симптоми като нередовен цикъл, горещи вълни и вагинална сухота. Други симптоми на нисък естроген, които могат да се появят по време на или извън менопаузата, включват:

 • липса или нередовен цикъл
 • костни фрактури поради остеопороза
 • безплодие при мъже или жени
 • намалено либидо при мъже или жени
 • еректилна дисфункция при мъжете
 • висок холестерол или високи триглицериди

Причини за нисък естроген

Нивата на естроген варират по много причини. Един от най-важните фактори е възрастта.

При мъжете и жените нивата на естроген се повишават по време на пубертета. За жените в репродуктивна възраст хормоналните колебания по време на менструалния цикъл също означават, че нивата на естроген постоянно се  покачват и спадат. В перименопаузата, първият етап от менопаузата, нивата на естроген започват да намаляват.

Някои здравословни състояния също могат да намалят естрогена. При жените всяко състояние, което засяга яйчниците, може да намали нивата на естроген. При мъжете състоянията, които причиняват нисък тестостерон, могат също да причинят нисък естроген.

Здравословни състояния или обстоятелства, които могат да доведат до нисък естроген, включват:

 • синдром на поликистозни яйчници
 • нарушения на щитовидната жлеза
 • слабо функционираща хипофизна жлеза
 • раждане
 • кърмене
 • ниско телесно тегло
 • вродени състояния като синдром на Търнър
 • химиотерапия
 • първична недостатъчност на яйчниците

Ефекти от ниския естроген

Естрогенът е от съществено значение за много телесни функции при хората. Ефектите от ниския естроген включват:

 • Нередовен цикъл: Естрогенът помага за регулиране на менструалния цикъл. Нивата на естроген се повишават точно преди овулацията и отново по средата на лутеалната фаза, която е втората половина от цикъла след овулацията. Ако това не се случи, човек може да получи закъснение, пропускане или липса на менструация.
 • Безплодие: Тъй като естрогенът има значително влияние върху менструалния цикъл, ниският естроген може да причини трудности при забременяване при жените. При мъже, ниският естроген може да повлияе на броя на сперматозоидите, здравето на сперматозоидите или либидото, като потенциално повлияе на способността за зачеване.
 • Остеопороза: Естрогенът помага за защита на костите. Когато нивата на естроген спаднат, човек може да развие остеопороза и да има по-висок риск от фрактури на костите.
 • Болка по време на полов акт: Естрогенът помага на вагината да се овлажнява. Ако човек развие вагинална сухота, той може да има болезнен полов акт.
 • Инфекции на пикочните пътища (UTI): Намаленият естроген може да изтъни вагиналните тъкани, увеличавайки риска от UTI.
 • Промени в настроението: Според обзорна статия от 2018 година жените са по-податливи на депресия през определени етапи от живота, в които хормоналните колебания са чести.

Ефект върху теглото

Ефектът на естрогена върху телесното тегло е комплексен и изследователите все още не го разбират напълно.

Проучвания върху животни предполагат, че премахването на яйчниците на плъхове предизвиква наддаване на тегло. Това може да се дължи на факта, че естрогенът помага за регулирането на метаболизма, така че ниският естроген го забавя. Необходими са обаче повече изследвания върху хора.

Диагноза

Лекарят може да подозира нисък естроген въз основа на симптомите или възрастта на дадено лице. Ако го направят, те могат да препоръчат кръвен тест за определяне на нивата на естроген на дадено лице.

При менструация, нивата на естроген ще варират в зависимост от това къде се намирате в менструалния цикъл. Лекарят може да поиска да извърши теста в определен момент от цикъла, за да получи най-полезното показание.

Докато кръвният тест може да идентифицира нисък естроген, той не показва причината. Понякога етапът от живота на даден човек или скорошните преживявания хвърлят светлина върху това. Например, ако кърмите, може да имате нисък естроген в резултат на това.

Когато причината не е ясна, лекарят може да препоръча допълнителни тестове като:

 • физически преглед
 • допълнителни кръвни изследвания, като тестове за функцията на щитовидната жлеза
 • сканиране на яйчниците

Възможности за лечение на нисък естроген

Ако ниските нива на естроген на дадено лице са резултат от типичен физиологичен процес, като например менопауза, и човек има малко симптоми, лекарите може да препоръчат да не се предприемат действия.

Въпреки това, ако симптомите са значителни, човек може да се нуждае от медицинска помощ. Правилното лечение зависи от симптомите, първопричината и целите на лечението на дадено лице.

Хормонозаместителна терапия

Хормонозаместителната терапия може да възстанови нивата на естроген и други хормони. Понякога лекарите препоръчват комбинирана терапия, която осигурява както естроген, така и прогестерон на хора, преминаващи през менопауза.

Човек може да прави хормонозаместителна терапия чрез инжекция, вагинално, локално или орално. Лекарите обикновено препоръчват използването на най-ниската ефективна доза.

Хормонозаместителната терапия обаче не е безопасна за всички хора. Хората с анамнеза за инсулт, високо кръвно налягане или инфаркт може да не са в състояние безопасно да правят хормонозаместителна терапия.

Естрогенна терапия

Естрогенната терапия е вид хормонозаместителна терапия, която използва само естроген. Например, лекарят може да предпише вагинален естрогенен крем за намаляване на вагиналната сухота и справяне с изтъняването на вагиналната кожа.

Управление на симптомите

Лекарите могат да препоръчат допълнителни лечения за справяне със симптомите, включително:

 • вагинални лубриканти или овлажнители
 •  физиотерапия на тазовото дъно
 • лекарства за понижаване на холестерола

Лечение на основните заболявания

Ако човек има продължаващо здравословно състояние или е подложен на медицинско лечение, което засяга нивата на естроген, лекарите могат да предложат други лечения. Например, човек със заболяване на щитовидната жлеза може да има полза от приема на лекарства за хормони на щитовидната жлеза.

Допълнителните лечения, които лекарят може да препоръча, ще зависят от уникалните обстоятелства на лицето, така че е важно да се консултирате с професионалист, ако човек не знае причината за своите симптоми.

Естествени средства за нисък естроген

Никое естествено средство не може надеждно да повиши нивата на естроген, но някои могат да помогнат за намаляване на симптомите на ниски нива на естроген.

Поддържане на умерено тегло

Достигането или поддържането на умерено тегло може да подобри цялостното здраве и може да намали риска от някои последствия от ниския естроген, като сърдечно-съдови заболявания.

Хората с нисък естроген поради ниско телесно тегло може да се нуждаят от подкрепа, за да достигнат по-здравословно тегло, особено ако ниското им тегло е резултат от друго здравословно състояние или хранително разстройство.

Умерено упражнение

В съчетание с диета, умерените упражнения могат да помогнат на човек с нисък естроген да достигне или поддържа умерено тегло. По-специално силовите тренировки могат да помогнат за увеличаване на здравината на костите, което може да бъде от полза за хора, изложени на риск от остеопороза.

Въпреки това, хората, които имат ниско телесно тегло или се занимават с интензивни упражнения, може да се наложи да променят рутината си, тъй като тази комбинация може да причини ниски нива на естроген, вместо да ги увеличи.

Соя

Изследванията за ролята на соята за подобряване на нивата на естроген продължават. Преглед от 2021 година предполага, че соята може умерено да подобри нивата на естроген, но не всички проучвания подкрепят това заключение.

Няма убедителни доказателства, че витамин D повишава нивата на естроген. Въпреки това, витамин D може да противодейства на някои от ефектите на ниския естроген.

Витамин D е важен за предотвратяване на остеопороза, тъй като помага на костите да използват калций, което ги прави по-здрави. Нивата на витамин D също могат да играят роля в риска от рак, сърдечни заболявания и депресия.

Заключение

Естрогенът не засяга само половите органи и плодовитостта – той също така засяга здравето на мозъка и сърцето, настроението и много други. Следователно ниските нива на естроген могат да повлияят на много аспекти на здравето при хора от всички полове.

Ако човек подозира, че има нисък естроген, може да се консултира със здравен специалист за диагноза. Медицински специалист ще може да идентифицира основната причина и да предложи най-добрите начини за подобряване или управление.

Лечението варира в зависимост от причината за ниските нива на естроген на дадено лице, така че е важно да се потърси медицински съвет, когато е възможно.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: