Как да изтрезнеем по-бързо?

Как да изтрезнеем по бързо

Нищо не можете да направите, за да изтрезнеете по-бързо. Въпреки това, има неща, които можете да направите, за да направите следващата сутрин по-приятна.

Алкохолната интоксикация, обикновено наричана „напиване“, е краткотрайно състояние, по време на което координацията, вземането на решения, контролът на импулсите и различни други функции могат да бъдат нарушени.

След напиване хората може да търсят начин за бързо изтрезняване, за да облекчат тези ефекти и евентуално да избегнат махмурлука.

реклама

В тази статия ще проучим по-безопасните практики, свързани с консумацията на алкохол и някои техники, които да помогнат на хората да се чувстват по-добре след напиване.

Има ли начин да изтрезнеем по бързо?

Ако търсите методи, които да ви помогнат да „изтрезнеете“, може би вече сте в ситуация, в която сте изпили твърде много и искате бързо да си възвърнете контрола.

Търсенето на бърз метод за изтрезняване може да изглежда безкрайно. Множество митове и предполагаеми лекарства твърдят, че предлагат решение, но никой няма научна основа.

Ако желаете, консултирайте се с медицински специалист за съвет как да изтрезнеете бързо и той ще ви каже неподправената истина – невъзможно е.

За да бъде ясно, няма ефективен начин да изтрезнеете бързо, освен да спрете да пиете и да изчакате да мине време.

Методи за облекчаване на симптомите от махмурлука

Въпреки че човек не може да изтрезнее по-бързо, има някои подходи, които могат да му помогнат да се почувства по-добре и да изглежда по-трезвен.

Кафе

Кофеинът може да осигури усещане за бодрост, но не разгражда алкохола в тялото. Освен това чувството за бодрост не означава, че човек не е интоксикиран.

Имайте предвид обаче, че кофеина има потенциала да влоши стомашното разстройство.

Студени душове

Вземането на студен душ не намалява концентрацията на алкохол в кръвта. Докато студеният душ може за кратко да повиши бодростта, той не смекчава ефектите от увреждането.

Студените душове понякога са свързани с риск от шок или загуба на съзнание за лица, които са в нетрезво състояние. Ако някой избере този подход, препоръчително е да информира друго лице в случай на неочаквани нежелани реакции.

Ядене и пиене

Консумирането на храна преди, по време и след пиене може да забави усвояването на алкохола в кръвта. Адекватният прием на вода също може да помогне за хидратацията и елиминирането на токсините от тялото.

Сън

Сънят е най-ефективният метод за отрезвяване. По време на сън минава време и тялото може да си почине и да се възстанови. Времето също така позволява на тялото да преработи и елиминира алкохола.

Колкото повече сън получава човек, толкова по-трезвен ще се чувства, защото това позволява на черния дроб да метаболизира алкохола.

Упражнения

Физическата активност може да помогне за събуждане на тялото и повишаване на бодростта. Понастоящем обаче няма съществени доказателства в подкрепа на идеята, че упражненията ускоряват метаболизма на алкохола.

Независимо от това, ако упражненията не ускоряват изтрезняването, те могат да подобрят настроението ви.

Активен въглен

Някои хора предполагат, че капсулите с активен въглен, могат да помогнат за изтрезняване. Въпреки това няма скорошни научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Най-добрите начини за избягване на прекомерното напиване и интоксикация

Съществуват превантивни мерки, които можете да предприемете, за да избегнете прекомерната интоксикация на първо място, което може да помогне за предотвратяване на дискомфорта от тежък махмурлук.

Следете броя напитки, които приемате

Наблюдаването на броя напитки, които сте консумирали, може да бъде много ефективно за предотвратяване на прекомерна интоксикация.

Обичайно е хората да изгубят представа или да забравят колко питиета са погълнали. За да запомните броя на напитка, помислете за:

 • Запазете капачките на бутилките от празните си бири в джоба си.
 • Носете химикал и правите отметки на ръката си.
 • Използване на приложение, като бележник във вашия телефон.

Измерете количеството на вашите напитки

Стандартната напитка се отнася до една бира от 330 мл, 150 мл трапезно вино или 50 мл дестилирана спиртна напитка 40% алкохол.

Имайте предвид, че щедро наливане на вино може да се равнява на две стандартни напитки. Много коктейли съдържат повече от една доза алкохол.

Важно е да се отбележи, че съдържанието на алкохол в бирите може да варира. Например, лагер бира обикновено има около 4,2% алкохол. 

Коригирайте избора си на напитки

За да предотвратите прекомерно опиянение, изберете напитки с по-ниско съдържание на алкохол, като например лагер бира.

Помислете за консумация само на бира за вечерта и избягване на смесване на различни алкохолни напитки. Употребата на твърд алкохол може да доведе до бързо опиянение, така че е препоръчително да се избягва.

Регулирайте темпото си на пиене

Изберете напитки, които изискват повече време за консумация, като бира и вино. Ако е възможно, ограничете се до едно питие на час.

Включете чаша вода, сода или сок, като разредител. Разпределението на напитките дава на черния ви дроб достатъчно време да метаболизира алкохола.

Консумирайте храна

Когато започнете да пиете на празен стомах, тялото ви абсорбира алкохола бързо. Помислете за хранене с храни, които са богати на въглехидрати или мазнини, преди да пиете.

Похапването (замезване) с напредването на нощта също може да бъде от полза.

Как да изтрезнеем преди лягане

Най-ефективният начин да изтрезнеете е да си осигурите спокоен нощен сън. През нощта вашият черен дроб ще има възможност да метаболизира или разгради целия алкохол във вашата система.

Въпреки че заспиването под въздействието на алкохол може да стане лесно, сънят ви вероятно ще бъде с нарушения и прекъсвания.

Ето някои препоръки, за да се подготвите за по-приятна сутрин:

 • Преди да си легнете, изпийте обилна чаша вода, за да противодействате на дехидратиращия ефект на алкохола.
 • Поставете друга голяма чаша вода на нощното си шкафче, което ви позволява да отпивате, когато се събудите през нощта.
 • Поставете съд, като кошче за боклук, кофа или купа, близо до леглото си, в случай че трябва да повърнете.
 • Избягвайте употребата на болкоуспокояващи без рецепта. След консумация на алкохол е необходимо да изчакате поне 24 часа преди да приемете ибупрофен, за да предотвратите потенциално дразнене в храносмилателния тракт. Освен това, докато алкохола остава във вашата система, избягвайте продукти, съдържащи ацетаминофен. Тези лекарства могат да взаимодействат с алкохола и потенциално да доведат до увреждане на черния дроб.
 • Не използвайте хапчета за сън или други депресанти, когато сте пили.

Как да изтрезнеем сутринта

Махмурлукът може да бъде доста неприятен, но е важно да не прибягвате до нетрадиционни средства като консумирането на сурови яйца, повече храни с мазнина или много айран, само защото интернет предполага, че това е чудодеен лек за махмурлук. В действителност не е така.

Махмурлукът обикновено отшумява в рамките на 24 часа. Най-ефективните лекарства за махмурлук са времето и почивката, но има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да облекчите дискомфорта:

 • Помислете за повече сън. Въпреки че сънят в нетрезво състояние не е особено лесна задача, връщането към съня, може да помогне за облекчаване на махмурлука.
 • Консумирайте вода, за да противодействате на дехидратиращия ефект на алкохола.
 • При главоболие вземете болкоуспокояващо без рецепта. Избягвайте обаче ацетаминофен поради потенциалното му въздействие върху черния дроб.
 • Поддържайте стаята си тъмна и тиха. Махмурлукът може да повиши чувствителността към светлина и звук.
 • Хапвайте храни като препечен хляб и бисквити, за да повишите кръвната си захар, без да раздразните стомаха си.
 • Бъдете внимателни, когато става въпрос за кофеин. Докато кофеина може да помогне в борбата с умората, свързана с махмурлука, той има потенциала да влоши стомашното разстройство.
 • Въздържайте се от опити да облекчите махмурлука си, като консумирате повече алкохол. Стратегията за пиене на повече алкохол за облекчаване на симптомите на махмурлук, известен като „клин, клин избива“, може просто да удължи симптомите. Дори ако допълнителният алкохол може да предложи временно облекчение или да прикрие симптомите ви, махмурлука ще се появи отново, след като спрете да пиете, което може да ви накара да се почувствате още по-зле.

Колко време отнема изтрезняването? 

Търсенето на най-бързия начин за изтрезняване може да бъде безкрайно. Има различни митове, които твърдят, че са „ефективни“.

Въпреки това, методите, за които се твърди, че ви помагат да изтрезнеете, не помагат, защото не влияят на концентрацията на алкохол в кръвта.

Единственото нещо, което намалява концентрацията на алкохол в кръвта в кръвта ви, е времето.

Отрезвяването след тежка нощ на прекомерно пиене е различно за всеки. Но тялото като цяло, тялото елиминира алкохола със скорост от 0,015% на час. Това се равнява на половин до едно питие на час или между 7,40 и 8,80 милилитра етанол (алкохол).

Количеството и времето обаче влияят на това, колко време ви е необходимо, за да изтрезнеете. Колкото повече пиете, толкова по-дълго алкохола остава в кръвта ви.

Как алкохола влияе на тялото

Може да започнете да усещате ефектите на алкохола в рамките на 10 минути след консумацията му.

Когато поглъщате алкохол, той бързо навлиза в кръвта през лигавицата на стомаха и тънките черва.

Скоростта, с която някои алкохолни напитки се абсорбират във вашата система, може да бъде по-бърза от други. Обикновено по-силните напитки се абсорбират по-бързо, което означава, че една доза ще доведе до интоксикация по-бързо от бирата.

Различни фактори, включително телесното ви тегло и дали наскоро сте яли, също могат да повлияят на скоростта, с която тялото ви абсорбира алкохола.

Алкохолните напитки съдържат различни концентрации на алкохол. Съдържание на алкохол е приблизително:

 • 4,2% – 5% алкохол за бири, въпреки че някои може да съдържат повече
 • 12% алкохол за трапезно вино
 • 40% алкохол за дестилирани спиртни напитки като джин, ром и уиски

След като алкохолът влезе в кръвта ви, той се метаболизира от черния дроб. Отнема приблизително един час на черния дроб, за да разгради съдържанието на алкохол в стандартна алкохолна напитка (еквивалентно на една бира, една чаша вино или един шот).

Ако консумирате алкохол със скорост, по-бърза от способността на черния ви дроб да го метаболизира, нивото на алкохол в кръвта ви се повишава и вие започвате да се чувствате опиянени.

Няма начин да повишите скоростта, с която черният ви дроб обработва алкохола в кръвта ви, поради което бързото постигане на трезвеност не е осъществимо.

Има ли безопасен подход към пиенето?

Ако човек желае да се отдаде на алкохола, препоръчително е да го прави умерено. Това предполага въздържане от превишаване на дневния лимит от едно питие за жени и две напитки за мъже.

Консумацията на повече от четири напитки за жени или пет напитки за мъже в рамките на период от два часа се счита за опасна и представлява препиване.

Отговорните и безопасни практики за консумация на алкохол включват следното:

 • Избягване на всяка форма на шофиране след консумация на алкохол.
 • Гарантиране на наличието на определен шофьор или алтернативен план за прибиране вкъщи, като например прибиране с такси.
 • Въздържане от консумация на алкохолни напитки на празен стомах.
 • Въздържане от приема на каквито и да е лекарства, включително лекарства без рецепта, като същевременно се консумира алкохол. Това е така, защото алкохола може или да засили ефектите на лекарствата, или да взаимодейства с тях, което потенциално ги прави неефективни или създава рискове за здравето. За хора с фамилна анамнеза за разстройство, свързано с употребата на алкохол, риска от развитие на пристрастяване към алкохола и алкохолизъм е повишен. За такива хора може да е разумно да се въздържат напълно от консумацията на алкохол.

Освен това е препоръчително лица, които са непълнолетни, бременни, опитващи се да забременеят или имат сериозно здравословно състояние, да се въздържат от консумация на алкохол.

Употребата на алкохол е свързана с множество потенциални краткосрочни и дългосрочни рискове. Тези рискове включват неблагоприятни ефекти върху храносмилателната и сърдечно-съдовата системи, повишена чувствителност към специфични видове рак и потенциал за заразяване със заразни болести.

Митове за бързото изтрезняване

Въпреки че някои методи могат да ви помогнат да се почувствате или да изглеждате по-добре, само с течение на времето можете да намалите нивото на алкохол в кръвта си.

Когато сте в нетрезво състояние, алкохола се е натрупал в кръвта ви, защото черният ви дроб все още не е имал възможност да го метаболизира и разгради.

Нивото на алкохол в кръвта се определя чрез количеството алкохол в определен обем кръв. Това измерване се нарича концентрация на алкохол в кръвта.

Заключение

Не е възможно да се ускори процесът на изтрезняване.

Най-ефективният подход за възстановяване от прекомерната консумация на алкохол е да отделите достатъчно време за почивка и сън. Ако изпитвате тежък махмурлук след консумация на алкохол, препоръчително е да консумирате вода, за да предотвратите дехидратация.

Техниките, които препоръчахме по-рано, могат да подобрят бдителността и външния вид на човек, но няма да намалят нивата на алкохол в тялото му.

Това означава, че могат да възникнат сериозни последствия, ако някой реши да управлява превозно средство, докато е под въздействие.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: