Цялата информация е във вашите ръце!

8 здравословни причини да се пие повече бира

Ето някои добри новини за любителите на бирата: учените най-накрая доказаха, че тази малцова напитка всъщност е полезна за вашето здраве, така че можете да вдигнете чашата си с чиста съвест. Наздраве за това!

Хората по света пият бира от хиляди години, но да ли са били запознати със здравословните ползи от бирата?

Бирата е популярна алкохолна напитка, приготвена чрез варене и ферментиране на зърнени култури с мая, хмел и други ароматизатори. Повечето видове бира съдържат 4–6% алкохол, но напитката може да варира от 0,5–40%.

Тъй като новите проучвания показват, че приема на умерени количества вино е полезно за здравето, много хора се чудят полезна ли е бирата.

Реклама

Виж Още: Българското вино е сред най-добрите в света

Хранителна стойност и състав на бирата

Въпреки че бирата съдържа калории с ниска хранителна стойност, в нея има и някои минерали и витамини.

По-долу е сравнено съдържанието на 330мл при стандартна и лека (лагер) бира:

Стандартна
бира
Лека (Лагер)
бира
Калории 153 103
протеин 1.6 грама 0,9 грама
Мазнини 0 грама 0 грама
Въглехидратите 13 грама 6 грама
Ниацин 9% от
дневната
доза (ДД)
9% от ДД
Рибофлавин 7% от ДД 7% от ДД
Холин 7% от ДД 6% от ДД
Фолиева
киселина
5% от ДД 5% от ДД
Магнезий 5% от ДД 4% от ДД
Фосфор 4% от ДД 3% от ДД
Селен 4% от ДД 3% от ДД
Витамин В12 3% от ДД 3% от ДД
Пантотенова
киселина
3% от ДД 2% от ДД
Алкохол 13,9 грама 11 грама

Табл.1

В допълнение, и двата вида съдържат малки количества калий, калций, тиамин, желязо и цинк. Съдържанието на витамини и минерали от група В е резултат от това, че бирата се прави от зърнени култури и мая.

Потенциални ползи

Лекият до умерен прием на бира може да бъде свързан с някои ползи за здравето.

1. Може да е от полза за сърцето ви

Няколко проучвания сочат, че приемът на леко до умерено количество бира и алкохол може да бъде свързан с по-малък риск от сърдечни заболявания.

12-седмично проучване при 36 възрастни с наднормено тегло установи, че умереният прием на бира подобрява антиоксидантните свойства на HDL (добрия) холестерол. ( 1 )

Друго голямо проучване показва, че ниският до умерен прием на бира – до една бира на ден за жени, до две за мъже – може да понижи риска от сърдечни заболявания. ( 2 )

2. Бирата увеличава плътността на костите

Ниският до умерен прием на бира може да бъде свързан с по-здрави кости.

Различни проучвания показват, че бирата има повишено съдържание на силиций. ( 3 )

Това помага за свързването на мускулна и костна тъкан помежду си и увеличаване на костната плътност. По-специално тъмната бира, с високото си съдържание на хмел, съдържа много силиций.

Така че умерената консумация на тъмна бира със сигурност може да помогне за предотвратяване на остеопороза. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 )

3. Може да подобри контрола на кръвната захар

Няколко проучвания са установили, че лекият до умерен прием на алкохол, в това число и пиенето на бира, изглежда намалява инсулиновата резистентност – рисков фактор за диабет – както и общия риск за развитие на диабет тип 2. ( 7 ) ( 8 ) ( 9 )

Нещо повече, голямо проучване при над 70 500 участници свързва умерения прием на алкохол – 14 бири или друга напитка седмично за мъже и девет седмично за жени – с 43% и 58% по-нисък риск от диабет. ( 10 )

Важно е също да се отбележи, че това потенциално предимство не се отнася за бирата и други алкохолни напитки, които съдържат големи количества захар.

4. Бирата предпазва от деменция

Разбира се, в началото звучи странно: употребата на алкохол за борба с деменцията!

Но ксантохумолът, който се намира в бирата, всъщност може да помогне за предотвратяване на оксидативен стрес. Ето защо лекият до умерен прием на алкохол може да намали риска от деменция. ( 11 ) ( 12 )

5. Бирата може да предотврати появата камъни в бъбреците

Не бихте желали камъни в бъбреците на най-лошия си враг. За щастие, едно проучване установи, че хората, които пият по една бира на ден, са с 40% по-малка вероятност да получат камъни в бъбреците. ( 13 )

6. Може да има благоприятен ефект върху кожата ви

„Бирата, както и хмелът, могат да бъдат чудесни съставки за грижа за кожата. Хмелът има успокояващи и противовъзпалителни свойства, поради което използваме екстракти от хмел в грижата за кожата “, казва Синди Джоунс, доктор по медицина.

Ами ако бирата е тайното оръжие против стареене, което търсихме през цялото време?

„Малцът в бирата, стабилизира колагена и еластина, подобрява микроциркулацията и предотвратява преждевременното стареене на кожата. Маята, която се намира в бирата, е богата на витамини от група В, които помагат за овлажняване на кожата “, казва още Джоунс.

7. Може да ви помогне да спите по-добре

Проучване от 2012г. изследва ефектите на безалкохолната бира с хмел. Изследователите установили, че жените, които пили безалкохолна бира с хмел на вечеря, са имали намалена тревожност и по-добро качество на съня. ( 14 )

Но все пак имайте предвид, че използваната бира не съдържа алкохол.

8. Бирата може да запази ДНК-то ви

Ако се чудите дали трябва да изпиете още една чаша кафе, за да сте свежи до късно или да се отпуснете със студена бира, помислете за това: новите изследвания сочат, че дрождите в бирата могат да попречат на стареенето на клетките.

Разглеждайки молекулярните признаци на стареене, учените откриха, че бирата и кафето си противоречат по отношение на вашето клетъчно дълголетие.

Според проучване, проведено в университета в Тел Авив, кофеинът и алкохолът имат драстично различни ефекти върху човешкия геном. По-конкретно, кафето скъсява, а бирата удължава теломерите, крайните капачки на нишките на ДНК, за които нововъзникващата наука казва, че може да са показатели за стареене и рак. ( 15 )

ОБОБЩЕНИЕ: Лекият до умерен прием на бира може да бъде свързан с по-малък риск от сърдечни заболявания, подобрен контрол на кръвната захар, по-здрави кости и намален риск от деменция. Въпреки това, прекомерното пиене и напиване има обратния ефект.

Тези от вас, които обичат да са информирани, вече знаят, че добрата бира не само ни прави щастливи, но и допринася за здравето ни! Така че нека да приветстваме тези нови открития – наздраве!

Прочети Още:

1. Пиенето на чаша вода с лимон сутрин, може да бъде едно от най-добрите решения, които някога ще вземете
2. Белите дробове „магически“ лекуват вредите от тютюнопушенето
3. Здравословно хранене като начин на живот

Източник Harvard School of Health