8 здравословни причини да се пие повече бира

бира

Консумацията на една или две стандартни бири дневно, еквивалентни на 350 мл, потенциално може да предложи ползи за вашето сърце, кости, кръвна захар и риск от деменция.

Прекомерната консумация на алкохол обаче значително увеличава вероятността от различни здравословни проблеми, включително депресия, наддаване на тегло и чернодробно заболяване.

Хората по света пият бира от хиляди години, но дали са били запознати със здравословните ползи от бирата?

реклама

Тази статия се задълбочава в хранителните аспекти на бирата и разглежда нейните възможни предимства и недостатъци.

Какво представлява бирата?

Бирата, известна и като пиво е популярна алкохолна напитка, приготвена чрез варене и ферментиране на зърнени култури с мая, хмел и други съставки. Тя е най-консумираната напитка съдържаща алкохол в света!

Повечето видове бира съдържат 4–6% алкохол, но напитката може да варира от 0,5–40%.

Тъй като новите проучвания показват, че приема на умерени количества вино е полезно за здравето, много хора се чудят полезна ли е бирата.

Въпреки че бирата може да предложи определени предимства за здравето, тя може да има и вредни ефекти както върху психическото, така и върху физическото благосъстояние.

Освен това, въпреки че осигурява известна хранителна стойност, не трябва да се счита за заместител на здравословната и добре закръглена диета.

За да придобиете по-задълбочено разбиране за хранителния състав на бирата, потенциалните ползи и недостатъци от консумацията и препоръчителните указания за прием, препоръчвам ви да прочетете тази статия.

Виж Още: Българското вино е сред най-добрите в света

Хранителна стойност и състав на бирата

Въпреки че бирата съдържа калории с ниска хранителна стойност, в нея има и някои минерали и витамини.

По-долу е сравнено съдържанието на 330мл при стандартна и лека (лагер) бира:

Стандартна
бира
Лека (Лагер)
бира
Калории 153 103
протеин 1.6 грама 0,9 грама
Мазнини 0 грама 0 грама
Въглехидратите 13 грама 6 грама
Ниацин 9% от
дневната
доза (ДД)
9% от ДД
Рибофлавин 7% от ДД 7% от ДД
Холин 7% от ДД 6% от ДД
Фолиева
киселина
5% от ДД 5% от ДД
Магнезий 5% от ДД 4% от ДД
Фосфор 4% от ДД 3% от ДД
Селен 4% от ДД 3% от ДД
Витамин В12 3% от ДД 3% от ДД
Пантотенова Киселина 3% от ДД 2% от ДД
Алкохол 13,9 грама 11 грама

Табл.1 (полезна ли е бирата)

В допълнение, и двата вида съдържат малки количества калий, калций, тиамин, желязо и цинк. Съдържанието на витамини и минерали от група В е резултат от това, че бирата се прави от зърнени култури и мая.

Потенциални ползи

Лекият до умерен прием на бира може да бъде свързан с някои ползи за здравето. Вижте отговора на въпроса – Полезна ли е бирата и за какво:

1. Може да е от полза за сърцето ви

Няколко проучвания сочат, че приемът на леко до умерено количество бира и алкохол може да бъде свързан с по-малък риск от сърдечни заболявания.

12-седмично проучване при 36 възрастни с наднормено тегло установи, че умереният прием на бира подобрява антиоксидантните свойства на HDL (добрия) холестерол. ( 1 )

Друго голямо проучване показва, че ниският до умерен прием на бира – до една бира на ден за жени, до две за мъже – може да понижи риска от сърдечни заболявания. ( 2 )

2. Бирата увеличава плътността на костите

Ниският до умерен прием на бира може да бъде свързан с по-здрави кости.

Различни проучвания показват, че бирата има повишено съдържание на силиций. ( 3 )

Това помага за свързването на мускулна и костна тъкан помежду си и увеличаване на костната плътност. По-специално тъмната бира, с високото си съдържание на хмел, съдържа много силиций.

Така че умерената консумация на тъмна бира със сигурност може да помогне за предотвратяване на остеопороза. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 )

3. Може да подобри контрола на кръвната захар

Няколко проучвания са установили, че лекият до умерен прием на алкохол, в това число и пиенето на бира, изглежда намалява инсулиновата резистентност – рисков фактор за диабет – както и общия риск за развитие на диабет тип 2. ( 7 ) ( 8 ) ( 9 )

Нещо повече, голямо проучване при над 70 500 участници свързва умерения прием на алкохол – 14 бири или друга напитка седмично за мъже и девет седмично за жени – с 43% и 58% по-нисък риск от диабет. ( 10 )

Важно е също да се отбележи, че това потенциално предимство не се отнася за бирата и други алкохолни напитки, които съдържат големи количества захар.

4. Бирата предпазва от деменция

Разбира се, в началото звучи странно: употребата на алкохол за борба с деменцията!

Но ксантохумолът, който се намира в бирата, всъщност може да помогне за предотвратяване на оксидативен стрес. Ето защо лекият до умерен прием на алкохол може да намали риска от деменция. ( 11 ) ( 12 )

5. Бирата може да предотврати появата камъни в бъбреците

Не бихте желали камъни в бъбреците на най-лошия си враг. За щастие, едно проучване установи, че хората, които пият по една бира на ден, са с 40% по-малка вероятност да получат камъни в бъбреците. ( 13 )

6. Може да има благоприятен ефект върху кожата ви

„Бирата, както и хмелът, могат да бъдат чудесни съставки за грижа за кожата. Хмелът има успокояващи и противовъзпалителни свойства, поради което използваме екстракти от хмел в грижата за кожата “, казва Синди Джоунс, доктор по медицина.

Ами ако бирата е тайното оръжие против стареене, което търсихме през цялото време?

„Малцът в бирата, стабилизира колагена и еластина, подобрява микроциркулацията и предотвратява преждевременното стареене на кожата. Маята, която се намира в бирата, е богата на витамини от група В, които помагат за овлажняване на кожата “, казва още Джоунс.

7. Може да ви помогне да спите по-добре

Проучване от 2012г. изследва ефектите на безалкохолната бира с хмел. Изследователите установили, че жените, които пили безалкохолна бира с хмел на вечеря, са имали намалена тревожност и по-добро качество на съня. ( 14 )

Но все пак имайте предвид, че използваната бира не съдържа алкохол.

8. Бирата може да запази ДНК-то ви

Ако се чудите дали трябва да изпиете още една чаша кафе, за да сте свежи до късно или да се отпуснете със студена бира, помислете за това: новите изследвания сочат, че дрождите в бирата могат да попречат на стареенето на клетките.

Разглеждайки молекулярните признаци на стареене, учените откриха, че бирата и кафето си противоречат по отношение на вашето клетъчно дълголетие.

Според проучване, проведено в университета в Тел Авив, кофеинът и алкохолът имат драстично различни ефекти върху човешкия геном. По-конкретно, кафето скъсява, а бирата удължава теломерите, крайните капачки на нишките на ДНК, за които нововъзникващата наука казва, че може да са показатели за стареене и рак. ( 15 )

Странични ефекти и усложнения

Пиенето на бира може да има някои ползи за здравето, но те се наблюдават само когато се консумират в леки или умерени количества.

Обилното или прекомерното пиене обаче може да има вредно въздействие върху здравето, включително повишен риск от различни състояния: ( 16 )

  • Рак
  • Чернодробна недостатъчност
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Диабет
  • Заболяване на панкреаса
  • Инфекциозни заболявания
  • Невропсихиатрични заболявания
  • Качване на тегло
  • депресия

Освен това, хората, които консумират прекомерни количества алкохол, са по-склонни да участват в рисково поведение, което може да доведе до значителни физически наранявания или дори смърт. ( 17 )

Препоръчително количество

Според проучване за 2020–2025 г. се препоръчва умерена консумация на алкохол. Това означава 1 питие за жени и 1 питие за мъже. В случай на бира, едно питие е еквивалентно на 330 мл или малка бира.

Превишаването на препоръчаните указания за консумация на алкохол може да доведе до неблагоприятни последици за здравето.

ОБОБЩЕНИЕ: Лекият до умерен прием на бира може да бъде свързан с по-малък риск от сърдечни заболявания, подобрен контрол на кръвната захар, по-здрави кости и намален риск от деменция. Въпреки това, прекомерното пиене и напиване има обратния ефект.

Трябва ли хората да пият бира?

Насоките относно консумацията на бира не са окончателни, но предполагат, че бирата може да се консумира безопасно, стига да не прекалява. Препоръчително е хората да избягват превишаването на препоръчаното количество.

Въпреки че бирата съдържа някои хранителни вещества, не трябва да се разчита на нея като на значителен източник на хранене. По-важно е да дадете приоритет на диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини.

Заключение

През цялата история бирата е била популярна ферментирала напитка, харесвана от хората.

Умерената консумация на бира се свързва с потенциални ползи за здравето, включително намален риск от състояния като сърдечни заболявания, невродегенеративни заболявания и диабет тип 2.

Важно е обаче да се отбележи, че прекомерното пиене на бира може да има вредно въздействие върху здравето.

Въпреки че бирата съдържа различни хранителни вещества, не трябва да се разчита на нея като основен източник на хранене. Вместо това, хората трябва да дадат приоритет на здравословния начин на живот, който включва редовни упражнения и диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини.

Тези от вас, които обичат да са информирани, вече знаят, че добрата бира не само ни прави щастливи, но и допринася за здравето ни! Така че нека да приветстваме тези нови открития – наздраве!

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: