Как се използва Wegovy за отслабване

Wegovy за отслабване

Wegovy (семаглутид) е лекарство с рецепта, което се използва за отслабване при някои възрастни и деца. Wegovy се прилага чрез инжекционна писалка за еднократна употреба като течен разтвор. Инжектира се подкожно.

Ключовият компонент на Wegovy е семаглутид, на който се дължат неговите терапевтични ефекти. Това лекарство попада в категорията лекарства, известни като глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) рецепторни агонисти.

За да научите повече за Wegovy, прочетете тази задълбочена статия.

реклама

Предупреждение: Риск от рак на щитовидната жлеза
Wegovy предупреждава за риск от рак на щитовидната жлеза.
За подробности вижте „Какво трябва да знам, преди да използвам Wegovy?“ раздел по-долу.

Какви са страничните ефекти на Wegovy?

Някои хора може да изпитат нежелани реакции, когато използват Wegovy за отслабване. Тези нежелани реакции могат да варират от леки до тежки.

По-долу са посочени някои от основните нежелани реакции, докладвани от лица, използващи Wegovy. За да получите допълнителна информация относно потенциалните странични ефекти на лекарството, препоръчително е да се консултирате с лекар или фармацевт.

Можете също така да намерите повече подробности относно страничните ефекти на Wegovy в посочената статия или информацията за предписване на лекарството.

Какви са леките странични ефекти на Wegovy?

Хора, използващи Wegovy, съобщават за леки странични ефекти, които могат да включват:

 • Оригване или метеоризъм (газове)
 • Подуване на корема
 • Диария
 • Запек
 • Гадене и повръщане
 • Болка в корема
 • Разстроен стомах или киселини
 • Стомашен грип
 • Умора 
 • Главоболие
 • замаяност

В много случаи тези леки странични ефекти са временни и могат лесно да се управляват. Въпреки това, ако получите продължителни или тежки нежелани реакции, които причиняват дискомфорт или безпокойство, препоръчително е да се консултирате с лекар или фармацевт за допълнителни насоки.

Какви са сериозните нежелани реакции на Wegovy?

Въпреки че са необичайни, има съобщения за сериозни нежелани реакции, свързани с Wegovy, включително:

 • Бъбречни проблеми, като бъбречна недостатъчност
 • Проблеми с жлъчния мехур, като камъни в жлъчката
 • Ниска кръвна захар
 • Висок пулс
 • Панкреатит (подуване на панкреаса)
 • Риск от рак на щитовидната жлеза
 • Алергична реакция

Ако получите някакви сериозни нежелани реакции, докато използвате Wegovy, важно е незабавно да се свържете с лекар. Ако нежеланите реакции изглеждат животозастрашаващи или ако смятате, че имате спешна медицинска помощ, моля, незабавно се обадете на Бърза помощ.

Често задавани въпроси относно използването на Wegovy

Ето отговорите на някои често задавани въпроси относно лекарството одобрено за отслабване Wegovy.

Дали Wegovy е най-доброто лекарство за отслабване? Как се сравнява с други лекарства, използвани за отслабване?

Wegovy е лекарство, предписано за дългосрочно регулиране на теглото. Подобни лекарства, използвани за тази цел, включват Saxenda (лираглутид), Qsymia (фентермин/топирамат) и Contrave (налтрексон/бупропион).

Saxenda и Wegovy принадлежат към една и съща група лекарства, известни като агонисти на глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) рецептор. Тези лекарства действат като намаляват апетита и увеличават усещането за ситост след хранене. Те се прилагат чрез инжекции, като Saxenda изисква инжекция веднъж дневно, а Wegovy изисква инжекция веднъж седмично.

Qsymia се предлага под формата на капсули, докато Contrave е под формата на хапчета за отслабване. И двете се приемат през устата веднъж дневно. Тези лекарства имат различен механизъм на действие в сравнение с Wegovy и Saxenda. Те работят, като засягат различни пътища за съобщения в мозъка, за да намалят апетита и желанието за храна.

Въпреки че Wegovy не е непременно „по-добър“ от други лекарства за отслабване, той може да доведе до по-голяма загуба на тегло за повечето хора, според последните насоки на Американската гастроентерологична асоциация. Това обаче може да не е така за хората с диабет тип 2, тъй като проучванията показват, че Wegovy е по-малко ефективен от Ozempic за насърчаване на загуба на тегло при хора с диабет.

Важно е да се отбележи, че Wegovy може да не е подходящ за всички. Вашият лекар може да предостави повече информация за това как Wegovy се сравнява с други възможности за лечение и да ви помогне да определите най-добрия избор за вас.

Колко бързо отслабвате с Wegovy?

Wegovy е лекарство, което насърчава постепенната загуба на тегло с течение на времето. Често се наблюдава загуба на тегло в първите седмици от лечението и този прогрес обикновено продължава през следващите месеци.

За повече информация относно специфичните резултати и очаквания от Вашето лечение с Wegovy се препоръчва да се консултирате с лекар. Те могат да предоставят персонализирани насоки и да отговорят на всички въпроси или притеснения, които може да имате.

Трябва ли да приемам дългосрочно Wegovy?

Wegovy е предназначен за дългосрочна употреба за подпомагане на регулирането на теглото. Трябва да бъде включен в цялостен план, който включва поддържане на диета с намалено съдържание на калории и извършване на редовни упражнения.

Ако имате някакви въпроси или несигурност относно дългосрочната употреба на Wegovy, препоръчително е да ги обсъдите с лекар. Те могат да ви предоставят необходимата информация и насоки, специфични за вашата ситуация.

Кога се предписва Wegovy?

Wegovy се предписва на лица, които желаят да отслабнат и отговарят на определени критерии. Може да се използва в следните случаи:

 • Възрастни с индекс на телесна маса (ИТМ) 30 или по-висок, което се определя като затлъстяване.
 • Възрастни с ИТМ 27 или по-висок, което се определя като наднормено тегло, които също имат здравословно състояние, свързано с теглото, като диабет тип 2, високо кръвно налягане или висок холестерол.
 • Деца на възраст 12 и повече години с ИТМ в 95-ия персентил или по-висок за тяхната възраст и пол, което се определя като затлъстяване.

Wegovy играе роля в загубата на тегло и дългосрочното управление на теглото. Използва се като част от цялостен план за управление на теглото, който включва нискокалорична диета и редовни упражнения.

Ако имате някакви въпроси относно пригодността на Wegovy за вашата ситуация, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Моля, имайте предвид, че безопасността и ефективността на комбинирането на Wegovy с други лекарства за отслабване не са известни. Не трябва да се използва едновременно с лекарства от същата лекарствена група, като лираглутид (Saxenda, Victoza) и семаглутид (Ozempic, Rybelsus).

Как работи Wegovy?

Wegovy подпомага загубата на тегло и дългосрочното управление на теглото при определени възрастни и деца на 12 и повече години.

Механизмът на Wegovy включва потискане на апетита и забавяне на преминаването на храната от стомаха към червата, което води до усещане за ситост след хранене. Тези ефекти допринасят за намаляване на приема на калории, което в крайна сметка води до загуба на тегло с течение на времето.

Wegovy функционира, като имитира функцията на хормон, наречен глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), присъстващ в тялото. Този хормон играе роля в регулирането на апетита и нивата на кръвната захар.

Колко ефективен е Wegovy?

Проучванията показват ефективността на Wegovy като лечение за отслабване. По-голямата част от хората, които са използвали Wegovy в тези проучвания, са постигнали загуба на тегло от поне 5 процента от телесното си тегло за период от 68 седмици. Освен това почти половината от хората, използващи Wegovy, са имали загуба на тегло от поне 15 процента от телесното си тегло през този период от време.

Как се използва Wegovy?

Wegovy се предлага като течен разтвор в инжекционна писалка за еднократна употреба. Инжектира се под кожата.

Каква е обичайната дозировка за Wegovy?

Типичният режим на дозиране на Wegovy при възрастни и деца на 12 и повече години е както следва:

 • Седмици 1 до 4: Инжектиране веднъж седмично от 0,25 милиграма
 • Седмици 5 до 8: Инжекция от 0,5 мг веднъж седмично
 • Седмици 9 до 12: Веднъж седмично инжектиране на 1 мг
 • Седмици 13 до 16: Инжекция от 1,7 мг веднъж седмично
 • Седмици 17 нататък: Инжекция от 2,4 мг веднъж седмично

Wegovy се предлага в различни писалки за инжектиране, всяка от които съдържа специфичната дозировка, спомената по-горе.

Как да използвате Wegovy?

За да приложите Wegovy, ще използвате писалката за инжектиране, за да инжектирате лекарството под кожата си. Препоръчителните места за инжектиране включват предната част на бедрото или корема (поддържайки разстояние от поне 5 сантиметра от пъпа). Алтернативно, ако е необходимо, болногледач или член на семейството може да приложи инжекциите в горната част на ръката ви.

Вашият лекар ще Ви даде правилни насоки относно използването на инжекционната писалка Wegovy и можете също да се обърнете към инструкциите, налични на уебсайта на Wegovy.

Колко често трябва да използвам Wegovy?

Трябва да инжектирате Wegovy веднъж седмично, в един и същи ден всяка седмица. Можете да инжектирате лекарството по всяко време на деня.

Какво трябва да знам, преди да използвам Wegovy?

Има важни съображения, които трябва да знаете, преди да използвате Wegovy. Лекарството може да не е подходящо за хора със специфични медицински състояния или други фактори, свързани със здравето. По-долу са дадени някои примери за тези условия и фактори, които трябва да имате предвид.

Риск от рак на щитовидната жлеза

За това лекарство има предупреждение, издадено от FDA, за да информира лекарите и пациентите за потенциални опасни ефекти.

Проучванията при животни предполагат възможен повишен риск от рак на щитовидната жлеза, свързан с употребата на Wegovy.

Важно е да се отбележи, че проучванията върху животни не винаги точно предсказват резултатите при хора. Точното въздействие на Wegovy върху риска от рак на щитовидната жлеза при хората остава несигурно.

Поради потенциалния риск Вашият лекар няма да Ви предпише Wegovy, ако Вие или член на семейството имате анамнеза за медуларен карцином на щитовидната жлеза (вид рак на щитовидната жлеза) или ако имате наследствено заболяване, наречено синдром на множествена ендокринна неоплазия тип 2 (MEN 2), което може да повиши риска от рак на щитовидната жлеза.

Докато използвате Wegovy, незабавно се свържете с лекар, ако почувствате симптоми като дрезгав глас, затруднено преглъщане или дишане или наличие на бучка във врата. Това може да са признаци на рак на щитовидната жлеза. Вашият лекар също ще Ви наблюдава за всякакви индикации за рак на щитовидната жлеза по време на лечението.

За какви други предупреждения трябва да знам?

Освен горното предупреждение, има допълнителни предпазни мерки и предупреждения, свързани с Wegovy. Ако някое от следните медицински състояния или здравословни фактори се отнасят за Вас, важно е да ги обсъдите с лекар, преди да започнете да използвате Wegovy за отслабване:

 • Ако имате диабет тип 2
 • Ако имате анамнеза за диабетна ретинопатия
 • Ако имате проблеми с бъбреците
 • Ако имате анамнеза за панкреатит
 • Ако сте бременна или планирате да забременеете
 • Ако кърмите или планирате да кърмите
 • Ако преди това сте имали алергична реакция към Wegovy или някоя от съставките му
 • Ако някога сте имали мисли за самоубийство или сте имали суицидно поведение

Какви трябва да бъдат моите стъпки?

Обсъждането на употребата на Wegovy за отслабване с лекар е от съществено значение за определяне на неговата пригодност за Вас. Ето някои примерни въпроси, които можете да зададете на Вашия лекар:

 • Ако имам диабет тип 2, дали Wegovy е подходящият избор за мен или трябва да обмисля други форми на семаглутид като Victoza или Rybelsus, които специално лекуват диабет?
 • Мога ли да използвам Wegovy, ако моят индекс на телесна маса (ИТМ) е по-нисък от 27?
 • Може ли Wegovy да бъде полезен, ако страдам от преяждане?
 • Използването на Wegovy увеличава ли риска от развитие на хранително разстройство?

За повече информация относно различни здравословни състояния и съвети за подобряване на благосъстоянието ви можете да се абонирате за бюлетините на Spiritell.

Отказ от отговорност: Въпреки че Spiritell се стреми да предоставя точна, изчерпателна и актуална информация, тази статия не трябва да замества опита и знанията на лицензиран медицински специалист. Винаги е препоръчително да се консултирате с лекар или друг квалифициран медицински специалист, преди да започнете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, предоставена тук, подлежи на промяна и може да не обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за определено лекарство не предполага неговата безопасност, ефективност или пригодност за всички пациенти или специфични употреби.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: