11 Популярни Хапчета за Отслабване

хапчета за отслабване

Лекарствата и хапчета за отслабване, включително агонисти на GLP-1 (като Семаглутид) и Орлистат, е по-вероятно да бъдат ефективни за отслабване, отколкото много опции без рецепта.

Налични са множество възможности за подпомагане на загубата на тегло, като хапчета, лекарства и естествени добавки, като някои опции са по-популярни от други.

Отслабването може да бъде трудно и много хора се обръщат към хапчета за отслабване като начин за бързо отслабване.

реклама

Тези опции обикновено функционират чрез един или повече от следните механизми:

  • намаляване на апетита
  • увеличаване на чувството за ситост
  • намаляване на усвояването на хранителни вещества (особено на мазнини)
  • увеличаване на изгарянето на мазнини и разхода на калории

Има разнообразие от възможности за избор, включително добавки без рецепта и лекарства с рецепта.

Въпреки че някои хапчета за отслабване са показали ефективност, те също идват с потенциални рискове и странични ефекти.

В тази статия ще разгледаме различните лекарства и добавки за отслабване, както и предимствата и недостатъците от използването на хапчета за отслабване като част от вашия хранителен план.

Какви лекарства за отслабване са одобрени?

Някои опции са по-популярни от други, включително определени хапчета, лекарства и естествени добавки.

Примерите за тези лекарства и добавки са: ( 1 )

Препоръчително е тези лекарства да се комбинират с добре балансирана диета за отслабване, тъй като е малко вероятно те да бъдат успешно дългосрочно средство за лечение на затлъстяване и могат да доведат до възстановяване на теглото с течение на времето.

Освен това тези лекарства имат няколко потенциални неблагоприятни ефекти, някои от които могат да бъдат тежки.

1. Орлистат

Орлистат е хапче за отслабване, което действа чрез инхибиране на определени ензими, които разграждат мазнините в храносмилателната система, като по този начин намалява броя на калориите, които се абсорбират. ( 2 )

Според проучване от 2011 година, включващо 80 затлъстели индивида, тези, които са приемали орлистат, са загубили средно 4,65 килограма след 6 месеца, като същевременно са имали значително намаление на индекса на телесна маса (ИТМ), коремните мазнини и нивата на общия и LDL (лошия) холестерол. ( 3 )

Въпреки това, Орлистат често причинява храносмилателни проблеми като редки или мазни изпражнения, газове и чести движения на червата. Може също така да доведе до дефицит на хранителни вещества, особено на мастноразтворимите витамини A, D, E или K. ( 4 )

2. Фентермин/топирамат (Qsymia)

Това лекарство действа чрез комбиниране на фентермин, стимулант на централната нервна система и потискащ апетита, с топирамат, антиконвулсант, който намалява апетита и насърчава ситостта, за да помогне при загуба на тегло. ( 5 )

Проучванията показват, че фентермин/топирамат може да доведе до средна загуба на тегло от 7,7 килограма и значително да намали мазнините в корема, кръвното налягане, кръвната захар и нивата на холестерола. ( 6 )

Друго проучване, сравняващо ефективността на различни лекарства за отслабване, установи, че хората с наднормено тегло или затлъстяване, които са приемали фентермин/топирамат, са загубили средно 8,8 килограма за една година. ( 7 )

Честите нежелани реакции на това лекарство включват сухота в устата, запек и парестезия, което е усещане за иглички.

3. Налтрексон/бупропион (Contrave)

Начинът, по който налтрексон/бупропион води до загуба на тегло, не е напълно разбран, но се смята, че действа чрез насочване към определени части на мозъка, за да намали приема на храна, да засили метаболизма и да засили чувството за ситост. ( 8 )

Проучванията показват, че налтрексон/бупропион може да доведе до значителна загуба на тегло в сравнение с плацебо. Според преглед на четири проучвания, участниците са загубили средно 5-9 кг за една година. ( 9 )

Друг преглед съобщава, че лекарството може да бъде ефективно и за поддържане на дългосрочна загуба на тегло. ( 10 )

Въпреки това, налтрексон/бупропион може да доведе до странични ефекти като гадене, запек, главоболие, повръщане, замаяност и безсъние. Може също да повиши сърдечната честота и кръвното налягане.

4. GLP-1 агонисти

FDA одобри два агониста на GLP-1, лираглутид (Saxenda) и семаглутид (Wegovy), за отслабване. И двете лекарства се прилагат чрез инжекция, като лираглутидът изисква ежедневни инжекции, а семаглутидът трябва да се инжектира само веднъж седмично. ( 11 ) ( 12 )

Докато някои GLP-1 агонисти не са одобрени, като лекарстов за отслабване, те могат да бъдат предписани не по предназначение за тази цел, въпреки че са предназначени за лечение на диабет тип 2: ( 13 )

  • семаглутид (Оземпик или Rybelsus)
  • дулаглутид (Trulicity)
  • лираглутид (Victoza)
  • екзенатид (Byetta)
  • екзенатид с удължено освобождаване (Bydureon BCise)
  • тирзепатид (Mounjaro)

За да се обясни как работят агонистите на GLP-1, те функционират, като забавят процеса на изпразване на стомаха, повишават усещането за ситост и намаляват глюкагона, хормон, който регулира апетита. ( 14 )

Различни проучвания показват, че тези лекарства могат да бъдат ефективни при управление на загуба на тегло.

Например, 68-седмично проучване, включващо 1961 възрастни, установи, че комбинираната употреба на семаглутид и промени в начина на живот води до почти 15% намаление на телесното тегло. ( 15 )

В друго проучване хората, приемащи лираглутид, са загубили средно 7,8 кг в рамките на 6 месеца. ( 16 )

Въпреки това, има някои често срещани нежелани реакции като гадене, повръщане, диария, замаяност, главоболие, ускорен пулс, инфекции и лошо храносмилане.

5. Сетмеланотид (Imcivree)

За лечение на затлъстяване, причинено от специфични генетични мутации, Setmelanotide, продаван под марката Imcivree, е лекарство, което принадлежи към класа меланокортин 4 (MC4) рецепторни агонисти. ( 17 )

За намаляване на затлъстяването се използва Setmelanotide (Imcivree), който е рецепторен агонист на меланокортин 4 (MC4), който е насочен към хора със специфични генетични мутации. Затлъстяването може да възникне, когато няма достатъчно активиране на MC4 рецептора в мозъка. Това лекарство насърчава загубата на тегло чрез увеличаване на активирането на рецепторите, което води до намаляване на глада, намален прием на калории и забързване на метаболизма. ( 18 )

В проучване на 21 участници около 62% от тях са имали поне 10% загуба на тегло след 1 година. Те също така съобщават за намаляване на глада и не са докладвани сериозни неблагоприятни ефекти.  ( 19 )

Друго проучване, включващо деца, юноши и възрастни, показва, че setmelanotide значително подобрява качеството им на живот още 5 седмици след началото на лечението. ( 20 )

Някои често срещани нежелани реакции на setmelanotide включват реакции на мястото на инжектиране, хиперпигментация, гадене, главоболие, диария и болки в стомаха или гърба. Умората, повръщането и депресията също са потенциални странични ефекти.

6. Средства за потискане на апетита

Тези лекарства действат чрез промяна на нивата на специфични невротрансмитери в мозъка, за да намалят апетита и да довдат до отслабване. ( 21 )

В проучване с 3411 индивида е установено, че фентерминът е най-ефективното лекарство за отслабване, като участниците са загубили средно 3,75 кг за 12 седмици. ( 22 )

Друго проучване от 2015 година, включващо 156 души със затлъстяване, показва, че диетилпропионът води до средна загуба на тегло от 4,9 кг след 3 месеца и 7,7 кг след 6 месеца. ( 23 )

Имайте предвид обаче, че тези лекарства са предназначени само за краткосрочна употреба, тъй като може да развиете толерантност след няколко седмици, което ги кара да бъдат по-малко ефективни.

Честите нежелани реакции могат да включват гадене, повръщане, диария и стомашни спазми. ( 24 ) ( 25 ) ( 26 ) ( 27 )

7. Hydroxycut

Hydroxycut е добавка за отслабване, която съдържа няколко компонента, като кофеин и растителни екстракти като екстракт от зелено кафе, за които се твърди, че помагат за отслабване.

Проучванията установяват, че екстрактът от зелено кафе, ключова съставка в Hydroxycut, води до средна загуба на тегло от около 2,47 кг в сравнение с плацебо, въз основа на мета-анализ на пет клинични проучвания, проведени през 2011 г.  ( 28 )

Въпреки това, ако сте чувствителни към кофеин, приемането на Hydroxycut може да доведе до нежелани реакции като тревожност, нервност, треперене, главоболие, замаяност и дехидратация. ( 29 )

8. Орлистат (Alli)

Начинът, по който действа това хапче за отслабване, е като предотвратява разграждането на мазнините в червата, което води до по-малко калории, консумирани от мазнини.

Според мета-анализ на проучвания от 2021 година, когато се приема с промени в начина на живот в продължение на 12 месеца, орлистат води до 2,9% по-голяма загуба на тегло в сравнение с плацебо групата. ( 30 )

Доказано е, че орлистат леко намалява кръвното налягане и когато се използва в комбинация с промени в начина на живот, може да намали риска от развитие на диабет тип 2.  ( 31 ) ( 32 )

Орлистат има много храносмилателни странични ефекти, включително мазни и редки изпражнения, метеоризъм и чести движения на червата, които трудно се контролират. Може също така да причини дефицит на мастноразтворими витамини, включително витамини A, D, E и K.

9. Глюкоманан

Глюкомананът е вещество, което набъбва, когато абсорбира вода и образува гелообразно вещество в червата. Насърчава чувството за ситост, което ви кара да консумирате по-малко калории. ( 33 )

Клинично изпитване, проведено през 2015 година, съобщава, че непрекъснатият прием на добавки с глюкоманан в продължение на 60 дни води до намаляване на телесното тегло сред участниците с наднормено тегло. Въпреки това, добавката показва ефективност само ако се приема последователно. ( 34 )

Приемът на глюкоманан може да доведе до странични ефекти като подуване на корема, метеоризъм и меки изпражнения. Освен това, може да попречи на усвояването на някои перорални лекарства, ако се приемат по едно и също време.

10. Конюгирана линолова киселина (CLA)

CLA, която естествено присъства в някои богати на мазнини животински храни като масло и сирене, се счита за „по-здравословен“ вид трансмазнини.

Механизмът му на действие включва намаляване на апетита, засилване на метаболизма и насърчаване на разграждането на телесните мазнини. ( 35 ) ( 36 )

Проучванията показват, че приемането на 3000 мг CLA хапчета за отслабване на ден в продължение на 3 месеца може да доведе до значително намаляване на масата и процента на телесните мазнини. ( 37 )

Въпреки това, загубата на тегло, свързана с CLA, може да не е клинично значима. Също така CLA може да причини странични ефекти на храносмилането, а продължителната употреба може да увеличи риска от затлъстяване на черния дроб, инсулинова резистентност и възпаление.

11. Форсколин

Форсколинът е хапче за отслабване във формата на капсула, която е екстракт от растение от семейството на ментата, за което се смята, че е ефективен за отслабване.

Форсколинът има потенциала да повиши нивата на cAMP, съединение, намиращо се в клетките, което може да стимулира изгарянето на мазнини. ( 38 )

Проучване, проведено през 2012 година върху 30 мъже с наднормено тегло или затлъстяване, показа, че форсколина може да намали телесните мазнини и да увеличи мускулната маса, но по-ранно проучване върху 23 жени с наднормено тегло не показа никакви ефекти. ( 39 ) ( 40 )

Необходими са допълнителни скорошни и надеждни изследвания, за да се оцени потенциалната ефикасност на форсколина. Профилът на безопасност на добавката и рискът от странични ефекти остават до голяма степен неизвестни поради ограничените налични данни.

Хапчета за отслабване от естествени добавки

Някои хора предпочитат да използват билкови хапчета за отслабване. Ето някои от тях:

Добавки за отслабване Действие Странични ефекти
Екстракт от гарциния камбоджа Проучванията, проведени върху животни, показват, че гарциния камбоджа може да попречи на ензима, произвеждащ мазнини в тялото и да повиши нивата на серотонин, което потенциално може да намали апетита. ( 41 ) ( 42 ) Употребата на добавки за отслабване, които съдържат гарциния камбоджа, е свързана с остра чернодробна недостатъчност или увреждане на черния дроб.  ( 43 ) ( 44 ) ( 45 )
Кофеин Изгаряте повече калории чрез повишено разграждане на мазнини и чрез процес на производство на телесна топлина, наречен термогенеза. ( 47 )
Екстракт от зелено кафе на зърна Кофеинът има потенциал да засили изгарянето на мазнини, докато хлорогеновата киселина може да попречи на разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт. Страничните ефекти са подобни на кофеина, а съдържанието на хлорогенна киселина в тях може да доведе до диария. Някои хора могат да развият алергична реакция. ( 46 )
Кофеин Изгаряте повече калории чрез повишено разграждане на мазнини и чрез процес на производство на телесна топлина, наречен термогенеза. ( 47 ) Високите количества кофеин могат да причинят безпокойство, безсъние, нервност, раздразнителност, гадене, диария и други симптоми. Пристрастяване и нарушен сън.  ( 48 )
Малинови кетони Установено е, че малиновите кетони стимулират разграждането на мазнините и повишават нивата на адипонектин, хормон, който е свързан със загубата на тегло.  ( 49 ) При проучвания върху животни високите дози също са свързани с повишени нива на кръвната захар и чернодробна дисфункция. ( 50 )
Екстракт от зелен чай Смята се, че екстрактът от зелен чай инхибира ензими като панкреатична липаза, което, когато се комбинира с намалено усвояване на мазнини, може да бъде ефективен подход за справяне със затлъстяването. ( 51 ) Съдържа малко кофеин и може да причини симптоми при хора, които са чувствителни към кофеин.
Екстракт от горчив портокал Въпреки че е по-малко мощен от ефедрина, екстракта от горчив портокал (синефрин) действа чрез сравними механизми и има потенциала да потиска апетита и да засилва изгарянето на мазнини.  ( 79 ) ( 80 ) Подобно на ефедрина, синефринът може да има сериозни странични ефекти, свързани със сърцето. Може също така да има висок риск от зависимост.

Табл. 1 (билкови хапчета за отслабване)

Плюсове от използването на хапчета за отслабване

най мощните хапчета за отслабване

Едно от основните предимства на използването на хапчета за отслабване е, че те могат да ви помогнат да отслабнете по-бързо и лесно, отколкото бихте направили само чрез диета и упражнения.

Много хапчета за отслабване с бърз ефект действат, като потискат апетита или повишават метаболизма, което може да доведе до намаляване на приема на калории и увеличаване на изгарянето на калории. Това може да доведе до значителна загуба на тегло за кратък период от време.

Друго предимство на използването на хапчета за отслабване е, че те могат да бъдат удобни и лесни за употреба. За разлика от традиционните методи за отслабване като диета и упражнения, които изискват значително време и усилия, хапчетата за отслабване могат да се приемат бързо и лесно, което ги прави популярен избор за хора, които нямат време или на които им е трудно да се придържат към традиционния план за отслабване.

И накрая, някои хапчета за отслабване могат също така да осигурят допълнителни ползи за здравето извън загубата на тегло. Например, някои добавки за отслабване съдържат съставки, които могат да подобрят здравето на сърцето, да намалят нивата на холестерола и възпалението в тялото.

Минуси от употребата на хапчета за отслабване

Докато хапчетата за отслабване могат да бъдат ефективни, те също идват с потенциални рискове и странични ефекти.

Едно от основните опасения при хапчетата за отслабване е, че могат да предизвикат пристрастяване, водещо до зависимост и злоупотреба. Някои хапчета за отслабване съдържат съставки като кофеин, който може да предизвика чувство на еуфория и енергичност, което може да доведе до пристрастяване и навик.

Друг проблем с хапчетата за отслабване е, че те могат да имат сериозни странични ефекти, включително сърцебиене и високо кръвно налягане. Тези рискове са особено високи при лекарствата за отслабване с рецепта, които често са по-мощни и целенасочени от добавките без рецепта.

И накрая, някои хапчета за отслабване могат да взаимодействат с други лекарства или медицински състояния, което води до потенциално опасни усложнения.

Важно е да обсъдите всички хапчета за отслабване, които обмисляте да приемате, с лекар, за да сте сигурни, че са безопасни и подходящи за вас.

Алтернативи на хапчетата за отслабване – упражнения и избор на здравословен начин на живот

Алтернативи на хапчетата за отслабване

Докато хапчетата за отслабване могат да бъдат ефективни за отслабване, те не са единственият вариант. Всъщност упражненията и изборът на здравословен начин на живот често са най-ефективният и устойчив начин за отслабване в дълогосрочен план.

Редовните упражнения, включително кардио и силови тренировки, могат да ви помогнат да изгорите калории, да изградите мускули и да подобрите метаболизма си. Освен това здравословното хранене, богато на цели храни, може да ви помогне да поддържате здравословно тегло и да подобрите цялостното здраве.

Други избори за здравословен начин на живот, които могат да подпомогнат загубата на тегло, включват достатъчно сън, намаляване на стреса и избягване на тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол.

Често задавани въпроси

Колко ефективни са лекарствата за отслабване?
Лекарствата и добавките за отслабване могат да варират по ефективност. Доказано е, че някои лекарства, отпускани с рецепта, причиняват значителна загуба на тегло.

Проучванията обаче са ограничени по отношение на ефективността на много добавки без рецепта, а някои проучвания дори са установили, че някои продукти – като синефрин и форсколин – е малко вероятно да окажат значително влияние върху телесното тегло.

Как действат хапчетата за отслабване?
Те увеличават усещането за ситост, засилват метаболизма, разграждат мазнините и ги използват като източник на гориво. Хапчетата за отслабване обаче действат по-ефективно, когато се комбинират със здравословно хранене и редовни упражнения.

Кои са най добрите хапчета за отслабване?
Най-доброто хапче за отслабване за вас зависи от вашите цели за отслабване, здравословно състояние и лични предпочитания. Лекарствата, като GLP-1 агонисти, се подкрепят от задълбочени проучвания и е по-вероятно да бъдат ефективни, но те могат да бъдат свързани с неблагоприятни странични ефекти.

Имайте предвид, че независимо коя добавка или лекарство изберете, важно е да следвате добре закръглена диета и здравословен начин на живот. В допълнение към максимизирането на вашите потенциални резултати, това може да увеличи вероятността за поддържане на загуба на тегло в дългосрочен план.

Кое е най-ефикасното хапче за отслабване?
Фентерминът е едно от най-ефективните хапчета за отслабване. Въпреки това, това лекарство е доказано само за краткотрайна употреба. GLP-1 агонистите лираглутид (Saxenda) и семаглутид (Wegovy) също са одобрени за отслабване и са показали, че са особено ефективни. Те се считат за безопасни за дългосрочна употреба.

Но имайте предвид, че индивидуалните резултати могат да варират в зависимост от много фактори, включително вашата диета, здравословно състояние и ниво на активност.

Заключение

Предлагат се много лекарства и добавки за отслабване, включително опции с рецепта и без рецепта. Като цяло, лекарствата с рецепта имат по-силни доказателства в подкрепа на тяхната ефективност.

Хапчетата за отслабване могат да бъдат мощен инструмент за отслабване, но също така идват с потенциални рискове и странични ефекти. Преди да обмислите приема на хапчета за отслабване, важно е да обсъдите вашите възможности с вашия лекар или доставчик на здравни услуги, за да определите дали те са безопасни и подходящи за вас.

Освен това е важно да запомните, че хапчетата за отслабване не са магическо решение за отслабване. За да постигнете трайни резултати, е важно да изберете здравословен начин на живот, включително редовни упражнения и балансирана диета.

Като комбинирате хапчета за отслабване с тези избори за здравословен начин на живот, можете да постигнете целите си за отслабване и да поддържате здравословно тегло за цял живот.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: