Картофена диета: Помага ли за отслабване?

картофена диета

Картофена диета – или диета с консумация само на картофи – е краткосрочна диета, която обещава бързо отслабване.

Съществуват различни вариации на интересната диета с картофи, но основната версия твърди, че ви помага да свалите до 0,45 кг на ден, като не ядете нищо друго, освен картофи, разбира се.

Добре известно е, че картофите са чудесен източник на хранителни вещества, но може би се чудите дали консумацията им може да ви помогне да отслабнете?

реклама

В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите на картофената диета и дали тя може да ви помогне да отслабнете.

Какво представлява уникалната диета с картофи?

Популярната  диета с картофи твърди, че ви помага да губите до 0,45 кг на ден, като не ядете нищо друго освен картофи в продължение на три до пет дни.

Този диетичен план датира от 1849 година, но отново стана популярна от Тим ​​Стийл, който публикува „Potato Hack: Weight Loss Simplified“ през 2016 г.

В книгата си Стийл описва картофите, като „най-доброто хапче за отслабване, изобретявано някога“. Той твърди, че те укрепват имунната ви система, подобряват здравето на червата и осигуряват много хранителни вещества, за да ви поддържат енергични, докато отслабвате.

Въпреки че мнозина твърдят, че диетата им е помогнала да загубят значително тегло, никакви научни изследвания не подкрепят тези твърдения.

План за картофена диета: Как да я следвате?

Правилата са прости. Можете да използвате сол в малки количества за да ги овкусите. Те могат да бъдат сварени, изпечени или намачкани на пюре – стига да не са пържени или чипс.

Картофената диета продължава от три до пет дни и ви позволява да ядете само и единствено картофи. Това може да ви помогне да отслабнете, но е изключително ограничително, липсват определени хранителни вещества и може да доведе до нездравословно хранене.

Правила за диета с картофи

Картофената диета идва с доста малко инструкции:

 • Яжте само обикновени, варени картофи в продължение на три до пет дни.
 • Количеството картофи, които трябва да ядете всеки ден, е от 0,9 до 2,3 килограма.
 • Имайте предвид, че сладките картофи не са включени във вашата картофена диета.
 • Солта се допуска, ако е абсолютно необходимо, но се опитайте да я избягвате.
 • Пийте само вода, билков чай или черно кафе. Всичко друго се забранява.
 • Не се препоръчват тежки упражнения във фитнеса. Придържайте към леки до средно-леки упражнения и разходки.
 • Приемайте обичайните си лекарства според указанията на вашия лекар, но се въздържайте от употребата на каквито и да било хранителни добавки без рецепта.

Имайте предвид обаче, че в различните модели на диетата с картофи има и различни правила.

Например сладките картофи са разрешени в Spud Fit Challenge – популярен вариант на диетата, създаден от Андрю Тейлър. В нея са разрешени минимални количества билки, подправки и някои масла.

Ще ви помогне ли да отслабнете?

Не са налични проучвания върху въпросната картофена диета, но тя може да ви помогне да отслабнете, просто защото е много нискокалорично.

Така е защото диетите, които ограничават калориите, водят до загуба на тегло. ( 1  2 )

Въпреки че приема на 0,9–2,3 кг картофи всеки ден изглежда твърде много, то в това количество има само 530–1 300 калории – много по-малко от нормалния дневен прием на възрастен човек. ( 3 )

Популярната картофена диета обещава бърз отслабване. Но то е съпътствано от загуба на мускулна маса – особено когато калориите са драстично намалени.

Едно проучване твърди, че 18% от загубеното тегло от участниците в много нискокалорична диета само с 500 калории на ден е от чистата мускулна маса. ( 4 )

Други плюсове

Въпреки че има много причини да критикуваме диетата с картофи, тя има някои потенциални ползи:

 • Картофите са много питателни. Картофите са отличен източник на много основни витамини и минерали, като витамин С, калий, фолат и желязо. ( 5 )
 • Не е сложна. Макар и ограничителна, картофената диета е доста лесна за разбиране. Просто яжте обикновени картофи в продължение на три до пет дни.
 • Достъпно е. Картофите са една от най-евтините налични храни, което прави тази диета относително евтина.
 • Има високо съдържание на фибри. Проучванията показват, че диетите съдържащи храни богати на фибри насърчават здравето на червата и могат да играят роля в предотвратяването на затлъстяването, сърдечните заболявания и диабет тип 2. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 ) ( 9 )

Въпреки тези ползи, картофите не осигуряват всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Например в картофите липсват витамин B12, калций и цинк – всички те са от съществено значение за здравето.

Недостатъци

Тази диета може би е една от най-рестриктивните.

Това я прави много трудна за следване. Още по-притеснително е, че този тип строга диета може да ви накара да развиете нездравословна връзка с храната.

Всъщност ограничителната диета е форма на нарушено хранене, което води до друго нездравословно поведение, като преяждане. ( 10 ) ( 11 ) ( 12 )

Липсват протеини, мазнини и други основни хранителни вещества

Картофите несъмнено могат да бъдат хранителна съставка на цялостната балансирана диета. Те обаче просто не могат да задоволят всичките ви нужди от хранителни вещества.

Липсват им две основни хранителни вещества – протеини и мазнини. Един средно голям картоф осигурява само 4 грама протеин и практически никакви мазнини.

Може да загубите мускулна маса

Модерните диети като картофената са популярни, защото обещават бърза загуба на тегло. Загубата на мускули обаче обикновено придружава загубата на мазнини по време на диета – особено когато калориите са драстично намалени.

Например, едно проучване установи, че 18% от теглото, загубено от участници на много нискокалорична диета със само 500 калории на ден, е от чиста телесна маса. ( 13 )

Вероятно ще си върнете теглото

Когато спазвате много нискокалорична диета – като диета с картофи – тялото ви може да се адаптира, като забави метаболизма си и изгаря по-малко калории. ( 14 )

Проучванията показват, че това забавяне може да продължи в продължение на много години – дори дълго след края на диета с ограничен прием на калории. ( 15 )

Храни за ядене

Картофената диета позволява само картофи като основен източник на храна, но те могат да бъдат приготвени по различни начини, като например:

 • Печени картофи
 • Варени картофи
 • Картофи на пара
 • Сурови картофи
 • Печено на фурна пюре без масло
 • Домашни пържени картофи на фурна без масло

В основния вариант на диетата солта е единствената разрешена подправка. Някои варианти обаче позволяват използването на подправки и обезмаслени подправки.

В някои случаи хората могат да включат пилешки или зеленчуков бульон, за да направят картофено пюре или да изберат обикновено картофено пюре.

Що се отнася до напитките, препоръчително е да се спрете на вода, обикновен чай и черно кафе.

 

Храни, които трябва да се избягват

Списъкът с храни, които трябва да се избягват при диета с картофи, е безкраен, тъй като тя ограничава всичко освен картофите.

Някои видове картофи също трябва да се избягват – особено всичко, което е пържено в масло или прекалено обработено. Ето примери за картофени храни и продукти, които трябва да избягвате:

 • сладки картофи
 • ямс
 • пържени картофки
 • картофен чипс

Освен ако не участвате в Spud Fit Challenge или друга по-мека вариация на диетата, разрешени са само обикновени бели картофи.

План

Вижте примерено меню за три дни на диета с картофи:

Ден 1

 • Закуска: 2 печени картофа + чаша кафе без захар и мляко
 • Обяд: Картофено пюре от 3 варени картофа
 • Следобедна закуска: 1 картоф с малко сол
 • Вечеря: 3 картофа на фурна, без масло, с малко сол

Ден 2

 • Закуска: 2 варени картофа с чаша черно кафе
 • Обяд: 3 картофи на пара, подправени с щипка сол
 • Следобедна закуска: 2 варени картофа, поднесени студени
 • Вечеря: 3 броя печени картофа
 • Закуска: печени картофи с чаша обикновен чай
 • Преди обяд: 3 варени картофа, поднесени студени
 • Обяд: 4 картофа на фурна
 • Следобедна закуска: 3 варени картофа, поднесени студени
 • Вечеря: 3 картофа на пара със сол

Това примерно меню използва 9–15 средно големи картофа на ден. Те могат да се варят, приготвят на пара или да се пекат и осигуряват 780–1 300 калории дневно.

Резултати от картофена диета

Въпреки че не се препоръчва от експертите за дълъг период от време, изглежда, че уникалната диета с картофи работи за кратък период от време. Също така, не се препоръчва спазването и по-дълго от седем дни подред.

Също така, тъй като е изключително рестриктивна, картофената диета може да доведе до загуба на мускули, недостиг на хранителни вещества и възстановяване на загубените килограми с времето.

ЗАключение

Картофената диета включва консумация само на обикновени картофи за период от три до пет дни. Привържениците на тази диета твърдят, че тя може да улесни загубата на тегло, да подобри здравето на червата и да засили имунитета.

Макар че наистина може да доведе до загуба на тегло, важно е да се отбележи, че картофената диета не е проучена задълбочено. Освен това, това е изключително ограничителен хранителен план, който може да не осигури всички необходими хранителни вещества и потенциално може да насърчи нездравословни хранителни навици.

Следователно картофената диета обикновено не се препоръчва като жизнеспособна опция за постигане на здравословна и устойчива загуба на тегло.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: