Скандинавска диета: Какво представлява, ползи за отслабване

скандинавска диета

Изглежда, че всеки ден се измисля нова диета. Има много опции, които привлякоха вниманието ни, като флекситарианска гъвкава диета, диета зоната или точкова диета.

Но ако сте чували за скандинавската диета, може да сте любопитни за какво става въпрос и дали не е просто още една модерна диета.

Северната или скандинавска диета включва храни, които обикновено се консумират от хората в скандинавските страни.

реклама

Проучванията показват, че този режим на хранене може да доведе до отслабване и да подобри здравето ви – поне в краткосрочен план. ( 1  ) ( 2 )

Какво представлява скандинавската диета?

Създадена е през 2004 година от група диетолози, учени и готвачи, за да се справи с нарастващите нива на затлъстяване и неустойчивите земеделски практики в скандинавските страни.

Може да е добър избор от гледна точка на околната среда, тъй като набляга на храни, които са с местен произход и устойчиво отглеждани.

Съдържа по-малко захар и мазнини, но два пъти повече фибри и морски дарове. ( 3 )

Подобна на средиземноморската диета, скандинавската диета се фокусира върху цели храни, които обикновено се срещат в северните региони като Норвегия, Дания и Исландия.

Една разлика обаче е типът масло, което всяка диета използва. Средиземноморската диета се фокусира върху използването на необработен зехтин, докато скандинавската диета рекламира масло от рапица (канола).

Рапичното масло има по-малко наситени мазнини от необработения зехтин и може да се използва при готвене и печене при по-висока температура от зехтина.

Храни за ядене

Скандинавската диета набляга на традиционни, устойчиви и местни храни, със силен акцент върху онези, които се считат за здравословни.

  • За честа консумация: плодове, горски плодове, зеленчуци, бобови растения, картофи, пълнозърнести храни, ядки, семена, ръжен хляб, риба, морски дарове, нискомаслени млечни продукти, билки за отслабване, подправки и масло от рапица.
  • Умерено: дивечово месо, яйца от свободни кокошки, сирене и кисело мляко.

Критиците обаче правилно отбелязват, някои от храните в скандинавската диета не са съществували в скандинавските страни преди векове.

Те включват нискомаслени млечни продукти и масло от рапица, които са модерни храни. Повечето плодове също не растат добре на север – с изключение на ябълките и няколко вида горски плодове.

И все пак скандинавската диета не е предназначена да отразява диетата на скандинавските хора преди стотици години. Вместо това, този хранителен план набляга на здравословни храни, които се доставят на местно ниво в съвременна Скандинавия.

Храни, които трябва да се избягват

Подобно на много диети, скандинавската диета включва шепа храни, които трябва да се избягват или да се консумират рядко.

  • Рядко: Други червени меса, алкохолни напитки.
  • Да се ​​избягват: Храни с добавени захари, преработени меса като бекон, храни с високо съдържание на сол, сушени тестени изделия и подсладени напитки.

Всичко, което има наистина високо съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на захар, е възпалително за тялото.

Помага ли за отслабване?

Няколко проучвания оценяват ефектите от скандинавската диета за отслабване.

В едно проучване при 147 затлъстели хора, инструктирани да не ограничават калориите, тези на скандинавска диета са загубили 4,7 кг, докато тези, които се хранят с типична диета, са загубили само 1,5 кг. 

Въпреки това, в последващо проучване година по-късно, участниците в скандинавската диета са качили по-голямата част от теглото си обратно. ( 4 )

Тези резултати са много типични за дългосрочни проучвания за загуба на тегло. Хората губят тегло в началото, но след това постепенно го връщат за 1-2 години.

Друго 6-седмично проучване подкрепя ефектите за намаляване на теглото на скандинавската диета, тъй като групата на скандинавската диета загуби 4% от телесното си тегло – значително повече от тези на стандартна диета. ( 5 )

Ползи от скандинавската диета

Като се фокусира върху яденето на цели храни като плодове и зеленчуци, скандинавската диета може да повлияе положително на вашето здраве. Ето някои потенциални ползи:

  • Намалява възпалението.
  • Намалява риска от диабет тип 2, рак и сърдечни заболявания.
  • Намалява холестерола.
  • Понижава кръвното налягане.
  • Насърчава загубата на тегло и помага за поддържане на здравословно тегло.

За хората, които имат артрит или болки в ставите, включването на повече цели храни може да бъде начинът за допълнително намаляване на възпалението.

Подходяща ли е за вас?

С акцент върху храненето с местни храни, следването на скандинавската диета може да бъде добър начин да изпробвате местните фермерски пазари във вашия район.

Но независимо дали се фокусирате върху местния аспект, скандинавската диета е добра пътна карта за навлизане в реалистичен модел на хранене. Може дори да бъде модифицирана за вегани и вегетарианци, като добавите повече растителни храни към вашата диета.

Заключение

Скандинавската диета е здравословна, защото заменя преработените храни с цели храни.

Може да причини краткосрочна загуба на тегло и известно понижаване на кръвното налягане и възпалителните маркери. Доказателствата обаче са слаби и противоречиви.

Като цяло, всяка диета, която набляга на пълнозърнестите храни вместо на стандартната западна нездравословна храна, вероятно ще доведе до известна  загуба на тегло и подобряване на здравето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: