Куркума за отслабване – Може ли да изгори мазнините

Куркума за отслабване

Куркумата, често използвана подправка в азиатската кухня, има богата история в традиционната индийска медицина, известна като Аюрведа.

Ползите за здравето от куркумата до голяма степен се дължат на нейното активно съединение, наречено куркумин, което притежава мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. ( 1 )

Новопоявилите се изследвания показват, че куркумата може да играе роля в насърчаването на отслабване. ( 2 )

реклама

Въпреки това може да сте любопитни относно неговата ефективност и необходимата дозировка, за да наблюдавате забележими резултати.

Тази статия има за цел да даде представа дали куркумата може да помогне за отслабване.

Куркума за отслабване

Последните научни изследвания са фокусирани върху разбирането на потенциала на куркумата за насърчаване на загуба на тегло.

Проучвания в епроветка показват, че куркумина, активният компонент на куркумата, може да инхибира специфични възпалителни маркери, свързани със затлъстяването. Тези маркери обикновено са повишени при индивиди с наднормено тегло или затлъстяване. ( 3 )

Проучванията при животни показват, че куркуминът може да улесни загубата на тегло, да намали растежа на мастната тъкан, да предотврати възстановяването на теглото и да подобри инсулиновата чувствителност. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 )

В 30-дневно проучване, включващо 44 участници, които преди това са се борили със загуба на тегло, добавките с 800 мг куркумин и 8 мг пиперин два пъти на ден са довели до значително намаляване на телесното тегло, ИТМ, обиколката на талията и обиколката на бедрата. ( 7 )

Доказано е, че пиперинът, съединение, намиращо се в черния пипер, подобрява усвояването на куркумин с до 2000%. ( 8 )

Освен това, преглед на 21 проучвания, обхващащи над 1600 индивида, наблюдава връзка между консумацията на куркумин и намаленото тегло, ИТМ и обиколката на талията. Освен това се отбелязват повишени нива на адипонектин, хормон, който подпомага метаболитната регулация. ( 9 )

Въпреки че настоящото изследване е обещаващо, необходими са допълнителни проучвания върху хора, преди куркумата да може да бъде препоръчана като средство за отслабване.

Безопасност и нежелани ефекти от куркума

Като цяло куркумата и куркумина се считат за безопасни за консумация.

Краткосрочни проучвания показват, че приемането на дози до 8 грама куркумин на ден обикновено се понася добре, въпреки че са необходими повече изследвания за оценка на дългосрочната безопасност. ( 10 ) ( 11 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че някои хора, които консумират високи дози куркумин, могат да изпитат неблагоприятни ефекти, като алергични реакции, гадене, повръщане, болки в стомаха, запек, кожен обрив или диария.

Някои хора със специфични здравословни проблеми трябва да избягват добавките с куркума. Те включват:

  1. Нарушения на кръвосъсирването: Куркумата има потенциала да пречи на съсирването на кръвта, което може да бъде проблематично за хора с нарушения на кръвосъсирването. ( 12 )
  2. Диабет: добавките с куркума могат да взаимодействат с лекарствата за диабет и потенциално да понижат прекомерно нивата на кръвната захар. ( 13 )
  3. Дефицит на желязо: Куркумата може да попречи на усвояването на желязото в тялото. ( 14 )
  4. Камъни в бъбреците: Куркумата е богата на оксалати, съединения, които могат да се свържат с калция и да допринесат за образуването на камъни в бъбреците. ( 15 )

Важно е да се отбележи, че няма достатъчно доказателства за безопасността на добавките с куркума за бременни или кърмещи жени и затова се препоръчва да избягват такива добавки.

Освен това, някои продукти от куркума може да съдържат неразкрити съставки за пълнители, така че се препоръчва да изберете добавки, които са сертифицирани от реномирани организации. 

Куркуминът може също така да взаимодейства с различни лекарства, включително антикоагуланти, антибиотици, сърдечно-съдови лекарства, антихистамини и лекарства за химиотерапия. ( 16 )

Ето защо е изключително важно да се консултирате с лекар, за да определите дали добавките с куркума или куркумин са подходящи за вашите индивидуални обстоятелства.

Как да използвате куркума

Куркумата може да се използва под различни форми, но най-удобният начин е като подправка за готвене.

Обикновено се използва в напитки като чай от куркума и джинджифил и златно мляко, което включва нагряване на мляко с куркума, джинджифил, черен пипер и канела на прах.

В индийската кухня куркумата често се добавя към чая заедно с черен пипер, мед, джинджифил, зехтин или кокосово масло.

Въпреки това, повечето проучвания показват, че ползите за здравето от куркума се наблюдават при по-високи дози, като тези, открити в екстракти от куркума или добавки с куркумин.

Това е така, защото куркумата обикновено се използва в малки количества като подправка, съдържаща само 2-8% куркумин, докато екстрактите могат да осигурят до 95% съдържание на куркумин. ( 17 )

Когато избирате добавка, може да е полезно да изберете такава, която включва черен пипер, тъй като той подобрява усвояването на куркумин.

Въпреки че няма официални препоръки за дозиране, повечето изследвания показват, че дневният прием на 500-2000 мг екстракт от куркума може потенциално да предложи ползи.

Важно е да избягвате приема на високи дози куркума за продължителен период от време, надвишаващ 2-3 месеца, тъй като липсват дългосрочни данни за безопасност.

Въпреки че не трябва да се разчита на куркумата за отслабване, тя предлага няколко други предимства, като намаляване на риска от мозъчни нарушения и сърдечни заболявания.

Не забравяйте да информирате вашия доставчик на здравни услуги за всички добавки, които приемате, включително куркума и куркумин, за да осигурите правилно насочване и наблюдение.

Заключение

Куркумата, широко използвана подправка, е известна с потенциалните си ползи за здравето на сърцето и мозъка.

Въпреки че има някои доказателства, които предполагат неговия потенциал за загуба на тегло, са необходими допълнителни изследвания, включващи по-големи проучвания върху хора, преди да може да бъде уверено препоръчан за тази цел.

Както куркумата, така и нейното активно съединение куркумин обикновено се считат за безопасни, но ако имате някакви специфични притеснения, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист за персонализиран съвет.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: