Лекото до умерено пиене може да помогне за облекчаване на стреса, което е добре за сърцето

Лекото до умерено пиене може да помогне за облекчаване на стреса

Нови проучвания показват, че леката до умерена консумация на алкохол може да намали риска от сърдечно-съдови събития като сърдечен удар и инсулт чрез намаляване на активността в специфични области на мозъка, които реагират на стрес.

Въпреки това е важно да се отбележи, че авторите на изследването предупреждават да не се насърчава консумацията на алкохол с цел намаляване на сърдечно-съдовите рискове, поради потенциалните неблагоприятни ефекти върху здравето.

Целта на проучването е да се изследва колко лек до умерен прием на алкохол (едно до две питиета на ден за мъже и едно питие на ден за жени) може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, както се наблюдава в предишни изследвания.

реклама

Крайната цел е да се разбере основният механизъм зад благоприятните ефекти на алкохола върху сърцето и да се намерят алтернативни подходи, които могат да повторят тези ефекти без потенциалната вреда, свързана с консумацията на алкохол.

Намалени сигнали за стрес в мозъка

В това конкретно проучване голяма група от над 50 000 лица, записани в Mass General Brigham Biobank, беше анализирана от учени.

По време на процеса на записване участниците попълниха анкета, която включваше въпрос за тяхната консумация на алкохол през предходната година.

След това учените прегледали медицинските досиета на участниците, за да съберат информация за всякакви големи сърдечно-съдови събития, настъпили по време на периода на изследването, като инфаркт, инсулт, периферно съдово заболяване и сърдечна недостатъчност.

След разглеждане на различни фактори като генетика, клинична история, начин на живот и социално-икономически статус, се наблюдава, че хората, които консумират алкохол в леки до умерени количества, имат по-нисък риск от тежки сърдечно-съдови събития.

За по-нататъшно изследване на тази връзка беше изследвана подгрупа от приблизително 750 участници, които преди това са били подложени на образна диагностика на мозъка поради клинични причини, несвързани с проучването.

Беше открито, че леките до умерени пиячи показват намалена активност в амигдалата, мозъчна област, свързана със сигнализиране за стрес, в сравнение с индивиди, които консумират малко или никакъв алкохол.

Интересното е, че резултатите показват, че тези с по-ниски сигнали за стрес в амигдалата също са имали по-малко големи сърдечно-съдови събития.

Резултатите от това проучване бяха публикувани в списанието на Американския колеж по кардиология на 12 юни.

За хората с тревожност предимствата са повече

Предишни проучвания показват, че алкохолът може да намали реактивността на амигдалата към заплашителни стимули, като гневни или уплашени лица.

Въпреки това, това скорошно проучване е първото, което предполага, че това намаляване на активността на цццц, причинено от алкохола, може да има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Когато амигдалата е прекомерно нащрек, тя засилва симпатиковата нервна система, което води до повишено кръвно налягане, повишена сърдечна честота и освобождаване на възпалителни клетки. Продължителният стрес може да доведе до състояния като хипертония, възпаление, затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Освен това учените откриха, че сред всички участници лекото до умерено пиене показва по-значително намаляване на основните сърдечно-съдови събития сред тези с анамнеза за тревожност, в сравнение с други.

Въпреки че лекото до умерено пиене се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, то също така е свързано с повишен риск от рак. От друга страна, консумацията на по-големи количества алкохол (повече от 14 питиета на седмица) е свързана с намалена обща мозъчна активност, което може да повлияе негативно на когнитивното здраве.

Важно е да се отбележи, че тежкото пиене или прекомерното пиене е показало в предишни изследвания, че има вредни последици за здравето, включително повишен риск от смърт по каквато и да е причина и по-специално от рак.

Авторите на изследването предполагат, че откритията могат да доведат до разработването на интервенции, насочени към сигналите за стрес в мозъка, без да разчитат на алкохол, като упражнения, терапии за намаляване на стреса като медитация и лекарства. Тези интервенции биха могли потенциално да доведат до сърдечно-съдови ползи.

В момента учените проучват дали упражненията, техниките за намаляване на стреса и лекарствата могат ефективно да намалят свързаните със стреса сигнали в мозъка и потенциално да осигурят сърдечно-съдови предимства.

Справяне със стреса

Световната здравна организация отчете 25% увеличение на депресията и тревожността в световен мащаб в резултат на пандемията. Дори днес тревожността остава основен проблем с различни последици.

Ето защо хората се обръщат към алкохола, канабиса и храната като механизми за справяне. Освен това се наблюдава значително увеличение на пристрастяванията.

Докато някои хора може да се обърнат към алкохола като начин за облекчаване на стреса и релаксация, истината е, че е предизвикателство да се спрете само на едно питие, когато се чувствате стресирани.

Вместо това приложите няколко промени в начина на живот, като спазване на здравословна диета, избор на вода или напитки без захар вместо алкохол и включване на повече физическа активност в ежедневието ви.

Тези промени може да изглеждат прости, но са полезни за цялостното ви благосъстояние. За съжаление много хора пренебрегнаха тези практики по време на пандемията.

Експертите съветват да идентифицирате тригерите за безпокойство в живота си, като прекомерна употреба на социалните медии или постоянно следене на новини. Ако тези фактори допринасят за нивата ви на стрес, той предлага да пренасочите вниманието си към поддържане на здрави взаимоотношения със семейството и приятелите.

Въпреки предизвикателствата в света е изключително важно да се обградите с положителни влияния. Важно да обърете внимание на стресовите ситуации, но те не трябва да отнемат изцяло фокуса ви.

Ако установите, че тревожността ви продължава и пречи на ежедневието ви или се влошава с течение на времето, важно е да потърсите помощ от медицински специалист или специалист по психично здраве.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: