Любителите на кафе правят 1000 стъпки повече, но губят 30 минути сън

Любителите на кафе правят 1000 стъпки повече

Скорошно проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine, изследва въздействието на кафето върху няколко области на здравето, включително сърдечни аритмии, ниво на активност, сън и кръвна захар.

Учените установиха, че хората, които пият кафе, правят повече крачки на ден, но спят малко по-малко от тези, които не пият кафе.

Участниците, които са пили кафе, са имали повече преждевременни камерни контракции, вид допълнителен сърдечен ритъм. Проучването предполага, че пиенето на кафе влияе на хората по различен начин и хората могат да потърсят помощ от специалист за точни препоръки за пиене на кафе.

реклама

Ползите за здравето от кафето

Кафето е много популярна напитка по света. Това го прави интересно за изследване. В крайна сметка, щом толкова много хора го пият, изглежда добра идея да се знае как влияе върху здравето.

Някои проучвания предполагат, че кафето може да бъде свързано с по-нисък риск от смъртност. Може също да помогне за намаляване на риска от диабет тип две, затлъстяване и някои видове рак.

Въпреки това, само защото кафето носи много потенциални ползи за здравето, не означава, че всеки трябва да го пие. Начинът, по който хората консумират кафето си, също има значение. Добавянето на сметана и захар може да отмени някои от  потенциалните ползи за здравето на кафето.

Повечето проучвания показват, че консумацията на кафе е свързана с по-добра преживяемост, по-малко сърдечно-съдова смърт, по-малко инсулти и сърдечна недостатъчност, по-малко хронична хипертония (докато много висока доза остър прием може временно да повиши кръвното налягане) и подобрения в някои рискови фактори, като като диабет тип 2 и дислипидемия. Тези ползи са събрани най-вече от големи наблюдателни проучвания.

Ефектът на кафето: Повече крачки, по-малко сън

Това специално проучване разглежда сърдечния ритъм, съня, дневния брой крачки и кръвната захар при консумацията на кафе.

Учените са включили 100 здрави възрастни участници в техния анализ и проучването е било рандомизирано проучване. Периодът за събиране на данни беше две седмици. Участниците носеха електрокардиограмни (ЕКГ) монитори за изследване на сърдечния ритъм и носеха устройства Fitbit за проследяване на броя на стъпките и времето за сън. И накрая, участниците също носеха непрекъснат монитор за глюкоза (GCM), за да следят нивата на кръвната захар.

След това участниците трябваше или да пият кафе в продължение на два дни, или да се въздържат от кофеин в продължение на два дни. Тези произволни назначения продължиха четиринадесетте дни, така че нито един участник не консумира или се въздържа от кафе повече от два дни.

Учените са искали да видят дали участниците са имали повече или по-малко преждевременни предсърдни контракции в дните, в които са пили кафе. Преждевременните предсърдни контракции (PAC) са допълнителни сърдечни удари, които започват в горните камери на сърцето.

Въпреки че понякога са доброкачествени, авторите на изследването отбелязват, че PAC могат да допринесат за по-опасен сърдечен ритъм: предсърдно мъждене. Учените установиха, че пиенето на кафе не е свързано с повече PAC. Те също така установиха, че пиенето на кафе изглежда не оказва влияние върху нивата на кръвната захар.

Когато пият кафе, участниците правят средно около 1000 стъпки повече дневно и получават около половин час по-малко сън през нощта.

Участниците също са видели около 50% увеличение на преждевременните камерни контракции в дните на консумация на кафе. Преждевременните камерни контракции (PVC) са вид допълнително сърдечно биене, произхождащ от долните камери на сърцето (вентрикули). Въпреки това не изглежда да има връзка между пиенето на една чаша кафе и увеличените PVC.

Резултатите обаче варират сред участниците, вероятно свързани с това колко бързо те метаболизират кофеина.

Ограничения на проучването

Проучването имаше ограничения. Първо, изследването не може да установи причинно-следствена връзка между обсъжданите фактори. Второ, то включваше само малък брой участници, всички от които бяха здрави, ограничавайки обобщенията на резултатите.

Учените също така признават, че някои резултати може да са били от намаляването на кофеин при участниците или фактори, свързани с това, че проучването не е сляпо проучване.

Също така бяха ограничени от следенето на участниците как се придържат към инструкциите и методите на изследването.

Освен това използваните устройства Fitbit не са клинични устройства, така че събирането на данни за съня е с ограничена точност. Възможно е също някои от ефектите да са свързани с други съставки на кафето и да не се дължат единствено на кофеина.

Какво означава това за пиещите кафе?

Важно е да бъдете внимателни, когато тълкувате тези резултати. Те не показват, че кафето като цяло е опасно или че хората трябва да спрат да го пият. По-скоро авторите на изследването пишат: „Тези открития предполагат, че индивидуализираният подход към консумацията на кафе може да бъде най-подходящият метод за определяне на ефектите върху здравето.“

Преждевременните камерни контракции (PVC) могат да бъдат опасни, но също така обикновено са доброкачествени.

Въпреки че преждевременните камерни контракции (PVC) се считат за по-важни от преждевременните предсърдни контракции (PAC), те също са доста доброкачествени, особено ако няма основно тежко сърдечно заболяване и освен ако не са притеснителни за пациентите, но това обикновено се случва само когато са изключително чести.

Данни разкриват сложни и променливи ефекти, които сами по себе си са разнородни от индивид на индивид, така че е добре хората да използват тази информация, за да приспособят собствената си консумация на кафе, за да отговарят най-добре на собствените им здравни цели.

Ако човек има симптоми на фона на консумацията на кафе, се препоръчва да намали приема и да потърси консултация с кардиолог. Това проучване не е предназначено да извлича дългосрочни заключения, а по-скоро генерира повече хипотези, които в крайна сметка могат да помогнат да се разберат значимите сърдечно-съдови резултати и смъртността, свързани с консумацията на кафе.


Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: