Макадамия – Вижте 9-те невероятни ползи за здравето!

макадамия

Ядките от макадамия имат кремообразна текстура и фин вкус, подобен на масло.

Това е най-скъпата ядка в света, с най-твърда черупка – пет пъти по-твърда от черупката на лешник.

Тези екзотични ядки са пълни с качествен протеин и здравословни мазнини, идеално с вписват в диетата на тези от вас, които се опитват да отслабнат.

реклама

Суровите ядки макадамия са добър източник и на диетични фибри, витамин В6, витамин Е, калций, мед, желязо, магнезий, манган, калий, селен и цинк.

Вечнозеленото дърво макадамия, което ражда здравословните ядки, е родом от Австралия, но днес расте и в други тропически климати, включително Бразилия, Хавай, Коста Рика, Нова Зеландия, Кения и Индонезия.

Дървото макадамия дава първите си плодове пет години след засаждането му, поради което ядките са толкова скъпи.

Какво е макадамия?

Ядките макадамия са плодовете от дървета макадамия, вид вечнозелени дървета, родом от Австралия. Ядките макадамия имат други имена в различни части на света: те са известни също като орех Куинсланд, маручи, баупъл и хавайски орех.

Тези екзотични ядки са пълни с качествени протеини и имат богат, маслен вкус, което ги прави чудесни както за закуска, така и за десерт.

Производството на макадамия отнема пет години след засаждането на макадамово дърво, поради което ядките са толкова скъпи за внос.

Ядките макадамия са кръгли по форма и светли на цвят. От четирите вида дървета макадамия, два се използват за производството на ядливи ядки макадамия: macadamia integrefolia и macadamia tetraphylla.

Macadamia integrefolia произвежда ядки с гладка черупка, докато macadamia tetraphylla произвежда ядки с груба черупка.

Ядките имат богат, маслен вкус. Печенето или осоляването на ядките извлича естествената им, фина сладост и кремообразна текстура. Тъй като ядките се отглеждат в тропически климат, техният вкусов профил се съчетава добре с лимон, кафе и кокос.

Ползи

Вижте някои ползи за здравето от хапването на тези чудни ядки:

1. Богати на хранителни вещества

макадамия ползи

Съдържанието на мазнини в ядките макадамия е по-високо от това на други популярни ядки като бадеми, кашу и орехи. Порция от 28 грама съдържа 21 грама обща мазнина.

Повече от 75 процента от мазнините, които макадамия съдържа, са мононенаситени мазнини, които имат ползи за здравето.

Тези ядки също съдържат специфични видове мононенаситени мастни киселини (MUFA), които не са лесно достъпни в много други храни.

Ядките макадамия съдържат малко над 1 грам естествена захар и са храна с нисък гликемичен индекс. С многобройните си ползи за здравето те могат да се впишат във всяка здравословна диета.

Подобно на повечето други ядки, макадамията също е богата на хранителни вещества и полезни растителни съединения.

 • Протеин: 2 грама
 • Въглехидрати: 4 грама
 • Мазнини: 23 грама
 • Фибри: 3 грама
 • Манган: 58% от дневната стойност
 • Тиамин: 22% от дневната стойност
 • Мед: 11% от дневната стойност
 • Магнезий: 9% от дневната стойност
 • Желязо: 6% от дневната стойност
 • Витамин B6: 5% от дневната стойност
 • Калории: 204

Те също са свързани с няколко предимства, включително подобрено храносмилане, здраве на сърцето, регулиране на телесното теглото и контрол на кръвната захар.

Виж Още: Драконов плод (Питая) – Величествен външен вид и ползи за здравето

2. Намалява риска от сърдечни заболявания

В Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че сърдечно заболяване причинява 1 на всеки 4 смъртни случаи.

Проучванията са установили, че яденето на дървесни ядки, включително ядки макадамия, може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Например, проучване от 2007г. при мъже с висок холестерол установява, че след 4 седмици ядене на ядки макадамия, те имат по-ниски рискови фактори за коронарна артериална болест.

През 2015г.проучване установи, че яденето на ядки от всякакъв вид понижава общия холестерол, липопротеините с ниска плътност или „лошия“ холестерол(LDL) и триглицеридите.

Замяната на наситените мазнини с мононенаситени и полиненаситени мазнини като тези, присъстващи в ядките, повишава нивата на липопротеин с висока плътност (HDL) или „добър“ холестерол, според някои изследвания.

Друго дългосрочно проучване на хора от Швеция установи, че консумацията на ядки може да бъде свързана с по-нисък риск от предсърдно мъждене и сърдечна недостатъчност.

3. Помага при метаболитен синдром и диабет

Метаболитният синдром е група от състояния, които могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Метаболитният синдром включва високо кръвно налягане, висока кръвна захар, ниски нива на HDL холестерол, високи триглицериди и излишни коремни мазнини.

Виж Още: Как да отслабна в корема?

Проучване показва, че дървесните ядки като тези на макадамия, подобряват гликемичния контрол при хора със състояние на диабет тип 2.

4. Помагат за предотвратяване на рак

Ядките макадамия съдържат витамин Е – токотриеноли.

Според някои проучвания токотриенолите могат да имат мощно противораково действие. Ядките макадамия съдържат значително количество токотриеноли.

Те съдържат и растителни съединения – флавоноиди, които могат да се борят с рака, като унищожават вредните свободни радикали в организма.

5. Макадамия за предпазване мозъка

ползи за мозъка от макадамия
Една от „умните“ за макадамия ползи

Освен потенциалната им способност да се борят с рака, токотриенолите в ядките имат и защитен ефект върху мозъка.

Едно проучване установи, че богата на токотриенол добавка помага да се предпазят мозъчните клетки от влиянието на глутамат, който може да помогне в развитието на болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

6. Регулират телесното тегло

Ядките макадамия са едни от най-богатите източници на палмитолеинова киселина, омега-7 мононенаситена мазнина.

Учени в едно проучване дават на овце палмитолеинова киселина в продължение на 28 дни, а резултатите показват намаляване на наддаването на тегло със 77 процента.

Все още обаче не е доказано, че палмитолеиновата киселина помага за отслабване и при човек.

7. Намаляват апетита

Ядките макадамия съдържат фибри, протеини и големи количества полезни мазнини.

Тези хранителни вещества помагат на човек да се чувства си за по-дълго време.

Фибрите и протеините помагат да за предотвратяването на големи промени в кръвната захар, а мазнините се усвояват за по-дълъг периодо от време.

8. Макадамия за добро здраве на червата

Те съдържат фибри, които са от полза за храносмилането и здравето на червата.

Както и при повечето ядки, макадамията също съдържа разтворими фибри, които действат като пребиотик, а това означава, че помагат на развитието полезните чревни бактерии.

9. Здрава кожа

Масло от макадамия
Ползите от масло от макадамия за лице и кожа

Маслото от макадамия и изключително полезно и за здравето на кожата. Богато на мощни антиоксиданти, незаменими мастни киселини, витамини и други хранителни вещества, които го правят суперхрана за вашата кожа.

То не само е фантастичен овлажнител за справяне със състояния на суха кожа, но е и най-лесният начин да се сдобиете с онази здрава и свежа кожа за която сте мечтали.

Маслото от макдамия има  противовъзпалителни  свойства и може да помогне за подобряване на външния вид на  фините линии  и бръчки на зрялата кожа, като същевременно е подходящ за почти всички  останали типове кожа, включително  чувствителна и мазна кожа.

Странични ефекти от яденето на ядки макадамия

Въпреки че те могат да бъдат част от здравословната диета, човек трябва да се опита да запомни следните възможни недостатъци:

Те са калорични!

Една чаша или 132 грама макадамия съдържа почти 950 калории. Това може да е половината от дневните нужди калории или повече.

Стандартният размер на порцията е 28 грама, което е далеч по-малко от 1 чаша.

Порция от 28 грама е около 10–12 ядки и съдържа около 200 калории.

Яденето на ядки от макадамия вместо други храни с високо съдържание на мазнини или калории може да ви осигури полезни хранителни вещества, без да добавя калории и мазнини към диетата ви.

Например, може да поръсите няколко ядки от макадамия върху салатата си вместо бекон или крутони.

Друг вариант е да хапвате една порция като закуска вместо корнфлейкс, бисквитки или други преработени храни.

Печенето им може да намали хранителните им вещества

Хората могат да ядат ядки макадамия сурови или печени. Въпреки това, едно проучване показва, че печенето им, особено при по-високи температури, може да се намали съдържанието на хранителни вещества.

Друго проучване публикувано през 2021 година, обаче заключава обратното: че печенето подобрява хранителната стойност, окислителната стабилност и вкуса на ядките макадамия.

Най-добре е да ги консумирате сурови или печени на ниска температура без сол или други добавки.

Някои съдържат допълнително масло, сол или захар

Не всички ядки от макадамия са здравословен избор. Човек трябва да погледне съставките и да избере видове, които съдържат само ядки и без добавена захар, сол или масло.

Хората с алергии към ядки трябва да ги избягват

Хората с алергии към ядки трябва да ги избягват! Алергиите към ядки са сериозни и могат да бъдат животозастрашаващи.

Дори вдишването на малки частици от ядки може да бъде достатъчно, за да предизвика алергична реакция при някои хора. Хората с алергии към ядки трябва напълно да избягват ядките от макадамия.

Тези, които живеят с човек, който има алергии към ядки, може също да внимават как използват ядки. Това се дължи на риска от кръстосано замърсяване или случайно излагане на следи от ядки.

Как да готвим с ядки от макадамия

Мляко от макадамия
Ползите за здравето не идват само то хапването на ядки от макадамия

Богатият им вкус ги прави чудесни за използване в десерти, особено за пай и бисквитено тесто.

Тези ядки могат да се използват и като допълнение към горчивите храни и понякога се използват за създаване на алтернативни съставки за печене и готвене.

Ето някои други креативни начини за използване на ядки от макадамия в готвенето:

 • Брашно от макадамия. Това е алтернативна опция за нисковъглехидратно и безглутеново брашно за печене. Добър избор при спазване на безглутенова диета.
 • Мляко от макадамия. Опция за алтернатива на млечните продукти за приготвяне на десерти или за пиене.
 • Крем от макадамия. Ядките могат да бъдат смесени в кремообразно орехово масло с помощта на кухненски робот. Добавете малко кокосово масло и мед за по-здравословна алтернатива на фъстъченото масло.
 • Масло от макадамия. Ядките могат да бъдат студено пресовани, за да се получи масло от макадамия. То има по-висока точка на горене от зехтина и е здравословна опция за печене, скара, сотиране или пържене.

Как да препечете ядките макадамия

Препичането на ядките макадамия преди добавянето им към рецепта може да подобри цялостния вкус на ястието и да добави текстурен елемент. Ето как да препечете ядките макадамия:

 1.  Разстелете ядките на един слой върху лист за печене.
 2. Поставете в предварително загрята до 190 градуса фурна за 12-15 минути.
 3. Отстранете ядките, когато станат златистокафяви.
 4. Оставете ядките да изстинат, преди да ги накълцате или смелите.

Заместители на ядките макадамия

Ако не можете да намерите ядки от макадамия, има няколко други дървесни ядки с подобен ароматен профил и текстура, които могат да се използват като техен заместител:

 • Бразилски орех. Те са около три пъти по-големи от макадамията, но са с подобно съдържание на мазнини.
 • Кашу. Подобно на макадамия, кашуто има кремообразна текстура.
 • Бадеми. Хрупкава текстура и деликатен вкус.
 • Орехи. Сладко и с високо съдържание на мазнини.

Често задавани въпроси

Макадамия за какво е полезна?
Потенциалните им ползи включват отслабване, подобрено здраве на червата и защита срещу диабет, метаболитен синдром и сърдечни заболявания.

Защо макадамията е толкова скъпа?
Проблем, който прави ядките макадамия скъпи, е фактът, че имат дълъг цикъл на отглеждане до получаването на ядки. Освен това за отглеждането им се изисква специфичен климат.

Обобщение

Хората, които не са алергични към макадамия, могат да им се наслаждават ежедневно.

Проучванията показват, че те могат да помогнат за защита на мозъка, да намалят риска от сърдечни заболявания и да намалят глада, наред с други неща.

Някои хора използват масло от макадамия при готвене, тъй като е с високо съдържание на полезни мазнини.

Също така е възможно да ги използвате в салати, за да замените варианти с по-високо съдържание на мазнини като крутони.

Човек обаче трябва да помни, че те съдържат голям брой калории.

Въпреки това, тези невероятни ядки са храна с много добри мазнини, витамини и минерали.

Вижте и научете защо тези невероятно здравословни ядки са толкова скъпи в това видео на Business Insider.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: