Мелатонин – Какво трябва да знаете за хормона на съня

Мелатонин - Какво трябва да знаете за хормона на съня

Мелатонин е хормон, произвеждан от мозъка ви, когато е тъмно, подпомагайки регулирането на съня и вашите циркадни ритми (вашият 24-часов вътрешен часовник). Излагането на светлина през нощта може да потисне производството на мелатонин.

Има сериозни доказателства за ползите от приема на мелатонин, включително увеличена продължителност и качество на съня и като лечение на безсъние. 

Диетичните добавки с мелатонин са достъпни и могат да бъдат извлечени от животни или микроорганизми, но най-често се синтезират изкуствено.

реклама

Някои хора с проблеми със съня, имат ниски нива на мелатонин. Смята се, че приема на добавки с мелатонин може да им помогне да заспиват по-лесно.

Тази статия ще разгледа как мелатонина помага за добър сън, другите му ползи за здравето и препоръчителната доза.

Какво е мелатонин?

Мелатонинът е хормон, който тялото ви произвежда естествено. ( 1 )

Създава се от епифизната жлеза в мозъка ви, но може да се намери и в други части на тялото ви, като очите, костния мозък и червата. ( 2 )

Често наричан хормон на съня, високите нива на мелатонин могат да помогнат за заспиване. Самият мелатонин обаче не предизвиква сънливост. Вместо това сигнализира на тялото ви, че е нощ, като ви помага да се отпуснете и да заспите по-лесно.  ( 3 )

Добавките с мелатонин обикновено се използват от хора, страдащи от безсъние.

Освен ползите за съня, мелатонина притежава и мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Как действа мелатонина?

Мелатонинът работи в хармония с циркадния ритъм на вашето тяло.

По същество циркадният ритъм е вътрешният часовник на тялото ви, който ви информира кога е време за сън, събуждане и хранене.

Мелатонинът също играе роля в регулирането на телесната температура, кръвното налягане, нивата на кръвната захар, телесното тегло и нивата на определени хормони.  ( 4 )

Вашите нива на мелатонин започват да се повишават, когато се стъмни, сигнализирайки на тялото ви, че е време за сън. Тези нива намаляват сутрин, когато навън е светло, насърчавайки събуждането. ( 5 )

Хормонът на съня се свързва с рецепторите в тялото ви, за да ви помогне да се отпуснете. Например, той се свързва с рецепторите в мозъка ви, за да намали нервната активност. Може също така да намали нивата на допамин, хормон, който ви държи будни и играе роля в цикъла ден-нощ. ( 6 ) ( 7 )

Въпреки че точните механизми на мелатонина не са напълно разбрани, изследванията показват, че тези процеси могат да помогнат при заспиване.

Дневната светлина влияе върху производството на мелатонин, което е един от начините, по които тялото ви разпознава кога е време да се събуди.  ( 8 )

Хората, които не произвеждат достатъчно мелатонин през нощта, може да имат проблеми със заспиването.

Няколко фактора могат да доведат до ниски нива на мелатонин през нощта, включително консумация на алкохол, пушене, прием на кофеин, работа на смени, стареене, някои лекарства и излагане на прекомерна светлина през нощта – включително синя светлина. ( 9 ) ( 10 )

Приемането на добавка с мелатонин може да помогне за противодействие на ниските нива и да нормализира вътрешния ви часовник.

Какви са нормалните нива на мелатонин?

Нивата на мелатонин, произвеждани в епифизната жлеза, се различават значително в зависимост от възрастта и пола на човек.

У новородените, производство им на мелатонин е незначително или липсва напълно. Преди раждането те получават мелатонин чрез плацентата, а след раждането могат да го получават чрез кърмата. Производството на мелатонин се стабилизира около възрастта от 2 до 3 месеца.

С растежа на детето нивата на мелатонин се увеличават, достигайки връх точно преди пубертета. С настъпването на пубертета нивата на мелатонин постепенно намаляват и се стабилизират в късния тийнейджърски период. След този период нивата на мелатонин са по-високи при жените и хората, определени като жени по рождение, в сравнение с мъжете и хората, определени като мъже по рождение.

След това нивата на мелатонин се поддържат стабилни до около 40-годишна възраст, след което започват да спадат. При хора на възраст над 90 години нивата на мелатонин могат да бъдат по-ниски от 20% от нивата при младите възрастни.

Различни фактори могат да допринесат за намаляването на производството на мелатонин с възрастта, включително калцификация на епифизната жлеза и проблеми със зрението, като например катаракта.

Ако подлежите на тест, който измерва нивата на мелатонин, вашият медицински специалист ще ви информира дали вашите нива са в нормалните граници за вашата възраст и пол.

Храни богати на мелатонин

Няколко храни съдържат естествено мелатонин, хормон, който помага за регулиране на съня. Ето някои от най-добрите храни, богати на мелатонин:

 • Череши: Черешите са един от най-добрите хранителни източници на мелатонин. Само една чаша вишни съдържа около 1 mg мелатонин.
 • Вишни: Вишните са друг добър източник на мелатонин. Свежият сок от вишни може да повиши нивата на мелатонин в кръвта и да ви помогне да заспите по-бързо.
 • Банани: Бананите съдържат триптофан, аминокиселина, която се превръща в мелатонин в тялото. Бананите също са добър източник на калий и магнезий, два минерала, които могат да насърчат релаксацията и съня.
 • Кисело мляко: Киселото мляко е добър източник на триптофан, както и на калций, който е важен за производството на мелатонин.
 • Ядки: Ядките, като бадеми и орехи, са добър източник на триптофан и магнезий. Те също така са добър източник на здравословни мазнини, които могат да помогнат за подобряване на качеството на съня.
 • Ориз: Оризът е добър източник на въглехидрати, които могат да помогнат за повишаване нивата на триптофан в мозъка. Кафявият ориз е по-добър източник на мелатонин от белия ориз.
 • Овесени ядки: Овесените ядки са добър източник на въглехидрати и фибри. Също така е добър източник на магнезий, който може да помогне за насърчаване на релаксацията и съня.
 • Птица: Птицата, като пуйка и пиле, е добър източник на триптофан. Пуешкото месо също е добър източник на витамин B6, който е важен за производството на мелатонин.
 • Риба: Рибата, като сьомга и пъстърва, е добър източник на омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за подобряване на качеството на съня.

Яденето на тези храни няколко часа преди лягане може да ви помогне да заспите по-бързо и да спите по-дълбоко. Важно е да се отбележи, че количеството мелатонин в тези храни варира и може да не е достатъчно, за да има значителен ефект при някои хора.

Трябва ли да приемам мелатонин като добавка?

Изследванията показват, че допълнителният мелатонин може да подобри съня в определени случаи, но не е подходящ за всеки.

Важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете прием на мелатонинни добавки, и да разберете потенциалните странични ефекти и препоръчителните дози.

Изследвания показват, че това може да доведе до отклонения от заявените дози на мелатонин както надолу, така и нагоре, което може да предизвика странични ефекти. Например, едно изследване установи, че съдържанието на мелатонин в различни добавки варира значително – от 83% под заявеното до 478% над него.

При възрастни със специфични състояния, като разстройство на фазата на забавен сън-бодърстване и не-24-часово разстройство на сън-бодърстване, допълнителният мелатонин може да има най-големи ползи.

Въпреки че естественият мелатонин е важен за цикъла на сън-бодърстване, други фактори като консумацията на кофеин или алкохол, взимането на определени лекарства и различни фактори на околната среда могат да окажат влияние върху качеството на съня.

Важно е да се има предвид, че добавките с мелатонин не са универсално решение за проблемите със съня и е необходимо да се консултирате с лекар.

Приемане на мелатонин за по-добър сън

Има убедителни доказателства, че приемането на мелатонин преди лягане може да намали времето, необходимо за заспиване – известно като латентност на съня – и да увеличи общото време на сън. ( 11 )

Преглед на 11 проучвания показва, че приемането на мелатонин преди лягане намалява латентността на съня с близо 3 минути и увеличава общото време на сън с приблизително 30 минути в сравнение с плацебо. ( 12 )

Друг анализ на 23 проучвания, включващи индивиди с нарушения на съня, свързани със заболяването, установи, че мелатонина значително намалява нарушенията на съня и латентността на съня, като същевременно подобрява продължителността и качеството на съня. ( 13 )

Въпреки че този анализ заключава, че мелатонина не е ефективен за подобряване на съня при хора с психични разстройства или мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер, други проучвания показват друго. ( 14 ) ( 15 ) ( 16 )

Мелатонинът може също така да помогне за облекчаване на „джет лаг“, временно разстройство на съня, което възниква, когато вътрешният часовник на тялото ви не е синхронизиран с новата часова зона. Работниците на смени могат да изпитат симптоми на джет лаг, защото работят в часове, в които обикновено трябва да се спи. ( 17 )

Мелатонинът може да помогне за намаляване на джет лага, като приведе вътрешния ви часовник в съответствие с промяната на времето. ( 18 )

Например, анализ на 11 проучвания, включващи хора, които са пътували през 5 или повече часови зони, установи, че мелатонина вероятно е ефективен за смекчаване на ефектите от джет лаг. ( 19 )

Въпреки това, преди да опитате мелатонин, се препоръчва да опитате с здравословни навици за сън, като поддържане на постоянен график за сън, ограничаване на приема на алкохол и кофеин и намаляване на излагането на светлина и електронни устройства преди лягане.

Допълнителни ползи за здравето на мелатонина

Освен за подобряване на съня, мелатонина може да осигури и други ползи за здравето.

Потенциално подобряване на здравето на очите

Мелатонинът който е получен от индол, може да играе роля в насърчаването на здравето на очите. ( 20 )

Този хормон е известен със своите силни антиоксидантни свойства. Потенциално може да намали риска от някои очни заболявания, като свързана с възрастта макулна дегенерация. ( 20 )

Прегледът наистина предполага, че приемането на добавки с мелатонин може да помогне за намаляване на свързаната с възрастта макулна дегенерация чрез неутрализиране на свободните радикали и намаляване на възпалението. ( 21 )

Потенциално облекчение при киселинен рефлукс и ГЕРБ

Мелатонинът може да бъде от полза за облекчаване на симптомите на киселинен рефлукс и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Може да предпази лигавицата на хранопровода – тръбата, свързваща гърлото и стомаха – срещу дразнители като киселина, алкохол и нестероидни противовъзпалителни лекарства. ( 22 )

Известно е, че увреждането на езофагеалната епителна бариера причинява киселинен рефлукс и ГЕРБ и в крайна сметка може да доведе до по-тежки здравословни усложнения като рак. ( 23 ) ( 24 )

Необходими са обаче повече изследвания в тази област.

Потенциално намаляване на симптомите на тинитус

Tinnitus или шум в ушите, състояние, характеризиращо се със звънене в ушите, често може да се влоши при липса на фонов шум, например когато се опитвате да заспите. ( 25 )

Интересното е, че изследователите предполагат, че приемането на мелатонин може да помогне за намаляване на значителните симптоми на шум в ушите и да подобри качеството на съня. ( 26 )

Преглед на пет проучвания заключава, че употребата на мелатонин самостоятелно или заедно с лекарства за шум в ушите може да управлява това състояние, като същевременно подобрява съня.

Въпреки това, тези проучвания са с ниско качество, което ограничава силата на констатациите на прегледа. ( 27 )

Потенциално облекчаване на пристъпите на мигрена

Мигренозният пристъп е повтарящ се тип главоболие, което причинява силна, пулсираща болка или пулсиращо усещане, често от едната страна на главата.

Въпреки че има няколко лекарства с рецепта за лечение на мигрена, мелатонина може също да предложи облекчение поради способността си да инхибира усещането за болка. ( 28 )

Според преглед на 11 проучвания, приемането на мелатонин значително намалява тежестта и честотата на мигрената в сравнение с плацебо както при деца, така и при възрастни, въпреки че ефективността варира.

Отделен преглед на 25 проучвания установи подобни резултати, което предполага, че приемането на 3 мг мелатонин преди лягане намалява честотата на мигрена при възрастни. ( 29 )

Как да приемаме мелатонин

Ако мислите да използвате добавка с мелатонин за борба с безсънието, препоръчително е да започнете с малка доза. Например, започнете с доза от 0,5-1 мг половин час преди лягане. Ако това не помогне за предизвикване на сън, помислете за увеличаване на дозата до 3-5 мг.

Консумирането на повече от 5 мг мелатонин е малко вероятно да ви помогне да заспите по-бързо. Целта е да намерите най-ниската доза, която ви помага да спите.

Силно препоръчително да се придържате към указанията, предоставени с вашата добавка с мелатонин, и да се консултирате със здравен специалист, преди да включите мелатонин без рецепта във вашия вечерен режим.

Като се има предвид, че мелатонинът се предлага в различни форми, може да е от полза да потърсите съвет от лекар или фармацевт относно най-подходящата форма за вас.

Странични ефекти на мелатонин

Настоящите доказателства сочат, че добавките с мелатонин обикновено се считат за безопасни, нетоксични и не предизвикват пристрастяване както за деца, така и за възрастни. ( 30 ) ( 31 )

Освен това изглежда, че дългосрочната добавка с мелатонин също е вероятно безопасна. Множество проучвания не са успели да идентифицират никакви значителни неблагоприятни събития, свързани с ежедневната консумация на мелатонин в дози, вариращи от 2 до 10 мг за периоди до 3,5 години.

Струва си да се отбележи, че за разлика от други хормони, няма индикации, че добавките с мелатонин пречат на вродената способност на тялото да произвежда свой собствен мелатонин.

Независимо от това, от съществено значение е да сте наясно с някои незначителни, преходни странични ефекти, за които понякога се съобщава във връзка с добавките с мелатонин.

Те включват сънливост през деня, умора, замаяност, главоболие, гадене и усещане за студ. ( 32 )

Взаимодействия с мелатонин

Въпреки че като цяло се счита за безопасен, мелатонина има потенциал да взаимодейства с различни лекарства, което може да повлияе на тяхната ефективност или да увеличи вероятността от странични ефекти.

Медикаментите, които могат да взаимодействат с мелатонина, включват: ( 33 ) ( 34 ) ( 35 )

 • сънотворни
 • успокоителни
 • антидепресанти
 • антиконвулсанти
 • разредители на кръвта
 • лекарства за сваляне на високо кръвно налягане
 • орални контрацептиви
 • лекарства за диабет

Ако имате съществуващо здравословно състояние или в момента приемате някое от гореспоменатите лекарства, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да започнете прием на добавка с мелатонин.

Освен това мелатонина може да взаимодейства с алкохола. Някои изследвания показват, че умерената до тежка консумация на алкохол може да намали нивата на мелатонин, потенциално нарушавайки качеството на съня. Констатациите в това отношение обаче са неубедителни. ( 36 )

Мелатонин и бременност

Естествените нива на мелатонин в тялото ви имат значение по време на бременност. Наистина, нивата на мелатонин изпитват колебания по време на бременността.  ( 37 ) ( 38 )

По време на началния и средния етап на бременността нощният пик на мелатонин има тенденция да намалява.

С наближаването на термина обаче нивата на мелатонин започват да се покачват и достигат най-високата си точка в края на термина. След раждането тези нива се връщат към състоянието, в което са били преди бременността. ( 39 )

Когато сте бременна, мелатонина се прехвърля към развиващия се плод, където играе роля в установяването на циркадните ритми и допринася за развитието както на нервната, така и на ендокринната система. ( 40 )

Освен това изглежда, че мелатонина има защитен ефект върху нервната система на плода. Смята се, че антиоксидантните свойства на този хормон помагат за защита на развиващата се нервна система от потенциални увреждания, причинени от оксидативен стрес.

Въпреки че е очевидно, че мелатонина играе решаваща роля по време на бременността, има ограничени изследвания върху добавянето на мелатонин през този период. ( 41 )

Следователно, не е препоръчително да приемате добавки с мелатонин по време на бременност.

Мелатонин и бебета

По време на бременност мелатонина се прехвърля към развиващия се плод. След като бебето се роди обаче, неговата епифизна жлеза започва да произвежда мелатонин независимо. ( 42 )

При кърмачета нивата на мелатонин са относително по-ниски през първите три месеца след раждането. Впоследствие тези нива се покачват, което вероятно се дължи на наличието на мелатонин в кърмата. ( 43 )

В резултат на това кърменето вечер може да допринесе за развитието на циркадните ритми на вашето бебе. ( 44 )

Въпреки че мелатонина е естествен компонент на кърмата, липсват данни относно безопасността на добавянето на мелатонин по време на кърмене. Поради това не е препоръчително да използвате добавки с мелатонин по време на кърмене.

Мелатонин и деца

Дори здрави деца и юноши могат да срещнат трудности, когато се опитват да заспиват.

Появата на нарушения на съня е значително повишена сред деца със заболявания на развитието като разстройство от аутистичния спектър и разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност. ( 45 )

Ефикасността на мелатонина при деца и юноши все още се проучва.

В един изчерпателен преглед, обхващащ седем проучвания, изследващи употребата на мелатонин в тази възрастова група, беше наблюдавано, че децата, на които е прилаган мелатонин за краткосрочно лечение, са заспивали по-бързо и са имали по-голяма продължителност на съня в сравнение с тези, получавали плацебо. ( 46 )

Проучване в по-малък мащаб проследява индивиди, които са използвали мелатонин от детството си, обхващащо приблизително 11 години. Това изследване разкрива, че тяхното качество на съня не се различава значително от това на контролна група, която не е използвала мелатонин, което предполага, че проблемите им със съня са се нормализирали с течение на времето. ( 47 )

Изследванията върху употребата на мелатонин при деца с нарушения в развитието като разстройство от аутистичния спектър и разстройство с дефицит на вниманието са дали смесени резултати. Като цяло, тези проучвания предполагат, че мелатонина може да увеличи продължителността на съня, да улесни по-бързото заспиване и да подобри качеството на съня при деца с такива състояния. ( 48 ) ( 49 )

Толерантност, дозировка и предпазни мерки

Мелатонинът обикновено се понася добре от децата. Въпреки това, има известни опасения, че продължителната употреба може потенциално да забави началото на пубертета. Тази загриженост възниква от връзката между естественото намаляване на вечерните нива на мелатонин и началото на пубертета. Въпреки това са необходими допълнителни проучвания. ( 50 )

Добавките с мелатонин, предназначени за деца, често се предлагат под формата на дъвки.

Подходящата дозировка варира в зависимост от възрастта на детето, но определянето на идеалната дозировка и нейната ефективност налага допълнителни изследвания. Въпреки това типичните препоръки включват 1 мг за кърмачета, 2,5–3 мг за по-големи деца и 5 мг за юноши.

Като се има предвид, че дългосрочните последици от употребата на мелатонин при деца остават неясни, може да е препоръчително да помогнете на децата си да възприемат практики за здравословен сън, особено ако все още не са го направили, преди да обмислят добавяне на мелатонин. ( 51 )

Мелатонин при възрастни

С напредване на възрастта секрецията на хормона на съня естествено намалява и този спад може да допринесе за затруднения със съня сред по-възрастните хора. ( 52 )

Докато изследванията в тази област продължават, съществуващите проучвания предполагат, че добавките с мелатонин могат да подобрят началото и продължителността на съня при възрастни хора. ( 53 ) ( 54 )

Освен това мелатонина може да бъде полезен за хора, страдащи от леко когнитивно увреждане или болестта на Алцхаймер. Някои изследвания показват, че мелатонина може да подобри качеството на съня и сутрешната бдителност при лица, диагностицирани с тези състояния. Въпреки това са необходими допълнителни проучвания.

Въпреки че добавките с мелатонин обикновено се понасят добре, те могат да предизвикат сънливост през деня при по-възрастни хора, особено когато се комбинират с предписани лекарства за сън. ( 55 )

По-специално, изследванията показват, че противовъзпалителните свойства на мелатонина могат да бъдат от полза за по-възрастните хора, които са по-склонни да изпитват хронични възпалителни състояния като сърдечни заболявания. ( 56 )

Препоръчителната доза мелатонин за по-възрастни варира от 1 до 6 мг, но е препоръчително да започнете с възможно най-ниската доза. Необходимо е повишено внимание, тъй като мелатонина може да взаимодейства с някои лекарства, отпускани с рецепта. ( 57 )

Възрастните хора трябва да се консултират с фармацевт или здравен специалист, преди да започнат прием на добавка с мелатонин.

Какви състояния са свързани с проблемите с мелатонина?

Двете основни състояния, свързани с нивата на мелатонин, са хипомелатонинемия (ниски нива на мелатонин) и хипермелатонинемия (високи нива на мелатонин). Няколко фактора могат да допринесат за всяко от тези състояния и обикновено са асоциирани с други здравословни проблеми.

Хипомелатонинемия

Хипомелатонинемия се определя като състояние, при което нивата на мелатонин са по-ниски от нормалните пикови нощни нива или общото производство на мелатонин е под очакваното за възрастта и пола ви.

Това състояние може да допринесе за различни нарушения на циркадния ритъм на съня, които са група нарушения, обединени от прекъсване на времето на съня. Тези нарушения включват различни форми на разстройство на съня, като:

 • Разстройство на забавената фаза на съня, където сънът и събуждането се случват по-късно от обичайното.
 • Напреднало разстройство на фазата на съня, при което сънът започва рано вечерта и се събуждате рано сутринта.
 • Неправилен ритъм сън-бодърстване, при който има неопределен цикъл на сън и бодърстване през 24 часа.
 • Синдром на не-24-часовия сън-бодърстване, при който дължината на съня и времето на будност се подреждат по-дълго от 24 часа.

Тези нарушения могат да доведат до липса на сън и да нарушат качеството му, което може да създаде риск от различни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, затлъстяване, метаболитен синдром и увеличен риск от рак на гърдата и простатата, както и от диабет тип 2.

Причините за хипомелатонинемия могат да бъдат първични или вторични. Първичните причини включват фактори, които директно засягат епифизната жлеза, като нараняване или тумори.

Вторичните причини се дължат на външни фактори и медикаменти като работа на смени, стареене и определени лекарства като бета-блокери, блокери на калциевите канали и АСЕ инхибитори.

Хипермелатонинемия


Хипермелатонинемия е състояние, при което имате повишени нива на мелатонин през нощта, които продължават до сутринта (дневна светлина), в сравнение с нормалните за вашата възраст и пол.

Повечето случаи на хипермелатонинемия са резултат от употреба на прекомерно количество мелатонин или медикаменти за сън, които съдържат мелатонин. Естествената хипермелатонинемия е много рядка. Медицинските състояния, свързани с нея, включват:

 • Хипогонадотропен хипогонадизъм: Това е състояние, при което тестисите или яйцеклетките произвеждат малко или никакви полови хормони. Хипогонадотропният хипогонадизъм е форма на хипогонадизъм, която се дължи на проблем с хипофизата или хипоталамуса.
 • Анорексия нервоза: Това е хранително разстройство, при което ограничавате калориите и видовете храна, които консумирате, поради страх от натрупване на тегло.
 • Синдром на поликистозния яйчник (PCOS): Това е хормонален дисбаланс, причинен от излишък на мъжки хормони в яйчниците.
 • Спонтанна хипотермична хиперхидроза: Това е рядко състояние, при което човек изпитва ниска телесна температура (хипотермия) и изпотяване (хиперхидроза) без ясна причина и в отсъствие на студена среда.
 • Синдром на Рабсон-Менденхол: Това е рядко генетично заболяване, характеризиращо се с тежка инсулинова резистентност, което може да предизвика високо кръвно захарно ниво (хипергликемия) и да доведе до диабет.

Симптомите на хипермелатонинемия включват:

 • Сънливост през деня.
 • Ниска телесна температура.
 • Замаяност.
 • Намален мускулен тонус.

Може ли мелатонина да помогне при хронично безсъние?

Хората, страдащи от безсъние, се борят със заспиването, поддържането на съня или и двете. Когато тези симптоми продължават месец или повече, това се нарича хронично безсъние.

Няма достатъчно солидни доказателства, които да подкрепят ефикасността или безопасността на добавките с мелатонин при хронично безсъние.

Експертите силно се застъпват за когнитивно-поведенческа терапия за безсъние, като основен подход за лечение. ( 58 )

Мелатонин спрей за сън

Мелатонин спрей за сън е хранителна добавка, която съдържа синтетичен мелатонин. Спреят се прилага под езика, където се абсорбира бързо.

Предимства:

 • Може да помогне за заспиване по-бързо: Мелатонинът може да съкрати времето, необходимо за заспиване.
 • Може да подобри качеството на съня: Мелатонинът може да ви помогне да спите по-дълбоко и по-спокойно.
 • Безопасен е за краткосрочна употреба: Няма данни за сериозни странични ефекти при краткосрочна употреба (до 4 седмици).

Недостатъци:

 • Може да причини сънливост: Не шофирайте и не работете с машини, след като сте използвали мелатонин.
 • Може да взаимодейства с други лекарства: Не приемайте мелатонин, ако приемате антидепресанти, антикоагуланти или други лекарства, които могат да повлияят на съня.
 • Не е подходящ за бременни или кърмещи жени: Не е доказано, че мелатонинът е безопасен за бременни или кърмещи жени.
 • Може да не е ефикасен за всички: Някои хора не се повлияват от мелатонин.

Важно е да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате мелатонин, за да се уверите, че е подходящ за вас и не взаимодейства с други лекарства, които приемате.

Мелатонин таблетки

Мелатонин таблетки са хранителна добавка, която съдържа синтетичен мелатонин. Таблетките се приемат през устата и се абсорбират в стомашно-чревния тракт.

Предимства:

 • Може да помогне за заспиване по-бързо: Мелатонинът може да съкрати времето, необходимо за заспиване.
 • Може да подобри качеството на съня: Мелатонинът може да ви помогне да спите по-дълбоко и по-спокойно.
 • Безопасен е за краткосрочна употреба: Няма данни за сериозни странични ефекти при краткосрочна употреба (до 4 седмици).

Недостатъци:

 • Може да причини сънливост: Не шофирайте и не работете с машини, след като сте използвали мелатонин.
 • Може да взаимодейства с други лекарства: Не приемайте мелатонин, ако приемате антидепресанти, антикоагуланти или други лекарства, които могат да повлияят на съня.
 • Не е подходящ за бременни или кърмещи жени: Не е доказано, че мелатонинът е безопасен за бременни или кърмещи жени.
 • Може да не е ефикасен за всички: Някои хора не се повлияват от мелатонин.

Важно е да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате мелатонин, за да се уверите, че е подходящ за вас и не взаимодейства с други лекарства, които приемате.

Дозировка:

Дозировката на мелатонин варира в зависимост от възрастта, теглото и индивидуалните нужди. Препоръчително е да започнете с ниска доза (0,5-1 mg) и постепенно да я увеличавате, докато не намерите дозата, която ви е най-ефективна.

Странични ефекти:

Мелатонинът обикновено се понася добре, но може да причини някои странични ефекти, като:

 • Сънливост
 • Главоболие
 • Замаяност
 • Гадене
 • Стомашни болки

Взаимодействия:

Мелатонинът може да взаимодейства с някои лекарства, като:

 • Антидепресанти
 • Антикоагуланти
 • Бета-блокери
 • Лекарства за сън

Не се самолекувайте!

Винаги се обръщайте към лекар за поставяне на диагноза и предписване на лечение.

Мелатонинът помага ли при симптоми на рак?

Изследванията на въздействието на добавките с мелатонин върху симптомите на рака и свързаните с лечението странични ефекти са ограничени по обхват и дават различни резултати. ( 59 )

Важно е да се подчертае, че непроверени вещества не трябва да се използват като заместители или като средство за отлагане на конвенционалните медицински интервенции за рак.

Освен това някои продукти могат потенциално да възпрепятстват стандартните терапии за рак или да представляват особена опасност за индивиди, диагностицирани с рак.

Следователно, хората, които са получили диагноза рак, трябва да се включат в дискусии със своите доставчици на здравни услуги, преди да обмислят каквито и да било допълнителни здравни стратегии, включително мелатонин, за да гарантират, че всички аспекти на техния режим на лечение са хармонизирани ефективно.

Какъв тест измерва нивата на мелатонин?

Лекар може да провери нивата на мелатонин с кръвен тест, тест за урина или тест за слюнка, но това не е обичаен тест.

Често задавани въпроси

Мелатонинът е хормон, който се произвежда в мозъка и регулира цикъла на съня и бодърстване. Нивата на мелатонин се повишават вечер, когато е тъмно, и спадат сутрин, когато е светло.

Мелатонинът може да се приема под формата на:

 • Таблетки: Приемат се през устата и се абсорбират в стомашно-чревния тракт.
 • Спрей: Прилага се под езика, където се абсорбира бързо.
 • Капсули: Приемат се през устата и се абсорбират в стомашно-чревния тракт.
 • Пастили: Разтварят се в устата и се абсорбират през лигавицата на устата.

Важно е да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате мелатонин, за да се уверите, че е подходящ за вас и не взаимодейства с други лекарства, които приемате.

Дозировка:

Дозировката на мелатонин варира в зависимост от възрастта, теглото и индивидуалните нужди. Препоръчително е да започнете с ниска доза (0,5-1 mg) и постепенно да я увеличавате, докато не намерите дозата, която ви е най-ефективна.

Начин на прием:

 • Мелатонинът обикновено се приема 30-60 минути преди лягане.
 • Не приемайте мелатонин, ако ще шофирате или ще работите с машини.
 • Не приемайте мелатонин, ако сте бременна или кърмите.

В България можете да получите мелатонин по два начина: без рецепта или по лекарско предписание.

Мелатонинът без рецепта се предлага свободно в различни форми, включително:

 • Таблетки
 • Капсули
 • Желирани таблетки
 • Течно

Можете да ги намерите в аптеки, хранителни магазини и онлайн търговци. Важно е обаче да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете да приемате мелатонин, особено ако имате някакви основни здравословни проблеми или приемате други лекарства.

Мелатонинът по лекарско предписание обикновено се предлага само под формата на таблетки и обикновено се предписва на хора със специфични нарушения на съня като безсъние.

Заключение

Мелатонинът е жизнеспособна добавка, която може да подпомогне започването на съня, особено полезна за хора, които изпитват безсъние или джет лаг. Освен това може да има допълнителни предимства за цялостното здраве.

Въпреки това, преди да обмислите мелатонин, важно е да се включите в дискусия със здравен специалист или фармацевт. Тази консултация е жизненоважна, за да се установи неговата пригодност за вашите специфични нужди и да се оценят потенциалните взаимодействия с всички лекарства, които може да са ви предписани в момента.

Ако сте прецени, че мелатонина е подходящ за вашата ситуация, се препоръчва да започнете с малка доза от 0,5–1 мг приблизително 30 минути преди лягане. В случаите, когато тази начална доза се окаже недостатъчна, може да се увеличи до 3-5 мг.

Струва си да се отбележи, че мелатонина като цяло се понася добре, въпреки че отделните хора понякога могат да получат леки странични ефекти.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: