Могат ли хранителните добавки да помогнат при лечението на депресия?

Могат ли хранителните добавки да помогнат при лечението на депресия

Депресията е често срещано разстройство на психичното здраве, което засяга много хора по света. Налични са ефективни лечения, но те не работят за всички, така че някои хора взимат хранителни добавки, за да опитат да облекчат симптомите.

Депресията е трайно чувство на тъга, празнота или неспособност да изпитвате удоволствие, което обикновено се случва без очевидна причина. Според Световната здравна организация (СЗО) то е различно от редовните промени в настроението, продължава дълго време и може да попречи на нормалното функциониране на човек.

Според СЗО глобалните оценки показват, че 3,8% от хората изпитват депресия. Жените са по-склонни от мъжете да изпитват депресивни епизоди, а рискът от депресия е малко по-висок при тези над 60 години.

реклама

Броят на хората с депресия непрекъснато се увеличава.

Голямо депресивно разстройство, при което човек преживява депресивни епизоди, е едно от най-честите разстройства на настроението. Всеки от депресивните епизоди  при голямо депресивно разстройство продължава най-малко 2 седмици, със симптоми, които причиняват клинично значим дистрес или увреждане в социални, професионални или други важни области на функциониране.

Тези симптоми често включват:

  • депресивно настроение
  • загуба на интерес към почти всички дейности
  • значителна неволна загуба/наддаване на тегло или намаляване/увеличаване на промени в апетита
  • нарушение на съня
  • умора
  • чувство за безполезност
  • нарушена способност за мислене или концентрация
  • суицидни мисли

Текущи лечения за депресия

Депресията може да се лекува с лекарства и/или психологически терапии. Видът на лечението зависи от тежестта на депресивните симптоми.

Антидепресантите като цяло са ефективни за по-тежка депресия. Те работят, като променят действието на невротрансмитерите – химикали, които позволяват на нервните клетки да комуникират помежду си. Различните антидепресанти влияят на невротрансмитерите по различни начини.

Първата линия на лечение обикновено е селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, които включват флуоксетин и циталопрам. Както подсказва името им, тези лекарства инхибират обратното захващане на невротрансмитера серотонин. Точният механизъм на действие е неизвестен, но те помагат на симптомите на депресия при много хора.

Въпреки че тези лекарства се понасят по-добре от по-старите трициклични антидепресанти, някои изследвания подчертават неблагоприятни ефекти, като безсъние, възбуда, стомашно-чревни симптоми, сексуална дисфункция и мисли за самоубийство, особено при юноши.

Ако те са неефективни, лекарите могат да предпишат други антидепресанти, но някои от тях носят дори по-голям риск от странични ефекти.

Психологическите терапии също могат да бъдат много ефективни при депресия, използвани самостоятелно или в комбинация с антидепресанти. Те включват когнитивно-поведенческа терапия, междуличностна терапия и поддържаща терапия.

Могат ли хранителните добавки да помогнат?

При около 68% от хората, лечението с антидепресант от първа линия не работи. Може ли хранителните добавки – витамини, минерали или пробиотици – да помогнат за облекчаване на симптомите или да подобрят ефективността на антидепресантите?

Има някои доказателства, които предполагат, че някои хранителни добавки могат да имат благоприятен ефект при облекчаване на симптомите на депресия. Въпреки това е важно да се отбележи, че добавките не трябва да се считат за лекарство за лечение на депресия и тяхната ефективност може да варира при отделните хора.

Доказателствата за ползите от добавките варират значително, като някои не показват полза, а проучванията предполагат, че други могат да имат благоприятен ефект при лечението на депресия.

Проучването MooDFOOD разглежда добавките и депресията при 1000 души с наднормено тегло и затлъстяване с повишен риск от депресия.

През 2019 г. се заключава, че ежедневният прием на хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина, витамин D, цинк и селен, не е по-добър за предотвратяване на големи депресивни епизоди от плацебо.

Вместо това те предполагат, че за хора с наднормено тегло и затлъстяване загубата на тегло и спазването на здравословна диета, като средиземноморската диета, може да помогне при симптомите на депресия.

Кои добавки могат да се борят със симптомите? 

Някои добавки обаче са показали, че помагат за облекчаване на симптомите, особено когато се използват като допълнение към други лечения, като психологически терапии или антидепресанти.

Мета -анализ от 2022 година на 41 проучвания предполага, че витамин D може да е от полза за хората с депресия. Въпреки че има различия между проучванията, като цяло 50 микрограма или повече витамин D на ден са по-ефективни от плацебо за облекчаване на симптомите на депресия.

Един възможен механизъм е, че витамин D може да повлияе на производството и регулирането на невротрансмитери, като серотонин, които играят роля в регулирането на настроението.

Друго проучване показа, че високите дози витамин B6 могат да имат малък благоприятен ефект върху депресията. Въпреки това, размерът на извадката от проучването е малък и по-голямата част от включените хора са имали състояние на тревожност, срещу която B6 е по-ефективен, отколкото към депресия.

Проучванията също предполагат, че ниското ниво на желязо може да засили депресивните симптоми, като се наблюдава връзка между анемията и депресията.

Едно проучване от 2016 година установи значителна връзка между желязодефицитната анемия и депресията. Други проучвания предполагат, че ниското желязо променя метаболизма на допамина и може също да повлияе на нивата на серотонин, като и двете могат да доведат до промени в настроението.

Недостигът на желязо не винаги причинява анемия, но все пак може да причини други симптоми, включително депресия, така че за тези с ниски нива на желязо и депресия, добавките с желязо могат да бъдат полезни.

Други проучвания разглеждат ефекта на про- и пребиотиците – храни и хранителни добавки, които подобряват чревния микробиом на човек. Скорошни изследвания подчертаха значението на оста черва-мозък и ефектите на чревната микробиота върху настроението и психичното здраве.

Здравето на червата може да подобри симптомите

Преглед на проучвания от 2019 година заключава, че пре- и пробиотиците могат да имат известна полза при лечението на депресия. Учените предполагат, че такива хранителни добавки могат да се използват като допълнително лечение за хора с депресия.

Ново проучване, публикувано през юни 2023 г., предоставя допълнителни доказателства, че пробиотиците могат да помогнат при лечението на депресия. Въпреки че имаше малък размер на извадката, това двойно-сляпо проучване на хора, които не реагираха на лечение с антидепресанти, установи ясно подобрение на симптомите при тези, приемащи пробиотици.

В 8-седмичното проучване, 24 души са получавали капсули 4 пъти на ден, съдържащи 14 различни пробиотици. Останалите са получили идентични плацебо капсули.

Имаше известно намаляване на симптомите на депресия и в двете групи, но след 4 седмици на лечението групата с пробиотиците показа по-добри резултати.

Тъй като пробиотика се понася добре, без сериозни неблагоприятни ефекти, учените предполагат, че той може да бъде полезна допълнителна терапия за тези с голямо депресивно разстройство.

Трябва ли да приемате добавки при депресия?

Има някои доказателства, че добавките могат да бъдат полезни за хора с депресия.

Важно е обаче да не приемате добавки като заместител на медицинското лечение на вашата депресия. Те обаче могат да се приемат като допълнителен подход във връзка с медицинско лечение, като медикаменти или терапия.

Изследванията за употребата на добавки за депресия продължават. Последните проучвания дадоха смесени резултати, подчертавайки необходимостта от по-нататъшно проучване, за да се определи ефективността и безопасността на специфични добавки.

Дори естествените добавки могат да имат опасения за безопасността, особено за тези, които приемат други лекарства. Проучвания са установили, че билковата добавка жълт кантарион може да бъде толкова ефективна, колкото селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина за лечение на лека до умерена депресия, но може да има подобни неблагоприятни ефекти и не трябва да се приема с някои често предписвани лекарства.

Други добавки, които са показали известна полза в проучвания, също могат да имат неблагоприятни ефекти. Витамин D и витамин B6 могат да бъдат токсични при високи дози, а излишъкът от желязо може да доведе до увреждане на черния дроб.

От решаващо значение е да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете да приемате нови добавки.

Лекарите трябва да са наясно с всички добавки, които човек приема, за да преценят тяхната безопасност и потенциалните взаимодействия с предписаните лекарства. Някои добавки могат да взаимодействат с определени антидепресанти или други лекарства, засягайки тяхната ефективност или причинявайки неблагоприятни ефекти.

Пробиотиците и здравословната диета могат да бъдат най-ефективни

Изглежда, че най-силното доказателство за полза без риск от странични ефекти е за пробиотиците, но следването на здравословна, разнообразна диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и ферментирали храни също може да има благоприятни ефекти чрез насърчаване на здравословен микробиом.

Някои хора може да намерят приема на добавка за начин, който им помага, като независимо дали има някаква действителна полза, плацебо ефектът може да бъде достатъчен, за да облекчи симптомите. При условие, че хората следват съветите на своя медицински специалист, добавките едва ли ще навредят.

Въпреки това, доказателства все още са неубедителни. Ето защо е важно да помислите два пъти, преди да инвестирате пари в специална добавка. Съсредоточете се върху балансирана и здравословна диета.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: