Може ли умерената протеинова диета да бъде ключът към младостта?

Може ли умерената протеинова диета да бъде ключът към младостта

Ново проучване предполага, че консумацията на умерено количество протеин може да бъде най-благоприятна за подобряване на метаболитното здраве.

Хранителните нужди на човек се променят, докато преминава през живота от детството до старост. Докато растем, достигаме зрялост и остаряваме, телата ни са заети с различни задачи.

Докато учените се стремят да удължат продължителността на живота ни в здравословно състояние – периоди без сериозни заболявания – те се надяват да идентифицират оптималния баланс на макронутриенти, които насърчават доброто здраве на всеки етап от живота.

реклама

Ново проучване при мишки изследва ролята на протеина на различни етапи от живота.

Проучването установява, че консумацията на умерени количества протеин в младостта и на средна възраст може да бъде ключът към доброто метаболитно здраве.

Проучването е публикувано в Geroscience.

Как протеинът влияе на биологичната възраст?

Използвайки мишки, учените изследват ефектите от приема на протеин върху биологичното стареене.

Те подлагат млади (6-месечни) мишки и други на средна възраст (16-месечни) на диети с различни нива на протеин в продължение на два месеца.

Диетите им се състоят от 5%, 15%, 25%, 35% протеин или 45% протеин. Умерените количества, идентифицирани в проучването, са 25% и 35%.

Наблюдава се, че диета с ниско съдържание на протеини води до развитие на затлъстяване на черния дроб, а мишките на средна възраст показват по-високи нива на липиди или мазнини в техните системи, отколкото по-младите мишки.  Докато протеинова диета с умерено съдържание на протеини понижават нивата на липидите и кръвната захар.

Следователно умереният протеин се приравнява на подобрено метаболитно здраве в това проучване при мишки.

Може ли протеина да помогне на хората да живеят по-дълго?

Що се отнася до това дали резултатите от проучването ще се се отнасят и за хората,  експертите смятат, че е трудно да се разбере, но като бозайници, мишките имат общо с хората.

Въпреки че това е проучване върху мишки, то затвърждава мнението, че повечето възрастни – особено всеки над 50 години – трябва да получават около 25% от калориите, която консумират от протеини. Това е значително повече, отколкото средностатистическият човек консумира в момента. Някои хора се нуждаят от дори повече протеини.

Специално внимание заслужават хората, практикуващи силови тренировки. За да се увеличи максимално чистата маса, средното необходимо количество е около 1,6 грама на килограм телесно тегло, а някои хора може да се нуждаят от 2,2 гр/кг или повече.

За хора, които искат да изгарят мазнини, като същевременно запазят мускулите, 1,6 до 2,4 грама на килограм може да са подходящи.

Виж още: Колко протеин на ден трябва да приемаме

Възрастните хора се нуждаят от повече протеини

По-възрастните хора се нуждаят от повече протеини, отколкото по-младите.

Саркопенията е основната свързана с възрастта причина за слабост, която е свързана с по-висок риск от увреждания, падания, фрактури, хоспитализации и преждевременна смърт.

Това се случва със свързана с възрастта мускулна загуба, варираща от 0,5% до 2% от общата мускулна маса всяка година, започвайки около 50-годишна възраст (въпреки че при хора, които са до голяма степен неактивни, може да започне дори по-рано).

Като консумирате 25-35 грама протеин на всяко хранене и практикуват тренировки за съпротива, ще доведе до увеличаване на мускулната маса, кардио-метаболитното здраве и цялостното качество на живот.

Значението на приема на протеини

Протеинът е критичен на всички етапи от живота.

Думата „протеин“ произлиза от гръцката дума proteios, което означава „първи“ или „основен“, което отразява неговия статус на първо място в човешкото хранене.

Когато растем, протеинът осигурява градивните елементи (аминокиселини) за създаване на нови кости, кожа, зъби, мускули и т.н. По принцип всяка тъкан се нуждае от протеин, за да расте. След като пораснем напълно, протеинът все още осигурява градивни елементи – не е за растеж, а за заместване на протеини, които се разграждат. Обмяната на протеини в тялото се случва през целия ни живот.

Много експерти смятат, че необходимото дневно количество от 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло е много по-малко от действителните нужди на тялото. Това количество представлява само необходимото количество протеини, за да се избегне недохранване, а не количеството за насърчаване на доброто здраве.

От колко протеин се нуждаете?

Може да се получи по-точно разбиране на хранителните нужди, като се използва техниката за аминокиселинно окисление (IAAO).

Техниката IAAO предоставя разумна ежедневна препоръка. Предполага се, че 1,2 грама протеин на килограм телесно тегло са подходящи за здрави млади мъже, по-възрастни мъже и по-възрастни жени.

Разликата между двете препоръки е значителна. Препоръчителния дневен прием (ПДП) за човек с тегло 68 килограма е 54 гр протеин дневно, докато според измерването на IAAO, това ще се увеличи до 81 гр протеин.

Но може ли човек да консумира твърде много протеин от храни богати на протеин и добавки?

Хората имат висок капацитет за смилане и усвояване на протеини, така че е трудно да приемате толкова много, че да е „твърде много“.

Имайте предвид обаче, че някои експерти предполагат, че излишъкът от протеин може да доведе до проблеми с бъбреците и костите, „но тези предположения до голяма степен са развенчани“.

В по-голямата си част протеините са относително еднакви, но една вярна аксиома е, че протеинът от животински произход е с по-високо качество от протеина от растителен произход, въпреки, че повечето изследвания показват, че тази разлика вероятно е доста малка. 

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: