Може ли умереното ограничаване на солта да помогне за подобряване на кръвното налягане?

Може ли умереното ограничаване на солта да помогне за подобряване на кръвното налягане

Ново проучване разглежда ефекта от умереното намаляване на хранителния прием на сол върху хипертонията или високото кръвно налягане.

Диетичната сол е комбинация от два химикала: натрий и хлорид. Натрият в солта е тясно свързан с хипертонията и намаляването на консумацията му е свързано с понижаване на високото кръвно налягане.

Докато средно човек приема около 3600 милиграма натрий всеки ден, съществуват препоръки възрастните да не консумират повече от около една чаена лъжичка или приблизително 2300 мг дневно.

реклама

За хората с хипертония препоръчителната граница за дневен прием на натрий е по-ниска, около 1500 мг. Това е приблизително две трети от чаена лъжичка.

Проучването разглежда конкретно ползите от намаляването на натрия върху една специфична причина за хипертония, първичен алдостеронизъм.

Проучването

При участниците в проучването намаляването на консумацията на натрий наполовина за 12 седмици значително намалява стойностите на високото кръвно налягане, както и симптомите на депресия и тревожност.

41-те участници в нерандомизираното проучване наблюдават приема на натрий с помощта на приложение за смартфон, което им позволява да проследяват нивата на натрий в готови, пакетирани и бързи храни.

Учените установиха, че използването на приложението помага на участниците да останат мотивирани чрез предложени рецепти с ниско съдържание на сол, система за възнаграждение и функция за чат, с която участниците могат да се обърнат към експерти с въпроси.

Проучването е публикувано в Journal of Internal Medicine Trusted Source.

Първичен алдостеронизъм

Повечето хора страдат от есенциална хипертония, т.е. хипертония без специфична и лечима основна причина.

Като до 15% от случаите могат да бъдат приписани на вторична хипертония. Първичният алдостеронизъм е най-честата ендокринна причина за вторична артериална хипертония.

За хора, чието високо кръвно налягане не се повлиява адекватно от медикаменти, причината може да е първичен алдостеронизъм. При първичен алдостеронизъм надбъбречните жлези произвеждат излишък от хормона алдостерон, който балансира нивата на натрий и калий. Излишъкът на алдостерон заедно с високия хранителен прием на натрий влошава сърдечно-съдовите увреждания.

Диагнозата първичен алдостеронизъм изисква кръвен тест, който обаче се назначава твърде рядко.

Това не е състояние, за което много хората не са чули, но със сигурност е нещо, което е по-често срещано, отколкото си мислим. Често лекарите просто предписват лекарства за сваляне на високо кръвното налягане на пациента, без да търсят причината, довела до повишаването.

Как солта влияе на кръвното налягане

В продължение на десетилетия, многобройни големи проучвания са установили връзка между консумацията на сол и хипертонията. Въпреки това, механичната връзка между двете все още не е напълно разбрана.

Класическия модел на Guyton, твърди, че солта изтегля вода – и следователно кръв от сърцето – в кръвоносните съдове в артериите, увеличавайки налягането, което влиае на стените им.

Но също така засяга функцията на бъбречните ви хормони.

Бъбреците трябва да могат да се справят с това, като възстановяват кръвното налягане до здравословни нива, но дефектите в този механизъм за обратна връзка биха насърчили хипертония, чувствителна към солта.

Трябва да се отбележи, че дори най-основните предположения, посочени по-горе – например солта увеличава сърдечния дебит – все още се оспорват и не са напълно доказани, както е илюстрирано от съвсем скорошно проучване, което показа, че плъховете действително намаляват сърдечния дебит и повишават периферното си съпротивление при преминаване от диета с ниско съдържание към диета с високо съдържание на натрий.

Струва ли си намаляването на приема на сол в диетата?

В множество епидемиологични, клинични и експериментални проучвания приемът на натрий с храната е свързан с кръвното налягане и е документирано, че намаляването на приема на сол с храната понижава кръвното налягане.

При млади индивиди приемът на сол има програмиращ ефект, тъй като кръвното налягане остава повишено дори след намаляване на високия прием на сол.

Възрастните индивиди и пациентите със затлъстяване са по-чувствителни към понижаващите кръвното налягане ефекти от намаления прием на сол. В зависимост от изходното кръвно налягане и степента на намаляване на приема на сол, систоличното кръвно налягане може да се понижи с 4 до 8 mm Hg.

По-голямо понижение на кръвното налягане се постига, когато намаленият прием на сол се комбинира с други интервенции в начина на живот, като придържане към диетичните подходи за спиране на хипертонията.

Доказано е, че високият прием на сол повишава не само кръвното налягане, но и риска от инсулт, левокамерна хипертрофия и протеинурия.

Страничните ефекти, свързани с намаляването на приема на сол, освен ако не са прекомерни, изглеждат минимални. Въпреки това, данните, свързващи намаления прием на сол с намаляване на заболеваемостта и смъртността при пациенти с хипертония, не са единодушни.

Заключение

Всяко значително намаляване на консумацията на диетична сол може да подобри високото кръвно налягане. 

Авторите на изследването се надяваха да установят дали дори умереното намаляване на натрия е от полза и установиха, че намаляването на приема дори до умерено високо ниво на натрий наистина носи ползи.

Потреблението на натрий от участниците в проучването спадна от изходно ниво от над девет грама на ден до малко над пет грама, или 5000 мг. Дори това количество обаче е двойно по-голямо от препоръчителното дневно количество натрий.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: