Моринга: ползи, противопоказания и странични ефекти

Моринга

Моринга е богата на хранителни вещества суперхрана, която идва от „дървото чудо“ Moringa oleifera в Индия. Листа, семена, кора, корени, сок и цветя на Moringa oleifera отдавна се използват в традиционната медицина в Югоизточна Азия. ( 1 )

Моринга на прах често се добавя към смутита, хранителни блокчета и енергийни напитки или се пие като чай. Под формата на масло се използва локално за грижа за косата и кожата. ( 2 )

Тази статия обсъжда как се използва, ползите, рисковите фактори и страничните ефекти от приема на моринга.

реклама

Какво е Моринга?

Moringa oleifera е растение, произхождащо от Северна Индия, което е популярно със своите ползи за здравето от хиляди години. Съдържа много здравословни съединения като:

 • витамин А
 • тиамин
 • рибофлавин
 • ниацин
 • фолат
 • аскорбинова киселина
 • цинк
 • магнезий
 • калций
 • калий
 • желязо
 • фосфор

Всички тези хранителни вещества помагат на тялото ви да се лекува и да изгражда мускули. Освен това е с изключително ниско съдържание на мазнини.

Антиоксидантите в моринга могат да предпазят клетките от увреждане и да засилят имунната ви система. Смята се, че някои от тези антиоксиданти могат да понижат кръвното налягане и мазнините в кръвта и тялото.

Традиционно се използва като лекарство за такива състояния, като болки в ставите, възпаление, диабет, рак и здравето на сърцето.

Ползи

Моринга на прах

Проучванията за потенциалните ползи за здравето от моринга са ограничени. Въпреки че са правени лабораторни и животински проучвания за различни здравословни състояния, няма достатъчно доказателства в подкрепа на употребата й за някое от тези състояния поради липса на проучвания при хора.

Освен това, често се изследва в комбинация с други билки. Ето защо учените не са сигурни дали ползите за здравето могат да бъдат припсани на моринга или друга добавка.

Въпреки това се смята, че Моринга има много ползи и се използва за здраве и красота. Ползите от моринга включват:

Лечение на диабет 

По-голямата част от завършените проучвания върху ефектите на моринга върху контрола на диабета са използвали животински модели. Това означава, че учените са изследвали моринга при животни като гризачи, а не при хора. Проучванията върху животни сами по себе си не са достатъчни, за да се направят заключения относно употребата на моринга.

Въпреки това, в едно малко проучване при хора, учените са разгледали ефектите на листата на моринга на прах върху реакцията на кръвната захар при хора с диабет. Проучването включва 17 души с диабет и 10 здрави участници.

Като цяло резултатите показват, че листата на моринга на прах намаляват скоковете на кръвната захар след хранене при хора с диабет с до 40 милиграма на децилитър. ( 3 )

Необходими са обаче повече висококачествени проучвания за ефектите на моринга и контрола на диабета.

Може да намали възпалението

Възпалението е естествената реакция на тялото.

Това е основен защитен механизъм, но може да се превърне в основен здравен проблем, ако продължи за дълъг период от време.

Всъщност продължителното възпаление е свързано с много хронични здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и рак. ( 4 ) ( 5 )

Повечето билки, подправки, плодове и зеленчуци имат противовъзпалителни свойства. Въпреки това, степента, до която те могат да помогнат, зависи от видовете и количествата противовъзпалителни съединения, които съдържат.

Учените смятат, че изотиоцианатите са основните противовъзпалителни съединения в листата, шушулките и семената на моринга. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

Подобряване здравето на очите

Има свойства за подобряване на зрението, благодарение на високите нива на антиоксиданти. Moringa може да спре разширяването на съдовете на ретината, да предотврати удебеляването на капилярните мембрани и да инхибира дисфункцията на ретината.

Прави костите по-здрави

Съдържа калций и фосфор, които помагат за поддържане на костите здрави и силни. Наред с противовъзпалителните си свойства, екстрактът от моринга може да помогне за лечение на състояния като артрит и може също така да лекува увредени кости.

Борба с бактериални заболявания

Благодарение на своите антибактериални, противогъбични и антимикробни свойства, екстрактите от моринга могат да се борят с инфекции, причинени от  Salmonella, Rhizopus и E. coli.

Защита и подхранване на кожата и косата

Маслото от Моринга е полезно за защита на косата от свободните радикали и я поддържа чиста и здрава. Съдържа и протеин, което означава, че е полезно за защита на клетките на кожата от увреждане. Също така съдържа хидратиращи и детоксикиращи елементи, които също подсилват кожата и косата.

Може ли да помогне за отслабване?

Доказателствата показват, че екстрактът от моринга може да бъде ефективен при намаляване и контролиране на наддаването на тегло при мишки. Високото му съдържание на витамин B помага за гладкото и ефективно храносмилане и може да помогне на тялото при преобразуването на храната в енергия, вместо да я съхранява като мазнини.

Смята се, че помага за:

 • намаляване на наддаването на тегло
 • понижаване на холестерола и кръвното налягане
 • предотвратяване на възпаление
 • да преобразува мазнините в енергия
 • намаляване на умората и подобряване на енергийните нива

Противопоказания и страничните ефекти

Въпреки че малко проучвания при хора са оценили моринга, тези, които го направиха, показаха, че се понася добре, без да се съобщава за странични ефекти.

Някои учени са открили, че високият прием на моринга може да доведе до повишаване на желязото в кръвта, което може да причини стомашни проблеми и хемохроматоза. Не се препоръчва повече от 70 грама на ден. ( 9 )

Също така може да бъде опасно да се яде кора или пулп, особено за бременни жени. Химикалите в кората могат да накарат матката да се свие и да доведат до спонтанен аборт.

Добре е да говорите с лекар, преди да вземете каквито и да било хранителни или билкови добавки.

Има някои проучвания, които предполагат, че следните лекарства могат да взаимодействат с моринга:

 • Рифампицин, който се използва за лечение на туберкулоза заедно с други лекарства ( 10 )
 • Ситаглиптин, антидиабетно лекарство за диабет тип 2 ( 11 )

Какво се случва, ако приемам твърде много Моринга?

Като обща насока, никога не приемайте повече от препоръчаната от производителя доза. Ако получите нежелани реакции от всякакъв вид, спрете приема на моринга и се обадете на вашия доставчик на здравни услуги.

Заключение

Моринга идва от дървото Moringa oleifera в Индия. Листа, семена, кора, корени, сок и цветя на Moringa oleifera се използват в традиционната медицина в цяла Югоизточна АзияСега се култивира и в други части на света, като Африка, Южна и Централна Америка и Мексико.

Като добавка, често се среща под формата на капсули, прах и екстракт. Предлагат се и сушени шушулки и семена.

Понастоящем е твърде рано да се препоръчва моринга за определени цели, свързани със здравето. Ако мислите да приемате добавки с моринга, не забравяйте първо да се консултирате с лекар. Никаква добавка не трябва да се използва за заместване на стандартните медицински грижи.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: