Непоносимост към глутен

Непоносимост към глутен

Непоносимостта към глутен, нарича още чувствителност към глутен без целиакия, се характеризира с неблагоприятни реакции към глутен, протеин, открит в пшеница, ечемик и ръж. ( 1 )

Това състояние не е същото като цьолиакия или алергия към пшеница.

Хората с непоносимост или чувствителност към глутен може да почувстват болка и подуване на корема след консумация на храни с глутен.

реклама

Въпреки това не е ясно, какво точно причинява тази непоносимост. Някои учени предполагат, че други съставки в пшеницата, а не глутен, може да причиняват някои от тези реакции. ( 2 ) ( 3 )

Какво представлява непоносимостта към глутен?

Непоносимостта към глутен може да доведе до дискомфорт, но е малко вероятно да причини тежки симптоми, изискващи спешна помощ.

Въпреки, че е различно от цьолиакия или алергия към пшеница, симптомите на непоносимост към глутен може също да наподобяват тези състояния.

Може да почувствате умора, гадене или подуване. Друго име за непоносимост към глутен е чувствителност към глутен без целиакия (NCGS).

Какво е глутен?

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеница, ечемик, ръж и други зърнени култури. Съдържа се още в много обичайни храни и напитки, включително паста, зърнени храни и бира. Глутен може да се съдържа и в неща като витамини, козметика и дори някои лекарства.

Кой получава непоносимост към глутен?

Всеки може да има непоносимост към глутен, въпреки че това е по-често при жените. Някои хора се раждат с непоносимост към глутен, докато други го развиват по-късно в живота.

Какво причинява непоносимостта към глутен?

Точните причини за непоносимост към глутен не са добре разбрани. Някои проучвания показват, че хората може да не са чувствителни към глутен, а към определен въглехидрат, който се съдържа в много храни. Телата им не усвояват въглехидратите както трябва. Остават в червата им и ферментира, причинявайки проблеми.

Други проучвания показват, че пшеницата може да повлияе на лигавицата на храносмилателния тракт на някои хора. Тази обвивка обикновено предпазва бактериите от изтичане от червата ви. Но при хора с непоносимост към глутен лигавицата може да не работи както трябва, позволявайки на бактериите да отидат в кръвта или черния дроб, като това причинява възпаление.

Какви са симптомите на непоносимост към глутен?

За хора с чувствителност към глутен, консумацията на храни, които съдържат глутен, може да предизвика храносмилателни проблеми. ( 4 ) ( 5 )

Хората могат да изпитат следните симптоми в продължение на няколко часа или дни след като са консумирали глутен:

 • Болка в корема
 • анемия
 • безпокойство
 • Подуване на корема или газове
 • Мозъчна мъгла или проблеми с концентрацията
 • Депресия
 • Диария или запек
 • Умора
 • Главоболие
 • Болки в ставите
 • Гадене и повръщане
 • Кожен обрив

Всъщност чувството за подуване е едно от най-честите притеснения сред хората, чувствителни или непоносими към глутен. ( 6 ) ( 7 )

Много хора с непоносимост към глутен също имат синдром на раздразнените черва (IBS).

Как се диагностицира непоносимостта към глутен?

Вашият доставчик на здравни услуги внимателно преглежда вашите симптоми и медицинска история. Ако подозират, че имате непоносимост към глутен, това са следващите стъпки за потвърждаване на диагнозата:

 • Стъпка 1: Ядете храни, съдържащи глутен, за около шест седмици. През това време вашият доставчик на здравни услуги извършва кръвни изследвания и кожни тестове, за да изключи алергия към пшеница или целиакия. Няма тест за непоносимост към глутен.
 • Стъпка 2: Ако нямате алергия към пшеница или целиакия, вашият доставчик на здравни услуги ще ви помоли да изключите глутена от диетата си за поне шест седмици. Водете задълбочен запис на вашите симптоми през това време, като отбелязвате кои (ако има такива) симптоми се подобряват.
 • Стъпка 3: Ако симптомите ви се подобрят, докато сте на безглутенова диета, постепенно връщайте отново глутена в диетата си. Ако симптомите се върнат, вероятно имате непоносимост към глутен.

Как се лекува непоносимостта към глутен?

Няма лек за непоносимост към глутен. Но повечето хора намират облекчение на симптомите, като консумират храни без глутен. Трябва да говорите с лекар, за да планирате диетата си.

Можете също така да попитате лекар за добавяне на пробиотик към вашата диета. Пробиотиците помагат за увеличаване на добрите бактерии в червата. Те могат да намалят симптомите на подуване на корема, газове или запек.

Някои проучвания показват, че приемането на определени ензими може да ви помогне да смилате глутена. Но експертите все още проучват това лечение. Говорете лекар преди да вземете каквито и да е ензими.

Как мога да предотвратя непоносимостта към глутен?

Няма начин да се предотврати непоносимостта към глутен, но има начини да се намалят симптомите. Говорете с лекар относно план за лечение, който работи за вас.

Как мога да направя живота с непоносимост към глутен по-лесен?

Можете да управлявате непоносимостта към глутен чрез:

 • Хранене с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри.
 • Получаване на редовни лабораторни тестове за проверка за:
  • анемия
  • Висок холестерол
  • Витаминни и хранителни дефицити
 • Научете кои храни, напитки и съставки съдържат глутен, за да можете да ги избягвате.
 • Четете внимателно етикетите на храните и напитките.

Какво трябва да направя, ако все пак приема глутен?

Глутенът се съдържа в безброй храни, напитки и други продукти. Дори ако се придържате към диета без глутен, може случайно да приемете глутен в даден момент. Ако получите нежелани реакции от случайно излагане на глутен, можете:

 • Пийте много вода, за да промиете системата си
 • Яжте малки ястия, които не са пикантни или мазни
 • Опитайте чай от джинджифил или мента, за да успокоите разстроен стомах

Едно и също нещо ли са непоносимостта към глутен и целиакията?

Непоносимостта към глутен и целиакията са различни състояния. Хората с целиакия имат автоимунен отговор към глутена. Това означава, че телата им се опитват да се борят срещу глутена, сякаш е вирус. Тази реакция причинява възпаление и увреждане на храносмилателния им тракт.

Цьолиакията е резултат от анормален ген. Хората с целиакия също имат високи нива на определени антитела в кръвта си, които са вещества, които се борят с глутена.

Чувствителността към глутен и целиакията причиняват много еднакви симптоми. Но хората с чувствителност към глутен нямат анормален ген или антитела в кръвта си.

Глутенова непоносимост и алергия към глутен

Непоносимостта и хранителната алергия не са едно и също. Хранителна алергия, като например алергия към пшеница, представлява силна реакция на имунната ви система, след като ядете определена храна. Алергията може да причини сърбеж, повръщане или задух. Глутеновата непоносимост не е алергия към глутен.

Заключение

Непоносимостта към глутен може да ви накара да се почувствате зле след консумация на глутен.

Може да имате подуване, гадене или газове. Непоносимостта към глутен причинява много от същите симптоми като цьолиакията, но това не е същото състояние. Целиакия е автоимунно заболяване, което води до увреждане на храносмилателния тракт.

Хората с непоносимост към глутен обикновено намират облекчение на симптомите си, като следват диета без глутен. Важно е да се консултирате с лекар или диетолог, за да изградите правилния план за хранене.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: