Ниско кръвно налягане (хипотония) – Какво представлява?

Ниско Кръвно Налягане (Хипотония) - Симптоми и Причини

Ниско кръвно налягане или хипотония е състояние, при което кръвното налягане пада под обичайните нива (90/60 mmHg), което може да доведе до недостатъчно снабдяване с кръв на сърцето, мозъка и други органи. Обикновено се смята, че нормалното кръвно налягане е в интервала между 90/60 mmHg и 120/80 mmHg.

За високо кръвно налягане се счита 140/90 mmHg или по-високо. За ниско кръвно налягане се счита под 90/60 mmHg.

Ниското кръвно налягане може да бъде предизвикано от различни причини, като лечението може да варира в зависимост от тях.

реклама

Симптомите могат да включват замаяност и припадък, въпреки че много хора не изпитват никакви симптоми.

Какво е ниско кръвно налягане (хипотония)?

Кръвното налягане, силата, упражнявана от кръвта върху стените на вашите артерии, варира през деня в отговор на различни дейности. Когато кръвното налягане падне под нормалните нива, това се нарича хипотония.

Кръвното налягане се състои от две ключови измервания:

 • систолично налягане, което показва силата на кръвта, когато сърцето бие
 • диастолично налягане, което отразява налягането по време на фазата на покой на сърцето

В идеалния случай е добре да имате ниско кръвно под 120/80. За ниска горна граница на кръвно (систола) се посочват стойности под 90, а за ниска долна граница (диастола) на кръвното се считат стойности под 60.

Докато по-ниското кръвно налягане често е благоприятно, показанията под 90/60 могат да причинят симптоми като умора или замаяност, което показва потенциални основни здравословни проблеми, които изискват внимание.

Видове ниско кръвно

Хипотонията се проявява в различни форми, категоризирани въз основа на времето и основните причини.

Ортостатична хипотония (постурална хипотония)

Ортостатичната хипотония е внезапно ниско кръвно налягане при изправяне от седнало или легнало положение. Причините могат да варират от дехидратация и продължително залежаване до ниско кръвно при бременност, определени здравословни състояния и някои видове лекарства.

Този тип ниско кръвно налягане е често срещан сред възрастните хора.

Освен това състояния, засягащи автономната нервна система, като болестта на Паркинсон и диабет, често се свързват с ортостатична хипотония.

Засяга приблизително 30 до 50 процента от хората с болестта на Паркинсон и около 30 процента от тези с диабет.

Постпрандиална хипотония

Постпрандиалната хипотония представлява спад на кръвното налягане 1 до 2 часа след хранене.

Обикновено засяга по-възрастните хора, особено тези с високо кръвно налягане или състояния на автономната нервна система, като болестта на Паркинсон.

Употребата на малки ястия с ниско съдържание на въглехидрати, повече вода и избягването на алкохол може да помогне за облекчаване на симптомите.

Неврогенно медиирана хипотония

Неврогенно медиираната хипотония представлява ниско кръвно налягане, което се появява след продължително стоенe. Този вид ниско кръвно налягане засяга главно младите възрастни и деца и може да бъде следствие от дисфункция в комуникацията между сърцето и мозъка.

Интензивни емоционални реакции, като шок или страх, също могат да предизвикат спад на кръвното налягане.

Някои хора могат да получат ниско кръвно налягане по време на медицински или стоматологични процедури поради повишени емоционални реакции.

Множествена системна атрофия с ортостатична хипотония

Позната още като синдром на Shy-Drager, тази рядка болест засяга нервната система, която контролира автоматичните функции на организма, като кръвно налягане, сърдечен ритъм и дишане. Често се свързва с високо кръвно налягане в легнало положение.

Тежката хипотония

В случаи на тежко нараняване или инфекция, като по време на шок, може да настъпи драстично понижаване на кръвното налягане.

Шокът лишава органите от необходимата кръв и кислород, застрашавайки правилното им функциониране. Без своевременно лечение тежката хипотония в тези случаи може да бъде животозастрашаваща.

Други видове

Постоянното ниско кръвно налягане може да се появи като страничен ефект от някои лекарства. Например лекарствата, предписани за лечение на хипертония, понякога могат да предизвикат хипотония.

Различни други състояния, засягащи сърцето, нервите, черния дроб или хормоналните системи, могат да доведат до общо намаляване на кръвното налягане.

Освен това, дефицитът на основни витамини може също да допринесе за по-ниски нива на кръвното налягане. Един от основните витамини за ниско кръвно е витаминът B12, който има съществено значение за подпомагане на организма в производството на здрави червени кръвни клетки. Недостигът на този ключов витамин може да предизвика анемия, която намалява кръвното налягане.

Симптоми

Симптомите на ниско кръвно налягане (хипотония) могат да включват:

 • Замаяност или въртене на главата
 • Замъглено или избледняващо зрение
 • Умора
 • Припадък
 • Проблеми с концентрацията
 • Гадене

За някои хора, ниското кръвно налягане може да бъде индикация за скрити здравословни проблеми, особено когато спадът е внезапен или е придружен от симптоми.

Внезапното понижаване на кръвното налягане може да бъде опасно. Дори промяна от само 20 mm Hg – като например от 110 mm Hg систолно до 90 mm Hg систолно – може да предизвика замаяност и припадък.

Големите спадове, като тези, причинени от неконтролирано кървене, тежки инфекции или алергични реакции, могат да бъдат животозастрашаващи.

Изключително ниското кръвно налягане може да предизвика състояние, наречено шок. Най честите при ниско кръвно симптоми на шока включват:

 • Бързо, плитко дишане
 • Слаб и ускорен пулс
 • Объркване, особено при възрастни хора
 • Студена, лепкава кожа
 • Бледа кожа

Обикновено вашето тяло може да регулира кръвното ви налягане автоматично, за да предпази от прекалено ниски стойности.

Когато кръвното налягане започне да спада, организмът ви се опитва да компенсира това, като увеличи сърдечния ритъм или свие кръвоносните съдове.

Симптомите на хипотония се появяват, когато тялото ви не успее да компенсира спада на кръвното налягане.

За много хора хипотонията не предизвиква никакви симптоми. Мнозина дори не осъзнават, че имат ниско кръвно налягане, освен ако не измерят кръвното си налягане.

Причини за ниско кръвно

Кръвното налягане може да варира през деня в зависимост от различни фактори като позицията на тялото, дишането, консумацията на храни и напитки, лекарствата, физическото състояние, стреса и времето на деня.

Обикновено е най-ниско през нощта и се увеличава рязко при събуждане.

Ниското кръвно налягане може да бъде причинено от различни здравословни състояния и прием на определени лекарства.

Някои хора могат да изпитват постоянно ниско кръвно налягане без забележими симптоми и точната причина за този тип хипотония остава неясна.

Какво предизвиква внезапен спад на кръвното налягане?

Внезапно понижаване на кръвното налягане може да възникне в отговор на различни ситуации, включително:

 • Бързо изправяне
 • Консумиране на храна
 • Преживяване на внезапен страх или стряскащо събитие

Медицински състояния, свързани с ниско кръвно налягане

Няколко медицински състояния могат да доведат до продължителни периоди на хипотония, което може да представлява риск, ако не се обърне внимание. Тези условия включват:

 • Бременност, при която има повишено търсене на кръв както от майката, така и от развиващия се плод
 • Нарушено кръвообращение поради инфаркт или свързано със сърцето заболяване
 • Дехидратация в резултат на състояния като повръщане, невъзможност за задържане на течности или тежка диария
 • Ендокринни нарушения като диабет, надбъбречна недостатъчност и аномалии на щитовидната жлеза
 • Вегетативна дисфункция, характеризираща се с увреждане на нервите, засягащо определени телесни функции
 • Дълги периоди на легло
 • Шок, критично състояние, при което жизненоважни органи не получават достатъчно кислород
 • Анафилактичен шок, тежка алергична реакция
 • Значителна загуба на кръв поради нараняване
 • Инфекции на кръвта
 • Екстремни температури

Лекарства, свързани с ниско кръвно налягане

Някои лекарства могат да предизвикат ниско кръвно налягане като страничен ефект. Примерите включват:

 • Бета-блокери и нитроглицерин, често предписвани за лечение на сърдечни заболявания
 • Диуретици, трициклични антидепресанти и лекарства, използвани за лечение на еректилна дисфункция

Ако дадено лекарство допринася за ниско кръвно налягане, коригирането на дозата или преминаването към алтернативно лекарство под медицинско наблюдение обикновено може да облекчи хипотонията.

Липса на хранителни вещества в диетата

Недостатъчното приемане на хранителни вещества в хранителния режим може да бъде причина за загуба на червени кръвни клетки, известна като анемия, което може да доведе до ниско кръвно налягане. Това се дължи на ниските нива на витамин В12, фолат и желязо.

Рискови фактори

Ниското кръвно налягане (хипотония) може да засегне всеки, като някои хора са по-склонни към него от други поради различни рискови фактори:

 • Възраст: Хипотония при изправяне или след хранене е по-често срещана при възрастни над 65 години. Неврално медиираната хипотония се среща по-често при деца и по-млади възрастни.
 • Лекарства: Някои медикаменти, включително тези за контрол на кръвното налягане, могат да увеличат риска от ниското кръвно налягане.
 • Някои заболявания: Болестта на Паркинсон, диабетът и определени сърдечни заболявания могат да увеличат вероятността за развитие на хипотония.

Усложнения

Възможните усложнения, които могат да възникнат при хипотония, включват:

 • Падания и травми от падане: Хипотонията увеличава риска от падане поради замаяност. Паданията могат да предизвикат счупвания, мозъчни сътресения и други сериозни или дори опасни за живота наранявания. Предотвратяването на падания е от съществено значение за хората с хипотония.
 • Шок: Ниското кръвно налягане може да засегне функционирането на органите, като намали доставката на кръв и кислород до тях. Това може да доведе до увреждане на органите или дори до шок, където организмът започва да се изключва поради недостатъчен кръвен поток и кислород.
 • Сърдечни проблеми или инсулт: Ниското кръвно налягане може да наложи на сърцето ви допълнително натоварване, като го принуждава да работи по-бързо или по-силно. Това може да доведе до дългосрочни увреждания на сърцето и дори до сърдечна недостатъчност. В допълнение, ниското кръвно налягане може да допринесе за проблеми като дълбока венозна тромбоза и инсулт, като допринася за образуването на съсиреци в кръвоносната система.

Как се диагностицира ниско кръвно налягане?


Диагностирането на хипотония е обикновено лесно, като се извършва с измерване на кръвното налягане.

Въпреки това, определянето на причините за хипотонията може да бъде по-сложно.

Ако имате симптоми, lekar може да използва различни тестове, за да разбере защо имате хипотония и дали това е опасно за вас.

Ето някои от тестовете, които вашият медицински доставчик може да препоръча:

 • Лабораторни изследвания: Tестовеte na kryw i urina могат да изследват различни аспекти на вашето здраве и да потърсят проблеми като диабет, недостиг на витамини, проблеми с щитовидната жлеза, ниски нива на желязо (анемия) и бременност.
 • Образната диагностика: Ако има подозрения за сърдечни или белодробни проблеми, медицинският екип може да използва различни образни техники като рентгенови лъчи, компютърна томография, магнитen резонанс или ултразвукови тестове като ехокардиография.
 • Диагностични изследвания: Тези тестове се фокусират върху специфични проблеми със сърцето или други системи в организма. Те могат да включват електрокардиограма (ЕКГ), стрес тестове при физически натоварвания и тест с наклонена маса, който е полезен при диагностицирането на ортостатична хипотония.

Лек за ниско кръвно

Лечението на ниското кръвно налягане често започва с идентифициране на причината за него.

Вашият лекар ще вземе предвид различни фактори, като например:

 • конкретния тип ниско кръвно налягане, с което се сблъсквате
 • обстоятелствата, които предизвикват вашите епизоди на ниско кръвно налягане

Въпреки че някои хора с ниско кръвно налягане може да не изпитват никакви симптоми, ако лечението е оправдано, Вашият лекар може да предложи корекции в начина на живот, лекарства или комбинация от двете.

Промени в начина на живот

Понякога промяната на определени навици може да подобри ниското ви кръвно налягане. Тъй като причините за хипотония варират при отделните хора, вашият план за лечение може да не включва всички тези корекции.

Въз основа на вашите уникални обстоятелства лекар може да Ви препоръча:

Осигурете адекватна хидратация. Консумирайте достатъчно вода, за да предотвратите хипотония, предизвикана от дехидратация, особено по време на епизоди на повръщане или диария. Поддържайте подходящи нива на хидратация по време на физическо натоварване и излагане на гореща среда.

Помислете за емоционалните и стресови причини. Идентифицирайте ситуации, които предхождат епизоди на значителен емоционален дистрес или стрес, водещи до спад на кръвното налягане. Като разпознаете тези тригери, можете проактивно да ги избегнете или да се подготвите за тях. Информирайте доставчиците на здравни услуги, ако постоянно имате ниско кръвно налягане по време на преглед при лекар или зъболекар.

Останете активни. Ако продължителното стоене прави допринася за ниско кръвно налягане, направете сгъване на мускулите на краката или леки движения, докато стоите.

Променете хранителните навици. Ако се появи постпрандиална хипотония, помислете за по-малки, по-чести хранения през деня или за коригиране на избора на храна. Избягвайте внезапни промени в позата след хранене.

Тези промени в начина на живот предлагат практически стратегии против ниско кръвно. Вашият доставчик на здравни услуги може да предложи допълнителни персонализирани препоръки въз основа на вашите индивидуални обстоятелства.

Медицинско лечение

Лечението на някои видове хипотония може да наложи медицинска намеса. Медицинското лечение при ниско кръвно налягане може да включва:

Справяне с основните състояния. Ако основният медицински проблем е основната причина за ниско кръвно налягане, вашият план за лечение може да включва лекарства за справяне с това специфично състояние. Вашият лекар може да предпише лекарства за заболявания като сърдечни заболявания, диабет или инфекции.

Медикаменти за повишаване на кръвното налягане. При тежки случаи на ортостатична хипотония, когато алтернативните терапии са се оказали неефективни, Вашият лекар може да препоръча ежедневен прием на лекарства за повишаване на опасно ниските нива на кръвното налягане.

Спешна намеса при шок. Хипотонията, предизвикана от шок, представлява най-сериозната проява на ниско кръвно налягане. Незабавното лечение е наложително при критично ниско кръвно налягане. Спешните специалисти могат да прилагат течности и други интервенции за бързо вдигане на ниско кръвно и незабавно стабилизиране на жизнените показатели.

Бабини рецепти за ниско кръвно

Ако изпитвате симптоми на ниско кръвно налягане, е важно да се обърнете към лекар, за да се установи причината и да се назначи подходящо лечение.

Ето няколко бабини рецепти за ниско кръвно, които се използват в народната медицина и отговарят на въпроси, като какво се пие при ниско кръвно или какво да консумираме при ниско кръвно:

Чай от шипка:

 • Запарете 2 супени лъжици шипки в 500 мл вода за 10 минути.
 • Прецедете и пийте по 1 чаша 3 пъти на ден.

Сок от спанак и моркови:

Спанакът предоставя значително количество витамини от група B, както и витамини A, C и K. Когато се комбинира с ябълки и моркови, този зеленчуков и плодов сбор е богат на калций, калий, желязо и магнезий. Предлагайки се в течна форма, сместа става не само детоксикираща, но и предоставя ободряващ обеден енергиен тласък, който съчетава отличен вкус.

Чай от женско биле:

Корените на женско биле се считат за полезни при поддържането на нормалните нива на кръвното налягане. Следователно включването на тези корени в дневната рутина може да бъде ефективен метод за повишаване на кръвното налягане.

Пелин:

За приготвянето на тази рецепта с пелин, нарежете 1 чайна лъжичка дребно нарязан пелин и го залийте с 300 мл вряла вода. След като оставите сместа да почива в продължение на 1 час, я прецедете. Приемайте по 100 мл от получената напитка три пъти на ден. Продължавайте с това лечение в продължение на 3 месеца.

Комбиниран чай:

Билковата смес, съдържаща очанка, лазаркиня, живовлек, водно пипериче, върбинка, пача трева, дяволска уста и решетка, може да се приготви по следния начин: две супени лъжици от сместа се запарват в 500 грама вряла вода и се оставят да киснат в продължение на 2 часа. След този период, напитката се прецежда и се консумира четири пъти дневно, по една винена чаша преди ядене.

Важно е да се отбележи, че тези рецепти са само за справка.

Преди да ги използвате, е препоръчително да се консултирате с лекар, за да се уверите, че са подходящи за вас.

Също така, важно е да се помни, че ниско кръвно налягане може да бъде симптом на по-сериозно заболяване.

Често задавани въпроси

Бързи мерки:

 • Легнете с повдигнати крака: Това улеснява връщането на кръвта към сърцето и може да помогне за временно повишаване на кръвното налягане.
 • Пийте солени течности: Солта спомага за задържането на вода в организма, което може да повиши кръвното налягане. Подходящи са спортни напитки с електролити или леко подсолена вода.
 • Прием на вода: Дехидратацията може да причини ниско кръвно. Увеличете приема на вода, за да хидратирате организма.

Дългосрочни мерки:

 • Промяна в начина на живот:
  • Хранене: Увеличете приема на храни, богати на желязо, витамин B12 и фолиева киселина. Тези хранителни вещества подпомагат производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород до тъканите.
  • Физически упражнения: Редовните упражнения помагат за подобряване на кръвообращението и могат да повишат кръвното налягане.
  • Сън: Осигурете си достатъчно сън, за да може тялото ви да се възстанови.
  • Стрес: Стресът може да понижи кръвното налягане. Намерете начини за справяне със стреса, като йога, медитация или прекарване на време сред природата.

Медикаменти и други:

 • В някои случаи може да се наложи прием на лекарства за повишаване на кръвното налягане. флудрокортизон е медикамент, който увеличава обема на кръвта и често се прилага за лечение на ортостатична хипотония. Ако страдате от дългосрочна (хронична) ортостатична хипотония, възможно е лекарят да ви предпише мидодрин за повишаване на кръвното налягане, когато сте в изправено положение. Този препарат намалява способността на кръвоносните съдове да се разширяват, което увеличава кръвното налягане. Важно е да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате каквито и да е лекарства.
 • компресивни чорапи.
  Тези специални чорапи обикновено се използват за облекчаване на болката и подуването, свързани с разширени вени. Те стимулират притока на кръв от краката към сърцето. За някои хора, еластичните коремни чорапи се понасят по-лесно отколкото компресионните чорапи.

Важно:

 • Не се самолекувайте: Ниско кръвно може да е симптом на по-сериозно заболяване. Винаги се консултирайте с лекар, за да установите причината за ниското кръвно налягане и да получите подходящо лечение.
 • Бъдете внимателни с бързите мерки: Някои от бързите мерки за повишаване на кръвното налягане могат да бъдат опасни, ако не се прилагат правилно. Следвайте указанията на вашия лекар.

Главоболието при ниско кръвно налягане често се усеща, като „тежест“ от задната част на главата към врата. Главоболието може да варира от леко до много силно.

Имайте предвид обаче, че при ниско кръвно налягане главоболието може да се появи в различни области:

 • Тила: Най-често се усеща болка в тилната област, в основата на черепа.
 • Челото: Възможно е да има болка в челото, около слепоочията.
 • Теменната област: Болката може да се локализира в темето на главата.
 • Цялата глава: Понякога се усеща дифузна болка в цялата глава.

Характер на болката:

 • Пулсираща: Болката може да е пулсираща, в ритъма на сърцето.
 • Стягаща: Възможно е да се усеща стягащо чувство в главата.
 • Лека до умерена: Обикновено болката е лека до умерена по интензивност.
 • Влошаване при движение: Болката може да се влоши при движение или ставане от леглото.

Възможно е, но това е рядко. Ниското кръвно налягане е, когато кръвното ви налягане е по-ниско от нормалното. Това може да се дължи на редица фактори, включително дехидратация, загуба на кръв и прием на лекарства. Ако ниското кръвно налягане не се лекува, може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително инсулт, инфаркт и дори смърт.

Заключение

Разбирането на вашето ниско кръвно налягане и неговите симптоми може да ви помогне да управлявате ефективно състоянието. Идентифицирайте вашите тригери, ако има такива, и приемете стратегии за смекчаването им.

Ако ниското кръвно налягане причинява дискомфорт, Вашият лекар може да предложи промени в начина на живот или медицински интервенции. Спазването на предписаните лекарства според указанията е от решаващо значение за повишаване на кръвното ви налягане и предотвратяване на потенциални усложнения.

Винаги съобщавайте на Вашия лекар всички притеснения относно нивата на Вашето кръвно налягане и свързаните с тях симптоми за подходящи насоки и лечение.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: