Диастола и систола в кръвното налягане – Отпускане и свиване на сърдечния мускул

Диастола и систола

Термините диастола и систола се отнасят до момента, в който сърдечните мускули се отпускат и свиват. Балансът между диастолното и систолното налягане определя кръвното налягане на човек.

Сърцето действа като помпа, доставяща богата на кислород кръв до всички тъкани и органи в тялото. Ритмичното му биене е резултат от редуващото се отпускане и свиване на сърдечните мускули.

По време на фазата на отпускане, известна като диастола, сърцето се изпълва с кръв, докато по време на фазата на свиване, наречена систола, сърцето изпомпва кръвта.

реклама

Тази статия изследва връзката между диастола, систола и кръвното налягане. Също така обхваща определението за нормално кръвно налягане и обсъжда рисковите фактори и потенциалните усложнения, свързани с високо кръвно налягане (хипертония) и ниско кръвно налягане (хипотония).

Какво представляват диастола и систола?

Диастолата е, когато сърдечният мускул се отпуска, а систолата е, когато сърдечният мускул се свива.
Диастолата е, когато сърдечният мускул се отпуска, а систолата е, когато сърдечният мускул се свива.

По време на диастола сърдечните мускули се отпускат, което позволява на камерите на сърцето да се напълнят с кръв, което води до понижаване на кръвното налягане.

От друга страна, по време на систола, сърдечните мускули се свиват, изтласквайки кръвта от сърцето и в големите кръвоносни съдове, които захранват органите и тъканите на тялото. Това свиване води до повишаване на кръвното налягане.

За да обобщим, диастолата се характеризира с отпускане на сърцето и понижаване на кръвното налягане, докато систолата включва свиване на сърцето и повишаване на кръвното налягане.

Разлики

Сърцето се състои от четири камери, с разделение на две страни: дясна и лява страна. Всяка страна допълнително се разделя на две камери – горните камери, известни като предсърдия, и долните камери, известни като вентрикули.

Предсърдията приемат входящата кръв, докато вентрикулите са отговорни за изпомпването на кръвта от сърцето и разпределянето й в тялото.

За да циркулира кръвта, сърцето преминава през повтарящ се цикъл, наречен сърдечен цикъл, който включва свиване и отпускане. Цикълът започва със свиването на предсърдията, изтласквайки кръвта във вентрикулите. Впоследствие вентрикулите се свиват, изтласквайки кръвта от сърцето.

При връщане от тялото деоксигенираната кръв навлиза в дясната страна на сърцето и след това се изпомпва към белите дробове, където поема кислород. След това наситената с кислород кръв се придвижва до лявата страна на сърцето и се изпомпва към останалата част от тялото.

Диастолата и систолата имат различни ефекти върху кръвното налягане:

 • По време на систола, когато сърцето активно изпомпва кръв, натискът върху кръвоносните съдове се увеличава. Това е известно като систолно кръвно налягане.
 • По време на диастола, когато сърцето е отпуснато и се пълни отново с кръв, кръвното налягане намалява. Това се нарича диастолично кръвно налягане.

Какво е здравословно кръвно налягане?

Когато се измерва кръвното налягане, се получават две числа, които представляват диастола и систола. Тези числа обикновено се измерват в милиметри живачен стълб (mm Hg).

Първото число съответства на систоличното налягане, докато второто число представлява диастоличното налягане.

Според министерството на здравеопазването на Република България и СЗО (Световната здравна организация), категориите кръвно налягане са както следва:

 • Нормално кръвно налягане: Под 120/80 mmHg
 • Повишено нормално: систолично налягане между 130-139 и диастолично налягане 80-89 mmHg
 • Етап 1 хипертония: Систолично налягане между 140-159 или диастолично налягане между 80-89 mmHg
 • Етап 2 хипертония: систолично налягане от 160-179 и диастолично налягане от 100-109 mmHg

Кръвното налягане винаги се измерва, когато човек е в покой и в продължение на няколко дни, за да се получи точна оценка. Тези измервания се наричат ​​показания на кръвното налягане.

Ако сте попадали на стойности, които сочат показания над 129/80 за хипертония, то имайте предвид че те са ва валидни за САЩ и други географски региони. Това е така, защото определението за високо кръвно налягане, известно още като хипертония, може леко да се различава в зависимост от географския регион.

Високо и ниско кръвно налягане

Кръвното налягане може да варира и да стане прекалено високо или ниско поради различни фактори. Ако не се лекува, високото и ниското кръвно налягане могат да доведат до тежки здравословни усложнения.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, възниква, когато има необичайно високо налягане, упражнено върху стените на кръвоносните съдове. Това състояние се развива постепенно с течение на времето и често остава незабелязано, тъй като обикновено липсва забележими симптоми.

Няколко рискови фактора допринасят за вероятността от развитие на високо кръвно налягане:

 • Възраст: Кръвното налягане има тенденция да се повишава с възрастта.
 • Пол: мъжете са по-склонни към високо кръвно налягане преди 55-годишна възраст, докато жените са по-податливи след 55-годишна възраст.
 • Фамилна анамнеза: Наличието на член на семейството с високо кръвно налягане увеличава риска да стане наследствено.
 • Затлъстяване: наднорменото тегло води до увеличаване на обема на кръвта, причинявайки по-голям натиск върху стените на съдовете.
 • Навици в начина на живот: Липсата на физическа активност, тютюнопушенето (включително пасивното пушене), прекомерната консумация на алкохол, високият прием на натрий, ниският прием на калий и стресът допринасят за риска.
 • Хронични състояния: Бъбречно заболяване, диабет и сънна апнея могат да повишат риска от високо кръвно налягане.
 • Бременност: В някои случаи бременността може да предизвика високо кръвно налягане.

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до усложнения и сериозни здравословни проблеми, включително:

 • Сърдечен удар: блокиране на притока на богата на кислород кръв към част от сърцето, което води до неадекватно снабдяване с кислород.
 • Инсулт: Прекъсване на притока на кръв към мозъка, което го лишава от необходимия кислород.
 • Сърдечна недостатъчност: Неспособност на сърцето да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото, поради повишен натиск върху кръвоносните съдове.
 • Болест на периферните артерии: Стесняване на кръвоносните съдове извън сърцето и мозъка, често засягащи краката и възпрепятстващо кръвния поток.
 • Аневризма: необичайно издуване на стената на кръвоносен съд, което може да окаже натиск върху органите, да наруши кръвния поток или да се разкъса.
 • Хронично бъбречно заболяване: Стеснените кръвоносни съдове в бъбреците нарушават правилното им функциониране, което потенциално води до бъбречно заболяване.

Ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане, известно още като хипотония, възниква, когато човек има необичайно ниско налягане върху стените на кръвоносните си съдове.

Няколко рискови фактора допринасят за развитието на ниско кръвно налягане:

 • Възраст: По-възрастните хора, особено тези над 65 години, могат да получат спад на кръвното налягане при изправяне или след хранене. Децата и младите хора могат да изпитат бърз спад на кръвното налягане, придружен от симптоми като замаяност, замъглено зрение и припадък, известни като невронно медиирана хипотония.
 • Лекарства: Някои лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, включително диуретици, могат да причинят хипотония.
 • Заболявания: Състояния като болестта на Паркинсон, диабет и някои сърдечни заболявания повишават риска от ниско кръвно налягане.
 • Други фактори: Бременност, продължителното стоене на топло или неподвижност за продължителни периоди от време могат да доведат до ниско кръвно налягане.

Леките случаи на ниско кръвно налягане могат да доведат до симптоми като умора, припадък или замайване.

По-тежките форми на ниско кръвно налягане могат да компрометират доставянето на богата на кислород кръв до жизненоважни органи, включително мозъка. Това може да причини чувство на сънливост, объркване или замайване. В сериозни случаи може да доведе до увреждане на сърцето или мозъка.

Заключение

Диастолата и систолата са две основни фази на сърдечния цикъл, който е процесът, при който сърцето изпомпва кръв през кръвоносните съдове на тялото. По време на систола сърцето се свива, за да изпомпва кръвта, докато диастолата настъпва, когато сърцето се отпусне след свиването.

Ако дадено лице подозира, че има високо или ниско кръвно налягане, важно е да се консултира с лекар за правилна оценка и подходящи възможности за лечение, което може да включва лекарства или промени в начина на живот.

Дори ако човек вече приема лекарства за регулиране на кръвното си налягане, все пак е от решаващо значение редовно да следи нивата на кръвното си налягане. Това е така, защото високото или ниското кръвно налягане може не винаги да има забележими симптоми и е необходимо постоянно наблюдение, за да се гарантира ефективността на лечението и цялостното поддържане на здравето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: