Нисък хемоглобин – Причини и Какво казва на тялото ви?

Ниските нива на хемоглобина, познати като нисък хемоглобин, обикновено са сигнал за анемия. Най-честият вид анемия, който може да възникне е желязодефицитна анемия.

Хемоглобинът, богат на желязо протеин, открит в червените кръвни клетки, улеснява транспортирането на кислород до тъканите в цялото тяло.

Недостатъчното количество червени кръвни клетки или нарушената функционалност на съществуващите води до неадекватно снабдяване на тялото с кислород, състояние, известно като анемия.

реклама

В тази статия разглеждаме въздействието на нивата на хемоглобина върху хората, обхващайки симптоми, възможности за лечение и причини за нисък хемоглобин.

Нисък хемоглобин - Причини, симптоми, лечение
При ниски нива на хемоглобина обикновено говорим за наличието на анемия

Какво представлява хемоглобинът?

Всяка молекула на хемоглобина има четири железни атома, което й позволява да пренася четири кислородни молекули.

Веднъж прикрепен към червените кръвни клетки, хемоглобинът транспортира кислород до всяка част на тялото, като гарантира, че всички милиарди клетки получават необходимия кислород за възстановяване и поддръжка.

Освен това, хемоглобинът допринася за формирането на характерната дисковидна форма на червените кръвни клетки, което улеснява безпроблемното им движение през кръвоносните съдове.

За да се определи нивото на хемоглобина, се провежда кръвен тест, наречен тест за хемоглобин. Обикновено се взема кръвна проба и се изпраща в лаборатория за анализ. Нивата на хемоглобина често се измерват като част от теста за пълна кръвна картина.

Ниските нива на хемоглобина показват намалени нива на кислород в кръвта, което води до състояние, известно като анемия.

Нивата на хемоглобина обикновено се изразяват в грамове на децилитър (g/dL) кръв.

КатегорияНормални стойности g/dLНормални стойности mmol/L
Мъже > 18 г.13,5-188,4-10,2
Жени > 18 г.12-167,5-9,4
Юноши 15 – 18 г.11,7-16
Девойки 15 – 18 г.11,5-15,3
Момчета 12 – 15 г.12-166,83-9,93
Момичета 12 – 15 г.11,2-15,26,83-9,93
Деца11-16 6,83-9,93
Бременни11-14. За приемливи се считат и стойности от 9,5 до 15 g/dL по време на бременност*6,83-8,69
Референтни стойности на хемоглобина в кръвта на хората

*Нормалните стойности на хемоглобина през 1 и 3 тримесечие на бременните жени трябва да бъдат най-малко 11 g/dL и най-малко 10,5 g/dL през 2 тримесечие.

Съотношението на мерните единици е 1 g/dL ≈ 0,6206 mmol/L. Норми за други групи.

Нисък хемоглобин

Когато чуем за нисък хемоглобин, често се питаме какво всъщност означава.

Нисък хемоглобин означава, че в кръвта има по-малко от нормалното количество на този важен протеин.

За много нисък хемоглобин при мъжете се счита под 13 gm/dL. При жените твърде нискоти ниво на хемоглобина е под 12 gm/dL.

Ниските нива на хемоглобина обикновено показват наличието на анемия. Това е състояние, което включва различни видове:

 • Желязодефицитна анемия: Този често срещан тип възниква, когато тялото няма достатъчно желязо, за да произведе необходимия хемоглобин. Често се причинява от загуба на кръв или неадекватна абсорбция на желязо, както се наблюдава при лица, които са претърпели операция за стомашен байпас.
 • Анемия по време на бременност: Среща се като подвид на желязодефицитна анемия, това състояние е резултат от повишените нужди от желязо по време на бременност и раждане.
 • Анемия, свързана с недостиг на витамини: Този тип възниква поради недостатъчни нива на основни хранителни вещества като витамин B12 или фолиева киселина (фолат) в диетата. Тези недостатъци променят формата на червените кръвни клетки, намалявайки тяхната ефективност.
 • Апластична анемия: Характеризира се с неправилно функциониране на имунната система, атакуваща кръвообразуващите стволови клетки в костния мозък, което води до намалено производство на червени кръвни клетки.
 • Хемолитична анемия: Това може да бъде вторично на друго основно заболяване или да има генетичен произход. Проявява се, когато червените кръвни клетки се разпадат в кръвта или далака.
 • Сърповидно-клетъчна анемия: генетично заболяване, при което анормалните хемоглобинови протеини водят до сърповидни и негъвкави червени кръвни клетки, което възпрепятства преминаването им през малките кръвоносни съдове.

Освен това някои медицински състояния като бъбречно заболяване и химиотерапия при рак могат да нарушат способността на тялото да произвежда червени кръвни клетки, което води до анемия.

Критично нисък хемоглобин

Ниското ниво на хемоглобина се счита за критично, когато падне под 7 g/dL . В този момент тялото може да не е в състояние да функционира правилно поради липса на кислород и е необходима медицинска помощ. 

Симптомите на критично ниски нива на хемоглобина могат да включват болка в гърдите, объркване, затруднено дишане и учестен пулс.

Нисък хемоглобин при бебе кърмаче

Новородените могат да получат преходна анемия на възраст около 6-8 седмици, когато изчерпят червените кръвни клетки, наследени при раждането, но телата им не са започнали да произвеждат нови червени кръвни клетки.

Тази ситуация обикновено не представлява заплаха за кърмачето, освен ако няма съпътстващи заболявания.

Друга причина за анемия при бебетата е бързото разграждане на клетките, което води до жълтеница, характеризираща се с пожълтяване на кожата. Това явление често възниква, когато има несъвместимост на кръвните групи между майката и бебето.

Нисък хемоглобин при деца

Причините за ниско ниво на хемоглобина и анемията при дете до голяма степен зависят от вида на анемията, от която страда вашето дете. Най-честите причини включват: хранителни дефицити (желязо, фолиева киселина или витамин В12) наследствени заболявания (напр. анемия на Фанкони, таласемия, сърповидно-клетъчна анемия).

Нисък хемоглобин при бременност

Както вече споменах в началото, ниските нива на хемоглобина обикновено са сигнал за анемия.

По време на бременността, има повишен риск от развитие на анемия. Анемията се появява, когато в кръвта ви недостигат достатъчно здрави червени кръвни клетки, което води до недостиг на кислород към вашите тъкани и бебето ви.

В бременността е нормално да имате лека анемия, но нивата на анемия могат да бъдат по-сериозни поради недостатъчно ниво на желязо, витамини или поради други фактори.

Кой е по-склонен към развитие на анемия по време на бременност?

По време на бременността, обемът на кръвта в тялото ви се увеличава със 20% до 30%, което означава, че се нуждаете от повече желязо за производството на допълнителни червени кръвни клетки. Може да сте изложени на по-висок риск от анемия по време на бременност, ако:

 • Очаквате повече от едно бебе.
 • Не приемате достатъчно количество желязо във вашата диета.
 • Имате последователни бременности с кратки интервали между тях.
 • Имате предистория на обилни менструации преди бременността.
 • Изпитвате чести епизоди на повръщане поради гадене.

Симптоми при нисък хемоглобин

Честите признаци и симптоми на ниски нива на хемоглобина могат да включват:

 • Умора или слабост
 • Недостиг на въздух
 • Замаяност
 • Главоболие
 • Студени крайници (ръце и крака)
 • Бледа или жълтеникава (жълта) кожа
 • Учестен или неправилен сърдечен ритъм
 • Усещане за звънене или шум в ушите
 • Болка в гърдите

Причини за нисък хемоглобин

Няколко фактора могат да доведат до ниски нива на хемоглобин:

 • Недостатъчно производство на червени кръвни клетки от страна на организма. Този процес обикновено се извършва в костния мозък, където се създават червени кръвни клетки. Някои състояния или заболявания могат да нарушат способността на костния мозък да произвежда достатъчно червени кръвни клетки.
 • Ускорената смърт на червени кръвни клетки, която прави невъзможно тяхното възобновяване от страна на тялото.
 • Загубата на кръв поради нараняване или заболяване. Всяко кървене причинява загуба на желязо, като например при месечния цикъл на жените. Вътрешни кървения, като например кървяща язва, също могат да допринесат за този проблем.
 • Неадекватна абсорбция на желязо от страна на организма, което може да бъде в резултат на различни причини.
 • Недостатъчен прием на основни хранителни вещества, включително желязо, витамин В12 и фолиева киселина.

Няколко фактора могат да влияят на производството на червени кръвни клетки в костния мозък. Тези фактори включват:

 • Лимфом и левкемия, които могат да засегнат производството на червени кръвни клетки от костния мозък.
 • Различни видове анемии, като апластична анемия, пернициозна анемия, множествена миелома и миелодиспластични синдроми.
 • Хронични заболявания като хронична бъбречна недостатъчност, които могат да нарушат процеса на производство на червени кръвни клетки.
 • Приемът на определени лекарства, като антиретровирусни лекарства и химиотерапия, може също да повлияе на производството на червени кръвни клетки от костния мозък.

Продължителността на живота на червените кръвни клетки може да бъде засегната от различни фактори, включително:

 • Увеличението на размера на селезенката, което може да ускори филтрирането и разграждането на червените кръвни клетки.
 • Различни заболявания на кръвта като сърповидно-клетъчна анемия и таласемия.
 • Усложнения, свързани с хронични болести или лекарственото им лечение, които могат да засегнат продължителността на живота на червените кръвни клетки.

Превенция

Въпреки че някои видове анемия може да не могат да бъдат избегнати, включването на богати на желязо храни във вашата диета, като говеждо месо, тъмнозелени листни зеленчуци, сушени плодове и ядки, може да помогне за предотвратяване на анемии, причинени от дефицит на желязо или витамини.

Месото и млечните продукти са отлични източници на витамин B12, докато цитрусовите сокове, бобовите растения и обогатените зърнени храни осигуряват незаменима фолиева киселина.

Американското дружество по хематология съветва да не приемате добавки с желязо без медицинско ръководство.

Освен това, отказването от пушенето (за пушачи) и поддържането на подходяща хидратация чрез пиене на много вода може да помогне за предотвратяване на повишени нива на хемоглобина.

Лечение

Основното за нисък хемоглобин лечение варира в зависимост от основната причина.

Отстраняването на основната причина за анемията, като например лечение на основните заболявания, често разрешава проблема.

При състояния като апластична анемия лекарствата и кръвопреливането са жизнеспособни възможности за лечение, докато антибиотиците могат да помогнат при хемолитична анемия.

Полицитемията е хронично състояние без лечение, но управлението на симптомите е постижимо чрез медикаменти.

По същия начин, сърповидно-клетъчната анемия налага непрекъснато управление на симптомите. Докато трансплантацията на стволови клетки може да предложи лек за някои хора, тя идва със значителни рискове.

Кръвопреливане при нисък хемоглобин

Трансфузия на RBC трябва да се обмисли при пациенти с нива на хемоглобин < 5 g/dL и при тези с нива на хемоглобин < 6 g/dL при наличие на рискови фактори като кардиопулмонална недостатъчност, исхемична болест на сърцето, сърдечна аритмия и ХОББ.

Какво мога да направя у дома за лечение на нисък хемоглобин?

Ниските нива на хемоглобин могат да бъдат причинени от множество фактори, като често не можете да се справите с тях самостоятелно.

Въпреки това, консумирането на храна, богата на витамини, може да помогне за поддържането на здравите ви червени кръвни клетки.

В общи линии, балансираната диета и правилно хранене при нисък хемоглобин, насочена към важните хранителни вещества, е най-добрият начин за поддържане на хемоглобина и здравите червени кръвни клетки.

Ето няколко важни храни при нисък хемоглобин:

 • Червено месо, като говеждо и месо от органи, като черен дроб.
 • Риба.
 • Листни зеленчуци, като зеле и спанак.
 • Леща, боб и грах.
 • Ядки и сушени плодове.

Бабини рецепти за нисък хемоглобин

Ето няколко бабини рецепти за нисък хемоглобин:

1. Коприва:

 • Пригответе чай от коприва, като кипнете 1 супена лъжица сушени листа от коприва в 250 мл вода за 10 минути.
 • Прецедете и пийте по 1 чаша 3 пъти на ден.

2. Спанак:

 • Пригответе пюре от спанак, като сварите 100 грама спанак и го пасирате.
 • Добавете 1 супена лъжица мед и разбъркайте добре.
 • Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

3. Цвекло:

 • Пригответе сок от цвекло, като изцедите 100 грама сурово цвекло.
 • Смесете сока с 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица лимонов сок.
 • Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

4. Черен дроб:

 • Пригответе ястие от черен дроб, богат на желязо.
 • Можете да го сготвите пържен, печен или на скара.

Важно е да се отбележи, че тези рецепти са само допълнение към лечението на нисък хемоглобин, назначено от лекар.

Високи нива на хемоглобин

Повишените нива на хемоглобина може да показват рядко състояние на кръвта, известно като полицитемия.

При полицитемията има прекомерно производство на червени кръвни клетки, което води до по-гъста консистенция на кръвта.

Този повишен вискозитет може да увеличи риска от образуване на съсиреци, инфаркти и инсулти.

Полицитемията е тежко и хронично състояние, което, ако не се лекува, може да бъде животозастрашаващо.

Фактори като дехидратация, тютюнопушене или пребиваване на голяма надморска височина също могат да допринесат за повишени нива на хемоглобина.

Освен това високият хемоглобин може да служи като индикатор за други основни заболявания, включително белодробно или сърдечно заболяване.

Често задавани въпроси

Според статия от 2023 г. нивата на хемоглобина от 6,5–7,9 g/dL могат да причинят тежка анемия. Нива на хемоглобина под 6,5 g/dL могат да бъдат животозастрашаващи.

Когато нивата на хемоглобина са ниски, човек може да изпита симптоми като слабост, замаяност, задух и ускорен пулс. Ниският хемоглобин обикновено показва анемия.

Нива на хемоглобина от 10,0 g/dL или по-ниски могат да показват анемия. Това обаче може да варира за всеки човек в зависимост от фактори като пол и възраст.

Типичните нива на хемоглобина са различни за възрастни и деца. Те са както следва:

Деца: 11,0–16,0 g/dL
Възрастни жени: 12,0–15,0 g/dL
Възрастни мъже: 13,5–18,0 g/dL
По време на бременност нивата на хемоглобина трябва да бъдат 10,0 g/dL или повече.

Включването на храни, богати на желязо, в диетата може да помогне на човек с ниски нива на хемоглобин. Тези храни включват:

 • Червено месо, риба и птици.
 • Месо от органи.
 • Боб.
 • Варива.
 • Яйца.
 • Листни зелени зеленчуци като спанак и броколи.
 • Ядки и семена.

Заключение

Хемоглобинът, богат на желязо протеин, се намира в червените кръвни клетки, като играе решаваща роля в транспортирането на кислород в тялото.

Анемията обхваща набор от медицински състояния, които възпрепятстват системата за доставяне на кислород на тялото. Индивидите с анемия обикновено имат недостатъчен хемоглобин или червени кръвни клетки, за да разпределят адекватно кислорода в тъканите.

Идентифицирането на основната причина за анемията е от съществено значение за ефективното лечение.

Това може да включва диетични промени, добавки, кръвопреливане, управление на симптомите и справяне с всички свързани медицински състояния. Редовното изследване за анемия е препоръчително за лица, изпитващи симптоми, тези с анамнеза за анемия или тези с висок риск, като се препоръчва консултация със здравен специалист.

Повишените нива на хемоглобина могат да показват полицитемия, състояние, характеризиращо се със свръхпроизводство на червени кръвни клетки. Без подходящо лечение полицитемията може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, инфаркти и инсулт.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: