Оземпик (Ozempic) – Всичко, което трябва да знаете

Оземпик (Ozempic®) или семаглутид

Оземпик, латинско име Ozempic, познат и като семаглутид, е одобрено лекарство за лечение на диабет тип 2 при възрастни. Представлява седмична инжекция, която помага за понижаване на кръвната захар, като помага на панкреаса да произвежда повече инсулин. Въпреки че първоначално Ozempic не е предназначен за отслабване, той може да доведе до намаляване на теглото.

Оземпик (Ozempic®) или семаглутид, може би е едно от най-обсъжданите лекарства в новата история. Знаменитостите го рекламират, като „чудо“ за отслабване. Лекарите го приветстват като пробив, подкрепен от научни изследвания.

Производителите на Ozempic наричат ​​отслабването „страничен ефект“, но в многобройни проучвания е доказано, че е ефективен вариант за лечение на затлъстяването.

реклама

Популярността му доведе до недостиг, тъй като хората се борят да се сдобият с лекарство, което е доказано невероятно ефективно за лечение на диабет и затлъстяване.

За хора със затлъстяване, дефинирано като индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 или повече, Оземпик и други лекарства и хапчета за отслабване се препоръчват от много здравни специалисти, особено ако диетата и активността не работят.

Тези лекарства могат да обърнат дисфункционалните пътища, които причиняват затлъстяване и водят до множество хронични заболявания, като сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, сънна апнея и други.

Тази статия разглежда какво представлява Оземпик (семаглутид), как дейста за отслабване, страничните ефекти и всичко останало, което е важно да научите.

Какво представлява Оземпик?

Оземпик (семаглутид) се използва при диабет тип 2 при възрастни за подобряване на нивата на кръвната захар и също така се използва за понижаване на риска от сериозни сърдечно-съдови събития като инсулт, инфаркт или смърт при възрастни с диабет тип 2 със сърдечно заболяване.

Ако сте диагностицирани с диабет тип 2, вашият лекуващ лекар може да ви предпише лекарство, наречено Оземпик.

Ozempic е лекарство предписвано с рецепта, което служи за следните цели:

 • То помага за управление на нивата на кръвната захар при възрастни, които имат диабет тип 2, като помощно средство към промените в начина на живот, включващи диета и упражнения.
 • Намалява определени рискове при възрастни, които имат сърдечни заболявания и диабет, включително риска от инфаркт и инсулт.

Важно е да се отбележи, че Ozempic не се използва при хора с диабет тип 1, диабетна кетоацидоза или такива, които са имали панкреатит. За подробна информация относно употребата на Ozempic вижте раздела, озаглавен „За какво се използва Ozempic?“ По-долу.

Ozempic се предлага под формата на предварително напълнени писалки за еднократна употреба, съдържащи течен разтвор. Лекарството се прилага чрез подкожно инжектиране.

Активната съставка в Оземпик е семаглутид, който принадлежи към клас лекарства, известни като агонисти на глюкагон-подобен пептид-1 рецептор (GLP-1). Семаглутид се продава изключително под марката Ozempic и Wegovy (одобрено лекарство с рецепта за отслабване, което се произвежда от същата компания,) като в момента няма налична генерична версия.

Как действа Оземпик?

Ozempic понижава кръвната захар, като помага на панкреаса да произвежда повече инсулин, намалява количеството захар, който произвежда черния ви дроб и предотвратява скоростта на преминаване на храната през тялото ви, което ви кара да се чувствате сити по-дълго време.

Това се случва чрез повишаване на естествен хормон, се изпращат сигнали до мозъка, предизвиквайки усещане за ситост. Също така, той забавя храносмилателния процес, удължавайки времето, през което храната остава в тялото – подобно на ефектите от бариатричната хирургия.

Семаглутид, под търговките марки Ozempic, Wegovy и Rybelsus, е от клас лекарства, наречени агонисти на глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) (инкретинови миметици), които действат чрез свързване с GLP-1 рецепторите, което води до по-ниски нива на кръвния захар и нивата на A1C и може също да стимулира апетита ви за подпомагане на отслабването.

Ozempic е инжекция веднъж седмично, която трябва да се използва заедно с диета и упражнения. Ozempic не трябва да се използва при захарен диабет тип 1.

За да научите повече за Ozempic, включително странични ефекти, начин на употреба и допълнителни подробности, продължете да четете.

Какви са страничните ефекти на Оземпик?

Подобно на други лекарства, Ozempic може да има както леки, така и сериозни странични ефекти. Следните са някои от по-често наблюдаваните нежелани реакции, свързани с Оземпик. Този списък обаче не включват всички потенциални странични ефекти.

За цялостно разбиране на страничните ефекти на Ozempic е препоръчително да се консултирате с лекар или фармацевт. Те могат да ви предоставят по-подробна информация за възможните странични ефекти и да ви дадат предложения как да ги сведете до минимум.

Леки странични ефекти

По-долу са дадени някои примери за леки странични ефекти, които са свързани с Оземпик. Важно е да се консултирате с лекар или фармацевт или да се обърнете към информацията за предписване на Ozempic за цялостно разбиране на други леки странични ефекти.

Леките нежелани реакции на Оземпик могат да включват:

 • гадене
 • Стомашни болки
 • запек
 • диария
 • повръщане

Обикновено леките странични ефекти на лекарствата отшумяват в рамките на няколко дни или седмици. Въпреки това, ако тези ефекти станат досадни, се препоръчва да ги обсъдите с лекар.

Сериозни странични ефекти

Въпреки че сериозните нежелани реакции от употребата на Оземпик са редки, важно е да сте наясно с тях. Ако получите някакви сериозни странични ефекти, препоръчително е незабавно да се свържете с лекар. Въпреки това, ако смятате, че имате спешна медицинска помощ, изключително важно е да се обадите на 112 или на друг номер за спешни повиквания.

Сериозните нежелани реакции на Ozempic могат да включват:

 • гадене*
 • Панкреатит* (възпаление на панкреаса)
 • Риск от тумори на щитовидната жлеза или рак на щитовидната жлеза*
 • Диабетна ретинопатия (увреждане на очите, причинено от диабет)
 • Хипогликемия (ниска кръвна захар)
 • Заболяване на жлъчния мехур (което може да включва камъни в жлъчката и възпаление на жлъчния мехур)
 • Алергична реакция*

*Тези сериозни нежелани реакции изискват незабавна медицинска помощ и трябва да бъдат докладвани на лекар незабавно.

Повече за страничните ефекти

Научете повече за някои странични ефекти, които Оземпик може да причини.

Предопреждение за сериозни странични ефекти

За Ozempic има значително предупредително изявление, издадено от FDA.

Проучванията показват, че Оземпик може да предизвика тумори на щитовидната жлеза и рак на щитовидната жлеза при животни. Въпреки това, остава неясно дали Ozempic може да доведе до тумори на щитовидната жлеза или медуларен рак на щитовидната жлеза при хора.

Ако имате лична или фамилна анамнеза за медуларен рак на щитовидната жлеза или рядко ендокринно заболяване, известно като синдром на множествена ендокринна неоплазия тип 2, важно е да се въздържате от приема на Оземпик.

Обсъдете медицинската си история с лекар, ако имате някое от тези състояния или фамилна анамнеза за тях.

Не забравяйте да се обадите незабавно на лекар, ако имате някакви признаци или симптоми на тумор на щитовидната жлеза, докато приемате Оземпик. Те включват:

 • бучка на врата
 • дълготраен дрезгав глас
 • задух
 • проблеми с преглъщането

Гадене

Гаденето е често срещан страничен ефект на Ozempic, особено при започване на лечение или коригиране на дозата. Обикновено гаденето отшумява в рамките на няколко дни.

Въпреки това е важно да се отбележи, че гаденето може също да е признак на панкреатит, което е тежък страничен ефект, свързан с Ozempic.

Ако изпитвате постоянно, влошаващо се или силно гадене, което не се подобрява след няколко дни, важно е незабавно да се свържете с лекар.

Вашият лекар може да даде препоръки за облекчаване на симптомите на гадене, докато приемате Ozempic. Те могат да включват използване на лекарства без рецепта или лекарства, специално предназначени за гадене. Не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да приемате каквито и да е лекарства за гадене в комбинация с Оземпик.

Панкреатит

Ozempic има потенциал да предизвика панкреатит, който е тежко възпаление на панкреаса. Това състояние трябва да се приеме сериозно.

Ако получите някакви симптоми на панкреатит, като болка в горната част на корема, чувствителност, подуване, гадене или повръщане, важно е незабавно да се свържете с лекар.

Обикновено лекарите избягват да предписват Оземпик, ако имате анамнеза за панкреатит.

Ако е необходимо, Вашият лекар може да ви направи тестове за диагностициране на панкреатит и може да прекрати лечението Ви с Ozempic, ако е необходимо. Той също така ще обсъди алтернативни възможности и модификации на вашия план за лечение.

Алергична реакция

Някои хора могат да получат алергична реакция към Ozempic. Леките алергични реакции могат да се проявят като обрив, сърбеж или временно затопляне и зачервяване на кожата.

Макар и рядко, е възможна тежка алергична реакция. Симптомите на тежка алергична реакция може да включват подуване, особено на клепачите, устните, ръцете или краката. Може да включва и подуване на езика, устата или гърлото, което води до затруднено дишане.

Ако имате алергична реакция към Оземпик, изключително важно е незабавно да се свържете с лекар. В случай на спешна медицинска помощ, обадете се на 112.

Използва ли се Оземпик за отслабване?

Въпреки че Ozempic не е одобрен като лекарство за отслабване, някои хора могат да изпитат загуба на тегло, докато го приемат. Това се дължи на ефектите на лекарството за намаляване на апетита.

В някои случаи Оземпик може да бъде предписан не по предназначение за регулиране на теглото. Употребата извън указанията се отнася до предписването на лекарство за цел, различна от одобрените показания.

Ако обмисляте да използвате Ozempic за регулиране на теглото, важно е да се консултирате с лекар. Те могат да предоставят цялостна оценка на рисковете и ползите, свързани с използването на Ozempic за отслабване.

Както споменахме самият Ozempic не е официално одобрен за отслабване. Вместо това семаглутид е одобрен за управление на теглото под името Wegovy. Трябва да се отбележи, че Ozempic съдържа по-ниска доза семаглутид от Wegovy за отслабване.

Откъде купя Оземпик за отслабване

Ако смятате, че Ozempic може да бъде подходящ избор за регулиране на теглото, препоръчително е да се консултирате с лекар. Те могат да оценят вашите индивидуални обстоятелства и да определят дали Ozempic е подходящ за вас, като го предпишат, ако е необходимо.

От съществено значение е вашият лекар да научи за всички лекарства, които приемате.

Каква е дозировката на Оземпик?

По-долу са посочени често използвани дозировки, но винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Ozempic се предлага в предварително напълнени писалки за еднократна употреба, които съдържат течен разтвор. Таблицата по-долу очертава различните концентрации на писалките Ozempic, които се измерват в милиграми семаглутид на милилитър разтвор (mg/mL).

Сила Доза, дадена на инжекция
2 mg/1,5 mL (1,34 mg/mL) 0,25 mg или 0,5 mg
2 mg/3 mL (0,68 mg/mL) 0,25 mg или 0,5 mg
4 mg/3 mL (1,34 mg/mL) 1 мг
8 mg/3 mL (2,68 mg/mL) 2 мг

Табл. 1 (Как се поставя оземпик)

Препоръчителни дози

За да приложите Оземпик правилно, ще нужно да го инжектирате веднъж седмично. Важно е последователно да използвате лекарството в един и същи ден всяка седмица и да се опитате да го инжектирате по едно и също време.

По време на първите 4 седмици от лечението Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска доза Ozempic, за да оцени ефективността му при Вас. След този период Вашият лекар вероятно ще коригира и увеличи дозата Ви въз основа на фактори като нивата на кръвната Ви захар и индивидуалния отговор.

Всяка писалка Ozempic съдържа множество дози от лекарството. Вашият лекар или фармацевт ще ви даде инструкции кога трябва да изхвърлите писалката и да започнете да използвате нова.

Въпроси относно дозировката на Ozempic

Ето отговорите на някои често срещани въпроси относно дозировката на Ozempic:

Какво трябва да направя, ако пропусна доза Ozempic?

Ако се случи да пропуснете доза, вземете я веднага щом се сетите, само ако е в рамките на 5 дни от последната доза. Ако са изминали повече от 5 дни, пропуснете пропуснатата доза и изчакайте следващата планирана доза.

Приемането на две дози твърде близо една до друга може да доведе до опасно ниски нива на кръвната захар. Уверете се, че редовно проверявате нивата на кръвната си захар, ако пропуснете доза, и се уверете, че остават в нормалните граници.

Трябва ли да приемам Ozempic дълго време?

Ако Ozempic се окаже ефективен за Вашето състояние, Вашият лекар може да препоръча употребата на лекарството в дългосрочен план. Обсъдете с Вашия лекар ползите, рисковете и потенциалните странични ефекти от употребата на Оземпик за продължителен период от време.

Колко време отнема Ozempic да започне да действа?

Оземпик започва да действа малко след инжектирането. Въпреки това, може да отнеме няколко седмици, докато тялото ви се адаптира към лекарството и за да изпитате пълните му ползи. В зависимост от напредъка Ви с Ozempic, Вашият лекар може да коригира дозата Ви. Следвайте инструкциите на Вашия лекар относно препоръчваната доза Ozempic и го приемайте точно както е указано.

Как се приема Оземпик?

Вашият лекар ще предостави подробни инструкции как да използвате Ozempic, включително подходящата дозировка и честота. Важно е стриктно да се придържате към указанията на Вашия лекар. Следните насоки са често използвани дози, но е важно да приемате конкретната доза, предписана от Вашия лекар.

Поставяне на Ozempic

Оземпик се доставя в предварително напълнени писалки за еднократна употреба, съдържащи течен разтвор. Вие сами ще носите отговорност за прилагането на инжекциите, което може да е ново преживяване за вас. Вашият лекар ще ви даде инструкции как правилно да прилагате лекарството, когато започнете лечението.

Инжекциите Ozempic се прилагат подкожно в бедрото, корема или горната част на ръката. Важно е да сменяте мястото на инжектиране с всяка доза и да използвате нова игла, за да осигурите чистота и да предотвратите инфекции.

За да се чувствате по-комфортно и по-уверени при самоинжектиране, консултирайте се с Вашия лекар за предложения. Следвайте стриктно техните инструкции. Ето няколко съвета, които трябва да запомните:

 1. Измийте добре ръцете си със сапун и вода преди да започнете
 2. Подгответе всичките си консумативи, включително дозата Ozempic
 3. Сменяйте иглата всеки път, когато използвате писалката Ozempic
 4. Уверете се, че лекарството в писалката изглежда бистро и безцветно
 5. Проверете отново дозата върху писалката, преди да приложите инжекцията
 6. Не споделяйте вашата писалка с други
 7. Обърнете внимание на срока на годност (56 дни след отваряне) за вашите предварително напълнени писалки Ozempic
 8. За инструкции как да използвате Ozempic вижте уебсайта на производителя или помолете Вашия лекар или фармацевт за демонстрация

Прием на Ozempic с други лекарства

За да управлявате ефективно нивата на кръвната си захар или да намалите риска от сърдечно-съдови проблеми, Вашият лекар може да комбинира Ozempic с други лекарства.

Примери за лекарства за диабет, които могат да се предписват заедно с Ozempic, включват:

 • Глипизид
 • Глибенкламид

 • Метформин 

Ако искате да научите повече за приемането на допълнителни лекарства заедно с Оземпик, препоръчително е да обсъдите това с лекар.

Забележка: За информация относно потенциалните взаимодействия между Ozempic и други лекарства или храни, моля, направете справка с „Какво трябва да имате предвид, преди да приемете Ozempic?“ раздел по-долу.

Важни неща, които да запомните

Когато става въпрос за Ozempic и вашия план за лечение, естествено е да имате въпроси и притеснения. Откритата комуникация с вашия лекар е от решаващо значение, така че ето някои предложения, които да насочат вашата дискусия:

 • Преди назначаването си запишете всички въпроси, които може да имате, като например как Ozempic ще повлияе на вашето тяло, настроение или начин на живот.
 • Ако това ще ви направи по-спокойни, помислете дали да вземете придружител на срещата си.
 • Ако има нещо във вашето състояние или лечение, което не разбирате напълно, не се колебайте да попитате вашия лекар за разяснение.
 • Ако не сте запознати със самоинжектирането, помолете Вашия лекар търпеливо да Ви обясни процеса, като се увери, че разбирате всяка стъпка. Не се притеснявайте да поискате демонстрация, ако е необходимо.
 • Не забравяйте, че вашият лекар и здравен екип са там, за да ви помогнат и искат да ви осигурят възможно най-добрите грижи. Чувствайте се свободни да задавате въпроси и да предоставяте обратна връзка за вашето лечение.

Като поддържате открита и проактивна комуникация, можете да гарантирате, че ще получите най-добрата възможна грижа за вашата ситуация.

Какво трябва да знам за алтернативите на Ozempic?

Ето как Оземпик се сравнява с други лекарства, които имат подобни приложения.

Ozempic срещу Saxenda

Ако сте любопитни за сравнението между Ozempic и Saxenda, струва си да се отбележи, че и двете лекарства попадат в категорията на глюкагон-подобни пептид-1 рецепторни агонисти (GLP-1 RA). В резултат на това те споделят подобни употреби и странични ефекти. Важно е обаче да се признаят техните значителни разлики. Една забележителна разлика е в техните активни съставки: Ozempic съдържа семаглутид, докато Saxenda съдържа лираглутид.

Какви са техните приложения?

Ozempic се предписва на хора с диабет тип 2, за да им помогне да контролират нивата на кръвната си захар. Освен това, той се използва за намаляване на риска от специфични сърдечни или кръвоносни усложнения при възрастни, диагностицирани както със сърдечно заболяване, така и с диабет тип 2.

За разлика от това, Saxenda служи като лекарство за управление на теглото. Препоръчва се за хора със затлъстяване или други състояния, свързани с теглото, като висок холестерол, високо кръвно налягане или диабет тип 2. Saxenda може да бъде подходящ и за специфични педиатрични случаи.

Ozempic срещу Trulicity

Ако се интересувате от сравняване на Ozempic с Trulicity, струва си да се отбележи, че и двете лекарства попадат в категорията на глюкагоноподобни пептид-1 рецепторни агонисти (GLP-1 RA). Следователно те имат подобни цели, странични ефекти и ефикасност. Въпреки това, те се различават по отношение на техните активни съставки: Ozempic съдържа семаглутид, докато Trulicity съдържа дулаглутид.

Какви са техните приложения?

Ozempic и Trulicity се предписват за лечение на диабет тип 2. Освен това и двете лекарства предлагат защитни ползи за сърцето и бъбреците. Насоките на Американската диабетна асоциация (ADA) препоръчват употребата им при хора с диабет тип 2, които също имат сърдечно заболяване, сърдечна недостатъчност или бъбречно заболяване.

Ozempic срещу Victoza

Ozempic и Victoza имат подобни одобрени употреби, които включват управление на нивата на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2 и намаляване на риска от сърдечно-съдови усложнения при възрастни с диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Освен това Victoza може да се използва за регулиране на нивата на кръвната захар при деца на възраст 10 и повече години с диабет тип 2.

Ozempic срещу Wegovy

Ozempic и Wegovy имат различни одобрени употреби. Ozempic е одобрен за управление на нивата на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2 и намаляване на риска от сърдечно-съдови усложнения при възрастни с диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

От друга страна, Wegovy е специално одобрен за дългосрочно управление на теглото във връзка с промени в начина на живот в диетата и активността.

Как действа Оземпик?

Ozempic е ефективен при намаляване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2 чрез множество механизми. Освен това, той помага за намаляване на рисковете, свързани със сърдечни заболявания при хора, които имат както диабет, така и сърдечни заболявания.

Това са начините, по които лекарството постига тези ефекти:

 • Увеличаване на производството на инсулин в тялото след хранене, за да се предотврати прекомерното повишаване на нивата на кръвната захар. Инсулинът е хормон, който намалява нивата на кръвната захар.
 • Забавяне на процеса на храносмилане в стомаха, което помага за предотвратяване на рязко покачване на нивата на кръвната захар.
 • Намаляване на освобождаването на захар в кръвта.

За по-цялостно разбиране на това как Ozempic функционира в тялото, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, които могат да предоставят допълнителна информация.

За какво се използва Оземпик?

Ozempic може да бъде предписан от лекар за следните цели:

 • Управление на нивата на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2, във връзка с промени в начина на живот в диетата и активността.
 • Намаляване на риска от специфични проблеми със сърцето или кръвоносните съдове при възрастни, които имат както сърдечно заболяване, така и диабет. Тези рискове могат да включват инфаркт, инсулт и смърт, свързани със сърдечни проблеми или проблеми с кръвоносните съдове.
 • Диабетът може да доведе до повишени нива на кръвната захар, което може да причини увреждане на кръвоносните съдове в тялото.

Ozempic помага за намаляване нивата на кръвната захар и намалява риска от някои усложнения на сърцето и кръвоносните съдове.

Важно е да се отбележат ограниченията при използването на Ozempic, които са както следва:

 1. Лекарството не е проучвано при лица с анамнеза за панкреатит, който се характеризира с възпаление на панкреаса. Ако сте имали панкреатит, трябва да се обмисли алтернативно лечение.
 2. Ozempic не е предназначен за лечение на диабет тип 1 или диабетна кетоацидоза (DKA), опасно състояние, причинено от високи нива на киселинни кетони в организма.

Какво трябва да имате предвид преди да приемете Оземпик?

Преди започване на Ozempic е важно да проведете задълбочена дискусия с лекар относно предимствата и потенциалните рискове, свързани с употребата му. Също така е от решаващо значение да разкриете информация за общото си здравословно състояние и всички съществуващи медицински състояния, които може да имате.

Ако някое от следните се отнася за Вас, консултирайте се с лекар, за да определите безопасността на приема на Оземпик:

 • Фамилна анамнеза за рак на щитовидната жлеза
 • Проблеми с панкреаса
 • проблеми с бъбреците
 • Диабетна ретинопатия (увреждане на очите в резултат на диабет)
 • Бременност или планове за зачеване
 • Кърмене

Взаимодействия

Използването на лекарства, ваксини, храни и други неща с определено лекарство може да повлияе на действието на лекарството. Тези ефекти са известни като взаимодействия.

Взаимодействията имат потенциал да засилят или намалят ефектите на лекарствата, когато се приемат заедно.

Преди да започнете приема на Оземпик, важно е да информирате Вашия лекар за всички лекарства, които приемате в момента, включително лекарства с рецепта и лекарства без рецепта. Освен това предоставете информация за всички витамини, билки или добавки, които използвате. Вашият лекар или фармацевт ще може да ви информира за всякакви потенциални взаимодействия, които могат да възникнат между тези продукти и Ozempic.

Взаимодействия с лекарства или добавки

Ozempic има потенциал да взаимодейства с различни видове лекарства. Моля, имайте предвид, че този списък не включва всички лекарства, които могат да взаимодействат с Ozempic.

Приемането на Ozempic заедно с други лекарства за диабет, които също понижават нивата на кръвната захар, може да доведе до прекомерно понижаване на нивата на кръвната захар, което може да бъде опасно.

Някои лекарства за диабет, когато се приемат заедно с Ozempic, могат да повишат нивата на инсулин и съответно да доведат до ниска кръвна захар. Тези лекарства включват:

 • Глимепирид 
 • Глипизид 
 • Глибенкламид
 • Инсулин деглудек 
 • Инсулин детемир 
 • Инсулин гларжин 

Моля, не забравяйте редовно да следите нивата на кръвната си захар, както е препоръчано от Вашия лекар. Това ще ви помогне да идентифицирате и адресирате епизоди на висока кръвна захар (хипергликемия) или ниска кръвна захар (хипогликемия). Обсъдете с Вашия лекар подходящите стъпки, които да предприемете, ако нивата на кръвната Ви захар са твърде високи или твърде ниски.

Храни, които трябва да избягвате с Ozempic

Не е необходимо да избягвате определени храни, докато приемате Ozempic, тъй като не са известни взаимодействия. Можете да приемате дози Ozempic със или без храна.

Други взаимодействия

Някои билки и естествени добавки, като горчив пъпеш, хром и гимнема, имат потенциала да взаимодействат с Ozempic и да понижат нивата на кръвната ви захар. Ако в момента приемате някакви билки или добавки, важно е да обсъдите тяхната безопасност с Вашия лекар, преди да ги използвате в комбинация с Ozempic.

Използване с алкохол

Консумирането на прекомерни количества алкохол, докато използвате Ozempic, може да повлияе на нивата на кръвната Ви захар и потенциално да увреди функцията на черния Ви дроб. Може да доведе и до дехидратация.

Ако употребявате алкохол, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да разберете специфичните рискове, свързани с комбинирането на алкохол и Ozempic.

Бременност и кърмене

Безопасността от употребата на Оземпик по време на бременност или по време на кърмене не е установена.

Ако сте бременна, планирате да забременеете или кърмите, важно е да обсъдите с Вашия лекар потенциалните ползи и рискове от употребата на Ozempic във вашата конкретна ситуация.

Други предупреждения

Преди да започнете лечение с Ozempic, важно е да обсъдите своята медицинска история и здравословни състояния с лекар, тъй като определени фактори могат да повлияят на уместността на употребата на това лекарство. Ето някои фактори, които трябва да имате предвид:

 • Заболяване на панкреаса: Оземпик има потенциал да причини панкреатит. Ако имате анамнеза за проблеми с панкреаса или заболяване на панкреаса, важно е да обсъдите това с лекар. 
 • Бъбречно заболяване: Тежкото бъбречно заболяване може да ви попречи да приемате Ozempic и ако имате проблеми с бъбреците, може да се наложи коригиране на дозата ви. Информирайте лекар за всички проблеми с бъбреците, които имате, тъй като определени нежелани реакции на Ozempic могат да влошат бъбречните проблеми, включително гадене, повръщане, дехидратация и диария.
 • Проблеми с очите, свързани с диабета: Ако имате анамнеза за диабетна ретинопатия, Ozempic може да влоши това състояние. Преди да започнете лечение с Ozempic, поговорете с лекар относно този потенциален риск.
 • Алергична реакция: Ако имате алергична реакция към Ozempic или някоя от съставките му, не се препоръчва да приемате това лекарство. Консултирайте се с лекар, за да проучите алтернативни лекарства, които може да са по-подходящи за Вас.
 • Прием на Ozempic с инсулин или лекарства, повишаващи инсулина: Ако използвате Ozempic заедно с инсулин или лекарства, които увеличават производството на инсулин в тялото, рискът от хипогликемия (ниска кръвна захар) може да бъде повишен. Изключително важно е да информирате Вашия лекар за всички лекарства, които приемате. Ако получите симптоми на хипогликемия като главоболие, сънливост или глад след започване на Ozempic, консултирайте се с лекар. 

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

От решаващо значение е да следвате предписаната от лекар доза Оземпик и да не я превишавате. Приемането на повече от препоръчителната доза може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Тъй като Ozempic се прилага като седмична инжекция, предозирането може да има продължителни ефекти. Ако случайно приемете твърде много Ozempic, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ. Вашият лекар ще Ви наблюдава внимателно и ще осигури необходимото лечение за облекчаване на симптомите Ви, докато те отзвучат.

Симптоми на предозиране

Приемането на прекомерно количество Ozempic може да доведе до предозиране, което може да доведе до следните състояния:

 • Значително ниски нива на кръвната захар, характеризиращи се със симптоми като замаяност, нервност, промени в настроението, слабост, главоболие и треперене
 • Силно гадене
 • Силно повръщане

Важна забележка: Spiritell предприе мерки, за да гарантира, че цялата информация, предоставена в тази статия, е точна, изчерпателна и актуална. Въпреки това е изключително важно да се разбере, че тази статия не трябва да служи като заместител на опита и знанията на лицензиран медицински специалист. Преди да започнете прием на каквото и да е лекарство, винаги е препоръчително да се консултирате с Вашия лекар или друг квалифициран медицински специалист. Информацията за лекарствата, представена тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички потенциални употреби, инструкции, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация относно определено лекарство не трябва да се тълкува като индикация, че лекарството или лекарствената комбинация е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или за всички специфични употреби.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: