10 Ползи за здравето от пиенето на сок от вишна

сок от вишна

Тръпчивият сок от вишни е богат на антиоксиданти и много ключови хранителни вещества. Може също така да бъде свързано с няколко ползи за здравето, включително намалена мускулна болка и подобрено качество на съня.

Вишните стават все по-популярни през последните няколко години.

В сравнение със сладките череши, които са склонни да се консумират пресни, вишните често се консумират сушени, замразени или като сок.

реклама

Сокът от вишни се прави от плодовете на дървото Вишна (Prunus cerasus), произхождащо от югозападна Азия и Европа, и е свързано с редица интересни ползи за здравето. ( 1 )

Въпреки това, някои продавани в магазина марки сок от вишна могат да съдържат значителни количества добавени захари. Истинските ползи идват от неподсладените сокове.

Ето 10 научно обосновани ползи за здравето от тръпчивия сок от вишна.

1. Богат на хранителни вещества

Тръпчивият вишнов сок е богат на различни хранителни вещества. В 100  грама се съдържа следното: ( 2 ) ( 3 )

  • Калории: 59 ккал
  • Въглехидрати: 13,7 гр
  • Белтъчини: 0,3 гр
  • Мазнини: 0,5 гр
  • Мед: 0,04 гр
  • Калий: 161 гр
  • Манган: 0,06 гр
  • Магнезий: 11 гр
  • Желязо: 0,42 гр

Освен това в сравнение със сортовете сладки череши, вишните съдържат 20 пъти повече витамин А, а техните нива на антиоксиданти са до пет пъти по-високи, според някои по-стари проучвания. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

Един лесен начин да различите вишните от сладките сортове е по цвета им. Сладките череши обикновено са с по-тъмен цвят, докато „тръпчивите череши“ запазват яркочервения си цвят, след като бъдат набрани.

Имайте предвид, че някои видове сок от вишни съдържат значителни количества добавени захари, така че изберете неподсладени.

2. Може да ви помогне за по-добър сън

Тръпчивият сок от вишни може да бъде безопасен и ефективен начин за лечение на безсъние и увеличаване на количеството добър сън, което получавате всяка вечер.

Това може да се дължи на факта, че вишните съдържат мелатонин, хормон, който регулира цикъла сън-събуждане и често се използва като добавка за лечение на безсъние. ( 8 )

Количеството мелатонин в тръпчивия сок от вишна обаче е много по-малко от количеството, използвано за безсъние. Следователно може да има и други компоненти, които са отговорни за сънотворните ефекти.

Вишните също съдържат малко количество триптофан, аминокиселина, която се превръща в серотонин, който е невротрансмитер, който може да повиши настроението ви и може също да помогне за регулиране на съня. Серотонинът също може евентуално да се преобразува в мелатонин. ( 9 ) ( 10 )

По-стари проучвания показват, че добавянето на  сок от вишни повишава нивата на мелатонин и спомага за подобряване на качеството и продължителността на съня. ( 11 )

Плюс това, в едно проучване хората с безсъние пият или 480 мл тръпчив сок от вишна, или същото количество плацебо сок всеки ден в продължение на 2 седмици. Сокът от вишни удължава времето за сън средно с 84 минути. ( 12 )

3. Може да увеличи силата и да намали мускулната болка

Физически активните хора може да се интересуват особено от ефекта на тръпчивия сок върху мускулната сила и болезненост.

Повечето проучвания съобщават за благоприятни ефекти.

В едно по-старо проучване бегачите на дълги разстояния са пили или 710 мл тръпчив сок от вишни, или плацебо през 7-те дни, водещи до и в деня на състезанието. ( 13 )

Бегачите, на които е даден сок от вишни, изпитват три пъти по-малко болка по време и след състезанието в сравнение с тези, на които е дадено плацебо. 

В друго проучване от 2010 година, бегачите, на които са дадени 480 мл сок от вишни в дните преди и непосредствено след маратона, са имали по-малко мускулни увреждания, болезненост и възпаление. Те също така се възстановиха по-бързо. ( 14 )

Подобни резултати са наблюдавани след ежедневно добавяне на 480 милиграма (mg) вишни на прах. ( 15 ) ( 16 )

Освен това пиенето на киселия сок и добавките могат да увеличат мускулната сила.

На една група мъже са дадени добавки с вишни или плацебо в дните преди и непосредствено след интензивна силова тренировка. 

Групата приела вишни загуби до 4% по-малко мускулна сила в резултат на тренировката в сравнение с тези, получавали плацебо.

Добавките с вишни също могат да намалят разграждането на мускулите, да облекчат мускулната болка и да ускорят възстановяването при хора извършващи силови тренировки. ( 17 )

Въпреки че по-голямата част от проучванията съобщават за благоприятни ефекти, важно е да се отбележи, че някои не откриха никакви ползи. Следователно са необходими повече проучвания по тази тема. ( 18 ) ( 19 )

4. Може да насърчи здравето на мозъка

Смята се, че дегенеративни мозъчни разстройства като Паркинсон и Алцхаймер са причинени отчасти от оксидативен стрес. ( 20 )

Вишните и сока от тях съдържат големи количества антиоксиданти и други полезни растителни съединения, които могат да имат защитен ефект върху мозъчните клетки. ( 21 )

В едно по-старо проучване, консумацията на 480 мл сок от вишни дневно подобрява антиоксидантната защита при здрави по-възрастни хора. ( 22 )

В друго проучване по-възрастни хора с нормална когнитивна функция са консумирали или 2 чаши (480 мл) сок, или плацебо в продължение на 12 седмици. ( 23 )

В края на проучването, тези, които са консумирали тръпчив сок от вишна, са имали по-високи резултати от паметта и са се справили по-добре с учебните задачи в сравнение с тези в плацебо групата. 

5. Може да намали симптомите на подагра

Някои проучвания разглеждат ефекта на тръпчивия сок от вишни върху подагра, вид артрит, придружен от повтарящи се пристъпи на подуване и силна болка. ( 24 )

Пиенето на сок от вишна изглежда намалява нивата на пикочната киселина в кръвта – химикал, който може да предизвика подагра, когато присъства в твърде високи концентрации. ( 25 )

В допълнение, няколко проучвания съобщават, че редовната консумация на пресни череши или тръпчив сок може да бъде свързана с намален риск по отношение на честотата и тежестта на пристъпите на подагра. ( 26 ) ( 27 )

Въпреки това, общият брой проучвания по тази тема е ограничен и повечето са наблюдателни.

По този начин е трудно да се определи дали сока от вишни е причината за намалените симптоми или хората с по-малко симптоми на подагра са по-склонни да използват алтернативни лечения.

6. Може да подсили имунната система

Сокът от вишни е богат на много витамини и минерали, и други полезни растителни съединения, за които е доказано, че подсилват имунната ви система.

По-специално, учените смятат, че високото съдържание на антиоксиданти във вишните може да помогне за предотвратяване на инфекции.

Например, едно проучване изследва ефекта на този сок върху симптомите на горните дихателни пътища, които обикновено изпитват маратонци след състезание. ( 28 )

Група хора, практикуващи бягане са пили сок от вишна в дните преди и непосредствено след маратонско състезание, докато друг е приемал плацебо. 

50% от бегачите, получавали плацебо, са развили симптоми на горните дихателни пътища след състезанието, докато нито един от тези в групата консумирали тръпчив вишнев сок не е. 

7. Може да намали болката

Тръпчивият сок може да помогне за намаляване на периферната невропатия, вид болка, причинена от увреждане на нервит ( 29 )

8. Може да предпазва от рак

Някои антиоксиданти, открити в тръпчивия сок от череши, могат да помогнат за изключване на гени, участващи в растежа на рака. Това обаче все още не е тествано директно върху хора и са необходими скорошни проучвания с по-високо качество. ( 30 )

9. Може да намали кръвното налягане

Проучванията показват, че консумацията на сок от вишни може да доведе до умерено понижение на нивата на кръвното налягане. ( 31 ) ( 32 )

10. Може да ви помогне да отслабнете

В проучване върху животни от 2009 година се наблюдава намаляване на теглото, мазнините по корема и нивата на холестерола в кръвта. Въпреки това са необходими проучвания върху хора. ( 33 )

Инструкции за безопасност и дозировка

Ако се интересувате от ползите от сока от вишни, може да искате да следвате инструкциите за дозиране, подобни на тези, използвани в проучванията по-горе.

По-конкретно, повечето от проучванията, които наблюдават ползи, дават на участниците две дози от 240 от сока на ден.

Смята се, че това е еквивалентно на консумация на около 75–120 вишни всеки ден. 

Що се отнася до вишните на прах, проучванията, използващи добавки на прах, обикновено използват около 480 мг на ден.

Ползите се наблюдават най-вече след 7-10 дни прием на добавки.

Освен това този сок е безопасен за повечето хора, въпреки че съдържа големи количества сорбитол, вид захарен алкохол (многовалентни алкохоли), който може да причини стомашни болки и диария при някои. ( 34 )

Сокът от вишни също съдържа кверцетин, растително съединение, което може да взаимодейства с определени лекарства, особено разредители на кръвта. Хората, приемащи лекарства, трябва да се консултират с лекар, преди да добавят големи количества сок от вишна към диетата си. ( 35 ) ( 36 )

Заключение

Сокът от вишни е богат на хранителни вещества, може да предложи няколко впечатляващи ползи за здравето и е просто допълнение към почти всяка диета.

Изглежда особено ефективен за намаляване на мускулната болка и подобряване на съня.

Следователно, физически активните хора и тези с безсъние трябва да обмислят да опитат този сок.

За най-много ползи изберете неподсладена версия или смесете две шепи вишни с малко вода, за да си направите свой собствен сок.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: