Ползи и Вреди за Здравето от Целина

целина глава листа ползи вреди

Хапването на целина, както горната част – листа, стъбла и семена, така и корена, познат като глава, има някои ползи за здравето.

Целината притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които насърчават храносмилането.

Тази статия разглежда ползите за здравето от целина, нейния хранителен профил, различни рецепти за приготвяне и потенциалните вреди.

реклама

Какво представлява целина?

Целината (Apium graveolens), позната и като кервиз, е тревисто растение от семейство Сенникови (Apiaceae), заедно с магданоз, пащърнак, моркови и др.

Ранните „диви“ сортове произхождат от средиземноморските региони и близкия изток. След което е познатата днес целина е култивирана като зеленчук.

Била е използвана като подправка към храната от древните гърци и римляни, а в Китай като лечебна билка.

Сортът, известен като корен от целина (Apium graveolens var. rapaceum), е изключително популярен у нас.

Той се отглежда, защото формира голяма луковица, бяла отвътре, която може да се съхранява през зимата за месеци и често се използва като съставка към супа и други ястия. Може също да бъде настърган и използван в салати.

Листата се използват като подправка и за добавяне на вкус към туршии.

Листната целина (Apium graveolens var. secalinum), известна също като китайска целина, е сорт, произхождащ от Източна Азия, която расте в блатисти местности.

Тя се отличава с характерните си тънки дръжки и по-силен вкус и аромат в сравнение с други сортове. Използва се като подправка за супи и понякога се добавя като гарнитура в маринати.

Хранителен състав

Листа от целина (кервиз)

Целината се състои основно от вода, но предлага и диетични фибри. Един 10-сантиметров стрък целина, тежащ приблизително 4 грама, доставя около 0,1 грама фибри.

В допълнение към апигенин и лутеолин, целината съдържа няколко други растителни съединения с мощни антиоксидантни свойства.

Те включват:

 • селинен
 • лимонен
 • кемпферол
 • р-кумарова киселина

Антиоксидантите играят решаваща роля в предотвратяването на клетъчни увреждания, причинени от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

Докато тялото естествено произвежда тези вещества като част от своите процеси, прекомерното натрупване на свободни радикали може да причини вреда.

Антиоксидантите противодействат на свободните радикали, като ги неутрализират и възпрепятстват потенциала им да предизвикват заболявания.

Освен това стрък целина предлага скромни количества основни хранителни вещества като витамин К, фолат, витамин А, калий и витамин С.

Целина глава

Коренът от целина е хранителна сила, богата на фибри и витамини B6, C и K.

Освен това, тя служи като добър резервоар на антиоксиданти и жизненоважни минерали като фосфор, калий и манган.

Порция корен целина 100 грама съдържа:

Хранителни веществаСуровиВарени (варени)
Въглехидрати9,2 грама5,9 грама
Фибри1,8 грама1,2 грама
Протеин1,5 грама1 грам
Дебел0,3 грама0,2 грама
Витамин Ц13% of the DV6% от DV
Vitamin B68% of the DV5% от DV
Витамин К51% of the DV
Фосфор12% от DV7% of the DV
калий9% от DV5% от DV
Манган8% от DV5% от DV
Хранителен състава на Целина глава

Струва си да се отбележи, че готвенето на целина може да доведе до намаляване на някои витамини.

Например варенето на целина може да намали съдържанието на витамин С с поне 50%.

Въздействието на готвенето върху нивата на витамин К остава неясно, но изборът на алтернативни методи за готвене като варене на пара може да помогне за смекчаване на някои загуби на витамин.

Със само 5,9 грама въглехидрати на (100 грама варена целина, тя представлява по-здравословен вариант с по-ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с картофите.

Освен това, една хрупкава, свежа порция сурова целина100 грама съдържа само 42 калории и 0,3 грама мазнини, което я прави отличен избор за тези, които търсят нискокалорична храна.

Ползи от стрък целина (листа, стъбла, семена)

Хранителните вещества, открити в растението предлагат различни потенциални ползи за здравето.

Въпреки това е важно да се отбележи, че тези хранителни вещества присъстват в сравнително скромни количества в целината.

Следователно, консумацията на целина сама по себе си е малко вероятно да предотврати или лекува някакво заболяване.

Кръвно налягане

Някои практикуващи традиционна китайска медицина използват целина и нейните екстракти като средство за понижаване на кръвното налягане.

Специално проучване изследва въздействието на екстракти от семена на целина върху кръвното налягане, като се фокусира върху плъхове или с нормално кръвно налягане, или с изкуствено предизвикана хипертония.

Учените заключават, че екстрактите намаляват кръвното налягане и увеличават сърдечната честота при плъхове с високо кръвно налягане, но не и при тези с нормално кръвно налягане.

Въпреки това има ограничени доказателства в подкрепа на ефективността на семената от целина за намаляване на кръвното налягане при хората.

Освен това целината е богата на фибри и констатациите на преглед от 2016 г. показват, че хората с висок прием на фибри може да имат по-ниско кръвно налягане в сравнение с тези с диета с ниско съдържание на фибри.

Авторите подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания за валидиране на техните резултати и за установяване на специфичните ефекти на различните видове фибри.

Предотвратяване на възпаление и рак

Целината съдържа естествено съединение, известно като апигенин, което е признато в традиционната китайска медицина със своите противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни и антиоксидантни свойства.

Смята се също, че апигенинът притежава свойства, които потенциално биха могли да се борят с рака.

Според преглед от 2016 г. лабораторните експерименти показват, че апигенинът може да улесни апоптозата, форма на програмирана клетъчна смърт, което показва потенциалната му полезност при лечението на рак.

В проучване, проведено през 2015 г. с мишки, изследователите заключиха, че диетите, богати на апигенин, и самият апигенин намаляват експресията на специфични възпалителни протеини.

Това предполага, че апигенинът и свързаните с него съединения могат да смекчат възпалението и да помогнат за възстановяване на баланса на имунната система.

Освен това целината съдържа флавоноид, наречен лутеолин.

В статия от 2009 г. изследователите предполагат, че лутеолинът може да проявява противоракови свойства, като възпрепятства разпространението на ракови клетки и предизвиква клетъчна смърт.

Те също предполагат, че лутеолинът може да повиши уязвимостта на раковите клетки към химическо лечение.

Неврогенеза

Апигенинът е показал потенциал за стимулиране на неврогенезата, процеса на растеж и развитие на нервните клетки.

Проучване, проведено през 2009 г., прилага апигенин на плъхове, разкривайки способността му да насърчава генерирането на нервни клетки и да подобрява способностите за учене и по-добра памет.

Въпреки това, проверката на тези ефекти при хора изисква допълнителни изследвания и изследвания.

Други ползи

Някои проучвания предполагат, че екстракти, получени от целина, могат потенциално да помогнат за предотвратяване на:

 • Чернодробно заболяване и жълтеница
 • Запушване на пикочните пътища
 • подагра
 • Ревматични заболявания

Освен това, хората използват семена от целина за лечение на:

 • Бронхит
 • астма
 • Псориазис и други кожни заболявания
 • повръщане
 • Треска

Независимо от това, обосноваването на тези предполагаеми ползи от целината и семената от целина изисква допълнителни научни изследвания.

Ползи от глава целина (корен)

Коренът от целина е богата на определени хранителни вещества и антиоксиданти, което може да доведе до различни ползи за здравето.

Може да подобри храносмилането

Целината се счита за храна с високо съдържание на фибри и консумацията на достатъчно количество диетични фибри може да насърчи храносмилането, метаболизма и редовните движения на червата.

Освен това, достатъчният прием на фибри може да предложи защита срещу различни заболявания, включително рак на дебелото черво.

Изследванията показват, че адекватната консумация на фибри е от решаващо значение за подхранването на полезните чревни бактерии, които играят важна роля в много аспекти на здравето, включително защита срещу състояния като диабет и затлъстяване.

Може да укрепи костите ви

Целината е богата на фосфор и витамин К, като и двата са от решаващо значение за поддържането на силни и здрави кости.

Витамин К играе жизненоважна роля в усвояването на калций и предотвратява загубата на костна маса.

Pреглед на пет наблюдателни проучвания разкри, че хората с по-висок прием на витамин К имат 22% по-нисък риск от фрактури в сравнение с тези с по-нисък прием.

Освен това, друг преглед на седем проучвания показва, че добавките с 45 mg витамин К дневно намаляват риска от фрактури на бедрената кост със 77%.

Освен това фосфорът също е от съществено значение за здравината на костите.

Наблюдателни проучвания показват, че по-високият прием на фосфор е свързан с подобрено здраве на костите и намален риск от остеопороза.

Може да е от полза за здравето на сърцето

Целината може да се похвали със значителни нива на калий и витамин К, като и двата играят решаваща роля за поддържането на здравето на сърце.

Калият е от значение за регулиране на кръвното налягане, като противодейства на неблагоприятните ефекти от прекомерния прием на сол, особено при хора, чувствителни към натрий.

Проучванията показват, че по-високият прием на калий е свързан с намален риск от здравословни проблеми като инсулт.

Например, мета-анализ на 16 обсервационни проучвания разкри, че повишеният прием на калий е свързан с 13% намаление на риска от инсулт.

Освен това витамин К може да допринесе за намаляване на риска от сърдечни заболявания, като предотвратява натрупването на калций в кръвоносните съдове, което може да доведе до артериално втвърдяване и стесняване.

Освен това целината съдържа витамин С, за който е доказано, че подобрява функцията на кръвоносните съдове и подобрява липидните профили на кръвта при определени индивиди, като хора с диабет или такива с ниски нива на витамин С в кръвта.

Как да добавите целина в диетата си?

Може да добавите стрък целина или корен целина по различни начини.

Целина „стрък“

Целината е универсален зеленчук, който може да се консумира както суров, така и варен.

Когато се консумира сурова, целината запазва повечето от хранителните си вещества.

Методите на готвене обаче могат да повлияят на съдържанието на антиоксиданти.

Варенето на целина на пара за около 10 минути може да запази нейните антиоксиданти по-добре от варенето.

Целината се съчетава добре с различни рецепти, включително със сирене, сосове като хумус и фъстъчено масло. Може да се включи и в смутита заедно с краставица, ябълка, спанак и лимон за освежаваща и питателна напитка.

За по-пикантни ястия помислете за добавяне на целина или семена от целина към салати, супи или ризото.

Ето няколко препоръчани от диетолози рецепти с целина:

 • Доматена пилешка супа с моркови и целина
 • Задушена целина
 • Сок от целина
 • Смути с целина

Целина глава

Целината е изключително универсален зеленчук, който може да се консумира суров или варен, предлагайки различни кулинарни възможности.

Ето как можете да включите целина в диетата си:

Избор, подготовка и съхранение:

 • Изберете средно голяма целина, приблизително 8–10 см в диаметър, с гладка, равна повърхност.
 • Уверете се, че центърът на целината не е кух, тъй като това показва лошо качество.
 • По-свежата целина обикновено има по-силен вкус на целина.
 • Съхранявайте целината в найлонова торбичка в отделението за зеленчуци на вашия хладилник за оптимален срок на годност.
 • Преди готвене измийте зеленчука, за да отстраните всички замърсявания, след което отрежете горната част и основата.
 • Внимателно отлепете грубата кожа с остър нож или белачка за зеленчуци и нарежете.
 • За да предотвратите обезцветяване, накиснете нарязаните зеленчукови парчета в студена вода с няколко резенчета лимон или капка бял винен оцет.

Рецепти с целина глава:

 • Насладете се на целина сурова, като я нарежете или настържете в салати.
 • Сварете и намачкайте целина като хранителна алтернатива на картофи или други кореноплодни зеленчуци.
 • Печете или изпечете целината подобно на картофите за вкусна гарнитура.
 • Добавете в супи, сосове, пайове и гювечи.
 • Пригответе „стек от целина“.
 • Крем супа от целина.

Когато се вари, целината обикновено се готви за около 20 минути, докато печенето отнема приблизително 40 минути за груби парчета.

Експериментирайте с тези методи на готвене, за да намерите любимия си начин да се насладите на уникалния вкус и текстура на целина в ястията си.

Вреди и противопоказания

Целина листа

Авторите на статия, публикувана през 2017 г., предупреждават, че целината има потенциал да предизвика тежки алергични реакции при определени индивиди.

Симптомите на такива реакции могат да се проявят като:

 • Копривна треска
 • Подуване
 • Затруднено дишане

Хората, които изпитват затруднения в дишането след консумация на целина, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ, тъй като някои може да страдат от анафилаксия, потенциално фатална реакция.

Тези с алергия към целина трябва да бъдат бдителни при проверката на етикетите на храните, тъй като дори минимални количества целина могат да провокират реакция.

Освен това бременните жени се съветват да се въздържат от консумация на добавки от семена от целина, тъй като те могат да предизвикат стимулация на матката.

Друго безпокойство се отнася до излагането на пестициди.

Целината се нарежда на 11-то място в списъка на Environmental Working Group за 2019 г. от 15 продукти с най-голяма вероятност от замърсяване с пестициди.

Старателното измиване на всеки стрък целината преди консумация може да помогне за елиминирането на всякакви следи от пестициди.

Корен целина

Коренът целина обикновено е безопасна за повечето хора, но има някои съображения, които трябва да имате предвид.

За хора с нарушения на кръвосъсирването, които приемат лекарства като варфарин, е препоръчително да ограничат консумацията на целина поради високото съдържание на витамин К, което може да повлияе на съсирването на кръвта.

Освен това, повишените нива на калий и фосфор в целината може да не са подходящи за хора на диуретици или такива с бъбречни проблеми.

Ако имате някое от тези състояния, важно е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, за да определите дали включването на целина във вашата диета е подходящо.

И накрая, някои съединения, открити в целината, като бергаптен, имат потенциала да стимулират контракциите при бременни жени. Ето защо се препоръчва да се избягва консумацията на големи количества целина по време на бременност.

Заключение

Целината предлага множество ползи за здравето и може да се консумира по различни начини като част от балансирана диета.

Екстрактът от семена на целина се предлага като добавка, но е важно да се консултирате със здравен специалист, преди да добавите каквато и да е добавка към вашата рутина, тъй като те могат да взаимодействат с лекарства или да не са подходящи за всеки.

Коренът целина е богат на антиоксиданти и хранителни вещества. Предлага ползи като подобрено храносмилане, здраве на костите и сърцето и потенциални противоракови ефекти.

Можете да се насладите на целина сурова или варена като по-здравословна алтернатива с ниско съдържание на въглехидрати на картофи.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: