Какви са Доказаните от Шилажит и Родопското Мумио Ползи?

Какви са Доказаните от Шилажит и Родопското Мумио Ползи

Мумио „черното злато“, наричана още Шилажит може да предложи различни ползи за здравето. Съдържа антиоксиданти, фулвинова киселина и много други минерали. Редовната консумация на мумио може да доведе до повишена издръжливост и цялостна физическа форма.

Мумио се образува чрез продължително разлагане на растителна материя и минерали, което води до лепкава, черна, подобна на катран субстанция, намираща се в скалите на високите планински райони.

Векове наред е играл важна роля в традиционната индийска аюрведична медицина, като се смята, че предлага ползи за множество състояния.

реклама

Тази статия разглежда потенциалните ползи и странични ефекти от мумио смолата.

Какво е мумио / шиладжит?

Това е черно-кафяв прах или ексудат, получен от високопланински скали в хималайските планини между Индия и Непал. Среща се и в Афганистан, Тибет, Русия и Северно Чили. В Северна Индия е известно като силажит, шиладжит, шиладжату, саладжит, мумийо или мимие.

Уникално вещество с различни традиционни употреби в аюрведичната медицина.

У нас в Родопите, село Кушла, местните добиват черна пръст от скалите на стръмна височина над самото село. Те наричат тази пръст родопското мумио и го смятат за природно лекарство, като се споменава, че има стотици случаи на излекувани.

Местните съветват да се използва за по-бързо възстановяване при счупени кости, като едно топче се разтваря в 2 литра вода, след което се разбърква от 12 до 24 ч. След като се утаи ,се прецеждате пиете разтвора за един месец.

Химически състав на Мумио 

Мумио се състои от хумин, хуминова киселина и фулвинова киселина. Фулвинова киселина е основният компонент, който представлява 60 до 80% от неговите хранителни компоненти.

Други компоненти, присъстващи в това вещество, са мастни киселини, смоли, албумини, полифеноли, фенолни липиди, тритерпени, стероли, ароматни карбоксилни киселини, кумарини, латекс, смоли и аминокиселини.

Мумио също така съдържа повече от 84 минерала, включително сребро, мед, цинк и желязо.

Родопското мумио, нарично още „кръвта на планианата“, се различава от класическото мумио, като основните химични елементи в родопското са желязо, цинк и магнезий.

Десет потенциални ползи от мумио

Мумио може да има няколко ползи за човешкото тяло. Това може да се дължи отчасти на високата концентрация на фулвинови и хуминови киселини, както и на различните минерали във веществото.

1. Мозъчна функция

Различните съединения, присъстващи в шилажит, показват обещаващи ползи за поддържане на мозъчната функция и потенциално могат да помогнат при терапията на Алцхаймер.

Проучване, публикувано в Международния журнал за болестта на Алцхаймер, предполага, че шиладжитът, традиционно използван за насърчаване на дълголетието и забавяне на стареенето, може да има свойства, полезни за управление на когнитивни разстройства като Алцхаймер.

Въпреки че учените предполагат, че мумио може да играе роля в предотвратяването на когнитивни разстройства, са необходими допълнителни изследвания за по-нататъшно проучване и обосноваване на тези потенциални ползи.

2. Стареене

Проучване подчертава ролята на фулвиновата киселина, известно съединение в шилажит, като антиоксидант и противовъзпалителен агент. Това предполага, че мумио потенциално може да помогне за минимизиране на свободните радикали и клетъчните увреждания, които значително допринасят за процеса на стареене.

Редовното добавяне на мумио може да играе роля в насърчаването на общата жизненост и потенциалното забавяне на процеса на стареене при определени индивиди.

3. Ниско ниво на тестостерон

Тестостеронът, ключов мъжки полов хормон, играе решаваща роля в различни аспекти на мъжкото здраве.

Някои мъже могат да изпитат по-ниски нива на тестостерон, което може да се прояви чрез симптоми като намалено сексуално желание, загуба на коса, намаляване на мускулната маса, умора и повишена телесна мазнина.

В клинично проучване, включващо мъже доброволци на възраст от 45 до 55 години, половината от участниците са получили плацебо, докато другата половина е получила дневна доза от 250 милиграма пречистен мумио.

След 90 последователни дни, групата, получаваща пречистен мумио, показва значително увеличение на нивата на тестостерон в сравнение с плацебо групата. Това предполага потенциално положително въздействие на добавките шилажит върху нивата на тестостерон.

4. Анемия

Анемията възниква, когато в кръвта липсват достатъчно здрави клетки или хемоглобин, като недостигът на желязо е един от допринасящите фактори.

Желязодефицитната анемия може да доведе до различни симптоми, като неправилен сърдечен ритъм, умора, слабост, студени крайници и главоболие.

Шилажит, богат на хуминова киселина и желязо, има потенциал да бъде полезен при справяне с желязодефицитна анемия.

Въпреки това е от решаващо значение да се консултирате с лекар, преди да обмислите добавки, за да сте сигурни в уместността и безопасността.

5. Антивирусно

Разнообразният набор от минерали и съединения, присъстващи в мумио, може да има антивирусни свойства. Проучване установи, че мумио демонстрира способността да се бори и елиминира различни вируси в контролирана среда, включително някои херпесни вируси.

Въпреки че има доказателства за ефективност, изследователите подчертават необходимостта от допълнителни проучвания, включващи живи субекти, за да обосноват тези открития.

6. Хронична умора

Проучване от 2012 г., съобщава, че шилажит е допринесло за намаляване на симптомите, свързани със синдрома на хроничната умора.

Изследователите предполагат, че шилажит може потенциално да подобри клетъчните функции в тялото, като се справя с основната причина за умората и естествено повишава енергийните нива.

7. Височинна болест

На по-високи надморски височини могат да се появят различни симптоми, като пулмонална едема, безсъние, летаргия или умора, болки в тялото, деменция и хипоксия.

Височинната болест може да бъде предизвикана от ниско атмосферно налягане, студени температури или висока скорост на вятъра.

Учените смятат, че шилажит може да ви помогне да преодолеете проблемите при високите надморски височини.

Шилажит съдържа фулвинова киселина и над 84 минерала, затова предлага множество ползи за здравето.

Той може да действа като антиоксидант, подобрявайки имунитета и паметта, както и като противовъзпалително средство, повдигащо енергията и диуретик, премахващ излишните течности от организма.

Заради тези свойства, шилажит се смята, че може да помогне при облекчаването на симптомите, свързани с високите надморски височини.

8. Рак на черния дроб

Мумио проявява потенциал в борбата със специфични форми на ракови клетки.

Проучване разкрива, че мумио улеснява елиминирането на раковите чернодробни клетки, като инхибира тяхната пролиферация.

Учените подчертаха противораковото въздействие на шилажита въз основа на своите открития, но въпреки това подчертаха необходимостта от допълнителни проучвания, за да обосноват тези твърдения.

9. Здраве на сърцето

Шилажит потенциално може да защити сърцето и да подобри сърдечно-съдовото здраве. Скорошно проучване, проведено върху плъхове, подчертава защитното въздействие на шилажит върху сърцето.

Плъхове, третирани с мумио преди да получат сърдечно увреждане, показват по-малко увреждане на сърцето в сравнение с тези, които не са приемали от веществото.

Въпреки това е от решаващо значение да се признае, че мумио може да понижи кръвното налягане в определени случаи и хората с активно сърдечно заболяване трябва да се въздържат от употребата му.

10. Затлъстяване

Излишното телесно тегло може да натовари мускулите и да стресира костите.

Проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food, установи, че хората със затлъстяване, които са приемали перорална добавка мумио, са показали подобрени реакции към упражнения в сравнение с тези, които не са го приемали.

Изследването предполага, че мумио може да активира гени в тялото, подпомагайки бързото адаптиране на скелетните мускули към нови рутинни тренировки.

Тази адаптация може потенциално да доведе до намалена умора и повишена сила с течение на времето.

11. Безплодие

Мумио се счита за безопасна добавка за справяне с мъжкото безплодие. В проучване, включващо 60 мъже с проблем, те са приемали шилажит добавка два пъти на ден в продължение на 90 дни след хранене.

Резултатите разкриват, че над 60 процента от участниците са имали увеличение на общия брой на сперматозоидите, а повече от 12 процента са показали подобрена подвижност на сперматозоидите.

Подвижността на сперматозоидите е решаващ фактор за плодовитостта, показващ способността на сперматозоидите да се движат ефективно.

12. За издръжливост и мускулна умора

Добавката мумио може да бъде от полза за повишаване на производителността при упражнения чрез подобряване на свързаните с умората метаболитни характеристики и увеличаване на мускулната маса и сила.

В клинично проучване добавките шилажит добавките имат благоприятен ефект върху задържането на мускулна сила след изтощителна задача, демонстрирайки потенциални ползи при мускулна умора.

Тази добавка е известна и с потенциала си да повишава издръжливостта.

Може да подобри физическото представяне, което го прави популярен сред спортисти и фитнес ентусиасти. Високото минерално съдържание на мумио допринася за мускулната сила и жизненост.

Неговата роля за подобряване на доставката на кислород до тъканите може да забави умората по време на тежки физически дейности.

Редовният прием на добавка шилажит може да доведе до повишена издръжливост и цялостна физическа форма.

От съществено значение е да се консултирате със здравен специалист, за да определите подходящата дозировка и да се уверите, че тя съответства на индивидуалните фитнес цели.

Как се използва мумио?

Добавката мумио се предлага в течна и прахообразна форма. От решаващо значение е да следвате препоръчаните указания за дозиране.

Ако използвате течна форма, разтворете порция, равна на оризово зърно или грахово зърно, в течност и консумирайте един до три пъти дневно, въз основа на предоставените инструкции.

Алтернативно, шилажит на прах може да се приема два пъти на ден с мляко.

Препоръчителната доза мумио е 300 до 500 mg на ден, но е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да включите мумио в диетата си.

Потенциални странични ефекти

Изследванията показват, че мумио като цяло е безопасен за продължителна употреба като хранителна добавка. Въпреки това, има потенциални странични ефекти, свързани с употребата му.

Мумио има потенциала да намали кръвното налягане, което може да представлява риск за хората, приемащи лекарства за високо кръвно налягане.

Хора с активно сърдечно заболяване или анамнеза за хипотония трябва да се въздържат от употребата на шилажит, за да избегнат спад на кръвното налягане.

Предпазни мерки, които трябва да имате предвид

  • Непречистеният шилажит може да съдържа тежки метали като олово, живак и арсен.
  • Бременни и кърмещи жени трябва да избягват употребата на мумио поради липсата на достатъчно данни, свързани с безопасната му употреба по време на бременност и кърмене.

Избягвайте да го давате на малки деца и възрастни хора поради липса на информация за неговата безопасност.

Какво представлява смолата мумио?

Смолата мумио е преработена форма на шилажит. Той е пречистен и обикновено се предлага в по-пречистена, смолиста консистенция, с отстранени примеси. Смолата мумио често се счита за по-концентрирана и пречистена версия, което я прави по-лесна за използване като добавка.

Откъде да купя мумио?

Мумио / шилажит може да се купи от различни места в България, включително аптеки, билкови магазини или онлайн магазин.

При избора на мумио / шилажит е важно да се обърне внимание на качеството на продукта. Мумио / шилажит от високо качество трябва да има тъмнокафяв или черен цвят и да е лепкав на допир. Мумио / шилажит с по-светъл цвят или по-ронлива консистенция може да бъде с по-ниско качество.

Заключение

Мумио предлага множество ползи за здравето и може да бъде безопасна и ефективна добавка, когато се използва по подходящ начин.

Препоръчително е да се консултирате с лекар, за да определите правилната дозировка за отделните случаи.

Мумиото е естествен продукт с потенциални ползи за здравето. Въпреки това, са необходими повече научни изследвания, за да се потвърдят тези ползи и да се определи безопасната доза.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: