СЗО ще обяви подсладителя аспартам в колата БЕЗ захар за канцероген

СЗО ще обяви подсладителя аспартам в колата БЕЗ захар за канцероген

Изкуственият подсладител аспартам, добавен към хиляди газирани напитки, дъвки и нискокалорични храни, ще бъде обявен за канцероген и потенциален риск от рак, се твърди в проучване.

Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация анализира потенциалните канцерогенни ефекти на подсладителя този месец. Отделен комитет на СЗО и Обединените нации, Съвместният експертен комитет по хранителните добавки, сега актуализира своята оценка на риска, включително това, което се счита за приемлив дневен прием. Техните констатации не са оповестени публично; те ще бъдат пуснати на 14 юли.

И двата комитета на СЗО са съставени от независими здравни експерти от цял ​​свят. Международната агенция за изследване на рака разгледа съществуващите изследвания, за да прецени дали аспартамът е опасен, а докладът на Съвместния експертен комитет по хранителните добавки ще предостави препоръки за това колко аспартам човек може безопасно да консумира.

реклама

Какво следва?

Аспартамът е често срещан подсладител, използван в напитки, които са опоменати като – „без захар“. Намира се и в дъвки, сироп за кашлица и дори в някои пасти за зъби, наред с други продукти.

Това ще предизвика шок в световния пазар за производство на храни, като ще бъдат засегнати някои от най-обичаните марки в света. Огромният натиск за намаляване на захарта през последните няколко десетилетия доведе до масовата употреба на изкуствени подсладители като аспартам.

Експертите незабавно поставиха под съмнение решението на Международната агенция за изследване на рака (IARC), като нарекоха класификационната система, използвана от спомагателния орган на СЗО, „тъпа“ и се аргументираха, че „дозата е от значение“. Cancer Research UK директно заявява, че изкуствените подсладители като аспартам не причиняват рак.

Междувременно индустриални органи твърдят, че прегледът на IARC се състои от „широко дискредитирано изследване“, което „противоречи на десетилетия висококачествени доказателства“.

Подобни предупреждения за рак, подкрепени от СЗО, свързани с червеното месо, работата през нощта и използването на мобилни телефони, са изправени пред критики за предизвикване на ненужна аларма за трудни за избягване вещества или ситуации.

Предстоящото съобщение на IARC има за цел да оцени потенциалните опасности от дадено вещество въз основа на наличните публикувани доказателства, без да отчита нивата на безопасна консумация.

Насоките относно нивата на безопасна консумация се предоставят от Съвместния експертен комитет по хранителните добавки на СЗО и Организацията по храните и земеделието (JECFA) и националните регулатори.

JECFA в момента извършва преглед на употребата на аспартам и ще оповести констатациите си едновременно с решението на IARC, което се очаква на 14 юли.

От 1981 г. JECFA счита аспартам за безопасен за консумация в рамките на установените дневни граници.

За индивид с тегло 60 кг би трябвало да консумира от 12 до 36 кутии диетична кола на ден, в зависимост от съдържанието на аспартам, за да представлява риск.

Какво трябва да знаете за аспартама

Според докладите има вероятност Световната здравна организация да класифицира аспартама като „възможно канцерогенен за хората“, което показва повишен риск от развитие на рак.

Какво представлява аспартама?

Аспартамът е изкуствен подсладител, разработен през 60-те години на миналия век. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта, изисквайки по-малко количество, за да се постигне същото ниво на сладост. Състои се от три вещества: аспарагинова киселина (40%), фенилаланин (50%) и метанол (10%).

Къде може да се намери аспартам?

Аспартамът присъства в различни продукти, продавани като „диетични“ или „без захар“. Примерите включват диетични газирани напитки, дъвки без захар и нискомаслени кисели млека. Други марки безалкохолни напитки също съдържат този изкуствен подсладител.

Какви са докладваните рискове, свързани с аспартама?

Аспартамът се свързва с общи медицински проблеми като главоболие, световъртеж и стомашни неразположения. Въпреки това, проучвания, при които участниците не са наясно дали консумират подсладителя или не, не успяха да възпроизведат тези ефекти.

Има по-широки опасения за здравето, включително твърдения, че аспартамът може да причини рак, да наруши микробиома на червата, да предизвика депресия и парадоксално да допринесе за затлъстяването чрез увеличаване на апетита.

Въпреки това здравните и хранителните регулатори постоянно го считат за безопасно след строги оценки на безопасността. Въпреки това е важно да се отбележи, че хората с фенилкетонурия, рядко наследствено състояние, трябва да избягват аспартам поради неспособността им да преработват фенилаланин, един от неговите компоненти.

Тези индивиди не могат да разграждат фенилаланин, което води до натрупването му в кръвта и потенциално увреждане на органите. Продуктите, съдържащи аспартам, трябва да бъдат съответно етикетирани, за да се осигури осведоменост, въпреки че само около един на 10 000 души има това състояние.

Какво е потенциалното въздействие на решението?

Ако бъде потвърдено, потенциалното решение на Международната агенция за изследване на рака (IARC) може да свърже консумацията на аспартам с рака. Степента на класифициране на риска от рак обаче може да варира. Съобщава се, че може да бъде посочено като „възможно канцерогенно за хората“, статус, споделян от вещества като екстракт от алое вера, олово и някои оцветители. За сравнение, IARC категоризира червеното месо като „вероятно канцерогенно за хората“, едно ниво по-високо от потенциалния статус на аспартама.

Важно е да се отбележи, че дори ако аспартамът се счита за „възможно канцерогенен“, действителният индивидуален риск може да варира значително. IARC определя класификацията си въз основа на доказателства, свързващи дадено вещество с рака, докато оценката на действителния риск и установяването на граници на консумация се извършват от Съвместния експертен комитет на СЗО и Организацията по храните и земеделието по хранителните добавки в сътрудничество с националните здравни органи.

На практика това може да доведе до препоръки за здравословна граница за консумация на продукти, съдържащи аспартам, подобно на указанията, които вече са дадени за червено и преработено месо от институции като NHS. Ако решението на IARC относно риска от рак на аспартама стане широко известно, това може да доведе до обратна реакция на потребителите, като хората избягват продукти, съдържащи аспартам, поради опасения за рак. Подобни реакции възникнаха в отговор на предишни решения на IARC, потенциално подтиквайки компаниите да променят формулите на своите продукти.

Малко вероятно е обаче продукти като „Кола Без захар“ да носят предупреждение за рак, тъй като специфичните разпоредби относно такива предупреждения се определят на ниво държава.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: