Цялата информация е във вашите ръце!

Аспартам – Какво трябва да знаете за него?

Аспартамът е може би най-известният подсладител. Можем да го срещнем в газирани напитки и сладки десерти без захар, както и в храни за спортисти.

Той има редица предимства – придава на храната сладък вкус, почти не добавя допълнителни калории и не допринася за развитието на кариес. Аспартамът съдържа 4 калории на грам, което е подобно като при захарта, но аспартама е около 200 пъти по-сладък от захарта. ( 1 ) ( 2 )

Въпреки това, когато включите този подсладител в диетата си, си струва да научите малко повече за него!

Реклама

На какво си струва да се обърне внимание?

Аспартам – характеристики

Аспартамът е изобретен през 60-те години на миналия век от Джеймс Шлатер.

Първоначално е трябвало да се използва като лекарство за стомашни и дуоденални язви. Оказа се обаче, че не е ефективно при лечението на това състояние.

Изобретението щяло да се озове на боклука, ако не беше фактът, че… ученият решил да опита това ново, мистериозно вещество!

По този начин се оказало, че аспартама има много сладък вкус. В сравнение със захарозата (рафинираната захар), той е почти 200 пъти по-сладък!

Аспартам – ползи и вреди

Аспартамът дължи популярността си и на факта, че не добавя калории. Това е така, защото не се усвоява в лумена (отвор вътре в тръбната телесна структура, която е облицована от телесна тъкан, известна като епителна мембрана) на човешкия храносмилателен тракт или в устата. ( 3 )

Благодарение на това той също не предизвиква развитието на кариес, за разлика от класическата захар.

Въпреки че са проведени редица изследвания с участието на аспартам, потвърждаващи профила му на безопасност, все още често имаме съмнения относно консумацията му. Откъде идват тези страхове?

Със сигурност от голямо значение е, че аспартама не се среща естествено в природата. Можем да го получим само в лаборатория, чрез химичен синтез.

Какво казват проучванията?

В началото на 2000-та година, група италиански изследователи направиха важно откритие. А именно, установено е, че консумацията на аспартам от животни може да допринесе за развитието на избрани видове рак.

Както се оказа по-късно, това не се отнася за хората. Освен това дозите, използвани в изследването, са много високи, невъзможни за постигане в реални условия.

Въпреки това, това противоречиво проучване накара учени от цял ​​свят да разгледат по-отблизо аспартама. Досега са проведени над 600 различни научни изследвания с този подсладител. Сред най-важните са анализите, извършени през 1985, 1989, 2002, 2006, 2009, 2011 и 2013г. по искане на Научния комитет по храните (SCF) и Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).

Трябва ли да избягвате аспартама?

Както посочват учени от FDA (Food & Drug Administration), за повечето от нас аспартамът е безопасен и не предизвиква странични ефекти, докато рядко, при избрани хора, могат да се наблюдават симптоми на свръхчувствителност към аспартам.

Има ли от аспартам други странични ефекти?

Може да се наблюдава някои неприятни състояния, като главоболие. Това усещане ще спре веднага щом аспартама бъде премахнат от диетата.

В контекста на консумацията на аспартам хората, страдащи от фенилкетонурия, представляват важна група. Това е изключителна ситуация, при която хората с това състояние трябва напълно да премахнат този подсладител от диетата си.

Причината за това е, че хората с фенилкетонурия нямат определени ензими и аспартама не може да се метаболизира правилно. Съединението, което се образува при разпадането му (фенилаланин), се натрупва в тялото и е вредно за здравето.

Безопасен ли е аспартама?

Още през 1981г. аспартама се използва като подсладител или добавка за храна и напитки без захар. Безопасността му беше окончателно решена от Европейския орган за безопасност (EFSA), органът на Европейския съюз, който се занимава с безопасността на храните.

Струва си да се отбележи, че анализа на безопасността на подсладителите, включително аспартам, се извършва редовно, на всеки няколко години. Този подход дава възможност да се проверят мненията и да се вземат предвид данните от най-новите научни изследвания.

Как се използва аспартама?

Използването на този подсладител в хранителни продукти е регламентирано от Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008г. ( 4 )

Въпреки това, според становището на Съвместния експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителни добавки ( JECFA), аспартама трябва да бъде включен в менюто в количества в съответствие с ADI * (приемлив дневен прием). ( 5 )

ADI за аспартам е 40 mg/kg телесно тегло на ден. Наличието на аспартам в хранителните продукти трябва да бъде отбелязано на етикета, а количеството, в което се използва, е ограничено.

Като цяло аспартама е един от най-широко изследваните подсладители. Поради факта, че е широко консумиран от почти 40 години, ние отлично познаваме профила на безопасност и въздействието на това вещество върху здравето.

В крайна сметка аспартама може да бъде част от балансираната здравословна диета.

* ADI е количеството вещество, което може да се консумира от здрав човек всеки ден и е безопасно и не представлява опасност за здравето.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече