Аспартам – Какво трябва да знаете за него?

аспартам

Аспартамът е може би най-известният подсладител. Можем да го срещнем в газирани напитки и сладки десерти без захар, както и в храни за спортисти. Не е ясно обаче дали помага на хората да отслабнат, тъй като може също така да увеличи апетита и да повлияе на метаболизма на човека. Може да има и други отрицателни ефекти върху здравето и да не е безопасно за някои хора.

Въпреки той има редица предимства – придава на храната сладък вкус, почти не добавя допълнителни калории и не допринася за развитието на кариес. Аспартамът съдържа 4 калории на грам, което е подобно като при захарта, но аспартама е около 200 пъти по-сладък от захарта. ( 1 ) ( 2 )

Въпреки продължаващата си популярност, аспартамът е заобиколен от противоречия през последните години. Критиците твърдят, че консумацията на аспартам може да доведе до различни негативни странични ефекти. Освен това, бяха изразени опасения относно потенциалните дългосрочни ефекти, свързани с консумацията на аспартам.

реклама

Тази статия разглежда настоящите доказателства относно безопасността на аспартама и изследва потенциалното му въздействие върху теглото, апетита и специфичните медицински състояния.

Аспартам – характеристики

Аспартамът е изобретен през 60-те години на миналия век от Джеймс Шлатер.

Първоначално е трябвало да се използва като лекарство за стомашни и дуоденални язви. Оказа се обаче, че не е ефективно при лечението на това състояние.

Изобретението щяло да се озове на боклука, ако не беше фактът, че… ученият решил да опита това ново, мистериозно вещество!

По този начин се оказало, че аспартама има много сладък вкус. В сравнение със захарозата (рафинираната захар), той е почти 200 пъти по-сладък!

Безопасен ли е аспартама?

През 1981 г. FDA дава одобрение за употребата на аспартам в храни и напитки, заявявайки, че над 100 проучвания са показали неговата безопасност за повечето хора.

Аспартамът също е одобрен за употреба от различни агенции в Европа, Канада и много други страни, включително Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), Health Canada, Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации и Световната здравна организация (СЗО).

FDA е установила приемлива дневна доза (ADI) за аспартам при 50 милиграма на килограм (mg/kg) телесно тегло на ден, докато EFSA е определила малко по-ниска ADI от 40 mg/kg на ден.

Въпреки това е важно да се отбележи, че повечето хора не консумират количества, които достигат тези нива на ADI. Например, човек с тегло 68 кг трябва да консумира повече от 19 кутии сода или над 85 опаковки аспартам дневно, за да надхвърли ADI.

Средно хората, които консумират продукти, съдържащи аспартам, поглъщат приблизително 4,9 mg/kg на ден, което е по-малко от 10% от препоръчаната от FDA ADI.

Аспартамът дължи популярността си и на факта, че не добавя калории. Това е така, защото не се усвоява в лумена (отвор вътре в тръбната телесна структура, която е облицована от телесна тъкан, известна като епителна мембрана) на човешкия храносмилателен тракт или в устата. ( 3 )

Благодарение на това той също не предизвиква развитието на кариес, за разлика от класическата захар.

Въпреки че са проведени редица изследвания с участието на аспартам, потвърждаващи профила му на безопасност, все още често имаме съмнения относно консумацията му. Откъде идват тези страхове?

Със сигурност от голямо значение е, че аспартама не се среща естествено в природата. Можем да го получим само в лаборатория, чрез химичен синтез.

Странични ефекти

Аспартамът може да доведе до следните нежелани реакции:

Ефекти върху теглото

Аспартамът, подобно на захарта, осигурява 4 калории на грам. Въпреки това, той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта, което означава, че е необходимо само малко количество, за да се добави сладост към храните и напитките. Това качество го прави популярен избор при различни диети за отслабване.

Независимо от това, преглед, проведен през 2017 г., анализира различни проучвания и не намери доказателства в подкрепа на ефективността на нискокалорични подсладители като аспартам, сукралоза и стевиозид при управление на теглото.

Проучванията, включени в прегледа, проследяват участниците в продължение на няколко години и идентифицират връзка между редовната консумация на тези подсладители и повишеното телесно тегло и обиколката на талията. Някои проучвания дори съобщават за повишаване на телесното тегло сред участниците.

Прегледът от 2017 г. също така откри доказателства, които предполагат, че редовната консумация на подсладители може потенциално да увеличи риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Ефекти върху метаболизма

Проучване, проведено през 2015 г., разкри, че повишените нива на аспартам могат да предизвикат различни промени в тялото, включително промени в серумните маркери и оксидативен стрес. Установено е също, че консумацията на аспартам води до развитие на диабет тип 2 при плъхове.

Следващ преглед през 2016 г. се задълбочи във връзката между нискокалоричните подсладители и метаболитните заболявания. Прегледът предполага, че последователната и дългосрочна консумация на подсладители може да наруши баланса и разнообразието на чревните бактерии.

Проучванията при животни показват, че такова прекъсване може да доведе до непоносимост към глюкоза, което е признат рисков фактор за диабет тип 2.

Друго проучване от 2016 г. изследва ефектите на специфични захари и подсладители върху глюкозния толеранс при индивидите. Учените откриха връзка между употребата на аспартам и повишената непоносимост към глюкоза сред хората със затлъстяване. Въпреки това, нито една от захарите и подсладителите, изследвани в проучването, не оказва неблагоприятно въздействие върху индивиди със здравословно тегло.

Тези проучвания показват, че редовната консумация на аспартам може да повиши риска от непоносимост към глюкоза, особено при хора, които вече са с наднормено тегло.

Ефекти върху апетита

Някои проучвания показват, че аспартамът може да повлияе на телесното тегло чрез увеличаване на апетита, което води до по-голяма консумация на храна.

Например, проучване върху животни, проведено през 2015 г., откри, че аспартамът повишава апетита при плъхове. Прегледът предполага, че подсладителите могат да подобрят апетита, като нарушават обичайния процес на сигнализиране, който се случва при консумация на храни с по-високо съдържание на калории.

Изкуствените подсладители, включително аспартамът, осигуряват сладост, без да доставят на тялото енергия, която може да стимулира апетита.

Обикновено сладкият вкус сигнализира на тялото, че се поглъща храна. Тялото очаква получаването на калории и изпраща сигнали да спре да яде, като предизвиква усещане за ситост.

Консумирането на подсладители създава същото усещане за сладък вкус, но с по-малко калории от очакваното. Според тази теория, ако това се случва постоянно, тялото се отучава от връзката между сладкия вкус и калориите. Следователно, висококалоричните храни може вече да не предизвикват чувство на ситост, което потенциално води до преяждане.

Някои аминокиселини, присъстващи в аспартама, като фенилаланин, също могат да повлияят на апетита.

Други изследвания обаче противоречат на тези открития. Проучване, проведено през 2018 г., изследва приема на аспартам при 100 слаби възрастни с ИТМ между 18 и 25, на възраст от 18 до 60 години.

Учените не са открили вредни ефекти върху апетита, телесното тегло или управлението на кръвната захар след 12 седмици прием на аспартам.

Необходими са допълнителни проучвания, включващи хора, за да се разбере по-добре връзката между консумацията на аспартам и контрола на апетита.

Здравословни рискове

Рисковете за здравето от приема на аспартам могат да засегнат човек краткосрочно или дългосрочно.

Краткотрайни ефекти

През 2019 г. проучване изследва непосредственото въздействие на аспартама върху кръвните и биохимичните измервания при женски мишки албиноси за период от 30 дни.

Резултатите от проучването показват, че консумацията на аспартам има вредно въздействие върху мишките, особено по отношение на кръвните им и биохимични измервания. Необходими са обаче допълнителни доказателства и изследвания върху хора, за да се обосноват тези открития.

Дългосрочни ефекти

Изразени са опасения относно потенциалното въздействие на аспартама както върху централната, така и върху периферната нервна система. През 2016 г. проучване изследва продължителните ефекти на аспартама върху седалищния нерв при 30 възрастни мъжки плъхове албиноси.

Учените са приложили доза аспартам на една група плъхове, която е еквивалентна на приемливия дневен прием за хора, който е приблизително 40-50 мг/кг на ден, за период от 3 месеца.

Проучването разкрива, че продължителното приемане на аспартам има вредно въздействие върху структурата на седалищния нерв и дори след прекъсване на приема на аспартам за един месец не се наблюдава пълно възстановяване.

Необходими са допълнителни изследвания с участието на хора, за да се разбере по-добре как аспартамът може да повлияе на структурата и функцията на нервите.

Други свързани рискове

Според някои проучвания има някои доказателства, които показват, че аспартамът може да бъде свързан с повишен риск от различни здравословни състояния, включително някои видове рак като лимфом, левкемия, тумори на пикочните пътища и неврологични тумори. Предполага се също, че потенциално допринася за развитието на диабет тип 2, преждевременно раждане, бъбречна токсичност, токсично чернодробно заболяване и вредни промени в слюнчените жлези.

Извърши се оценка на множество проучвания, изследващи потенциалните рискове, свързани с аспартама. Докладът показва потенциална връзка между аспартама и някои хемопоетични ракови заболявания при мъжете, но са необходими допълнителни доказателства от изследвания върху хора, за да се установи убедителна връзка.

Съществуват ограничени доказателства относно потенциалния риск от аспартам и преждевременно раждане и не е направено окончателно заключение относно връзката му с главоболието.

В обобщение, докладът заключава, че консумацията на аспартам на ниво на допустимия дневен прием от 40 мг/кг не поражда значителни опасения за безопасността, въпреки че са необходими текущи изследвания, за да се разберат по-добре неговите потенциални ефекти.

Може ли да е отровен?

Липсват научни доказателства в подкрепа на идеята, че отравянето с аспартам е истински риск. Въпреки това, индивиди със специфично състояние, известно като фенилкетонурия (PKU), може да са податливи на токсичност от високи нива на аспартам. Това се дължи на наличието на аминокиселина, наречена фенилаланин в аспартама.

PKU е рядко генетично заболяване, което възпрепятства правилното разграждане на фенилаланин. Прекомерното натрупване на фенилаланин при индивиди с PKU може да бъде вредно за мозъка, потенциално водещо до интелектуално увреждане. Следователно за хората с PKU е изключително важно да ограничат приема на продукти, съдържащи аспартам.

Какво казват проучванията?

В началото на 2000-та година, група италиански изследователи направиха важно откритие. А именно, установено е, че консумацията на аспартам от животни може да допринесе за развитието на избрани видове рак.

Както се оказа по-късно, това не се отнася за хората. Освен това дозите, използвани в изследването, са много високи, невъзможни за постигане в реални условия.

Въпреки това, това противоречиво проучване накара учени от цял ​​свят да разгледат по-отблизо аспартама. Досега са проведени над 600 различни научни изследвания с този подсладител. Сред най-важните са анализите, извършени през 1985, 1989, 2002, 2006, 2009, 2011 и 2013г. по искане на Научния комитет по храните (SCF) и Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).

Кой трябва да избягва аспартам?

Както посочват учени от FDA (Food & Drug Administration), за повечето от нас аспартамът е безопасен и не предизвиква странични ефекти, докато рядко, при избрани хора, могат да се наблюдават симптоми на свръхчувствителност към аспартам.

Хората със следните състояния трябва да избягват аспартам:

Фенилкетонурия

Фенилкетонурия (PKU) е генетично заболяване, което нарушава метаболизма на фенилаланина, незаменима аминокиселина, открита в храни, богати на протеини. Индивидите с PKU изпитват затруднения при обработката на фенилаланин и трябва внимателно да регулират приема си на тази аминокиселина.

Аспартамът, популярен изкуствен подсладител, съдържа фенилаланин като един от компонентите си. Въпреки това количеството фенилаланин в аспартама е сравнително ниско в сравнение с естествените хранителни източници като месо, риба, яйца и млечни продукти.

За хората с PKU е изключително важно да наблюдават приема на фенилаланин от всички хранителни източници, за да предотвратят натрупването на токсични нива.

Тардивна дискинезия

Тардивната дискинезия (TD) е неврологично състояние, характеризиращо се с неволеви и резки резки движения на лицето и тялото. Проучване от 2017 г. показва, че TD се свързва предимно с продължителна употреба на антипсихотични лекарства.

Прегледът предполага, че може да има потенциална връзка между натрупването на фенилаланин в тялото и развитието на TD.

Продукти с аспартам

Всеки път, когато даден продукт е обозначен като „без захар“, това обикновено означава, че има NNS вместо захар. Въпреки че не всички продукти без захар съдържат аспартам, той все още е един от най-популярните подсладители. Той е широко достъпен в редица пакетирани храни, както и напитки.

Някои примери за продукти, съдържащи аспартам, включват:

 • кола без захар
 • сладолед без захар
 • плодов сок с намалено съдържание на калории
 • дъвка без захар
 • кетчуп с намалено съдържание на захар
 • кисело мляко
 • енергийни блокчета без захар
 • дресинг за салата без захар
 • бонбони без захар

Продуктите, съдържащи аспартам, трябва да го етикетират върху панела със съставките на гърба или отстрани на опаковката на продукта. 

Алтернативи на аспартама

Хората, които предпочитат да намалят консумацията на аспартам, могат да обмислят използването на алтернативни естествени подсладители, включително:

 • Пчелен мед
 • кленов сироп
 • Сок от агаве
 • Стевия
 • Меласа

Въпреки това е от решаващо значение да се намали приемът на тези естествени подсладители, тъй като те представляват подобни рискове за здравето като прекомерната рафинирана захар. Тези рискове включват наддаване на тегло, диабет и кариес.

Как се използва аспартама?

Използването на този подсладител в хранителни продукти е регламентирано от Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008г. ( 4 )

Въпреки това, според становището на Съвместния експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителни добавки ( JECFA), аспартама трябва да бъде включен в менюто в количества в съответствие с ADI * (приемлив дневен прием). ( 5 )

ADI за аспартам е 40 mg/kg телесно тегло на ден. Наличието на аспартам в хранителните продукти трябва да бъде отбелязано на етикета, а количеството, в което се използва, е ограничено.

Като цяло аспартама е един от най-широко изследваните подсладители. Поради факта, че е широко консумиран от почти 40 години, ние отлично познаваме профила на безопасност и въздействието на това вещество върху здравето.

В крайна сметка аспартама може да бъде част от балансираната здравословна диета.

* ADI е количеството вещество, което може да се консумира от здрав човек всеки ден и е безопасно и не представлява опасност за здравето.

Заключение

Аспартамът е едно от най-задълбочено изследваните вещества в хранителните доставки днес с десетилетия научна работа и стотици изследвания, завършени до момента.

Въпреки единодушния консенсус от глобалните регулаторни агенции и здравни организации, че аспартамът, консумиран по начина, по който е одобрен за употреба, е безопасен и носи минимални рискове за здравето на населението като цяло, общественото безпокойство дали аспартамът има странични ефекти остава и до днес.

Аспартамът може да бъде полезно решение за определени хора и групи от населението за контролиране на приема на калории и добавена захар, когато се използва умерено като част от балансиран начин на живот. Но са необходими допълнителни изследвания, за да се изследват потенциалните странични ефекти и неблагоприятните въздействия на аспартама върху здравните резултати, особено при дългосрочна експозиция.

Ако сте човек с PKU или сте инструктирани по друг начин от лекар да управлявате хранителния си прием на фенилаланин, трябва да избягвате всички продукти, съдържащи аспартам. Има много налични алтернативни NNS.

Ако смятате, че имате чувствителност към аспартам или бихте искали да избягвате продукти с аспартам поради лични предпочитания, не забравяйте да прегледате внимателно панела със съставките и да изберете храни или напитки, направени без аспартам.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: