Сминдух – Билка с впечатляващи ползи за здравето

Сминдух

Сминдухът има способността да помогне за увеличаване на производството на кърма при кърмачки, за регулиране на кръвната захар и повишаване на нивата на тестостерон. Той е свързан и с други потенциални ползи за здравето, но са необходими допълнителни проучвания.

Билката сминдух е с дълга история в алтернативната медицина, се използва често в индийската кухня и като хранителна добавка.

Тази билка предлага широк спектър от потенциални ползи за здравето.

реклама

Статията предоставя изчерпателна информация за сминдуха, включително неговите предимства, странични ефекти и различни употреби.

Какво представлява билката сминдух?

Сминдухът, научно известен като (Trigonella foenum-graecum), е растение с височина около 60–90 сантиметра. То се отличава със зелени листа, малки бели цветя и шушулки, които съдържат малки, златисто-кафяви семена. ( 1 )

От векове сминдуха е бил използван в китайската алтернативна медицина за лечение на различни кожни и други заболявания.

Освен това сминдуха служи като обичайна подправка и сгъстител в домакинствата и може да се намери в широка гама от продукти, включително сапун и шампоан.

В индийската кухня както семената, така и прахът от сминдух често се включват заради тяхното хранително съдържание и леко сладък, орехов вкус.

Хранителна информация:

Една супена лъжица равна на 11 грама цели семена от сминдух съдържа няколко хранителни вещества, включително: ( 2 )

  • Калории: 35
  • Фибри: 3гр
  • Белтъчини: 3гр
  • Въглехидрати: 6гр
  • Мазнини: 1гр

Ефекти върху производството на кърма

Кърмата се счита за оптимален източник на храна за здравословното развитие на бебето. Въпреки това, някои хора може да се сблъскат с предизвикателства при производството на адекватно количество.

Въпреки че лекарствата с рецепта обикновено се използват за увеличаване на производството на кърма, има изследвания, които показват, че сминдуха може да бъде естествена и безопасна алтернатива.

В 14-дневно проучване, включващо 78 нови майки, беше установено, че консумацията на билков чай със семена от сминдух води до увеличаване на производството на кърма, което води до подобрено наддаване на тегло за техните бебета. ( 4 )

Друго проучване, проведено през 2011 година, разделя 66 майки на три групи: едната получава чай от сминдух, втората получава плацебо, а третата е без добавка. Обемът на изцеденото кърма се увеличава значително в групата на сминдух в сравнение с контролните групи. ( 5 )

Въпреки че тези проучвания използват билков чай от сминдух вместо добавки, вероятно е добавките да дадат подобни ефекти.

Въпреки че това изследване е обещаващо, важно е да се консултирате със здравен специалист, за да отговорите на всякакви притеснения или въпроси относно производството на кърма.

Ефекти върху нивата на тестостерон при мъжете

Добавките от сминдух обикновено се използват от мъжете за повишаване на нивата на тестостерон, а някои проучвания съобщават за положителни ефекти, включително повишено либидо.

В проучване, при което участниците са приемали 300 милиграма сминдух два пъти дневно в продължение на 8 седмици заедно с тренировка за устойчивост, се наблюдава значително повишаване на нивата на тестостерон при мъжете. Освен това, тези участници са имали намаляване на телесните мазнини без намаляване на мускулната сила. ( 6 )

Друго проучване, проведено в продължение на 6 седмици, включва 30 мъже, които приемат добавка, съдържаща 600 мг екстракт от сминдух, заедно с магнезий, цинк и витамин B6. Целта е да се оценят промените в сексуалната функция и либидото. Повечето участници съобщават за подобрена сексуална функция и повишена сила. ( 7 )

Въпреки тези констатации са необходими допълнителни изследвания, за да се установи по-ясно разбиране на ефектите от добавките със сминдух в този контекст.

Може да помогне за контролиране на диабета и нивата на кръвната захар

Сминдухът е показал потенциал за подпомагане на метаболитни състояния, особено диабет. ( 8 )

В проучване, индивиди с диабет тип 2, които са консумирали 5 грама прах от семена от сминдух два пъти дневно в продължение на 2 месеца, са имали подобрения в различни маркери. Те включват намалени нива на кръвната захар на гладно, коремни мазнини, индекс на телесна маса и хемоглобин A1c, който е индикатор за дългосрочен контрол на кръвната захар. ( 9 )

Високото съдържание на фибри в праха или семената на сминдух може да допринесе за положителния му ефект върху регулирането на кръвната захар, дори при хора без диабет. Всъщност замяната на 10% от рафинираното пшенично брашно със сминдух на прах в кифли и хлебчета доведе до значително намаляване на нивата на кръвната захар след хранене при хора без диабет. ( 10 )

Други ползи за здравето от сминдух

Сминдухът традиционно се използва за различни цели, въпреки че научните доказателства за много от неговите употреби са ограничени.

Предварителните изследвания показват, че сминдухът може да има потенциални ползи в следните области:

  • Контрол на апетита: Някои проучвания показват намаляване на апетита и приема на мазнини. В 14-дневно проучване участниците спонтанно намалиха общия си прием на мазнини със 17%. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 ) ( 14 ) ( 15 )
  • Нива на холестерол: Има доказателства, че сминдухът може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите. ( 16 )
  • Облекчаване на киселини: Малко пилотно проучване установи, че сминдухът намалява симптомите на чести киселини, сравнимо с ефектите на антиацидни лекарства. ( 17 )
  • Противовъзпалителни свойства: Сминдухът демонстрира противовъзпалителни ефекти при проучвания върху животни, но са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди ефектът му при хора. ( 18 ) ( 19 ) ( 20 )

Освен това прегледите на традиционната медицина и анекдотичните доклади показват, че сминдухът може да има положителен ефект върху метаболизма, храносмилането и различни други състояния. Необходими са обаче повече научни изследвания в подкрепа на тези твърдения.

Как да използвате сминдух

Сминдухът е често срещана съставка в много добавки, но препоръчителната доза може да варира в зависимост от конкретната формула. Няма стандартна доза, приложима за всички добавки.

Подходящата доза може също да се различава в зависимост от конкретните ползи, които търсите. За целите, свързани с тестостерона, изследванията обикновено използват дози, вариращи от 250 до 600 мг екстракт от сминдух. ( 22 ) ( 23 )

От друга страна, проучвания върху производството на кърма са използвали дози от приблизително 1 до 6 грама.

За други области на изследване са използвани по-високи дози. Например, проучвания, фокусирани върху понижаващите холестерола и кръвната захар ефекти на сминдух, показват, че дози между 5 и 25 грама може да са най-ефективни. ( 24 ) ( 25 )

Обикновено се препоръчва приема на добавки преди или по време на хранене. Тъй като сминдухът помага за контрола на кръвната захар, може би е най-добре да го приемате заедно с най-богатата на въглехидрати храна за деня.

Винаги следвайте инструкциите за дозиране, посочени на етикета на добавката, като ако имате някакви съмнения, консултирайте се със здравен специалист за насоки.

Безопасност и странични ефекти

Сминдухът обикновено се счита за безопасен за повечето хора. ( 26 )

Въпреки това, както при много добавки, има съобщения за по-малко сериозни странични ефекти като диария и лошо храносмилане, въпреки че те са предимно анекдотични.

Някои хора също могат да изпитат намаляване на апетита, което може да бъде проблематично за тези с хранителни разстройства или тези, които се стремят да наддават на тегло.

Има съобщения за уникална и леко сладникава телесна миризма, свързана с добавянето на сминдух, но това не е потвърдено.

Поради въздействието му върху нивата на кръвната захар, трябва да се внимава, когато се използва сминдух заедно с лекарства за диабет или други добавки, които понижават кръвната захар.

Проучванията при животни предполагат, че изключително високите дози сминдух могат да доведат до различни неблагоприятни ефекти, включително увреждане на ДНК, намалена плодовитост, неврологични проблеми и повишен риск от спонтанен аборт. ( 27 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че тези странични ефекти не са потвърдени при хора и дозите, използвани в проучванията, са изключително високи. Въпреки това, някои изследователи изразиха опасения относно употребата на добавки от сминдух.

Преди да започнете каквато и да е нова добавка, винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист. Освен това се уверете, че приемате безопасна и подходяща доза.

Заключение

Сминдухът, билка, често използвана в алтернативната медицина, предлага набор от потенциални ползи за здравето.

Изследванията показват, че сминдухът може ефективно да понижи нивата на кръвната захар, да повиши нивата на тестостерон и да насърчи производството на кърма при кърмачки.

Освен това сминдухът показва обещание за намаляване на нивата на холестерола, борба с възпалението и подпомагане на контрола на апетита, въпреки че са необходими допълнителни проучвания, за да се разберат напълно неговите ефекти в тези области.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: