Този заместител на захарта може да увреди вашето ДНК и да увеличи риска от рак

Този заместител на захарта може да увреди вашето ДНК и да увеличи риска от рак

Проучване на учени от Държавния университет на Северна Каролина предполага, че химикал, образуван от един изкуствен подсладител, може също да увреди нашата ДНК.

Въпросният подсладител с нулево съдържание на калории е сукралозата, която е около 600 пъти по-сладка от трапезната захар.

Световната здравна организация наскоро препоръча да не се използват определени заместители на захарта за подпомагане на отслабването, заявявайки, че има малко доказателства за дългосрочна полза.

реклама

Сукралозата се използва в хиляди продукти, включително печива, напитки, дъвки, желатини и замразени млечни десерти.

В допълнение към увреждането на ДНК, новото проучване установи, че сукралозата може да доведе до пропускливост на лигавицата на червата и да увеличи активността на гени, свързани с възпаление и рак.

Констатациите от това проучване „повишават опасенията за здравето и безопасността по отношение на продължаващото присъствие на сукралоза в хранителните доставки“, пишат авторите на 29 май в статия, публикувана в Journal of Toxicology and  Environmental Health.

Потенциални въздействия на сукралозата върху здравето

Регулаторното одобрение на сукралозата се основава на проучвания, които предполагат, че тя преминава през тялото непроменена.

Но авторите на новото проучване посочват по-ранни изследвания, които показват, че някои чревни бактерии могат да трансформират сукралозата в подобна молекула, наречена сукралоза-6-ацетат.

Това съединение също се намира в малки количества в някои търговски сукралозни продукти, като страничен продукт от производствения процес.

В новото проучване, когато учените изложиха човешките кръвни клетки на сукралоза-6-ацетат, те откриха, че той причинява прекъсвания в ДНК. Това потенциално може да увеличи риска от рак или други здравословни проблеми.

Регулаторни агенции като Европейския орган за безопасност на храните определят максималните нива на сукралоза-6-ацетат, разрешени в хранителните продукти.

Въпреки това, количеството на този химикал в една порция напитка, съдържаща сукралоза, може да бъде достатъчно високо, за да увреди потенциално ДНК, посочват авторите на новото проучване.

Хората също могат да бъдат изложени на още по-високи нива, когато чревните бактерии превръщат сукралозата в сукралоза-6-ацетат.

Допълнителни лабораторни експерименти, проведени от учените, повдигнаха други опасения относно потенциалното въздействие на този химикал върху тялото.

В един тест учените излагат човешка чревна тъкан на сукралоза-6-ацетат, откривайки, че той увеличава активирането на гени, свързани с възпаление, оксидативен стрес и рак.

Те също така установиха, че сукралоза-6-ацетатът – и самата сукралоза – увреждат връзките, които държат заедно клетките, които покриват човешките черва, причинявайки пропускливост на червата.

Това може да позволи на чревните микроби и молекули да се преместят от червата в тялото, включително такива, които обикновено излизат от тялото с изпражненията.

Пропускливите черва се свързват с възпалително заболяване на червата (IBD) и може да допринесе за хронично чернодробно заболяване.

Индустрията на подсладителите застава зад сукралозата

В отговор на новото проучване, говорител на Международната асоциация на подсладителите подчерта, че безопасността на сукралозата е потвърдена от глобалните органи за безопасност на храните и регулаторни органи, включително Администрацията по храните и лекарствата и Европейския орган за безопасност на храните.

Сукралозата е преминала една от най-обширните и задълбочени програми за тестване, провеждани върху която и да е хранителна добавка в историята, което доведе до консенсус относно нейната безопасност в цялата глобална научна и регулаторна общност.

В допълнение, те казаха, че нивата на сукралоза-6-ацетат в продуктите на сукралоза са „стриктно контролирани от стабилни производствени процеси“.

Тестването, извършено по време на производството обаче, не би отчело сукралоза-6-ацетат, създаден от чревни бактерии от сукралоза.

Предвид резултатите от новото проучване и други скорошни изследвания, авторите на статията призоваха за нов регулаторен преглед на здравните ефекти на сукралозата в хранителните продукти.

Проучването е друг „червен флаг“ за заместителите на захарта

Новото проучване дава още един червен флаг за потенциалните рискове за здравето от някои изкуствени подсладители.

Този път включва сукралоза.

В проучване, публикувано през 2022 г. в The BMJ, група френски изследователи установиха, че консумацията на сукралоза е свързана с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и коронарна болест на сърцето.

Други заместители на захарта, като аспартам и калиев ацесулфам, също повишават риска от тези резултати, установиха изследователите.

Друго проучване от 2022 година, публикувано в списанието Cell, показа, че сукралозата и захарина потенциално могат да повишат нивата на кръвната захар. Това е свързано с по-висок риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт.

В това проучване тези заместители на захарта не само причиняват повишаване на кръвната захар като трапезната захар, но също така причиняват промени в микробиома – което означава, че не преминават през тялото без ефект, както преди се вярваше.

Чревният микробиом е група от бактерии и други микроби, живеещи в червата. Нарушенията в микробиома могат да допринесат за затлъстяване, диабет тип 2, заболяване на червата и някои видове рак.

Здравият чревен микробиом също така поддържа имунната система и здравето на сърцето и мозъка.

Някои проучвания показват, че някои изкуствени подсладители може да имат отрицателно въздействие върху нашия микробиом, което може да доведе до по-лоша имунна и метаболитна функция и психично здраве.

Изследване при мишки установи, че ниска доза сукралоза може да промени микробиома на червата на животните.

Друго проучване при хора установи подобно въздействие на сукралозата върху нивата на определени чревни бактерии. Това проучване също така показа, че сукралозата влияе отрицателно върху концентрациите на глюкоза и инсулин в кръвта.

Използвайте изкуствени подсладители в умерени количества

Когато хората ядат храни със заместители на захарта, те заменят рисковете за здравето от добавените захари с изцяло нов списък от рискове, за много от които все още не знаем нищо, защото изкуствените подсладители не са проучвани много.

Освен това, въпреки че подсладителите без захар имат нула или малко калории, те не намаляват желанието за сладко.

В резултат на това те могат да имат обратния ефект да накарат някого да вярва, че може да яде неограничени количества закуски или лакомства, защото са „без захар“.

Храните могат да повлияят на здравето директно чрез ефектите, които имат върху тялото. Но някои храни също могат да увредят здравето, като променят цялостното качество на диетата.

Когато хората се насищат с преработени храни – независимо дали са направени с трапезна захар или заместител на захарта – те вероятно ще ядат по-малко богати на хранителни вещества храни като плодове, зеленчуци, ядки и семена. Тези храни са важни за физическото и психическото здраве.

За да поддържа цялостното здраве, се препоръчва на хората да използват изкуствени подсладители в умерени количества, ако изобщо трябва да ги използват.

Ако искате нещо сладко без захар, може да използвате стевия или Monk. Някои от тези продукти обаче съдържат изкуствения подсладител еритритол, който е свързан с по-висок риск от инфаркт и инсулт.

Еритритолът, като манитол и ксилитол също могат да причинят излишни газове и подуване на корема при хора със синдром на раздразнените черва.

Така че търсете продукти, които не съдържат еритритол. Друг вариант е да използвате пресни листа от растението стевия, което, подобно на други билки, можете да отглеждате в дворната градина или дори в дома си.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: