Всичко, което трябва да знаете за флавоноидите

флавоноиди

Флавоноидите са разнообразна група от съединения, присъстващи в много плодове и зеленчуци, както и продукти на растителна основа като чай, вино и шоколад. Те имат антиоксидантни свойства и могат да намалят риска от инфаркт или инсулт.

Има шест различни вида флавоноиди, присъстващи в храната, и човешкото тяло обработва всеки от тези видове по уникален начин.

Тази статия ще обсъди различните подвидове флавоноиди, в кои храни се появяват и техните възможни ползи за здравето.

реклама

Какво представляват флавоноидите?

Флавоноидите са фитонутриенти, открити в растения, плодове, зеленчуци, зърна, кора, корени, стъбла, цветя, чай и вино.

Флавоноидите имат силна антиоксидантна активност, която може да помогне на тялото ви в борбата с обичайните токсини.

Някои от полезните свойства са намаляване на възпалението, предотвратяване на мутация, намеса в развитието на рак и регулиране на ключови клетъчни ензимни функции.

Включването на повече флавоноиди във вашата диета е ефективен подход за поддържане на цялостното здраве и може също да намали шансовете ви за развитие на определени хронични здравословни проблеми.

Храни богати на флавоноиди

Има няколко подвида флавоноиди и хранителните им източници варират. Ето шестте подвида флавоноиди и храните, които ги съдържат.

Флаваноли

От всички флавоноидни подгрупи, флаванолитеса най-големите, с повече от 6000 вида. Те включват кемпферол, кверцетин, мирицетин и физетин.

Флаваноли се намират в следните храни:

 • домати
 • маруля
 • зелен лук
 • броколи
 • лук
 • зеле
 • грозде и червено вино
 • чай
 • праскови
 • горски плодове

Лукът и чесъна съдържат големи количества специфичен флавонол, наречен кверцетин, растителен пигмент.

Флаван-3-оли

Храните, които съдържат тези конкретни видове флавоноиди, са пълни с основни хранителни вещества. Някои примери включват:

Флавони

Флавоните са основният пигмент в кремавите цветя и ко-пигментите в сините цветя и също така се срещат широко в листата и плодните тела на растенията. Те действат като щит срещу ултравиолетова светлина в растенията.

Съединенията във флавоните включват апигенин, лутеолин, байкалеин и кризин.

Хранителните източници включват:

 • мента
 • магданоз
 • червени чушки
 • целина
 • лайка

Флаванони

Флаваноните са свързани с няколко ползи за здравето поради свойствата им да извличат свободните радикали. Те включват съединенията хесперидин, нарингенин, диосмин и ериодиктиол.

Флаваноните се намират в следните храни:

 • лимони
 • лайм
 • портокали
 • грейпфрут

Изофлавони

Изофлавоните имат потенциал да се борят с много заболявания. Изофлавоните като генистеин и даидзеин обикновено се считат за фитоестрогени поради тяхната естрогенна активност при определени животни.

Изофлавони или изофлавоноиди се намират в соята и други бобови растения. Някои изофлавони са открити и в микроби.

Антоцианини

Антоцианините са пигменти в растенията, цветята и плодовете. Цианидин, делфинидин, малвидин, пеларгонидин и пеонидин са най-често срещаните.

Те се намират предимно във външната обвивка на горски плодове и ягодови продукти като:

Как действат флавоноидите?

Флавоноидите са известни със своите ползи за здравето. Те имат свойства, които инхибират окисляването, намаляват възпалението, предотвратяват генни мутации и противодействат на развитието на рак.

Възпалението е естествен имунен отговор на тялото, предизвикан от алергени, микроби, токсини и други дразнители, които могат да причинят неприятни симптоми. Флавоноидите имат потенциала да смекчат този възпалителен отговор и да облекчат симптомите.

Те също така помагат за регулиране на клетъчните ензимни функции (протеини, които стимулират химичните реакции в клетките).

Тези свойства имат благоприятен ефект върху здравето при заболявания, вариращи от понижаване на кръвното налягане до превенция на рака.

Какви са ползите за здравето от флавоноидите?

Различните флавоноиди могат да помогнат на тялото по различни начини.

Сърдечно-съдови ползи и намаляване на кръвното налягане

Сърдечно-съдовите заболявания се считат за убиец номер едно в света. Високото кръвно налягане увеличава риска от сърдечни заболявания.

Съобщава се, че полифенолите и флавоноидите, открити в голямо разнообразие от растения, включително плодове и зеленчуци, осигуряват положителни ползи при лечението на сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Поради своите антиоксидантни свойства, флавоноидите могат да намалят окисляването на липопротеините с ниска плътност (LDL – „лошият“ холестерол) и да помогнат за подобряване на липидния профил. Това може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Друг положителен ефект е способността им да подпомагат вазодилатацията (разширяването на кръвоносните съдове) и да регулират процеса на програмирана клетъчна смърт в ендотела ( вътрешната обвивка на кръвоносните съдове).

Проучванията показват, че тези ефекти се дължат на антиоксидантните свойства на флавоноидите, но последните изследвания показват множество сигнални пътища, свързани с тях, което предполага, че в ефектите на флавоноидите участват повече механизми.

Намаляване на риска от диабет

Захарният диабет се разпознава по повишени нива на кръвната захар или повишена инсулинова резистентност. Консумирането на храни, богати на флавоноиди, регулира храносмилането на въглехидратите, сигнализирането и секрецията на инсулин, усвояването на глюкоза и мастните натрупвания.

Флавоноидите са насочени към молекули, които подобряват бета-клетъчната пролиферация (клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин), насърчават секрецията на инсулин, намаляват апоптозата (програмирана клетъчна смърт) и подобряват хипергликемията чрез регулиране на метаболизма на глюкозата в черния дроб.

Проучване на 200 000 души оценява връзката между хранителния прием на флавоноиди и техните подкласове и диабет тип 2. Потвърждава се, че консумацията на повече антоцианини от ябълки, боровинки и круши намалява риска от диабет.

Профилактика на рака

Проучванията показват, че флавоноидите притежават противоракова активност и преследват свободните радикали, които могат да увредят големи молекули, включително ДНК. Други противоракови дейности включват:

 • Възпрепятстване на ензимите, участващи в метаболизма на съединения, включително лекарства, токсини, прокарциногени и стероидни хормони, което може да им попречи да се трансформират в канцерогенни химикали и може също да доведе до изхвърлянето им от тялото.
 • Възстановяване на ДНК или активиране на пътища, водещи до апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в случай на необратимо увреждане на ДНК
 • Възпрепятстване на туморната инвазия и ангиогенезата (формиране на кръвоснабдяване на тумор)
 • Регулиране на клетъчния метаболизъм и предотвратяване на заболявания, свързани с оксидативния стрес

Управление на хронична болка и възпаление

Проучванията показват терапевтичната роля на флавоноидите при сърдечно-съдови заболявания, остеоартрит, болест на Паркинсон, колит, артрит и невропатична болка като мощни противовъзпалителни, аналгетични (облекчаващи болката) и антиоксидантни молекули.

Флавоноидите блокират много клетъчни регулаторни протеини като цитокини и транскрипционни фактори (протеини, участващи в процеса на превръщане или транскрибиране на ДНК в РНК). Това води до намален клетъчен възпалителен отговор и по-малко хронична болка.

Лечение на вирусни инфекции

Флавоноидите са признати за ефективни антивирусни средства и могат да действат на различни етапи от вирусна инфекция, по-специално на молекулярно ниво, за да възпрепятстват растежа на вируса.

Флавоноидите, които възпрепятстват вирусната активност, могат допълнително да бъдат разделени на следните подкатегории:

 • Флавоноиди, които се свързват със специфични извънклетъчни области на вируса, като вирусни протеини, присъстващи в протеиновата обвивка на вируса.
 • Флавоноиди, които спират прикрепването или навлизането на вируса в клетките гостоприемници; в някои случаи флавоноидите могат да се свържат с вирионите (инфекциозната форма на вируса извън клетката гостоприемник), да променят структурата на вируса и да спрат процеса.
 • Флавоноиди, които могат да възпрепятстват вирусните инфекции чрез намеса във факторите на гостоприемника, необходими за успешна инфекция или регулиране на имунната система за намаляване на вирусния товар.

Предпазват от когнитивни заболявания

Поради техните противовъзпалителни свойства и борбата със свободните радикали, учените смятат, че флавоноидите могат да помогнат на мозъка, като осигуряват защита на мозъчните клетки.

Проучванията върху животни показват, че флавоноидите блокират натрупването на бета-амилоидна плака в мозъка, признак на болестта на Алцхаймер. В допълнение, флавоноидите могат да увеличат притока на кръв към мозъка, което осигурява двойни ползи както за сърдечно-съдовата система, така и за мозъка.

Въпреки че проучванията върху хора са в ранна фаза, резултатите изглеждат положителни. Едно проучване свързва високата консумация на флавоноиди с намален риск от болестта на Алцхаймер и деменция.

Хранителни добавки

Въпреки че е най-добре флавоноидите да се набавят от храната в пресни плодове и зеленчуци, има няколко хранителни добавки, които могат да бъдат закупени в магазин за здравословни храни или аптека.

Тези добавки могат да бъдат използвани за различни състояния. Основно предупреждение е, че съдържанието на флавоноиди на всяка марка може да варира в зависимост от дозата.

Лекарствени взаимодействия

Някои флавоноиди възпрепятстват АТФ-свързващата касета – лекарствени транспортери, включително P-гликопротеин. Приемането им като добавки или консумацията на много големи количества от тях може да увеличи токсичността на лекарствата, които са субстрати на P-гликопротеина. Тези лекарства включват блокери на калциевите канали, циклоспорин, дигоксин и еритромицин.

Много антоцианини и антоцианидини, както и някои флавони, изофлавони, флавоноли и флаванони, са идентифицирани като инхибитори на BRCP медиирания транспорт. Те могат да взаимодействат с лекарства като противоракови средства, антибиотици, бета-блокери и антиартритни средства.

Също така се съобщава, че някои флавоноли, флаванони, флавони и изофлавони инхибират протеина, свързан с множествена лекарствена резистентност, което може да повлияе MRP-медиирания транспорт на много противоракови лекарства.

Заключение

Плодовете, зеленчуците, зърнените храни, кората, корените, стъблата, цветята, чаят и виното са богати на флавоноиди, които са известни със своите антиоксидантни, противовъзпалителни, антимутагенни и антиканцерогенни свойства, заедно със способността си да регулира ключова клетъчна ензимна функция.

Техните благоприятни ефекти върху здравето могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане, намаляване на риска от диабет, предотвратяване на развитието на тумори, намаляване на възпалението и предпазване от когнитивни заболявания.

Преди да приемате флаваноиди като добавки, говорете с лекар, за да избегнете потенциални лекарствени взаимодействия.

Яденето на храни, богати на разнообразие от плодове и зеленчуци, е естествен начин да се възползвате от предимствата на флавоноидите.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: